Niklas fant hemmelig brev fra sin døde kone

MISTET KONA: Johanna og Niklas Sjölander hadde vært gift i 24 år da hun døde av kreft 15. november i år. Foto: Privat
MISTET KONA: Johanna og Niklas Sjölander hadde vært gift i 24 år da hun døde av kreft 15. november i år. Foto: Privat

– Hun lever videre med oss. Jeg leser brevet hver eneste dag og jeg er glad det alltid vil være hos meg, sier Niklas Sjölander.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha kjempet mot en aggressiv kreft i over et halvt år, døde svenske Johanna Sjölander 15. november i år.

På vei til sykehuset etter å ha følt seg dårlig, sovnet Johanna stille inn i sykebilen. Før det rakk hun å ta farvel med familien.

Johanna og ektemannen Niklas hadde en måned før dødsfallet planlagt begravelsen og snakket om livet etter døden.

– Vi hadde pratet om døden og hvordan begravelsen skulle være. Hun var med på å bestemme alt. Johanna fortalte oss hvor hun ville bli begravd og hvordan det skulle være, sier Niklas til ABC Nyheter.

Les også: Tom skal snart dø - skrev brev til datteren (5)

– Dø alt for tidlig

Men en ting skjulte Johanna fra sin nærmeste familie. For samme dag som hun døde skrev 47-åringen et brev til familien.

Dagen etter dødsfallet fant ektemannen Niklas brevet som var skrevet på en datamaskin.

– Å vite at man skal dø alt for tidlig er sørgelig, forferdelig, ubegripelig, alt det man gruer seg til når man en gang kanskje tenker tanken, tenk om jeg blir syk, skriver hun i brevet.

BREV: Johanna Sjölander døde av kreft 15. november i år. Samme da hun døde skrev hun et følelsesladd brev til ektemannen Niklas. Foto: PrivatBREV: Johanna Sjölander døde av kreft 15. november i år. Samme da hun døde skrev hun et følelsesladd brev til ektemannen Niklas. Foto: Privat

Og:

– I hele mitt liv har jeg opplevd at: Å gi, er å få. Når du gir av deg selv, din tid, ditt engasjement og din kjærlighet til noen som behøver det akkurat da, så får du tusenvis igjen. Det handler ikke om tjenester og gjenytelser, men følelsen av å deler det man har, er så utrolig verdiskapende. Å gi uten å forvente å få noe tilbake. Om alle gjør det i et samfunn, så blir samfunnet bedre. Det er min største overbevisning og det vil jeg sende med dere alle i dag, skriver hun videre.

Les hele brevet nederst i saken

Les også: Freds kjærlighetssang rører en hel verden

– Merket var nærmet seg

Til ABC Nyheter sier Niklas at brevet gir han en følelse av at kona lever videre.

– Dagen hun døde var jeg sent opp etter å ha vært med den nærmeste familien. Jeg la meg litt over midnatt og sov bare noen timer. Da jeg våknet skulle jeg inn på datamaskinen og det var da jeg så det. Brevet Johanna hadde skrevet, sier han og forteller at han leser brevet hver dag.

– Vi forsto at hun ikke hadde lenge igjen å leve da kreften ikke forsvant, men jeg tror Johanna merket at tiden var ute og at hun skulle forlate oss.

BEGRAVELSE: Kirken var full da Johanna ble gravlagt 5. desember. Foto: PrivatBEGRAVELSE: Kirken var full da Johanna ble gravlagt 5. desember. Foto: Privat

– Lev livet fullt ut

Brevet ble lest opp i begravelsen 5. desember og ikke et øye var tørt.

– Det var en fantastisk slutt. Det ble akkurat slik vi hadde planlagt og håpet på at det skulle være. Johanna kjempet sånn mot kreften og var et sterkt menneske, sier Niklas.

Det var den svenske avisen Expressen som først omtalte det følelsesladde brevet. På sosiale medier går nå brevet sin seiersgang og mange har latt seg røre av Johannas kjærlighetserklæringen til sin ektemann, familie og oppfordring til samfunnet.

– Lev livet fullt ut, hver dag er unik. Ingen vet hva som vil skje i fremtiden. Ta vare på hverandre og tiden. Del med dere. Jeg hviler og svever over. Jeg er med i hjertene deres, for alltid, skriver hun.

Les hele brevet under:

Personvernpolicy