Meny

Atopisk eksem blir ofte verre om vinteren

KLØR OG SVIR: Felix har hatt atopisk eksem siden han bare var noen måneder gammel og har ennå ikke sovet en hel natt på grunn av kløe. Foto: Privat
KLØR OG SVIR: Felix har hatt atopisk eksem siden han bare var noen måneder gammel og har ennå ikke sovet en hel natt på grunn av kløe. Foto: Privat

Mange barn sliter ekstra nå i vinterhalvåret. Felix (18 mnd) er en av dem.

– Han har gode og dårlige perioder, men de gode periodene varer aldri lengre enn noen få uker, forteller Cathrine Lien (29).

Sønnen hennes, Felix (18 mnd), er så hardt rammet av atopisk eksem at han ofte klør seg til blods mens han sover.

Dekket fra topp til tå

Selv om Felix bruker kortison hver eneste dag, kommer eksemutbruddene med jevne mellomrom. Eksemet kan dekke kroppen hans fra topp til tå, og han er verst plaget på hender, føtter, hodet og på sidene av ansiktet.

– Han kan være fin den ene dagen for så å bli dekket av eksem i løpet av dagen eller over natten. Da har vi en lang periode med et tøft smøreregime foran oss for å klare å bedre igjen, forteller Cathrine.

Les også: Natalie (5) får ikke leke som andre barn

Sliter hardt

Disse periodene kan slite hardt på hele familien. Felix er en veldig rolig og bedagelig gutt, noe som hjelper ham en del, men han er allikevel svært preget av eksemet. Når det er på sitt verste klør han seg og gråter mens han sover.

Sengen hans er ofte full av blodflekker når han våkner neste dag.

– Han har siden han var veldig liten sovet dårlig, både på dagtid og på natten. Per dags dato sover han ikke natten gjennom, til tross for at han får kløstillende medisin, forteller Cathrine.

– Han kan også få anfall på dagtid hvor han bare legger seg ned og hyler og «åler seg» seg på gulvet. Når han er slik vil han ikke at vi skal ta på ham og han vil ikke ha kos eller at vi skal ta ham opp, legger hun til.

STERKT PLAGET: - Han er verst plaget på hender, føtter, hodet og på sidene av ansiktet, forteller mamma Cathrine. Foto: PrivatSTERKT PLAGET: - Han er verst plaget på hender, føtter, hodet og på sidene av ansiktet, forteller mamma Cathrine. Foto: Privat

Bruker mye tid på behandling

Cathrine forteller at de har forsøkt det meste for å hjelpe gutten sin, men etter ett år har de fortsatt ikke fått kontroll på eksemet. De har daglige smørerutiner morgen og kveld, og i de verste periodene smører de ham også en gang midt på dagen.

– Vi smører med flere typer kortisonkremer og masse fuktighetskrem. Hvilken type vi bruker avhenger av hvor tørr huden hans er. Når eksemet er rødt og hissig, bader vi ham i tillegg i Kaliumpermanganat, forteller Cathrine.

Daglig skifter og kokvasker de sengetøyet hans med kjemikaliefritt vaskemiddel. Felix bruker også kun bambusklær, da klær av ull og bomull er uaktuelt.

Les også: Mollusker er vanlig hos barn, men hvordan blir man kvitt dem?

LILLA BAD: Felix bader ofte med Kaliumpermanganat tilsatt i badevannet. Dette middelet virker desinfiserende og kløedempende, men gir huden hans en brunaktig farge. Foto: PrivatLILLA BAD: Felix bader ofte med Kaliumpermanganat tilsatt i badevannet. Dette middelet virker desinfiserende og kløedempende, men gir huden hans en brunaktig farge. Foto: Privat

Ble utslitt

Alle behandlingene og rutinene er tidkrevende og dette har i kombinasjon med søvnmangel, fått store konsekvenser for familien.

– Jeg startet i en 90% stilling da han var 7 mnd., men etter et halvt år med lite søvn og mye frustrasjon ble jeg sykemeldt fordi jeg var utslitt. Dessverre var jeg kun ansatt i vikariat og mistet jobben da jeg hadde vært sykemeldt i noen måneder.

– Akkurat nå er vi i en prosess med å søke hjelpe- og grunnstønad, fordi vi ser at vi ikke klarer å fungere som familie med hver vår fulltidsjobb, forklarer Cathrine.

Ekstra utsatt for hudinfeksjoner

Det at han er atopiker, gjør ham også mer utsatt for hudinfeksjoner som følge av barnesykdommer . I sommer fikk han vannkopper, noe som førte til at eksemet blusset kraftig opp og allmenntilstanden hans ble veldig dårlig.

– Han hadde over førti i feber og det hjalp ikke med Paracet, forteller Cathrine. – Til slutt klarte han ikke å sitte oppreist i fanget mitt og vi slet med å få kontakt med ham. Vi reiste til legevakten som sendte oss videre til sykehuset. Da vi kom dit var det klart at han hadde fått en hudinfeksjon og han ble satt på en hestekur av en antibiotika.

TAPPER LITEN KAR: Som atopiker er Felix mer utsatt for hudinfeksjoner som følge av barnesykdommer. I sommer fikk han vannkopper, noe som førte til at eksemet blusset kraftig opp. Foto: PrivatTAPPER LITEN KAR: Som atopiker er Felix mer utsatt for hudinfeksjoner som følge av barnesykdommer. I sommer fikk han vannkopper, noe som førte til at eksemet blusset kraftig opp. Foto: Privat

– Først da kviknet han til og ble bedre, men eksemet han fikk som følge av vannkoppene tok det oss hele høsten å få kontroll på, sier hun.

Vanligst hos barn

– Atopisk eksem er en kronisk hudsykdom som er vanligst hos barn, forteller Kjetil Guldbakke, hudlege hos Lommelegen.no.

– Eksem hentyder til en betennelsestilstand av det øverste hudlaget med rødhet, dannelse av blemmer og kløe. Så mange som 10% av alle barn rammes en gang i løpet av oppveksten. Ofte forsvinner sykdommen i tenårene, men det er vanskelig å forutsi, sier han.

Ukjent årsak

Han forteller videre at årsaken til at enkelte får atopisk eksem er ukjent, men mye tyder på at det er arvelig.

– Det er flere faktorer som er medvirkende til utvikling av atopisk eksem, men det er en høyere forekomst hos barn som har foreldre med atopisk eksem, forklarer Guldbakke.

– Mange barn blir verre i vinterhalvåret på grunn av den tørre luften, at det er mindre sol og at kulden har en uttørrende effekt, legger han til.

– Smør rikelig!

Det viktigste foreldre kan gjøre for å behandle barnas atopiske eksem, er ifølge hudlegen å tilføre rikelig med fuktighet.

– Hvor ofte man bør smøre huden varierer fra person til person, men generelt skal man smøre mer enn de fleste gjør. Det kan være til stor hjelp å få råd fra en spesialist på valg og bruk av fuktighetskremer. Særlig høst og vinter vil mange ha behov for daglig bruk av mykgjørende kremer. En bør også unngå forverrende faktorer som såpe, kjemikalier og evt. påviste allergier, sier han.

Les også: – Jeg fikk store byller etter fødselen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:03 EU forlenger sanksjoner mot Russland21:01 Abbasi-søsknene og moren tilbake i Trondheim20:57 Person knivstukket i Nittedal20:55 Johaug og Skar til topps i Oslo Skishow20:54 Demonstranter forsøker å storme Georgias nasjonalforsamling20:52 EU klarte ikke å nå enighet om nytt klimamål20:17 Kronprinsparet til Oslo Pride19:57 Ny cupbombe: Tromsø slått ut av Kongsvinger19:49 Ingen enighet om ny Klæbo-avtale – gammel avtale gjelder inntil videre19:45 Premier League dropper VAR-bruk ved strafferedninger19:37 Boris Johnson og Jeremy Hunt kjemper om å bli britisk statsminister19:21 Oppretter sak mot utleiegigant: Ser du hva som er galt?18:58 Kalte Jirde Ali «kakerlakk», nå må kvinnen (70) i fengsel18:36 – De har samme følelsesregister som oss18:00 Kristoff sjanseløs på sjette etappe av Tour de Suisse17:59 Jubeldag for Norwegian på børsen17:53 Trossamfunn må opplyse om pengestøtte fra utlandet17:38 Slakter Gildes PR-kampanje etter NRK-dokumentar: - En veldig dårlig vurdering17:24 Finsk politi fant 64 ulovlige ulver og hybrider16:58 Trump: – Iran har gjort en meget stor feil!16:53 Nordkapp-halvøya reguleres til fortsatt privat eierskap16:48 Faren til Varhaug-tiltalt nekter skyld for bevis-ødeleggelse16:47 Stortinget vil ikke heise regnbueflagget under Pride16:22 Ullevål sykehus vedtatt nedlagt – siste slag står i Stortinget16:05 Stortinget vil ikke heise regnbueflagget under Pride15:48 Ordkrig mellom USA og Iran etter nedskyting av drone15:42 Svenskene setter opp ekstra avganger på Dovrebanen15:40 Sp tar Ullevål-nedleggelsen til Stortinget15:04 Kommer med Alexander Kielland-svar høsten 202015:02 Rekordhøyt antall flyktninger i jobb eller utdanning14:53 Henrik Pedersen bekreftet som ny Strømsgodset-trener14:26 Livstidsdom for menneskesmuglere13:58 Anmodning om omgjøring i Abbasi-saken kan ta flere måneder13:55 USA: Irans nedskyting av drone var et uprovosert angrep13:53 MS-syk tapte kamp om uførepensjon i Høyesterett13:43 – Kroner en lang og vanskelig karriere13:41 VM-spillerne husker lite av fjorårets målfest mot Australia13:09 Skarpe reaksjoner på Ullevål-nedleggelse: – Kampen er ikke over13:04 Putin besvarer spørsmål i timevis på russisk TV13:00 Abbasi-søsknene flyr til Trondheim torsdag12:57 Norge best på trafikksikkerhet i Europa for fjerde år på rad12:32 Fotball-VM: Australias giftige oppladning12:22 Stortingspolitikerne nærmer seg millionlønn12:10 Knusende dom: Brennmerket kvinner og gjorde dem til sexslaver11:53 Ullevål sykehus vedtatt nedlagt11:44 Kongen på Askøy: – Vi føler med dere11:43 Vil dømme Polen for diskriminering av dommere11:30 Tyrkia: 24 dømt til livsvarig fengsel for kuppforsøk11:07 WADA har overlevert over 110.000 russiske filer11:06 Flere utlendinger valgte Nord-Norge i vinter10:44 Siv Jensen er sykmeldt10:11 Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum ligger an til rekord10:02 Norges Bank hever renten – varsler nytt hopp før nyttår09:40 Se opp for Kerr, men glem ikke De Vanna09:39 Viking forlenget med Berntsen09:15 Isbreene i Himalaya smelter dobbelt så fort som for 20 år siden09:01 Stor interesse for skattepenger fikk BankID til å knele09:00 Nå kommer skattepengene snart på konto08:29 Rev ulovlig. Bygger ulovlig. Nå må de rive på nytt08:26 Kronprinsparet til Oslo Pride08:21 Tidligere Interpol-sjef for retten i Kina08:04 – Årets utgave blir ikke det samme uten Chris Froome07:47 Xi Jinping på historisk besøk i Nord-Korea07:46 Landbruksministeren om svinedokumentar: – Jeg er opprørt og sint07:25 Svenske kåret til årets nykommer i NHL06:58 Messi og Argentina på bunn av gruppa etter svak 1-1-kamp mot Paraguay06:45 Fagermo om forbildet Eggen: – Stemmen hans vil absolutt bli sårt savnet når den en gang blir borte06:33 Streng rasjonering av sol og strand for VM-laget06:30 Norskpakistanere hyller sitt eget miljø06:20 Dette skjer i dag06:15 Verdensmester Røthe lurte på om løpet var kjørt06:00 Iran: Nedskyting av drone er en klar beskjed til USA06:00 Flere studieplasser for spesialsykepleiere06:00 Ekspert: Vanskelig humanitær situasjon i Iran05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Vi må ikke vingle om elbilfordelene05:08 Ny dekan ved Høyskolen Kristiania04:56 Trump vil møte Putin i Japan04:04 Ber om 600 nye fengselsstillinger for å redusere isolasjon04:02 Russisk ambassadebil i dødsulykke i Oslo03:45 USA ber Russland sørge for at MH17-siktede stilles for retten03:33 Den internasjonale olympiske komité vil ha pengegaranti fra Sverige03:06 Thon mener Nordkapp-platået bør være gratis for turister03:01 Benekter komplott for å dømme Lula02:33 Oslo øst sier nei til ny bomring01:57 Mann funnet bevisstløs i Oslo01:54 SOHR: 28 drept av regjeringsstyrker i Syria01:19 Datatilsynet bekymret for overvåking på arbeidsplassen00:48 22 mennesker fryktes druknet utenfor Spania00:22 Jihadister skal ha drept 17 sivile i Burkina Faso23:53 Mann pågrepet etter alvorlige trusler i Larvik23:10 Rosenborg mot Aalesund i cupen22:33 TV-dokumentar om svineprodusenter ryster politikerne22:10 Profilert Hareide-tilhenger melder seg ut av KrF22:03 Drama i danske regjeringsforhandlinger21:40 Meningsmåling for Kristiansand: Demokratene større enn Frp21:39 Stjernen døde i flystyrt, nå er det mistanke om drap21:19 Myggsmitte sprer skrekk rundt populære feriemål20:57 Fylkesledere i Frp kan godt vente til august på bomløsning20:23 Cupbombene smalt: Fire eliteserielag slått ut i 3. runde
Siste nytt
21:03PolitikkEU forlenger sanksjoner mot Russland21:01PolitikkAbbasi-søsknene og moren tilbake i Trondheim20:57NorgePerson knivstukket i Nittedal20:55SportJohaug og Skar til topps i Oslo Skishow20:54PolitikkDemonstranter forsøker å storme Georgias nasjonalforsamling20:52PolitikkEU klarte ikke å nå enighet om nytt klimamål20:17NorgeKronprinsparet til Oslo Pride19:57SportNy cupbombe: Tromsø slått ut av Kongsvinger19:49SportIngen enighet om ny Klæbo-avtale – gammel avtale gjelder inntil videre19:45SportPremier League dropper VAR-bruk ved strafferedninger19:37PolitikkBoris Johnson og Jeremy Hunt kjemper om å bli britisk statsminister19:21PengerOppretter sak mot utleiegigant: Ser du hva som er galt?18:58NorgeKalte Jirde Ali «kakerlakk», nå må kvinnen (70) i fengsel18:36Penger– De har samme følelsesregister som oss18:00SportKristoff sjanseløs på sjette etappe av Tour de Suisse17:59Børs og finansJubeldag for Norwegian på børsen17:53PolitikkTrossamfunn må opplyse om pengestøtte fra utlandet17:38NæringslivSlakter Gildes PR-kampanje etter NRK-dokumentar: - En veldig dårlig vurdering17:24VerdenFinsk politi fant 64 ulovlige ulver og hybrider16:58PolitikkTrump: – Iran har gjort en meget stor feil!16:53PengerNordkapp-halvøya reguleres til fortsatt privat eierskap16:48NorgeFaren til Varhaug-tiltalt nekter skyld for bevis-ødeleggelse16:47NorgeStortinget vil ikke heise regnbueflagget under Pride16:22Helse og livsstilUllevål sykehus vedtatt nedlagt – siste slag står i Stortinget16:05PolitikkStortinget vil ikke heise regnbueflagget under Pride15:48VerdenOrdkrig mellom USA og Iran etter nedskyting av drone15:42ReiseSvenskene setter opp ekstra avganger på Dovrebanen15:40PolitikkSp tar Ullevål-nedleggelsen til Stortinget15:04NorgeKommer med Alexander Kielland-svar høsten 202015:02NorgeRekordhøyt antall flyktninger i jobb eller utdanning14:53SportHenrik Pedersen bekreftet som ny Strømsgodset-trener14:26VerdenLivstidsdom for menneskesmuglere13:58NorgeAnmodning om omgjøring i Abbasi-saken kan ta flere måneder13:55VerdenUSA: Irans nedskyting av drone var et uprovosert angrep13:53Helse og livsstilMS-syk tapte kamp om uførepensjon i Høyesterett13:43Sport– Kroner en lang og vanskelig karriere13:41SportVM-spillerne husker lite av fjorårets målfest mot Australia13:09PolitikkSkarpe reaksjoner på Ullevål-nedleggelse: – Kampen er ikke over13:04PolitikkPutin besvarer spørsmål i timevis på russisk TV13:00NorgeAbbasi-søsknene flyr til Trondheim torsdag12:57MotorNorge best på trafikksikkerhet i Europa for fjerde år på rad12:32SportFotball-VM: Australias giftige oppladning12:22PengerStortingspolitikerne nærmer seg millionlønn12:10VerdenKnusende dom: Brennmerket kvinner og gjorde dem til sexslaver11:53NorgeUllevål sykehus vedtatt nedlagt11:44NorgeKongen på Askøy: – Vi føler med dere11:43VerdenVil dømme Polen for diskriminering av dommere11:30VerdenTyrkia: 24 dømt til livsvarig fengsel for kuppforsøk11:07SportWADA har overlevert over 110.000 russiske filer11:06ReiseFlere utlendinger valgte Nord-Norge i vinter10:44PolitikkSiv Jensen er sykmeldt10:11PolitikkSenterpartileder Trygve Slagsvold Vedum ligger an til rekord10:02PengerNorges Bank hever renten – varsler nytt hopp før nyttår09:40SportSe opp for Kerr, men glem ikke De Vanna09:39SportViking forlenget med Berntsen09:15VerdenIsbreene i Himalaya smelter dobbelt så fort som for 20 år siden09:01PengerStor interesse for skattepenger fikk BankID til å knele09:00PengerNå kommer skattepengene snart på konto08:29PengerRev ulovlig. Bygger ulovlig. Nå må de rive på nytt08:26KulturKronprinsparet til Oslo Pride08:21VerdenTidligere Interpol-sjef for retten i Kina08:04Sport– Årets utgave blir ikke det samme uten Chris Froome07:47VerdenXi Jinping på historisk besøk i Nord-Korea07:46NorgeLandbruksministeren om svinedokumentar: – Jeg er opprørt og sint07:25SportSvenske kåret til årets nykommer i NHL06:58SportMessi og Argentina på bunn av gruppa etter svak 1-1-kamp mot Paraguay06:45SportFagermo om forbildet Eggen: – Stemmen hans vil absolutt bli sårt savnet når den en gang blir borte06:33SportStreng rasjonering av sol og strand for VM-laget06:30NorgeNorskpakistanere hyller sitt eget miljø06:20NorgeDette skjer i dag06:15SportVerdensmester Røthe lurte på om løpet var kjørt06:00VerdenIran: Nedskyting av drone er en klar beskjed til USA06:00NorgeFlere studieplasser for spesialsykepleiere06:00VerdenEkspert: Vanskelig humanitær situasjon i Iran05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Vi må ikke vingle om elbilfordelene05:08NorgeNy dekan ved Høyskolen Kristiania04:56VerdenTrump vil møte Putin i Japan04:04NorgeBer om 600 nye fengselsstillinger for å redusere isolasjon04:02NorgeRussisk ambassadebil i dødsulykke i Oslo03:45VerdenUSA ber Russland sørge for at MH17-siktede stilles for retten03:33SportDen internasjonale olympiske komité vil ha pengegaranti fra Sverige03:06PengerThon mener Nordkapp-platået bør være gratis for turister03:01PolitikkBenekter komplott for å dømme Lula02:33NorgeOslo øst sier nei til ny bomring01:57NorgeMann funnet bevisstløs i Oslo01:54VerdenSOHR: 28 drept av regjeringsstyrker i Syria01:19NorgeDatatilsynet bekymret for overvåking på arbeidsplassen00:48Verden22 mennesker fryktes druknet utenfor Spania00:22VerdenJihadister skal ha drept 17 sivile i Burkina Faso23:53NorgeMann pågrepet etter alvorlige trusler i Larvik23:10SportRosenborg mot Aalesund i cupen22:33ForbrukerTV-dokumentar om svineprodusenter ryster politikerne22:10PolitikkProfilert Hareide-tilhenger melder seg ut av KrF22:03PolitikkDrama i danske regjeringsforhandlinger21:40PolitikkMeningsmåling for Kristiansand: Demokratene større enn Frp21:39SportStjernen døde i flystyrt, nå er det mistanke om drap21:19ReiseMyggsmitte sprer skrekk rundt populære feriemål20:57PolitikkFylkesledere i Frp kan godt vente til august på bomløsning20:23SportCupbombene smalt: Fire eliteserielag slått ut i 3. runde

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus