- Ikke kjøp pensko med høye hæler til småjentene

KAN SKADE: I verste fall kan pensko med høye hæler gi barna skader i føtter, knær og rygg. © Foto: Marit O. Bromark
KAN SKADE: I verste fall kan pensko med høye hæler gi barna skader i føtter, knær og rygg. © Foto: Marit O. Bromark

Salget har eksplodert de siste fire årene.

- Det er veldig synd om barna skal få problemer med føtter, knær og rygg når de blir voksne, bare fordi mamma eller pappa syntes det var litt søtt med høye hæler når de var små.

Det sier fotterapeut Merete Longva. Hun mener trenden med høye hæler på småjentenes pensko er bekymringsverdig.

- Det er blitt mye mer av dette de siste årene. Det kan virke som om det kom litt med alt fokuset på Suri Cruise, sier hun.

Vanskelig å velge sko til barna? Denne guiden hjelper deg.

Etterspørselen øker

I 2010 hadde skokjeden Shoeday (tidligere Økonomisko) 11 modeller pensko til jenter i størrelse 28 til 36 – altså fra 4-5 års alder og oppover. Av disse var åtte uten hæl.

I år har Shoeday fem modeller pensko til jenter. To av dem er uten hæl.

- Det er en stor forskjell, ja. Vi gjør jo dette for å møte en etterspørsel i markedet. Jentene skal være litt mer prinsesse nå enn før, sier Trine Nilsen, salgsansvarlig i Shoeday.

Salgstallene til Shoeday viser at foreldregruppen er delt når det gjelder synet på høye hæler til barn.

- Vi selger litt mer av skoene med hæl enn de uten, men forskjellen er ganske liten. Det kan virke som om foreldregruppen er delt mer eller mindre på midten her, sier Nilsen.

Hun understreker at skokjeden ikke har sko med høye hæler under størrelse 28.

- Vi legger vekt på at skoene skal ha myk såle, ha en stødig hælkappe og remmer over foten slik at skoen sitter godt på. Det er ikke bra for barn å gå mye med slike sko, men pensko har de jo sjelden på seg særlig lenge av gangen, sier hun.

Ligner på mamma

I disse dager skal mange foreldre og barn i skobutikken for å kjøpe nye pensko. Hylle på hylle med søte prinsessesko i svart fløyel og glitrende sølv venter på nye eiere.

Men mens de fleste barneskoene tidligere hadde fornuftige, lave hæler, er det blitt stadig mer vanlig at småjentenes pensko har en liten snellehæl, akkurat som mammas pensko.

- Hvorfor skal man ha unger opp på høye hæler egentlig? Personlig tenker jeg at det er noe veldig feil med samfunnet vårt når barn skal kles opp som små voksne, sier Longva.

Heller ikke Crocs er gode sko for barn, advarer ekspertene.

- Foten kan bli deformert

Leder i Fotterapeutforbundet Anita Solberg bekrefter at det er blitt mer vanlig med høye hæler på barnesko de siste årene.

- Tendensen er at barnesko ligner mer og mer på sko til voksne. Det er ikke en god utvikling, sier hun.

Selv om små barneutgaver av damesko med snellehæl kan se veldig søte ut, bør de skoene helst bli stående i hylla, mener Solberg.

- Høye hæler til barn er absolutt ikke noe vi anbefaler. Barnet vil få for mye press på forfoten, og tærne vil bli trykket framover i en spiss. Det skal faktisk ikke så mye bruk til, før man kan få skader i foten, sier hun.

Fotens knokler og vev er nemlig ikke ferdig utviklet og stabil før man er blitt voksen, det vil si 18-20 år gammel.

- Barnefoten er bløt og formbar ganske lenge, og foten kan derfor lett bli deformert av feil type sko. Man kan faktisk ødelegge ganske mye, advarer Solberg.

Større risiko for skader

I tillegg til at foten kan bli deformert, er det også større risiko for ankelskader dersom barnet bruker sko med høye hæler.

- Fordi vevet og muskulaturen er bløtere hos barn enn hos voksne, kan barn lett tråkke over ankelen dersom skoen ikke er stabil. I tillegg er det større risiko for støt og skader på neglene, ettersom man får et større press på forfoten, sier Solberg.

De fleste barn bruker pensko bare noen få timer av gangen, og sånn sett er det ingen krise at penskoene har en liten hæl. Men Solberg minner om at det til sammen kan bli mange timer i feil sko hvis barnet begynner å bruke høyhælede sko når det er 8-9 år.

- Egentlig bør man ikke bruke sko med hæler før man er 20 år, og strengt tatt heller ikke da. Pensko med høye hæler er ikke bra verken for voksne eller barn, sier hun.

Barneføtter formes lett

Fotterapeut Merete Longva oppfordrer foreldre til å styre unna de høyhælede penskoene, selv om småjentene maser om å få bruke dem.

- Jeg forstår at det er vanskelig når barna ser skoene i butikken og synes de er fine, men feil sko kan gjøre stor skade på en barnefot fordi den er så lett å forme. Jeg tror legene vil se mange skader på grunn av feil sko etter hvert som disse barna blir eldre. Vi vet at slike sko kan gjøre skade på voksne føtter, og det skjer mye raskere hos barn, sier hun.

Forplanter seg oppover i kroppen

Det er ikke bare skader i foten som kan oppstå ved bruk av feil sko, men også skader i knær og rygg, forklarer Longva.

- Det forplanter seg jo oppover, det merker vi voksne også. Går du med vonde sko, forandrer ganglaget seg, og du kan få belastningsskader andre steder i kroppen. Barn klarer jo ikke gå ordentlig om skoene har høye hæler, sier hun.

Longva oppfordrer foreldre som vurderer å kjøpe pensko med høye hæler til å tenke seg godt om, og utsette kjøpet til jentene i hvert fall er blitt tenåringer.

Les også:

10 dummeste kjønnsdelte bøker

Med feil sko får ungene kalde og våte føtter

Refleksene barn - og voksne - faktisk vil bruke

Denne saken er opprinnelig publisert hos Klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus