Meny

Bekkenløsning:

– Jeg må ta smertestillende for å sitte i armkroken til mannen min

KRONISK BEKKENLIDELSE: Trine Stunner (32) er en av mange kvinner som har kroniske smerter i bekkenet etter barnefødsler. FOTO: Privat
KRONISK BEKKENLIDELSE: Trine Stunner (32) er en av mange kvinner som har kroniske smerter i bekkenet etter barnefødsler. FOTO: Privat

Trine Stunner (32) har hatt bekkenleddsmerter i åtte år.

Trine Stunner har to sønner på sju og fire år. Hun vil gjerne kunne leke med dem, lage middag eller dra på spontane turer med familien.

I stedet preges hverdagen av kroniske smerter, planlegging og en drøm om å kunne ta en dusj eller plukke opp en enslig sokk uten å måtte tenke nøye igjennom konsekvensene.

Les også: Sarah-Sofie gikk med store smerter. Så fikk hun diagnosen barneleddgikt

– Det er utmattende når kroniske smerter gjør det vanskelig å leke med barna mine eller være en hyggelig person, mamma eller kone, sier 32-åringen.

Etter at hun begynte i et krevende studie da hennes andre sønn ble født har hun fått diagnosen kronisk bekkenleddsyndrom.

Les også: Åtte sykdommmer mange barn bare må igjennom

– Det kan være vanskelig å finne overskudd til mannen min som gjerne ønsker å ha meg i armkroken i sofaen. Jeg orker ikke å bli strøket og kost med og orker heller ikke å gi nærhet tilbake.

Det hender faktisk at jeg tyr til smertestillende bare for å sitte inntil mannen min i sofaen. Det forringer hverdagen til alle i familien, sier hun.

Tappes for energi

Den største utfordringen er at kroniske smerter tapper henne for energi.

– Helt dagligdagse gjøremål som man vanligvis ikke ofrer en tanke, er med i min dagsrasjon av energi og ork. Det er for eksempel å dusje, føne håret, sminke seg, lage matpakke, gå opp og ned trappen, gå ut og inn av bilen, sitte lenge, lage middag eller stå og snakke med naboen.

Når ettermiddagen og kvelden kommer føler hun at energien er oppbrukt, og det er lett å bli sur og irritabel. Derfor må hverdagen planlegges nøye for å ikke utfordre smertene for mye.

Det hele startet allerede i uke åtte av Stunners første svangerskap.

– Det begynte som en svak murring lavt i korsryggen og setet. Det tok ikke lang tid før jeg merket at murringen tiltok etter hvor stor påkjenning og belastning kroppen fikk i løpet av en dag.

Les også: Her er de vanligste svangerskapsplagene

Store utfordringer

Stunner oppsøkte fastlegen og ble henvist til fysioterapi.

– I uke 11 startet jeg i en gruppe for gravide hos en fysioterapeut. Etter hvert som magen ble større og jeg ble tyngre, kunne jeg ikke merke noe bedring av bekkenplagene. De ble verre og verre. All bevegelse gjorde vondt.

Rådet fra både fysioterapeut og fastlege var å fortsette i treningsgruppen.

– Det ble gitt en klar holdning om at smerter ikke er farlig. Så jeg fortsatte litt til. I syvende måned gav jeg meg, og det var ikke noe behandlingsprogram utover det. Hverdagen min ble å hvile på sofaen.

Også fødselen ble vanskelig.

– Min erfaring er at bekkenløsning ikke blir tatt hensyn til. Jeg hadde store problemer med å løfte opp babyen min, hente mat, reise meg fra sengen og stelle meg selv. Noe ekstra hensyn eller hjelp kom ikke på tale. I tillegg fikk jeg tilsnakk under en samtale med jordmor at jeg ikke hadde stelt meg selv godt nok og ikke hadde badet babyen min.

– Jeg synes barseltiden på sykehuset var et mareritt, og gråt etter mannen min dagen vi fikk dra hjem. Aldri før hadde jeg følt slik lettelse over å komme hjem til mitt eget hjem.

Trist å ikke bli tatt alvorlig

Trine reagerer på at hun ikke ble tatt alvorlig når smertene var store.

– Jeg synes det er veldig trist at helsepersonell som er eksperter på kvinner ikke viser forståelse og respekt for bekkenleddlidelser.

Først flere måneder etter fødsel kunne Trine bevege seg utendørs med barnevogn. Plagene ble gradvis bedre, og hun gikk jevnlig til kiropraktor det første året.

To år etter førstefødte var bekkenleddet fortsatt vondt og irritabelt ved lengre turer og store påkjenninger, men det var bra nok til at familien bestemte seg for å få et barn til.

– Under dette svangerskapet var jeg mer konsekvent og tok mer hensyn til meg selv. Jeg gikk raskere ned i stillingsprosent, sluttet å gjøre husarbeid, sluttet å handle, ga meg før smertene tok overhånd og kjørte til lekeplassen som ligger fem minutters min gange fra huset.

Invalidiserende plager

Erfaringen fra Trines første svangerskap gjorde at det neste gikk bedre. Men smertene ble sterkere. Hun gikk i fysioterapi, men måtte også denne gangen gi seg på grunn av smerter.

På dette tidspunktet var plagene invalidiserende.

– Aktiviteten min i løpet av en dag bestod i å kjøre gutten min til barnehagen og å hvile på sofaen avbrutt av lunsjpause og toalettbesøk.

Erfaringen med helsepersonellet Trine møtte var dessverre den samme.

– Jeg hadde bestemt meg på forhånd om å gi mer tydelig beskjed om smertene og bekkenleddsplagene. Jeg fødte på en avdeling som skal være så naturlig som mulig, fordi det ikke var plass på den «vanlige» fødeavdelingen. Her ligger man i lave furusenger.

– Jeg forklarte at jeg hadde store problemer med å løfte babyen min, at jeg ikke klarte å reise meg fra den lave sengen, og spurte om å få en sykehusseng. Svaret jeg fikk var en stol.

Store utfordringer

Det kan være utfordrende å leve med bekkenløsning, og mange som rammes sliter med å fungere i hverdagen. Likevel må du ikke få panikk dersom du kjenner smerter i bekkenet under svangeskapet.

– De aller fleste med smerter i og rundt bekkenleddet, i forbindelse med svangerskap og fødsel, vil med eller uten behandling bli bra igjen. Noen får tilbakefall og noen få opplever at smertene kan komme og gå over tid, forteller nestleder i Landsforeningen for Kvinner med Bekkenløsningsplager, Astrid Torgersen Lunestad.

Dette er i seg selv ikke farlig eller unormalt.

– Kunsten er å redusere plagene ved å ta hensyn til kroppens signaler, slik at du ikke utsetter deg for mer smerter enn nødvendig, samtidig skal du ikke være redd for å bevege deg, sier hun.

Lunestad oppfordrer alle til å bli ekspert på egen kropp og veksle mellom aktivitet og hvile.

Fikk ikke sove

Etter seks måneder var Trine klar for å starte behandling igjen.

– Sakte, men sikkert ble jeg gradvis bedre. Jeg startet på Bergen Arkitekthøyskole da minstegutten Jeppe var 16 måneder. Studiet ble for belastende for bekkenleddet, og etter 2,5 år tiltok smertene ytterligere.

Trines mor måtte komme hjem til henne for å lage middag fordi hun selv ikke klarte å stå lenge av gangen. Det har på flere tidspunkt vært takket være ektemannen og moren at Trine har klart seg i hverdagen.

– Mot slutten av semesteret var jeg så utslitt av smerter at jeg ikke klarte å konsentrere meg lenger. Ikke fikk jeg sove om natten, ikke klarte jeg å sitte på skolen, ikke klarte jeg å lage middag, jeg måtte legge meg ned etter å ha stått i dusjen, og kunne ikke lenger leke med barna mine eller være en hyggelig person, mamma eller kone.

– Jeg følte at jeg ikke strakk til noe sted og ved flere anledninger kastet jeg opp av smerter og utmattelse. Jeg hadde lest og hørt om personer med langvarige bekkenleddsmerter som satt i rullestol, og begynte å bli redd for at det skulle skje med meg.

Ny behandling

Trine tok kontakt med Landsforeningen for Kvinner med Bekkenløsningsplager og begynte i behandling hos en manuellterapeut.

– Kroppen min var så vond og verket konstant, så jeg tålte ikke mye behandling. Jeg forespeilt at dette kunne ta flere år å bygge opp.

Det er ikke mulig å avlaste bekkenet hundre prosent. Dermed tar det for mange lang tid å bli bra.

– Om man ligger, sitter, står eller går blir bekkenleddet belastet. Det leddet jeg har mest vondt i er «ilio sakral-leddet», som visstnok er et av de leddene i kroppen som er minst bevegelig i seg selv. Jeg opplever at det bare skal en marginal endring til av stilling eller bevegelse i dette området før leddbånd, sener, muskler og beinhinner blir irritert.

Tilsynelatende frisk

MR, røngten, fysikalsk lege, fastlege og ortoped konkluderer alle med at Trine Stunner er helt frisk.

– Det er ingenting som tilsier at jeg skal ha vondt, men eldstegutten min er nå sju år, det vil si at jeg har kjent på smerter fra samme sted i vel åtte år. Mine smerter er absolutt helt reelle, og de er ganske invalidiserende uansett hva bilder viser.

32-åringen har opplevd en kamp for å få diagnosen kronisk bekkenleddsyndrom, som gir rett til gratis fysikalsk behandling.

Det er nå elleve måneder siden Stunner tok studiepermisjon. Fortsatt har hun store problemer med å stå, gå eller sitte over lengre tid.

– Jeg har prøvd å ta det så rolig og bruke kroppen på en så riktig måte som mulig i disse månedene. Nå er kroppen min mottakelig for litt mer behandling. Jeg har så smått startet opp med arbeidstrening i et arkitektkontor. Her skal jeg finne ut hvor mye kroppen tåler.

Hun trives i arbeidspraksis, selv om hun fremdeles trenger mye hvile.

–Jeg tror og håper at jeg er på rett vei. Det kjennes slik. Det går bare veldig langsomt. Om jeg noen gang har helse til å fortsette studiet er uvisst. Jeg er overbevist om at med respekt, forståelse og god informasjon tidlig i graviditeten ville flere kvinner unngått å utvikle langvarige bekkenleddsmerter.

– Likevel oppfatter meg selv som et lykkelig menneske med et godt liv, understreker hun.

Les også:

Sparketelling reddet livet til Aminda (4 1/2)

- Hvem ville vel gitt toåringen sin en drink?

Amanda (3) ble alvorlig syk på ferie

Artikkelen ble først publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:26 Turister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24 United fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20 Elektrifisering gir lavere kostnader for husholdninger12:19 Tolv ulver kan skytes utenfor ulvesonen12:18 Politikvinne truffet av vådeskudd – ble lettere skadd12:09 Tidal varsler søksmål mot Norge11:40 Støre bekrefter: Er klar til å ta over11:39 Fylkesveien i Jølster åpner igjen11:25 Sjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22 Tusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13 Volda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02 Polsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38 Brite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37 Johnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36 Russland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06 Folketallet faller i nesten annenhver kommune10:05 Indisk romfartøy i bane rundt månen09:44 Kritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18 Syriske opprørere trekker seg tilbake09:17 Lavere drivstoffsalg i sommer08:56 Tar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25 Antall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07 Pompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06 Krever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49 Lys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41 Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50 Ni evakuert etter flere ras i Nordland06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 Millioner av afghanske barn nektes skolegang06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 – De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt05:17 Jernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00 Forsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48 Epstein signerte testament to dager før han døde04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03 Savnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40 – Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Isbre forsvant – men ikke bare på grunn av menneskeskapte klimaendringer17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Det er som om Arendalsukas reklamebyrå skulle skrevet det16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania
Siste nytt
12:26ReiseTurister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24SportUnited fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20Helse og livsstilElektrifisering gir lavere kostnader for husholdninger12:19NorgeTolv ulver kan skytes utenfor ulvesonen12:18NorgePolitikvinne truffet av vådeskudd – ble lettere skadd12:09KulturTidal varsler søksmål mot Norge11:40PolitikkStøre bekrefter: Er klar til å ta over11:39NorgeFylkesveien i Jølster åpner igjen11:25VerdenSjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22VerdenTusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13KulturVolda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02NorgePolsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38VerdenBrite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37PolitikkJohnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36VerdenRussland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06NorgeFolketallet faller i nesten annenhver kommune10:05VerdenIndisk romfartøy i bane rundt månen09:44SportKritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18VerdenSyriske opprørere trekker seg tilbake09:17MotorLavere drivstoffsalg i sommer08:56MotorTar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25NorgeAntall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07PolitikkPompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06PolitikkKrever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49NorgeLys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41PolitikkRødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50NorgeNi evakuert etter flere ras i Nordland06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15VerdenMillioner av afghanske barn nektes skolegang06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien06:10NorgeDette skjer i dag06:09PolitikkSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00Penger– De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58PolitikkStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeJernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00NorgeForsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48VerdenEpstein signerte testament to dager før han døde04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03NorgeSavnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40Motor– Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenIsbre forsvant – men ikke bare på grunn av menneskeskapte klimaendringer17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkDet er som om Arendalsukas reklamebyrå skulle skrevet det16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus