Meny

Kontroversielt funn

– Syltynne modeller gir noen kvinner bedre selvtillit

Moteblader har tidligere fått sterk kritikk for å ha frontet alt for tynne modeller. Men ifølge en ny undersøkelse trenger ikke dette nødvendigvis gi kvinner dårligere selvbilde. Foto: illustasjonsbilde colourbox
Moteblader har tidligere fått sterk kritikk for å ha frontet alt for tynne modeller. Men ifølge en ny undersøkelse trenger ikke dette nødvendigvis gi kvinner dårligere selvbilde. Foto: illustasjonsbilde colourbox

Motebladenes eksponering av syltynne kvinner gjør paradoksalt nok at mange kvinner blir mer fornøyde med kroppen sin, viser ny undersøkelse.

Få bransjer får kvinner til å se så rødt som modellbransjen. Blader refses stadig for å fronte radmagre kvinner og beskyldes for å være elendige rollemodeller for unge jenter. Spørsmålet er derfor hvorfor disse bladene likevel selger som varmt lavkarbo-brød blant kvinner?

Amerikanske forskere ønsket å finne ut av dette og kom frem til at mange ser på bildene for «tynnspirasjon».

Dette betyr at mange kvinner ikke blir ulykkelige når de blir eksponert for modellkropper, men heller får bedre selvtillit og en «boost» til å bli tynne selv, skriver Daily Mail.

Les også: – Skal alt på kvinnen strammes, skiftes ut, poleres og blekes?

Liten undersøkelse

Funnene var et resultat av et forsøk som ble utført på 51 jenter på videregående skole, som i fem dager ble eksponert med reklame og artikler som frontet tynne kroppsidealer. De ble også spurt om dietten sin i løpet av disse dagene.

Lederen for prosjektet, Silvia Knobloch-Westerwick, professor i kommunikasjon ved Ohio State University, tror faktumet at jentene ble eksponert for de tynne modellene over tid var avgjørende for at bildene ga dem bedre selvtillit.

Hun forteller til Daily Mail at hun tror dette skyldes at jentene etter hvert kunne begynne å føle seg knyttet til modellen og tenke at dette var en person som er lik henne, noen hun kunne vært venn med eller lignet.

Les også: 500.000 oppsøker inspirerende nettsider om anoreksi

Tidsrommet er en vesentlig forskjell fra tidligere forsøk som er gjort på kvinneidealer og selvtillit, som ofte bare har bedt kvinner om gi en reaksjon på ett bilde. Dette har stort sett ført til resultater som tilsier at kvinnene får dårligere selvtillit av å se på modellene.

I spørreundersøkelsen tilknyttet prosjektet kom det også frem at flere av jentene i løpet av de fem dagene gikk fra å sammenligne seg selv negativt med modellene, ved bare å konstatere at de var tynnere enn dem, til etter hvert å ønske å jobbe mot å få en slik kropp.

Dårlige selvtillit gir større sjanse for slanking

Et av forskernes hovedmål var nettopp å registrere holdninger blant jentene, for å se på hvordan de sammenlignet seg selv med modellene. De skilte spesielt mellom to holdninger blant deltagerne: «egenvurdering» og «selvforbedring».

Jentene som bedrev «egenvurdering»: sammenlignet seg selv med modellene rett og slett ved å registeret at de var tynnere enn dem selv. Ofte svarte disse jentene at de var «veldig enige» med uttalelser i spørreundersøkelsen som «Denne kvinnen er tynnere meg», skriver Daily Mail. Disse jentene vise seg å få dårligere selvtillit av å se på bladene. Det var også større sjanse at de gikk på en diett den femte dagen inn i undersøkelsen.

Les også: Facebook gir dårlig selvtillit

Mens jentene som heller svarte at de var «veldig enige» i uttalelser som «Jeg ville likt at kroppen min så ut som denne kvinnens kropp», ble omtalt som at de hadde en «selvforbedrende» tilnærming til modellene. De samme kvinnene fikk bedre selvtillit av å se på de tynne modellene. Knobloch-Westerwick tror dette kan være fordi de tenkte de kunne oppnå en slik kropp selv.

– Disse kvinnene følte seg mer fornøyde med egen kropp fordi de så for seg at de kunne se ut som modellene i magasinene, sier hun til Daily Mail.

Kan bidra til spiseforstyrrelser

Så hvor farlige er det egentlig å strekke seg etter disse kvinnene som kroppsidealer? Linn Bæra i Rådgivning om spiseforstyrrelser tror ikke mediebransjen alene kan gi en spiseforstyrrelse, men tror at det kan være en påvirkende faktor.

– Dersom man har en sårbarhet og lav selvfølelse, kan syltynne modeller være med å fremprovosere destruktive følelser og en idé om at man må være tynn for å være god nok, sier hun.

Les også: Klesgigant beklager å ha «forvridd kvinnekroppen»

Hun understreker også at det er en vesentlig forskjell på å slanke seg og det å ha en spiseforstyrrelse. Men at fokuset på kropp og mat også kan bli problematisk uten at person har en diagnose.

Hun synes ikke det at noen jenter potensielt kan få bedre selvtillit i en periode, rettferdiggjør at mediebransjen fremstiller en urealistisk idealkropp.

Fokuser på mestring

Bæra kunne ønsket fokuset på glede ved å mestre ting med kroppen tok fokuset fra det å være tynn. Hun peker til en svensk undersøkelse av 1000 ungdom som viste at tre ting var gjennomgående for de med best kroppslig selvtillit: barna hadde ikke slankepress hjemme, de var opptatt av hva kroppen kunne gjøre fremfor hvordan den så ut, og de hadde et kritisk blikk på medias fremstilling av kroppen.

– Det er også viktig å skille mellom selvtillit og selvfølelse. Kanskje har man god selvtillit på det ytre, men det vil ikke nødvendigvis si at man har det godt med seg selv, sier hun.

Les også: Forbyr tynne modeller

Medaljens bakside

Til tross for at noen jenter potensielt får bedre selvtillit over en periode, tror Bæra derfor ideen om å satse på «tynnspirasjon» er usunt i det lange løp.

– Kanskje noen føler seg bedre i en tid, men det er en stor bakside på medaljen dersom vi fortsetter å bruke urealistisk tynne modeller i motebransjen, sier hun.

Også Silvia Knobloch-Westerwick advarer mot at disse bladene ikke fører til positiv inspirasjon.

Hun sier til Daily Mail at problemet oppstår fordi kvinnene, til tross for at de føler seg bedre, drømmer om kropper de ikke vil oppnå.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:19 Swedbank fjerner toppledere i Estland01:57 Mann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33 USA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27 Abbasi-søsknene returneres til Norge01:07 Sør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40 Sjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30 Menn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09 Optimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33 Skytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20 DN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16 Amnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54 Caro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30 Mystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08 USA advarer mot å gi etter for Iran21:58 SV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55 Kristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33 Jordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02 To trakk seg da Giske fikk styreverv21:00 Østfoldbanen åpnet for trafikk20:59 Kassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30 Trump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50 Norge klaget USA inn til WTO – men USA blokkerer dommerne19:17 Kallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35 Regjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21 Ekspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09 FNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08 Kristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06 Stor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58 Brann ved toglinje i Østfold17:42 – Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32 Vinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08 Båret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00 Norge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54 Dansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44 Hagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40 Tidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38 Drapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18 Iran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05 Airbnb vokste kraftig i 201816:04 Mann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53 «Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33 Sylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15 Ny rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27 Vy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52 Mine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38 Mann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38 Trump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37 Lekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36 30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24 Famling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20 Iran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13 Inn i midnattssolas rike10:58 Golfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen10:43 Equinor fant olje i Norskehavet10:29 Advarte mot Ludvigsen: Ikke la han være alene med beboere10:25 Mattilsynet fant færre brudd på dyrevelferdsloven etter flere tilsyn10:17 Huaweis grunnlegger venter milliardtap10:16 Paraply-aktivist løslatt før tiden – slutter seg til Hongkong-demonstrantene10:06 Tutta hyller Hovland etter US Open-bragden09:43 LSK-profil ute i flere uker09:42 Økt satsing på kvinnene i hoppsporten09:29 Drapstiltalt 17-åring erkjenner ikke straffskyld09:16 Jemtland-saken: Ektemannen erkjenner ikke skyld09:13 Ettåring i Askøy døde av blodforgiftning – hadde to bakterietyper09:11 Veksten i eiendomsskatten stanser opp09:02 Pakistansk aktivist drept08:51 Casper Ruud falt én plass på rankingen08:49 – Solskjær fast bestemt på at Pogba blir i United08:40 Hovland klatret 324 plasser på verdensrakingen i golf08:35 Mann tiltalt for incest og overgrep mot to sønner08:17 VM-spillerne nyter VM-stemningen i Reims07:56 Tolv sivile skal ha blitt drept av opprørere i Syria07:46 – Synlige ører på pass bryter med religionsfriheten07:40 Undersøkelse: Fire av ti nordmenn har sett barn med berusede voksne i Syden07:34 Danske blir borgermester i tyske Rostock07:05 Mesterskapsspilleren Minde runder 100 kamper06:53 Gold Cup fotball menn søndag06:47 VG: RBK-bud på Haugesunds Wadji06:27 Her er alternativene for Norge i fotball-VM06:15 Nyland kan få knallhard konkurransen fra "rekordmann" Butland06:10 Tidligere NSB-sjef: Politikere lider av konkurransehysteri05:55 Dette skjer i dag05:44 Dette skjedde i natt05:30 Vinstra-drapet: Aktor legger fram filmmanus som bevis05:24 Protestleder løslatt fra fengsel i Hongkong04:56 Mann kjørte flere kilometer i motsatt kjørefelt i Oslo04:54 Fylkesnes ut mot regjeringen etter aksjesalg i Entra04:48 Valgdagsmåling: Tidligere førstedame leder an i Guatemalas presidentvalg04:43 Viktor Hovland hylles etter amatørrekord og 12. plass i US Open03:42 Babe Ruth-drakt satte auksjonsrekord - solgt for 49 millioner03:39 Huawei spår salgssvikt i utlandet03:37 Mann slått med flaske på pub i Sandefjord03:05 Bondeorganisasjoner forhandler med staten om klimaavtale02:09 Homoaktivister: Nynazister kartlegger oss02:05 Trump anklager New York Times for forræderi01:44 Dugnad leverte 101 tips om arbeidslivskrim i Oslo00:14 Biltrafikken øker i Kristiansand23:18 Trump anklager New York Times for forræderi22:31 Lastebil i grøfta – har flere tonn propan i lasten22:27 Franske bønder og vingårder hardt rammet av uvær
Siste nytt
02:19VerdenSwedbank fjerner toppledere i Estland01:57NorgeMann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33VerdenUSA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27NorgeAbbasi-søsknene returneres til Norge01:07SportSør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40SportSjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30NorgeMenn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09SportOptimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33SportSkytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20NorgeDN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16VerdenAmnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54SportCaro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30LivetMystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08PolitikkUSA advarer mot å gi etter for Iran21:58PolitikkSV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55SportKristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33NorgeJordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02PolitikkTo trakk seg da Giske fikk styreverv21:00ReisenyheterØstfoldbanen åpnet for trafikk20:59SportKassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30VerdenTrump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50PolitikkNorge klaget USA inn til WTO – men USA blokkerer dommerne19:17NorgeKallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35NorgeRegjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21VerdenEkspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09PolitikkFNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08SportKristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06ReisenyheterStor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58ReisenyheterBrann ved toglinje i Østfold17:42Politikk– Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32NorgeVinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08PolitikkBåret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00PolitikkNorge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54PengerDansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44PolitikkHagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40NorgeTidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38NorgeDrapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18PolitikkIran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05PengerAirbnb vokste kraftig i 201816:04NorgeMann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53Norge«Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33Helse og livsstilSylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15VerdenNy rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27PengerVy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52VerdenMine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38NorgeMann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38VerdenTrump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37NorgeLekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36Verden30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24VerdenFamling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20VerdenIran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13ReiseInn i midnattssolas rike10:58SportGolfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen10:43PengerEquinor fant olje i Norskehavet10:29NorgeAdvarte mot Ludvigsen: Ikke la han være alene med beboere10:25NorgeMattilsynet fant færre brudd på dyrevelferdsloven etter flere tilsyn10:17VerdenHuaweis grunnlegger venter milliardtap10:16VerdenParaply-aktivist løslatt før tiden – slutter seg til Hongkong-demonstrantene10:06SportTutta hyller Hovland etter US Open-bragden09:43SportLSK-profil ute i flere uker09:42SportØkt satsing på kvinnene i hoppsporten09:29NorgeDrapstiltalt 17-åring erkjenner ikke straffskyld09:16NorgeJemtland-saken: Ektemannen erkjenner ikke skyld09:13NorgeEttåring i Askøy døde av blodforgiftning – hadde to bakterietyper09:11NorgeVeksten i eiendomsskatten stanser opp09:02VerdenPakistansk aktivist drept08:51SportCasper Ruud falt én plass på rankingen08:49Sport– Solskjær fast bestemt på at Pogba blir i United08:40SportHovland klatret 324 plasser på verdensrakingen i golf08:35NorgeMann tiltalt for incest og overgrep mot to sønner08:17SportVM-spillerne nyter VM-stemningen i Reims07:56VerdenTolv sivile skal ha blitt drept av opprørere i Syria07:46Norge– Synlige ører på pass bryter med religionsfriheten07:40LivetUndersøkelse: Fire av ti nordmenn har sett barn med berusede voksne i Syden07:34VerdenDanske blir borgermester i tyske Rostock07:05SportMesterskapsspilleren Minde runder 100 kamper06:53SportGold Cup fotball menn søndag06:47SportVG: RBK-bud på Haugesunds Wadji06:27SportHer er alternativene for Norge i fotball-VM06:15SportNyland kan få knallhard konkurransen fra "rekordmann" Butland06:10NorgeTidligere NSB-sjef: Politikere lider av konkurransehysteri05:55NorgeDette skjer i dag05:44NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeVinstra-drapet: Aktor legger fram filmmanus som bevis05:24VerdenProtestleder løslatt fra fengsel i Hongkong04:56NorgeMann kjørte flere kilometer i motsatt kjørefelt i Oslo04:54NorgeFylkesnes ut mot regjeringen etter aksjesalg i Entra04:48VerdenValgdagsmåling: Tidligere førstedame leder an i Guatemalas presidentvalg04:43SportViktor Hovland hylles etter amatørrekord og 12. plass i US Open03:42VerdenBabe Ruth-drakt satte auksjonsrekord - solgt for 49 millioner03:39VerdenHuawei spår salgssvikt i utlandet03:37NorgeMann slått med flaske på pub i Sandefjord03:05NorgeBondeorganisasjoner forhandler med staten om klimaavtale02:09NorgeHomoaktivister: Nynazister kartlegger oss02:05VerdenTrump anklager New York Times for forræderi01:44NorgeDugnad leverte 101 tips om arbeidslivskrim i Oslo00:14NorgeBiltrafikken øker i Kristiansand23:18VerdenTrump anklager New York Times for forræderi22:31NorgeLastebil i grøfta – har flere tonn propan i lasten22:27VerdenFranske bønder og vingårder hardt rammet av uvær

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus