Meny

Ungdom og stress:

– Voksne ville blitt stresset av ungdoms skolehverdag

FLERE PRØVER, MINDRE KUNNSKAP: Økt prøvefokus i skolen fører ikke til økt kompetanse hos elevene, bare mer stress som hindrer læring. Foto: Thinkstock
FLERE PRØVER, MINDRE KUNNSKAP: Økt prøvefokus i skolen fører ikke til økt kompetanse hos elevene, bare mer stress som hindrer læring. Foto: Thinkstock

Flere prøver gir ikke mer kunnskap. Snarere tvert imot.

– Det finnes ingen andre perioder i livet der man blir like ofte vurdert og evaluert, som når man går på ungdomsskolen eller på videregående, sier professor Lars Edvin Bru.

Han er professor i pedagogisk psykologi ved Nasjonalt senter for læringsmiljø og atferdsforskning ved Universitetet i Stavanger.

– Hvis vi voksne flere ganger i uken skulle blitt vurdert i forhold til kollegaene våre, og fått poeng som viser om vi gjør jobben vår bedre eller dårligere enn dem, ville vi nok blitt veldig stresset. Jeg er ikke sikker på om vi hadde orket det, sier han.

Les også: Foreldre.no presenterer: Tilfeldige utdrag fra en gjennomsnittlig norsk ungdoms skolehverdag.

Prøvefokuset har økt

Å vurdere arbeidstakere med tallkarakterer flere ganger i uken er utenkelig. Men for norske ungdommer består skolehverdagen av prøver, tester, vurderinger og evalueringer – i stadig økende grad.

Konkrete tall på hvor mange prøver elever i ungdomsskolen hadde for ti år siden sammenlignet med i dag, finnes ikke. Men professor Bru mener helt klart at prøvefokuset i norsk skole har økt betydelig de siste årene.

– Norge er et av de landene i verden som bruker mest penger på skole. Men norske elever presterer ikke best av den grunn, og vi har høyt frafall i videregående skole. De siste årene har man sett at vi trenger høyere kompetanse og kunnskapsnivå for å kunne konkurrere med andre land, sier han.

Les også: Oslo-elever best på de nasjonale prøvene

Motivasjonen synker

Denne erkjennelsen førte blant annet til at norske elever nå ikke bare gruer seg til heldagsprøver, men også til nasjonale prøver og prøver som skal sammenligne norske elevers kompetansenivå med nivået til elever i andre land (for eksempel PISA-undersøkelsene), samt et økt antall vanlige prøver.

Økte krav til kunnskap ble fulgt av økte krav til skriftlig dokumentasjon av elevenes kunnskapsnivå. Derav det økte prøvefokuset og stadig flere innleveringer og såkalte vurderingssituasjoner.

Regjeringspartiene Høyre og Frp ønsker i tillegg å innføre tallkarakterer allerede fra femte trinn i barneskolen, men har hittil ikke fått støtte til dette av samarbeidspartiene KrF og Venstre.

Nyere norsk forskning, blant annet analyser av Elevundersøkelsen fra 2010, viser at norske skoleelevers motivasjon synker betydelig fra femte trinn og opp til videregående skole. Samtidig øker elevenes opplevelse av et prestasjonsorientert klima, mens opplevelsen av et mestringsorientert klima avtar. Elevene blir også mer opptatt av å sammenligne seg med medelever, noe som kan medføre lavere motivasjon for de som frykter å mislykkes i denne konkurransen.

Med andre ord: Frem til femte trinn opplever elevene at skolen handler om å lære. Deretter tenker de at den handler mer om å prestere.

Vi skaper prestasjonsbarn, mener ekspertene, som tror at det er viktigere å være flink enn snill.

Stressede elever lærer mindre

Denne uken ble resultatene fra årets nasjonale prøver offentliggjort. Enhver som er interessert kan gå inn og sjekke hvor godt elevene på en hvilken som helst ungdomsskole i landet presterer. Ligger skolens elever over eller under gjennomsnittet? Gjør niende trinn det bedre enn åttende trinn? Er jentene flinkere enn guttene?

Nasjonale prøver gir svaret. Men sier de egentlig noe om skolenes evne til å fremme læring?

Ikke nødvendigvis, mener professor Bru.

VURDERES HELE TIDEN: Ingen evalueres like ofte som elever i ungdomsskole og videregående, påpeker professor Lars Edvin Bru. VURDERES HELE TIDEN: Ingen evalueres like ofte som elever i ungdomsskole og videregående, påpeker professor Lars Edvin Bru.

– Det er mange forhold som virker inn på elevenes prestasjoner på disse prøvene. Ikke minst foreldrenes utdanningsnivå. Offentliggjøring av skoleresultatene kan derimot bidra til å fremme en uheldig form for konkurranse mellom skoler og elever, sier han.

Grunnen til at vi har fått økt prøvefokus i norsk skole, er et ønske om økt kompetanse blant elevene. Mer læring for pengene, rett og slett.

– Men prøver er ikke nødvendigvis læringsfremmende. Faktisk kan det være tvert om, sier Bru.

Les også: Matpakken trenger ikke se ut som kunst

Han viser til forskning gjort av professor John Hattie, som brukte 15 år på å sammenligne studier av til sammen 80 millioner elever, om hva som best fremmer læring. Han kom frem til at det ikke er mange prøver, men jevnlige tilbakemeldinger om hvordan eleven har utviklet seg og bør jobbe videre, som best fremmer læring.

– Mange skoler har en tendens til å bruke prøver som et slags pressmiddel for å få elevene til å lære. Men for mange elever fungerer det ikke. Det kan i stedet skape en opplevelse av stress, og når man er stresset lærer man dårligere, sier Bru.

Les også Nordmenn er dårligst i engelsk i Norden

Prøver virker mot sin hensikt

Stress fører til endringer i sammensetningen av hormoner i hjernen, og forskning har vist at det hemmer både hukommelsen og evnen til å lære.

Stressede elever som bekymrer seg for alle prøvene de skal gjennom, tar med andre ord til seg mindre kunnskap enn de ville gjort uten prøvene. Altså det motsatte av det som er prøvenes hensikt.

Ungdata-rapporten for 2013, en spørreundersøkelse blant 63 000 unge, viste at norsk ungdom er pliktoppfyllende, flinke - og stressa. Særlig jentene. En fjerdedel av jenter i 16-årsalderen rapporterer om depressive symptomer, som at «alt er et slit», at de «bekymrer seg mye for ting», og at de har søvnproblemer.

Dette er en markant økning fra tidligere. Og den sammenfaller godt med det økte prøvefokuset i norsk skole.

– Man kan tenke seg at det er en sammenheng, ja. Det er særlig blant jentene at økningen i lettere psykiske helseplager har økt, og det er også jentene som er mest opptatt av skoleprestasjoner, sier Bru.

Les også: Slik hjelper du kranglete barn

Både for å dempe stressnivået hos ungdom og for å øke læringen, mener Bru det ville vært hensiktsmessig å redusere antall prøver i skolen.

– Jeg mener ikke at skolen skal være prøvefri, men prøvene stjeler tid fra optimale læringsprosesser. En må derfor vise måtehold når det gjelder antall prøver. Forskning tyder på at flere prøver i norsk skole ikke vil føre til et bedre læringsresultat for elevene, sier professoren.

Økt karakterpress

Lone Kjær er helsesøster på Elvebakken videregående skole i Oslo. Hun har tidligere jobbet mange år som helsesøster i ungdomsskolen.

– Mange ungdommer opplever at det er et stort press på å få gode karakterer på skolen. Særlig jenter. Jentene gjør det ofte bra på skolen, men mange setter seg svært høye mål og vil inn på prestisjestudier som er svært krevende å komme inn på. Da blir man fort stressa, sier Kjær.

I tillegg til karakterjaget, opplever mange unge et press om å fremstå så perfekt som mulig også sosialt.

– Ungdom i dag skal være tilstede på sosiale medier, de skal pleie vennskap, være flinke i idrett, og være slanke og veltrente. Mange opplever at de må prestere maks på alle fronter. For noen blir det for mye, og stresset kan gå utover psyken, sier Kjær.

Les også: Hva gjør du hvis barnet ditt mobber andre?

Helsesøsteren hjelper ofte stressede ungdommer med å finne ut hva som er viktigst, og hva de kan slappe mer av på.

– Mange trenger hjelp til å sortere litt, og kanskje prioritere enkelte ting fremfor andre. Jeg pleier også å fortelle dem at det kommer flere matteprøver – om det går dårlig på denne vil man få en ny sjanse senere, sier hun.

Kjær mener presset på karakterer er blitt mye større i norsk skole de siste 10-20 årene.

– Ungdom får også hele tiden høre at de kan bli hva de vil, om de jobber hardt nok. De bor jo i verdens rikeste land. Bare i det ligger det et enormt press. Får du det ikke til, er det bare din egen skyld, sier hun.

Les også:

Oppdrar du barnet ditt til å bli snill eller bare flink?

Fikk bedre resultater med leksefri skole

Ti løgner om verden du må slutte å fortelle barna dine

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:19 Swedbank fjerner toppledere i Estland01:57 Mann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33 USA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27 Abbasi-søsknene returneres til Norge01:07 Sør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40 Sjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30 Menn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09 Optimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33 Skytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20 DN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16 Amnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54 Caro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30 Mystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08 USA advarer mot å gi etter for Iran21:58 SV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55 Kristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33 Jordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02 To trakk seg da Giske fikk styreverv21:00 Østfoldbanen åpnet for trafikk20:59 Kassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30 Trump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50 Norge klaget USA inn til WTO – men USA blokkerer dommerne19:17 Kallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35 Regjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21 Ekspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09 FNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08 Kristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06 Stor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58 Brann ved toglinje i Østfold17:42 – Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32 Vinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08 Båret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00 Norge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54 Dansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44 Hagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40 Tidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38 Drapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18 Iran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05 Airbnb vokste kraftig i 201816:04 Mann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53 «Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33 Sylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15 Ny rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27 Vy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52 Mine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38 Mann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38 Trump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37 Lekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36 30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24 Famling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20 Iran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13 Inn i midnattssolas rike10:58 Golfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen10:43 Equinor fant olje i Norskehavet10:29 Advarte mot Ludvigsen: Ikke la han være alene med beboere10:25 Mattilsynet fant færre brudd på dyrevelferdsloven etter flere tilsyn10:17 Huaweis grunnlegger venter milliardtap10:16 Paraply-aktivist løslatt før tiden – slutter seg til Hongkong-demonstrantene10:06 Tutta hyller Hovland etter US Open-bragden09:43 LSK-profil ute i flere uker09:42 Økt satsing på kvinnene i hoppsporten09:29 Drapstiltalt 17-åring erkjenner ikke straffskyld09:16 Jemtland-saken: Ektemannen erkjenner ikke skyld09:13 Ettåring i Askøy døde av blodforgiftning – hadde to bakterietyper09:11 Veksten i eiendomsskatten stanser opp09:02 Pakistansk aktivist drept08:51 Casper Ruud falt én plass på rankingen08:49 – Solskjær fast bestemt på at Pogba blir i United08:40 Hovland klatret 324 plasser på verdensrakingen i golf08:35 Mann tiltalt for incest og overgrep mot to sønner08:17 VM-spillerne nyter VM-stemningen i Reims07:56 Tolv sivile skal ha blitt drept av opprørere i Syria07:46 – Synlige ører på pass bryter med religionsfriheten07:40 Undersøkelse: Fire av ti nordmenn har sett barn med berusede voksne i Syden07:34 Danske blir borgermester i tyske Rostock07:05 Mesterskapsspilleren Minde runder 100 kamper06:53 Gold Cup fotball menn søndag06:47 VG: RBK-bud på Haugesunds Wadji06:27 Her er alternativene for Norge i fotball-VM06:15 Nyland kan få knallhard konkurransen fra "rekordmann" Butland06:10 Tidligere NSB-sjef: Politikere lider av konkurransehysteri05:55 Dette skjer i dag05:44 Dette skjedde i natt05:30 Vinstra-drapet: Aktor legger fram filmmanus som bevis05:24 Protestleder løslatt fra fengsel i Hongkong04:56 Mann kjørte flere kilometer i motsatt kjørefelt i Oslo04:54 Fylkesnes ut mot regjeringen etter aksjesalg i Entra04:48 Valgdagsmåling: Tidligere førstedame leder an i Guatemalas presidentvalg04:43 Viktor Hovland hylles etter amatørrekord og 12. plass i US Open03:42 Babe Ruth-drakt satte auksjonsrekord - solgt for 49 millioner03:39 Huawei spår salgssvikt i utlandet03:37 Mann slått med flaske på pub i Sandefjord03:05 Bondeorganisasjoner forhandler med staten om klimaavtale02:09 Homoaktivister: Nynazister kartlegger oss02:05 Trump anklager New York Times for forræderi01:44 Dugnad leverte 101 tips om arbeidslivskrim i Oslo00:14 Biltrafikken øker i Kristiansand23:18 Trump anklager New York Times for forræderi22:31 Lastebil i grøfta – har flere tonn propan i lasten22:27 Franske bønder og vingårder hardt rammet av uvær
Siste nytt
02:19VerdenSwedbank fjerner toppledere i Estland01:57NorgeMann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33VerdenUSA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27NorgeAbbasi-søsknene returneres til Norge01:07SportSør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40SportSjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30NorgeMenn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09SportOptimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33SportSkytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20NorgeDN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16VerdenAmnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54SportCaro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30LivetMystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08PolitikkUSA advarer mot å gi etter for Iran21:58PolitikkSV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55SportKristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33NorgeJordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02PolitikkTo trakk seg da Giske fikk styreverv21:00ReisenyheterØstfoldbanen åpnet for trafikk20:59SportKassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30VerdenTrump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50PolitikkNorge klaget USA inn til WTO – men USA blokkerer dommerne19:17NorgeKallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35NorgeRegjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21VerdenEkspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09PolitikkFNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08SportKristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06ReisenyheterStor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58ReisenyheterBrann ved toglinje i Østfold17:42Politikk– Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32NorgeVinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08PolitikkBåret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00PolitikkNorge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54PengerDansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44PolitikkHagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40NorgeTidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38NorgeDrapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18PolitikkIran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05PengerAirbnb vokste kraftig i 201816:04NorgeMann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53Norge«Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33Helse og livsstilSylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15VerdenNy rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27PengerVy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52VerdenMine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38NorgeMann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38VerdenTrump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37NorgeLekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36Verden30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24VerdenFamling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20VerdenIran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13ReiseInn i midnattssolas rike10:58SportGolfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen10:43PengerEquinor fant olje i Norskehavet10:29NorgeAdvarte mot Ludvigsen: Ikke la han være alene med beboere10:25NorgeMattilsynet fant færre brudd på dyrevelferdsloven etter flere tilsyn10:17VerdenHuaweis grunnlegger venter milliardtap10:16VerdenParaply-aktivist løslatt før tiden – slutter seg til Hongkong-demonstrantene10:06SportTutta hyller Hovland etter US Open-bragden09:43SportLSK-profil ute i flere uker09:42SportØkt satsing på kvinnene i hoppsporten09:29NorgeDrapstiltalt 17-åring erkjenner ikke straffskyld09:16NorgeJemtland-saken: Ektemannen erkjenner ikke skyld09:13NorgeEttåring i Askøy døde av blodforgiftning – hadde to bakterietyper09:11NorgeVeksten i eiendomsskatten stanser opp09:02VerdenPakistansk aktivist drept08:51SportCasper Ruud falt én plass på rankingen08:49Sport– Solskjær fast bestemt på at Pogba blir i United08:40SportHovland klatret 324 plasser på verdensrakingen i golf08:35NorgeMann tiltalt for incest og overgrep mot to sønner08:17SportVM-spillerne nyter VM-stemningen i Reims07:56VerdenTolv sivile skal ha blitt drept av opprørere i Syria07:46Norge– Synlige ører på pass bryter med religionsfriheten07:40LivetUndersøkelse: Fire av ti nordmenn har sett barn med berusede voksne i Syden07:34VerdenDanske blir borgermester i tyske Rostock07:05SportMesterskapsspilleren Minde runder 100 kamper06:53SportGold Cup fotball menn søndag06:47SportVG: RBK-bud på Haugesunds Wadji06:27SportHer er alternativene for Norge i fotball-VM06:15SportNyland kan få knallhard konkurransen fra "rekordmann" Butland06:10NorgeTidligere NSB-sjef: Politikere lider av konkurransehysteri05:55NorgeDette skjer i dag05:44NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeVinstra-drapet: Aktor legger fram filmmanus som bevis05:24VerdenProtestleder løslatt fra fengsel i Hongkong04:56NorgeMann kjørte flere kilometer i motsatt kjørefelt i Oslo04:54NorgeFylkesnes ut mot regjeringen etter aksjesalg i Entra04:48VerdenValgdagsmåling: Tidligere førstedame leder an i Guatemalas presidentvalg04:43SportViktor Hovland hylles etter amatørrekord og 12. plass i US Open03:42VerdenBabe Ruth-drakt satte auksjonsrekord - solgt for 49 millioner03:39VerdenHuawei spår salgssvikt i utlandet03:37NorgeMann slått med flaske på pub i Sandefjord03:05NorgeBondeorganisasjoner forhandler med staten om klimaavtale02:09NorgeHomoaktivister: Nynazister kartlegger oss02:05VerdenTrump anklager New York Times for forræderi01:44NorgeDugnad leverte 101 tips om arbeidslivskrim i Oslo00:14NorgeBiltrafikken øker i Kristiansand23:18VerdenTrump anklager New York Times for forræderi22:31NorgeLastebil i grøfta – har flere tonn propan i lasten22:27VerdenFranske bønder og vingårder hardt rammet av uvær

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus