Meny

For all del ikke gjør dette på julebordet

UFORMELL: Julebordet er ikke et jobbmøte, men det er likevel mange ting du burde unngå å gjøre. FOTO: Thinkstock.
UFORMELL: Julebordet er ikke et jobbmøte, men det er likevel mange ting du burde unngå å gjøre. FOTO: Thinkstock.

Verken blunking, grafsing eller jobbsamtaler hører hjemme her.

Det er den tiden på året igjen - årets julebord med jobben står for døren.

For mange betyr dette årets eneste - kanskje bortsett fra en og annen lønningspils - kveld da man kan hygge seg i sosiale samvær og slå ut håret med gode kolleger og samarbeidspartnere.

Men fest med jobben og fest med vennegjengen er to forskjellige ting - og dessverre er det mange som bommer stygt - og ender opp med både fyllenerver og å måtte tilbringe de neste par ukene som kontorets snakkis. Det er mange fallgruver når du skal på julebord og feste med sjefer og kolleger. Slik unngår du dem:

Trenger ikke oppføre deg som om du er i møte

Julebordet er ikke jobb, og det skal være en både hyggelig og sosial anledning.

- Ingen forventer at du skal oppføre deg som om du var i et møte, forklarer kommunikasjonsdirektør Anne-Stine Talseth hos Adecco til Kvinneguiden.

- Det er absolutt lov å slippe seg litt løs på julebordet, men hva som er "innafor" når det gjelder både drikking og oppførsel vil alltid avhenge litt av miljøet på arbeidsplassen der du jobber.

IKKE SNAKK JOBB: Spar jobbsamtalene til kontoret. FOTO: Thinkstock IKKE SNAKK JOBB: Spar jobbsamtalene til kontoret. FOTO: Thinkstock


Talseth forklarer at hos noen bedrifter er julebordet en ganske så formell middag, mens det andre steder er full fest.

- Her må man rett og slett vurdere hvor man jobber og hva som vil regnes som akseptabelt. Men for de aller fleste skal man kose seg og ha det gøy på denne årlige festen, men uten at man glemmer å ha i bakholdet at man faktisk skal møte disse folkene igjen på kontoret mandags morgen.

Etiketteekspert, TV-personlighet og foredragsholder hos Dannelse.no Reidar Helliesen er enig:

- Intensjonen med julebordet er å spre god harmoni på arbeidsplassen og blant kolleger, skape en behagelig atmosfære og nyte et tiltalende måltid uten at man skal være like seriøs som man er på kontoret.

Les også: Julebord: Vil du bli apen alle ler av?

Helliesen mener det er et godt råd å bare senke skuldrene.

- Det aller viktigste jeg råder folk til når det gjelder den sosiale julebord- og festsesongen er rett og slett å finne frem til en positiv innstilling, har Helliesen tidligere uttalt til Klikk.no.

- Mange lar seg stresse av både en hektisk timeplan i desember måned, og også av det at man må omgås kolleger i en mer sosial setting enn til daglig. Da er det beste du kan gjøre å bare senke skuldrene noen hakk og prøve å bare nyte kvelden.

Unngå seriøse samtaler om jobb

Det kan være fristende å ta tak i Marit fra markedsavdelingen for å snakke om e-postene dere utvekslet forrige uke, men julebordet er ikke arenaen mener ekspertene.

- Julebordet er en uformell setting, og dermed hører ikke alvorlig jobbprat hjemme her, forklarer Talseth.

- Samtaler du ikke kunne eller ville hatt i køen til salatbaren i kantina, hører heller ikke hjemme på julebordet.

Har du en konflikt med noen, eller en uenighet, er heller ikke julebordet anledningen til å ta det opp mener kommunikasjonsdirektøren.

- Det kan kanskje være lurt å styre litt unna nettopp den personen - i tilfelle dere får lyst til å diskutere saken, råder Talseth.

VÆR OBS PÅ MILJØET: Noen julebord er en formell middag mens andre er full fest. Du må oppføre deg deretter slik at du unngår en flau dag på kontoret på mandag. FOTO: Thinkstock VÆR OBS PÅ MILJØET: Noen julebord er en formell middag mens andre er full fest. Du må oppføre deg deretter slik at du unngår en flau dag på kontoret på mandag. FOTO: Thinkstock

- Det samme gjelder samtaler om penger. Lønnsamtaler eller karrieresamtaler hører heller ikke hjemme her.

En tommelfingerregel det kan være greit å følge når det gjelder samtaler som bør finne sted på julebordet er følgende:

- Det er en dårlig strategi å sende mail uken etter der det står "jeg vil gjerne følge opp det vi pratet om på julebordet..." råder Talseth.

- Om du er i tvil om det passer seg å snakke om, dropp det, og vent til dere er tilbake på kontoret. Da er du i alle fall på trygg grunn.

Ljungquist Marstrander minner også om at julebordet ikke er en arena hvor man skal ta opp saker en er misfornøyd med, eller baksnakke noen.

- Ikke diskuter lønn, ansettelser eller ledelsen her. Man vet aldri hvem som får dette med seg eller hvordan mottakeren reagerer på dette. Det er heller ikke smart å komme frem med ideer eller forslag til endring med mindre man er bedt om det.

Pass på språk, antrekk og kroppskontakt

Det kan være lett å bli litt for snakksalig og taktil når skuldrene har senket seg og drikkebongene sitter løst. Men å holde en viss kontroll på både hvordan man oppfører seg i kontakt med kolleger og sjefer og hva man snakker om, er absolutt å anbefale for julebordsesongen.

- Pass på mengden alkohol som inntas, både i forkant om man tar en drink før festen er i gang, og også under selve julebordet, råder karriererådgiver ved Karrierehuset, Mette Ljungquist Marstrander.

- Det er første bud: Ikke drikk for mye. Det er ingen god ide å svekke evnen til å kommunisere, da dette er noe av det viktigste du gjør på julebordet.

Når det gjelder hva man skal ha på seg på julebordet, er jo kleskoden som regel langt lettere å knekke for menn.

- Dress er vel det vanligste, forklarer Ljungquist Marstrander.

- Kvinner bør tenke etter hva man har på seg og velge bort kjoler som er for korte og utringninger som er for dype. Tenk på at du vil fremstå profesjonell her også, på samme måte som du gjør på jobb.

Karriereeksperten minner også på at man skal holde seg innenfor alles intime og personlige sfære.

- Du skal ikke begynne å klappe folk i håret, klemme eller ta mer på dine kolleger enn du vanligvis gjør på jobb.

Helliesen er enig:

- Vær litt varsom med kroppskontakt som faller litt utenfor håndtrykk og en kjapp klem, råder etiketteeksperten.

- Dessverre er det slik at både blunking, krafsing og klåing forekommer mye i denne sesongen, og både single og også gifte personer skrur flørtingen opp noen hakk.

Helliesen mener man fint kan både gi og være komfortabel med å ta mot komplimenter når man er på julebord med kolleger, men at man burde tenke seg om to ganger før man blir mer fysisk enn en vennlig klem.

- Språk og kroppskontakt skal ikke kunne misforstås, råder eksperten.

- Gode håndtrykk, ekte klemmer og elegante kommentarer er fint, og kan ikke tolkes til å bety noe annet. Vær smilende, blid og høflig, det kommer du langt med.

Hold følelsene i sjakk

Alkohol kan få både tunga og følelsene på glid, det har mange - ofte smertelig - erfart. Men sørg for å ha en viss kontroll på julebordet likevel.

- Førjulstiden er en slitsom tid, og dette kan også bidra til at følelsene sitter litt løst når vi endelig kommer oss på julebordet, forklarer Talseth.

- Men vær varsom. Julebordet og kolleger du tilbringer arbeidsdagen med er ikke stedet for voldsomme følelsesutbrudd.

Det samme gjelder om man er i dårlig humør selv.

- Er humøret dryppende tungsindig, bør en sørge for at det ikke ”smittes” over på andre, advarer Helliesen.

- Det er god takt og tone at vi fokuserer på hyggelige og positive ting på denne typen sammenkomster.

Etiketteeksperten mener man også bør passe på hva man snakker om - og at ikke nettopp samtaleemnene setter følelsene for mye i sving.

- Visse samtaleemner skal man nok være forsiktige med, bekrefter Helliesen.

- Unngå derfor samtaleemner som kan føre til usikkerhet eller stor uenighet, som politikk, økonomi eller barneoppdragelse.

Pass på dette om du er ny på jobben

Om du er kontorets "fersking" og ikke har vært på julebord med jobben før, ja så kan det lønne seg å holde litt igjen.

- Om du er usikker på hvor "stivt" julebordet er, kan det være greit å være litt mer tilbakeholden, i alle fall til å begynne med, råder Talseth.

- Da trenger ikke du være den som drar igang drikkeleker, eller tar første runde med shots. Er du i tvil om noe er greit, så å la være.

Kommunikasjonsrådgiveren mener det er greit å la andre, mer erfarne kolleger, legge føringen.

- Uansett er det alltid lurt å være obs på at du er en i jobbsammenheng, selv om det er uformelt.

Og skulle du bomme litt på oppførsel, kleskoder eller etikette, er det bare en ting å gjøre dagen derpå når du kommer inn på kontoret.

- Be om unnskyldning til den eller de det gjelder, råder Talseth.

- Dette gjelder om du våkner opp med en dårlig følelse, for enten noe du har sagt eller gjort. De fleste kan kjenne seg igjen i å ha gjort en feil, og da er det alltid veldig ryddig å ta det opp direkte, så blir man stort sett ferdig med ting.

Det er faktisk verre å ikke si noe.

- Da kan kanskje kollegene dine tro at du synes det var helt greit, forklarer Talseth.

- Og husk også at dersom du er ny, så er julebordet også en kjempefin anledning til å bli kjent med folk i en annen setting. Pass på at du bruker sjansen til å prate med folk du kanskje ellers ikke prater så mye med.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:01 Fossiler etter kjempe-sjødyr funnet i Sahara-ørkenen08:21 Savnede tenåringer mistenkt for seriedrap i Canada07:23 19-åring dømt for terrorplanlegging - var inspirert av Behring Breivik07:00 Ett år til Tokyo-OL: Vil ha åtte norske medaljer etter missen i Rio, lader opp sammen med svenskene06:47 Bale tilbake med scoring og straffebom mot Arsenal06:46 Flere tar rabiesvaksine etter at norsk kvinne døde06:15 MR-undersøkelser viser endring i hjernen på diplomater som ble syke på Cuba06:06 Kina: – USA undergraver global stabilitet06:00 Vaksinepille for bjørkepollen er godkjent i Norge05:50 Dette skjer i dag05:42 Næringsministeren åpner for høyere styrehonorarer05:33 Dette skjedde i natt05:30 Israelske soldater stilles sjelden til ansvar for drap på sivile05:26 Undersøkelse: Flest med millioninntekt drakk daglig i sommerferien05:05 Ingen nordmenn videre fra kvalifisering i svømme-VM04:33 Lima-gruppen vil etterforske korrupsjon og narkohandel i Venezuela04:23 Mulig pistoltrussel ved Grorud i Oslo04:01 Ung mann utsatt for skoran i Oslo03:38 Demokrater varsler «mer realistisk» klimaplan03:37 Hareide positiv til britisk operasjon i Persiabukta02:33 Israel skal ha skutt mot mål i Syria02:25 Meningsmåling: Sp er største parti i Nord-Norge02:21 10.000 Nissan-ansatte må gå02:01 Boligbrann i Trondheim – fire personer evakuert01:26 Sko solgt til rekordsum i New York00:25 USA åpner etterforskning mot teknologigiganter00:25 To personer skadd i sammenstøt mellom båt og redningsskøyte i Østfold00:07 49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak23:40 Lexerød gir seg som trener for J19-landslaget i fotball23:40 Norges sjømatråd frykter hard brexit med Johnson23:27 Trump saksøker kongresskomité for å hindre utlevering av selvangivelse22:54 Europeiske land samler seg bak britisk eskorteplan for Persiabukta22:39 Fastlimte klimaaktivister må møte i retten22:23 Beredskapen økes som følge av stor skogbrannfare i Nord-Norge22:21 Strålende utgangspunkt for Solbakken og FCK i mesterligaen22:13 Bohemian Rhapsody når 1 milliard på YouTube21:48 49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak21:34 United-kamp i Oslo nesten utsolgt20:50 FBI-sjefen: Russere prøver fortsatt å påvirke amerikanske valg20:17 Russisk proffbokser døde etter kamp20:16 USA tiltaler kinesere for å ha medvirket til nordkoreanske våpenprogrammer20:11 25 turister skadd i bussulykke i Tyrkia – flere norske turister skal være om bord19:48 Frankrike svetter seg gjennom ny rekord-hetebølge19:45 Fant unikt og intakt skipsvrak fra 1500-tallet utenfor Stockholm19:27 Hvert år havner 4,5 billioner sigarettsneiper i naturen, nå tror forskere at de skader plantene våre19:11 Norsk familie saksøker Boeing etter flystyrten i Etiopia18:38 Senatet gir grønt lys til Esper som USAs nye forsvarsminister18:27 Se og hør Metallica spille «Forelska i lærer'n»!18:27 Tre personer hoppet i sjøen da båt begynte å synke i Karmøy18:24 Puerto Rico: Politiet skal granske kontroversielle tekstmeldinger18:23 Båt i ferd med å synke i Åkra i Rogaland – alle tatt opp fra sjøen18:04 Ny etappeseier for Ewan – Kristoff parkert i spurten18:00 Hydro-hopp på positiv børsdag17:58 Stoltenberg gratulerer Johnson17:43 To fengslet for tolv branner i Sverige17:19 Skaper frykt: Her er Nord-Koreas nye gigant-ubåt17:15 Skogbrann i samme område som fjorårets katastrofebrann i Hellas17:05 Strømmen begynner å vende tilbake i Venezuela17:03 Warholm tar over etter Bolt i Puma: – Det er dritkult, jeg kunne ikke vært mer fornøyd16:30 NRK: Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse16:26 Krekar-saken: Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap16:21 UDI sier at de ikke hadde kjennskap til terroretterforskning i Italia16:12 Forsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta16:05 Full stopp for torskefisket i Østersjøen16:03 NRK: Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett15:59 Kvinne skadd i fallulykke ved Lindesnes fyr15:37 Svak krone gjør utenlandsferien dyr for nordmenn15:30 Brudd i fiberkabel rammer 1.500 personer i Mo i Rana15:26 Tap for Griezmann i Barcelona-debuten mot Chelsea15:24 Storbrann under kontroll i Portugal14:57 Her fyller paret bensin før drømmereisen – få timer senere var de brutalt drept14:39 Russisk LGBT-aktivist funnet drept14:25 Tidligere kinesisk statsminister er død14:23 Klagestorm mot NRK etter Scrabble-vits14:01 EUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson13:28 Nordmann omkom i trafikkulykke i Thailand13:22 Gilbert om luftambulansekrisen: – Uforsvarlig og uholdbar13:21 NRK: PST sier det kan bli aktuelt å opprette saker mot Krekars meddømte13:01 Bergensskole stengt etter asbestfunn13:00 Britisk statssekretær i utdanningsdepartementet trekker seg12:38 Chloe (1) falt i døden fra bestefarens hender12:24 Fengslingsmøte torsdag for 18-åring som er pågrepet for drapsforsøk i Hellas12:18 Boris Johnson blir ny britisk statsminister11:56 Kollegaer hedret brannmann som omkom i trafikkulykke i Kvinesdal11:46 Børge ble 2,5 milliarder rikere på én dag11:34 Storbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore11:21 Funnet bak fryseren ti år etter at han forsvant11:13 Rekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak11:10 Trygg Trafikk: – Meningsløst å trimme elsparkesykler11:04 Demokratene vil ha svar fra motvillig Mueller10:50 Politiet frigir navn på omkommet basehopper10:48 Solskjær tok grep for å bedre United-spillernes form10:22 Sykehusene bryter tidsfrister oftere10:09 Norovirus påvist i Madlaleiren10:08 Aker BP-brønn avdekket opptil 200 millioner fat olje i Nordsjøen09:57 Ni uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil09:52 Jehovas vitner må betale erstatning til ekskludert medlem09:51 Maria Ressa for retten på Filippinene09:29 Narko-bil med milliard-last krasjet med parkerte politibiler08:42 Trump ønsker raskere utsending av folk uten lovlig opphold
Siste nytt
09:01Helse og livsstilFossiler etter kjempe-sjødyr funnet i Sahara-ørkenen08:21VerdenSavnede tenåringer mistenkt for seriedrap i Canada07:23Verden19-åring dømt for terrorplanlegging - var inspirert av Behring Breivik07:00SportEtt år til Tokyo-OL: Vil ha åtte norske medaljer etter missen i Rio, lader opp sammen med svenskene06:47SportBale tilbake med scoring og straffebom mot Arsenal06:46NorgeFlere tar rabiesvaksine etter at norsk kvinne døde06:15VerdenMR-undersøkelser viser endring i hjernen på diplomater som ble syke på Cuba06:06VerdenKina: – USA undergraver global stabilitet06:00NorgeVaksinepille for bjørkepollen er godkjent i Norge05:50NorgeDette skjer i dag05:42NorgeNæringsministeren åpner for høyere styrehonorarer05:33NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenIsraelske soldater stilles sjelden til ansvar for drap på sivile05:26NorgeUndersøkelse: Flest med millioninntekt drakk daglig i sommerferien05:05SportIngen nordmenn videre fra kvalifisering i svømme-VM04:33VerdenLima-gruppen vil etterforske korrupsjon og narkohandel i Venezuela04:23NorgeMulig pistoltrussel ved Grorud i Oslo04:01NorgeUng mann utsatt for skoran i Oslo03:38VerdenDemokrater varsler «mer realistisk» klimaplan03:37NorgeHareide positiv til britisk operasjon i Persiabukta02:33VerdenIsrael skal ha skutt mot mål i Syria02:25NorgeMeningsmåling: Sp er største parti i Nord-Norge02:21Motor10.000 Nissan-ansatte må gå02:01NorgeBoligbrann i Trondheim – fire personer evakuert01:26VerdenSko solgt til rekordsum i New York00:25VerdenUSA åpner etterforskning mot teknologigiganter00:25NorgeTo personer skadd i sammenstøt mellom båt og redningsskøyte i Østfold00:07Norge49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak23:40SportLexerød gir seg som trener for J19-landslaget i fotball23:40NorgeNorges sjømatråd frykter hard brexit med Johnson23:27VerdenTrump saksøker kongresskomité for å hindre utlevering av selvangivelse22:54VerdenEuropeiske land samler seg bak britisk eskorteplan for Persiabukta22:39NorgeFastlimte klimaaktivister må møte i retten22:23NorgeBeredskapen økes som følge av stor skogbrannfare i Nord-Norge22:21SportStrålende utgangspunkt for Solbakken og FCK i mesterligaen22:13KulturBohemian Rhapsody når 1 milliard på YouTube21:48Norge49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak21:34SportUnited-kamp i Oslo nesten utsolgt20:50VerdenFBI-sjefen: Russere prøver fortsatt å påvirke amerikanske valg20:17SportRussisk proffbokser døde etter kamp20:16VerdenUSA tiltaler kinesere for å ha medvirket til nordkoreanske våpenprogrammer20:11Verden25 turister skadd i bussulykke i Tyrkia – flere norske turister skal være om bord19:48VerdenFrankrike svetter seg gjennom ny rekord-hetebølge19:45VerdenFant unikt og intakt skipsvrak fra 1500-tallet utenfor Stockholm19:27Helse og livsstilHvert år havner 4,5 billioner sigarettsneiper i naturen, nå tror forskere at de skader plantene våre19:11NorgeNorsk familie saksøker Boeing etter flystyrten i Etiopia18:38VerdenSenatet gir grønt lys til Esper som USAs nye forsvarsminister18:27KulturSe og hør Metallica spille «Forelska i lærer'n»!18:27NorgeTre personer hoppet i sjøen da båt begynte å synke i Karmøy18:24VerdenPuerto Rico: Politiet skal granske kontroversielle tekstmeldinger18:23NorgeBåt i ferd med å synke i Åkra i Rogaland – alle tatt opp fra sjøen18:04SportNy etappeseier for Ewan – Kristoff parkert i spurten18:00PengerHydro-hopp på positiv børsdag17:58PolitikkStoltenberg gratulerer Johnson17:43VerdenTo fengslet for tolv branner i Sverige17:19VerdenSkaper frykt: Her er Nord-Koreas nye gigant-ubåt17:15VerdenSkogbrann i samme område som fjorårets katastrofebrann i Hellas17:05VerdenStrømmen begynner å vende tilbake i Venezuela17:03SportWarholm tar over etter Bolt i Puma: – Det er dritkult, jeg kunne ikke vært mer fornøyd16:30NorgeNRK: Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse16:26NorgeKrekar-saken: Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap16:21NorgeUDI sier at de ikke hadde kjennskap til terroretterforskning i Italia16:12PolitikkForsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta16:05VerdenFull stopp for torskefisket i Østersjøen16:03NorgeNRK: Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett15:59NorgeKvinne skadd i fallulykke ved Lindesnes fyr15:37ReiseSvak krone gjør utenlandsferien dyr for nordmenn15:30NorgeBrudd i fiberkabel rammer 1.500 personer i Mo i Rana15:26NorgeTap for Griezmann i Barcelona-debuten mot Chelsea15:24VerdenStorbrann under kontroll i Portugal14:57VerdenHer fyller paret bensin før drømmereisen – få timer senere var de brutalt drept14:39VerdenRussisk LGBT-aktivist funnet drept14:25VerdenTidligere kinesisk statsminister er død14:23NorgeKlagestorm mot NRK etter Scrabble-vits14:01PolitikkEUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson13:28NorgeNordmann omkom i trafikkulykke i Thailand13:22NorgeGilbert om luftambulansekrisen: – Uforsvarlig og uholdbar13:21NorgeNRK: PST sier det kan bli aktuelt å opprette saker mot Krekars meddømte13:01NorgeBergensskole stengt etter asbestfunn13:00PolitikkBritisk statssekretær i utdanningsdepartementet trekker seg12:38VerdenChloe (1) falt i døden fra bestefarens hender12:24NorgeFengslingsmøte torsdag for 18-åring som er pågrepet for drapsforsøk i Hellas12:18VerdenBoris Johnson blir ny britisk statsminister11:56NorgeKollegaer hedret brannmann som omkom i trafikkulykke i Kvinesdal11:46PengerBørge ble 2,5 milliarder rikere på én dag11:34VerdenStorbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore11:21VerdenFunnet bak fryseren ti år etter at han forsvant11:13NorgeRekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak11:10NorgeTrygg Trafikk: – Meningsløst å trimme elsparkesykler11:04VerdenDemokratene vil ha svar fra motvillig Mueller10:50NorgePolitiet frigir navn på omkommet basehopper10:48SportSolskjær tok grep for å bedre United-spillernes form10:22NorgeSykehusene bryter tidsfrister oftere10:09NorgeNorovirus påvist i Madlaleiren10:08PengerAker BP-brønn avdekket opptil 200 millioner fat olje i Nordsjøen09:57NorgeNi uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil09:52NorgeJehovas vitner må betale erstatning til ekskludert medlem09:51VerdenMaria Ressa for retten på Filippinene09:29VerdenNarko-bil med milliard-last krasjet med parkerte politibiler08:42VerdenTrump ønsker raskere utsending av folk uten lovlig opphold

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus