Meny

Male benkeplate på kjøkken:

Er du lei benkeplaten din?

LEI: Du trenger ikke kjøpe nytt om du er lei laminatbenkeplaten din. Det går faktisk an å male den. Foto: https://www.flickr.com/annethelibrarian (CC BY-SA 2.0)
LEI: Du trenger ikke kjøpe nytt om du er lei laminatbenkeplaten din. Det går faktisk an å male den. Foto: https://www.flickr.com/annethelibrarian (CC BY-SA 2.0)

Da kan du faktisk bare male den.

For de aller fleste er kjøkkenet et av boligens viktigste og aller mest brukte rom. Og nettopp derfor er det en prioritet for de fleste at kjøkkenet er et rom vi trives i og som gjør oss glade. Men hva gjør du om dette ikke er tilfellet?

Å bytte ut husets kjøkken er en kostbar affære , og ikke noe de fleste av oss har råd til å gjøre så veldig hyppig. Noen tyr til å forandre stil og farger ved å beholde kjøkkenskapenes skrog og bare bytte ut fronter, mens for andre igjen kan det å investere i en ny benkeplate være den forandringen man lengter etter.

Men om budsjettet heller ikke helt strekker til ny benkeplate, så kan det være godt å vite at du kan få ny «look» på kjøkkenet også ved å rett og slett male den benkeplaten du allerede har. Slik gjør du det:

Ikke noe problem med riktige produkter

Å fornye benkeplaten med maling er kanskje ikke det første de fleste tenker på når det gjelder å få ny stil på kjøkkenet. Men det betyr ikke at det ikke er en både smart og også relativt kjapp måte å gjøre dette på.

– Det er null problem å fornye kjøkkenbenkplater med maling, enten du har benkeplate i tre eller laminat, bekrefter Kristian Sørli hos Fargerike Norge til Klikk Bolig.

– Det finnes heller ingen begrensninger når det gjelder fargevalg. Men vær obs på at det er noen fallgruver man bør være obs på, nettopp fordi benkeplaten utsettes for mye hardere og mer variert bruk enn det for eksempel en malt vegg gjør.

Les også: Slik fikser du de gamle flisene selv

FREMGANGSMÅTE: Det er ikke så veldig komplisert å male benkeplaten din. Slik gjør du det. Foto: Trine Jensen

Nettopp av denne grunn anbefaler Sørli på det sterkeste at man snakker med en fargehandel for å gå råd når det gjelder produkter og fremgangsmåte.

– Gjør dette før du setter i gang, råder eksperten.

– Det er mye raskere og mindre slitsomt enn å måtte rette opp i noe man har gjort feil i etterkant.

Les også: Ti maletriks du bør kunne

Slik maler du laminatbenkeplaten din

Sørli forklarer at både benkeplater i laminat og tre kan males i alle regnbuens farger, man må bare gjøre riktig arbeid først.

– Det er både raskere og billigere å male en benkeplaten i laminat enn det er å kjøpe en ny, forklarer Sørli.

– I tillegg kan du om du maler den, ende opp med nøyaktig den nyansen du kan tenke deg på denne.

Det viktigste du gjør før du maler, er ifølge eksperten dette:

1. Benkeplater av laminat må avfettes og få en grundig vask før du maler.

TIPS: Sørli anbefaler produkter Baron Husvask til dette formålet.

2. Når benkeplaten er ren, tørr og fri for partikler, bør du ha på ett strøk heftgrunn. Sørli anbefaler et produkt fra Baronesse.

3. Avslutt med et toppstrøk for å klargjøre laminatplaten for maling.

Les også: Slik gjør du vasken hvit

GJØR-DET-SELV: Det er ikke så vanskelig å male benkeplaten din, mener ekspertene. Foto: Trine Jensen

– Som toppstrøk kan du for eksempel bruke Trestjerner Gulvmaling eller også Bengalack, forklarer Sørli.

– Det er også viktig å velge en «hard» maling som tåler mye mekanisk slitasje, ettersom en kjøkkenbenk kan få hard medfart i daglig bruk.

Les også: Dette bør du vite før du pusser opp badet

Mal benkeplate i tre

Å male en benkeplate i heltre er ikke noe problem å gi nytt liv til.

– Denne kan friskes opp med enten olje eller beis, forklarer Sørli.

– Eller du kan velge å gi denne treplaten farge med maling.

Men Sørli minner om at man også her må være nøye med forarbeidet.

– Alt som finnes av fett og flekker på benkeplaten må fjernes, forklarer eksperten.

– Bruk for eksempel Liberon Finishing Oil eller den vannbaserte utgaven Liberon Bloom Kjøkkenbenkolje.

Dersom du ønsker å beise kjøkkenbenken, anbefaler Sørli å etterlakkere for å få en enda mer robust beskyttelse mot mekanisk slitasje på benkeplaten.

– Liberon Bistrotlakk er supert til dette.

Les også: Badet er ikke til å kjenne igjen

Skeptisk til resultat

Men til tross for at et kjapt Google-søk på ordene "paint countertop" og "paint kitchen counters" genererer hundrevis av resultater på de som har malt både laminat- og treplater og blitt svimlende fornøyde med resultatet, så er det ikke alle som tror at å male kjøkkenbenken er noen god løsning.

– Benkeplatene på kjøkkenet er den delen av kjøkkenet som får absolutt mest slitasje, forklarer Morten Foss hos Foss Plater til Klikk Bolig.

– Og nettopp av denne grunn kommer vi aldri til å anbefale noen å male benkeplater.

Foss tror at å smøre maling på benkeplaten vil resultere i regelrett kliss.

– Overflaten vi bli klissete og det vil være en altfor stor slitasje på malingen til at den kommer til å holde seg intakt og fin, forklarer eksperten.

Les også: Ikke mal møbler med fargeprøver

– I tillegg vil det bli problem med vedheft på laminaten.

Åshild Nyhus Tyssen hos Ifi.no tror også det kan by på noen problemer å male benkeplaten.

– En benkeplate er ikke det beste underlaget å male på, så dette er noe de fleste malingprodusentene ikke ønsker å anbefale, forklarer Tyssen til Klikk Bolig.

– En benkeplate i tre er som regel oljet, noe som kan medføre problemer med å få malingen til å feste, og laminat er også en flate man ofte har problemer med heften på. Benkeplater utsettes for nokså røff behandling, så en må være forberedt på at man kan få problemer med at malingen slites av.

Les også: Skap ditt drømmesoverom

FARGERIK: En benkeplate i laminat kan du i utgangspunktet male i hvilken farge som helst. Foto: Paul Sherwood

Gulvmaling eller lakk

Tyssen slår et slag for gulvmaling om du skal finne maling som er slitesterk nok til kjøkkenbenken.

– Gulvmalinger er generelt de malingene med høyest slitestyrke, og vil sannsynligvis være malingtypen som vil holde best. Det er også en mulighet å male for så å forsegle med en lakk, men man har dessverre ingen garantier for at det vil holde. Velger man å male bør man generelt være forberedt på at dette er en løsning som ikke nødvendigvis vil vare lenge. En bør også ha i tankene at man på en benkeplate behandler mat, og velge produkter ut ifra dette.

En annen fin måte å fornye kjøkkenbenken på er med kjøkkenbenkoljelakk.

– Woca har et fint produkt, forklarer Tyssen.

– Dette er en sort behandling som er spesielt utviklet for kjøkkenbenker, som dermed gir en veldig slitesterk overflate. Den er dekkende, men fremhever strukturen i treet, og finnes i to ulike glansgrader.

Les også: Hva er best av skruer, spiker og lim?

Midlertidig løsning

Amerikanske Sarah Fogle, som skriver DIY- og interiørbloggen Ugly Duckling House, hadde behov for en rask og rimelig løsning på kjøkkenet og valgte å prøve å male laminatbenkeplaten sin. Hun forklarer i et innlegg på bloggen sin hvordan det gikk.

– Da vi kjøpte huset var kjøkkenet ett av de verste rommene, forklarer Fogle på bloggen.

– Det var skittent overalt, taket var gulfarget av sigarettrøyk og benkeplaten var så ille at vi måtte bruke ovnsvask for å klare å få den brukelig igjen.

Les også: Disse fargene kan øke verdien på boligen din

TESTET: På bloggen Ugly Duckling House kan du lese om hvordan det gikk da denne damen testet ut å male benkeplaten sin. Foto: Sarah Fogle (uglyducklinghouse.com)

Bloggeren forklarer at hun og mannen har planer om å pusse opp kjøkkenet og bytte ut både skap og benkeplate med tiden, men at økonomien ikke tillater det riktig enda. Men da Fogle kom over en artikkel på nett om å male benkeplater av laminat, bestemte hun seg for at det slett ikke kunne skade å prøve.

– Jeg forventet ikke mirakler, og var heller ikke 100 prosent i ekstase over resultatet, forklarer Fogle.

– Overflaten ble jevn og føltes tørr å ta på etter bare et par timer, så jeg tror nok at etter de anbefalte tre dagene med tørketid vil malingen sitte helt OK, og vil nok holde seg fin i ett års tid.

Les også: Slik pusser du opp stuebordet

Men bloggeren er klar på at malte benkeplater er en midlertidlig løsning.

– Etter den tid har vi tenkt til å oppdatere kjøkkenet likevel, forklarer Fogle.

– Jeg er heller ikke sikker på fargen, men det kostet meg bare 20 dollar å teste dette med denne malingen.

Les også:

Eierne av leiligheten på Fredensborg hadde behov for mer lys, romslighet og luftighet

Slik så ferdigkjøkkenet til Lisbeth ut etterpå

Badet er ikke til å kjenne igjen

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:24 Folkerik delstat åpner for aktiv dødshjelp i Australia11:15 Ap i valgkampmodus – lanserer 83 tiltak11:11 Stor skepsis til vaksiner i Europa11:08 Sykehusstreiken trappes opp på nytt11:07 E. coli påvist i drikkevannet i Utsira10:44 – Sterke beviser for at Michael Jackson ble drept10:06 Mistenkte kan bli utpekt etter MH17-nedskytningen09:59 Kraftig økning i lakseprisen09:41 Platini: – Alt dette er fremmed for meg09:39 Human-Etisk Forbund tror ny troslov blir dyr09:21 Trump vil ikke beklage til fem menn som fikk voldtektsdom opphevet09:20 Skepsis til Facebooks nye valuta09:05 Nye tall: Over 90.000 drept i krigen i Jemen08:25 Herlovsen vil be om fødselsdagsgave på forskudd08:18 Vil fjerne elbilrabatten i Oslos bomstasjoner07:41 1. divisjon: Hard straff etter stempling07:32 Optimisme på Asias børser etter dialog mellom USA og Kina07:26 – Myter skremmer folk til EØS07:21 Rakettangrep mot utenlandske oljeselskaper i Basra07:16 Dyrhaug var sikker på at han måtte legge opp07:05 Ansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder07:00 Rekordmange mennesker på flukt06:42 Kristoffersen følte seg alene i kampen mot eget forbund06:15 Abbasi-familien til Trondheim – støttemarkering varslet06:07 Dette skjer i dag05:47 Kina og Russland hindret forsøk på å stanse nordkoreansk drivstoffimport05:43 Dette skjedde i natt05:35 Poengdeling for Brasil etter VAR-drama05:21 Trikk og T-bane samles i ett selskap i Oslo05:19 Stort vedlikeholdsetterslep ved norske vann- og avløpsanlegg04:52 Tilstanden stabil for Antonsen etter ulykke på Momarken04:30 Euronext fullfører oppkjøpet av Oslo Børs VPS04:30 Donald Trump bekreftet at han går for gjenvalg i 202004:19 Brasiliansk modell i nytt avhør om voldtektsanklager mot Neymar03:42 FNB størst i Bergen i ny måling03:08 Virke ber om mer konkurranse på Nordkapp02:37 Frps stortingsgruppe bruker fortsatt mest på fest og moro02:35 Strømleverandør inngår forlik på 9 milliarder etter skogbranner i California01:54 Flere Ap-ordførere mener Støre ikke når ut til velgere01:50 Platini løslatt etter avhør i korrupsjonssak01:30 Trump sier USA er forberedt i Iran-konflikten01:27 Mann tiltalt for overgrep i Bergen etter 20 år00:31 SV åpner for forpliktende samarbeid med Rødt00:15 Canadas statsminister sier ja til omstridt oljeprosjekt00:01 Australia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen23:54 Ingen enighet om Oslo-budsjettet23:02 Shanahan ute av Trump-administrasjonen før Senatet fikk godkjent ham som forsvarsminister22:59 Sykehusansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder22:54 Australia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:41 Abbasi-søsknene gjenforent med moren i Norge22:36 Over 16 tonn kokain beslaglagt på skip i USA22:36 Antonsen fløyet til sykehus etter ulykke på Momarken22:21 Bompengepartiet nesten dobbelt så stort som Frp i Stavanger22:14 Semenya slakter IAAF: – De brukte meg som en menneskelig forsøkskanin22:07 Vindkraft-motstandere klager på Frøya-vedtak22:06 USA gir Ukraina militærhjelp for 250 millioner dollar21:12 Lysbakken foreslår innstramming i privatskoleloven etter bok om skoleprofitører21:01 Bergen dropper anmeldelse av 13-åring som avslørte datasvikt20:04 Gerrard henter Liverpool-ving på lån19:52 Trumps forsvarsminister trekker seg19:45 Støre: Aps asylpolitikk ligger fast19:24 Kongen om Märtha Louises bruk av prinsessetittelen: – Vi forsøker å få til en ordning18:59 Brannen ryster kjendisverden – nå kommer erstatningskravene18:20 Eli (15) overlevde: – Helt mirakuløst18:18 Filmregissør Knut Andersen er død18:10 Abbasi-familien ønsker ro18:09 Pride-arrangementer forbudt i tyrkiske byer17:59 Kan stå foran Jordens 6. masseutryddelse17:50 UD avslører flere detaljer rundt Syria-barnas retur17:48 FN krever uavhengig granskning etter Mursis død17:11 123 døde: Nå granskes myndighetene17:01 Hvem trekker først - Iran eller USA?16:42 Trump møter Xi under G20-toppmøtet16:40 Regjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind16:40 Ap vil ha granskning av jernbaneanbudene16:31 Abbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus16:10 Norske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04 Irsk motstand for Brann i europaligaen15:47 Karaktervitner roser Ludvigsens engasjement15:46 Irland vil forby salg av diesel- og bensinbiler15:45 Kraftig jordskjelv i Japan15:37 Durek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27 Rosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen15:04 Million-toalett med dritt-problemer14:46 – Denne utviklingen burde regjeringen stoppe14:43 Legemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38 Skjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10 Foreslår at prøveløslatte nektes pass14:06 Norgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03 Filmregissør Knut Andersen er død13:51 Bane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51 Draghi åpner for nye rentekutt13:48 Varaordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18 Landslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04 Familien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36 Norsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36 Strammer inn regler for bommer på sideveier12:21 Nå snakker hele verden om denne norske bygda12:13 Leddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12 EU risikerer å bomme på klimamålene
Siste nytt
11:24Helse og livsstilFolkerik delstat åpner for aktiv dødshjelp i Australia11:15PolitikkAp i valgkampmodus – lanserer 83 tiltak11:11Helse og livsstilStor skepsis til vaksiner i Europa11:08NorgeSykehusstreiken trappes opp på nytt11:07NorgeE. coli påvist i drikkevannet i Utsira10:44Verden– Sterke beviser for at Michael Jackson ble drept10:06VerdenMistenkte kan bli utpekt etter MH17-nedskytningen09:59PengerKraftig økning i lakseprisen09:41SportPlatini: – Alt dette er fremmed for meg09:39NorgeHuman-Etisk Forbund tror ny troslov blir dyr09:21VerdenTrump vil ikke beklage til fem menn som fikk voldtektsdom opphevet09:20PengerSkepsis til Facebooks nye valuta09:05VerdenNye tall: Over 90.000 drept i krigen i Jemen08:25SportHerlovsen vil be om fødselsdagsgave på forskudd08:18MotorVil fjerne elbilrabatten i Oslos bomstasjoner07:41Sport1. divisjon: Hard straff etter stempling07:32PengerOptimisme på Asias børser etter dialog mellom USA og Kina07:26Penger– Myter skremmer folk til EØS07:21VerdenRakettangrep mot utenlandske oljeselskaper i Basra07:16SportDyrhaug var sikker på at han måtte legge opp07:05NorgeAnsatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder07:00VerdenRekordmange mennesker på flukt06:42SportKristoffersen følte seg alene i kampen mot eget forbund06:15NorgeAbbasi-familien til Trondheim – støttemarkering varslet06:07NorgeDette skjer i dag05:47VerdenKina og Russland hindret forsøk på å stanse nordkoreansk drivstoffimport05:43NorgeDette skjedde i natt05:35SportPoengdeling for Brasil etter VAR-drama05:21NorgeTrikk og T-bane samles i ett selskap i Oslo05:19NorgeStort vedlikeholdsetterslep ved norske vann- og avløpsanlegg04:52SportTilstanden stabil for Antonsen etter ulykke på Momarken04:30PengerEuronext fullfører oppkjøpet av Oslo Børs VPS04:30PolitikkDonald Trump bekreftet at han går for gjenvalg i 202004:19SportBrasiliansk modell i nytt avhør om voldtektsanklager mot Neymar03:42PolitikkFNB størst i Bergen i ny måling03:08ReiseVirke ber om mer konkurranse på Nordkapp02:37PolitikkFrps stortingsgruppe bruker fortsatt mest på fest og moro02:35VerdenStrømleverandør inngår forlik på 9 milliarder etter skogbranner i California01:54PolitikkFlere Ap-ordførere mener Støre ikke når ut til velgere01:50SportPlatini løslatt etter avhør i korrupsjonssak01:30VerdenTrump sier USA er forberedt i Iran-konflikten01:27NorgeMann tiltalt for overgrep i Bergen etter 20 år00:31PolitikkSV åpner for forpliktende samarbeid med Rødt00:15VerdenCanadas statsminister sier ja til omstridt oljeprosjekt00:01SportAustralia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen23:54NorgeIngen enighet om Oslo-budsjettet23:02VerdenShanahan ute av Trump-administrasjonen før Senatet fikk godkjent ham som forsvarsminister22:59NorgeSykehusansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder22:54SportAustralia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:41PolitikkAbbasi-søsknene gjenforent med moren i Norge22:36VerdenOver 16 tonn kokain beslaglagt på skip i USA22:36SportAntonsen fløyet til sykehus etter ulykke på Momarken22:21PolitikkBompengepartiet nesten dobbelt så stort som Frp i Stavanger22:14SportSemenya slakter IAAF: – De brukte meg som en menneskelig forsøkskanin22:07NorgeVindkraft-motstandere klager på Frøya-vedtak22:06PolitikkUSA gir Ukraina militærhjelp for 250 millioner dollar21:12PolitikkLysbakken foreslår innstramming i privatskoleloven etter bok om skoleprofitører21:01NorgeBergen dropper anmeldelse av 13-åring som avslørte datasvikt20:04SportGerrard henter Liverpool-ving på lån19:52PolitikkTrumps forsvarsminister trekker seg19:45PolitikkStøre: Aps asylpolitikk ligger fast19:24KulturKongen om Märtha Louises bruk av prinsessetittelen: – Vi forsøker å få til en ordning18:59VerdenBrannen ryster kjendisverden – nå kommer erstatningskravene18:20Helse og livsstilEli (15) overlevde: – Helt mirakuløst18:18KulturFilmregissør Knut Andersen er død18:10PolitikkAbbasi-familien ønsker ro18:09PolitikkPride-arrangementer forbudt i tyrkiske byer17:59VerdenKan stå foran Jordens 6. masseutryddelse17:50PolitikkUD avslører flere detaljer rundt Syria-barnas retur17:48VerdenFN krever uavhengig granskning etter Mursis død17:11Norge123 døde: Nå granskes myndighetene17:01VerdenHvem trekker først - Iran eller USA?16:42PolitikkTrump møter Xi under G20-toppmøtet16:40NorgeRegjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind16:40ReisenyheterAp vil ha granskning av jernbaneanbudene16:31PolitikkAbbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus16:10NorgeNorske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04SportIrsk motstand for Brann i europaligaen15:47NorgeKaraktervitner roser Ludvigsens engasjement15:46MotorIrland vil forby salg av diesel- og bensinbiler15:45VerdenKraftig jordskjelv i Japan15:37KulturDurek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27SportRosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen15:04ReiseMillion-toalett med dritt-problemer14:46Helse– Denne utviklingen burde regjeringen stoppe14:43Helse og livsstilLegemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38PolitikkSkjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10NorgeForeslår at prøveløslatte nektes pass14:06NorgeNorgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03KulturFilmregissør Knut Andersen er død13:51NorgeBane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51PengerDraghi åpner for nye rentekutt13:48NorgeVaraordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18SportLandslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04NorgeFamilien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36KulturNorsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36MotorStrammer inn regler for bommer på sideveier12:21ReiseNå snakker hele verden om denne norske bygda12:13SportLeddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12VerdenEU risikerer å bomme på klimamålene

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus