Meny

– En god barndom er ikke alltid barnevennlig

VOKSENTID: Barn trenger å se at foreldrene også har et liv der de ikke står i sentrum. Foto: Thinkstock
VOKSENTID: Barn trenger å se at foreldrene også har et liv der de ikke står i sentrum. Foto: Thinkstock

Har du barna i fokus hele tiden? Det er en dårlig ide.

– Norske barn tror at de skal være sentrum for oppmerksomheten i enhver situasjon, gjerne fra begge foreldrene. Men vi lager ikke nødvendigvis så hyggelige barn av det, sier professor May Britt Drugli ved Regionalt kunnskapssenter for barn og unge ved NTNU i Trondheim.

Norske foreldre er ekstremt gode på å sette barna i sentrum.

Barna er viktigst, sier vi, og tilbringer påskeferien i Disney Land, sommerferien på all inclusive-hotell med sklier i bassenget, og nyttårsaften hjemme med Disney-film.

Les også: Barn oppfatter at det viktigste er å være flink

Helgene brukes til å bygge Lego på gulvet, ettermiddagene tilbringes på sidelinja på ungenes trening.

Må vi se på ungene til øynene ramler ut? spør vår bloggspaltist Suzanne Aabel.

Skal vi voksne en gang i blant gjøre noe vi selv har lyst til, skjer det som regel utenfor husets fire vegger, mens barna er hjemme med en trygg barnevakt.

– Voksne i dag har barna i fokus hele tiden. En del foreldre tror at de må oppfylle alle barnets ønsker umiddelbart. Men barn har godt av å få nei i blant, de må også lære å takle skuffelse.

– Hvordan skal de utvikle empati og nysgjerrighet for andre hvis de selv er i sentrum hele tiden? poengterer Drugli.

Les også: Slik slutter du å rope til barna

Fratar barna mulighet til å snuse på voksenlivet

Hennes erfaring er at det som regel er ressurssterke foreldre som tilrettelegger alt på barnas premisser. Disse foreldrene ønsker bare det beste for barna sine, vil gi dem en så god barndom som overhodet mulig, og har både tid og ressurser til å få det til.

Problemet er at mange foreldre misforstår. En god barndom er ikke det samme som at den alltid må være barnevennlig.

– Barna trenger også å oppleve at de greier å takle stress og motgang, greie seg litt selv, vente på tur, la andre være i sentrum og kjede seg litt, sier Drugli.

Les også: Mødre står bak betydelig andel vold, viser forskning

– Foreldre i dag har mye kunnskap om hva barna trenger. Problemet er at enkelte tror at barna trenger det hele tiden. Da blir det ikke så mye tid igjen til voksenting. Og når alt er barnestyrt, fratar du barna muligheten til å snuse på voksenlivet, til å bli nysgjerrig på hva det vil si å være voksen, utdyper hun.

Anniken Binz drar på lange fjellturer og hopper i fallskjerm selv om hun har to små barn - og mener hun blir en bedre mamma av det.

Fra syklubb hjemme til kafebesøk ute

Dagens foreldregenerasjon vokste selv opp med foreldre som sjelden bygde Lego, men ofte hadde voksenbesøk hjemme på kveldstid.

«Alle» forrige generasjons mødre var med i en syklubb (ofte kalt Nålens Hvile), der formålet ikke var å sy, men å skravle, drikke vin og kaffe og spise god mat og gode kaker. Ikke på kafé, men hjemme i hverandres stuer.

Barna ble skyflet tidlig i seng med en bok og en bamse, og så lå de våkne til langt på natt og lyttet til skravlingen og voksenlatteren og håpet på at de høylytte damene ikke spiste opp hele kaken.

Les også: – Voksnes dukkelek kan forutsi hvordan de blir som foreldre

Det var det mye god læring i, mener Tone Strømøy, lektor i pedagogikk og forfatter av boken Oppdragelse mellom frihet og grenser.

– Barna fikk et innblikk i hvordan de voksne lever livene sine. Nå er det nok mer vanlig at mor møter venninnene sine ute på kafé, mens far er barnevakt hjemme, sier hun.

– I dag skal de voksne kjede seg

Forfatter Marta Breen skriver i boka Født feminist at noe av det beste hun visste som barn, var å sitte helt stille og høre på de voksne snakke.

Så stille satt hun, at de voksne glemte at hun var der, og plutselig fikk hun lytte til samtaler som ikke var sensurert for barn.

«Jeg kan ikke huske at noen voksne lekte med meg, noen gang. Men jeg ble ofte tatt med på politiske møter, mammas venninnetreff eller pappas laaange kafébesøk med kaffe og Dagbladet. Jo da, jeg kjedet meg. Jeg husker de dagene jeg satt på rommet og kjedet meg så intenst at noe til slutt begynte å skje inne i hodet mitt. Det var vel tanker, antagelig,» skriver hun.

– I dag er det ikke barna, men de voksne som skal kjede seg. I sandkasser, mens de leker med dokker eller dytter husker. Barna må for guds skyld ikke få vite at mamma drømmer om mer tid til å lese, tenke, skrive eller reise, sier Breen.

Les også: Smådjevler eller englebarn?

Faren ved dette er at ungene slutter å glede seg til fremtiden, mener hun.

– Hvis vi skjuler alt det som er morsomt med å være voksen, blir det ingenting igjen å se frem til eller fantasere om. Da tror barna kanskje at vi voksne er akkurat som dem, bare mer hårete og med dårlig ånde, sier Breen.

– Viktig å beholde et voksenliv

Tone Strømøy tror ikke det er slik at dagens foreldre overhodet ikke har et liv utenom barna. Mange er aktive med trening, venninnekvelder og reiser.

– Men som regel foregår disse aktivitetene uten at barna er til stede. Er barna med, er alle aktiviteter barnevennlige, sier hun.

Det er ikke nødvendigvis en bra ting, mener Strømøy.

– Barn trenger å se at foreldrene har et liv som ikke bare er tilpasset dem, sier hun.

Les også: Ti tips til en harmonisk morgenstund

May Britt Drugli er enig.

– For barnas del er det viktig at foreldrene beholder et voksenliv. Hvis ikke tar vi fra dem mange læringssituasjoner. Hvordan skal barna lære om voksenlivet hvis alt foregår på deres premisser? spør hun.

Les også:

Slik kan også mor få seg en kveld på byen

Serviceforeldre glemmer å lære barna selvstendighet

Så mye betyr mamma

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:34 Trump utsetter deportering av migranter med to uker21:22 Tre personer hentet opp av sjøen etter flystyrt utenfor Mandal21:00 Varsler gjennomgang av hele Askøys vannsystem20:19 Opposisjonen frykter valgfusk i Mauritania20:16 To til sykehus etter bensintankeksplosjon i Oppland20:01 Arild Berg er død19:18 Merkel maner til hardere kamp mot nynazister etter drap på politiker19:00 En mann omkom i drukningsulykke i Kopervik18:31 Russland innfører flystopp for georgiske flyselskap18:31 Voldtektsdømt frikjent i lagmannsretten18:28 UNESCO-markering for Norges eldste stavkirke18:14 Kontroll på brann hos dykkerfirma i Bergen17:44 Norsk statsborger pågrepet i Tyrkia for påstått PKK-tilknytning17:23 Trump vil ilegge Iran nye sanksjoner17:07 Dette er historien om en korrupt og maktgal president16:48 Pride-paraden av stabelen i Oslo: – Det er kjærlighet som feires16:39 Motorsykkel med Høyre-flagg tok fyr under Pride-paraden16:32 Iran henretter tidligere departementsansatt for CIA-spionasje16:19 Klimademonstranter marsjerer mot tysk kullgruve16:06 Mann klemt fast under bil – fraktet til sykehus i luftambulanse15:34 Sju døde bygningskollaps i Kambodsja14:54 Mann i 70-årene omkom i kollisjon med ambulanse i Drammen14:43 Trump vil ha Mark Esper som ny forsvarsminister14:28 Båtbrann på Aker Brygge slokket14:21 Brann-spiller tilbake i troppen etter trenerkritikk14:04 Roing: Borch til finale i Polen13:38 Person til sykehus etter rekkehusbrann i Bergen13:34 Skarpnord og Daffinrud jager pallplass i Thailand13:17 Fire til sykehus etter to ulykker i sykkelritt13:05 Trump truer med utslettelse og lokker med forhandlinger12:39 Skikkelig sommervær på vei i Sør-Norge12:24 Sky Italia: Ajax-stjerne valgte Juventus12:08 Listeriarapport: Ferdigkjøpt sushi tryggere for gravide enn hjemmelaget12:03 Landslaget håndterer VM-nervene sammen12:02 Tilstanden stabil for nigeriansk fotballprofil etter kollaps11:26 Iransk general truer USA og USAs allierte11:10 United-stjerne ble matchvinner tross skade11:08 ExxonMobil vil ut av norsk sokkel10:52 Wozniacki spiller Wimbledon i klær av gjenvunnet plast10:22 Spansk avis: Ødegaard i samtaler med Real Sociedad10:04 14.000 togavganger innstilles på grunn av vedlikeholdsarbeid i sommer09:38 Viktor Hovland med sterk snuoperasjon09:22 Salah og Egypt vant åpningskampen i Afrikamesterskapet09:10 Staten tapte 198 millioner på investeringsselskapet Investinor i 201809:06 Røstbakken: Halvt norsk, helt australsk09:00 Omkamp om makten over Istanbul08:13 To til legevakt med knivskader i Tysfjord08:10 Nå gjør Odd sin fotballstadion om til et solkraftverk07:55 Mattilsynet fant avvik hos 150 svinebønder i Rogaland07:51 Ni fryktes omkommet i flystyrt på Hawaii07:00 Hjelmseth om mulig straffedrama: – Samholdet gir trygghet06:24 Solberg: – Vi har ikke vært gode nok til å selge vår politikk06:15 Energisk Mick Jagger tilbake etter hjerteoperasjon05:58 Mann antatt omkommet etter å ha falt over bord fra passasjerferge05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:24 FN-topp ber Maduro løslate politiske motstandere05:07 Mann pågrepet for grov vold på Langøyene04:44 Regjeringen verner 29 skogområder04:17 Demonstranter i Hongkong avsluttet beleiringen av politistasjon03:51 Støre: – Vedum spiller på populistiske strenger02:46 Nettavis: USA gjennomførte cyberangrep mot Iran01:45 Venstre vil samarbeide med MDG i Oslo01:29 Huawei saksøker USA over beslaglagt teleutstyr00:27 Frp holdt utenfor da regjeringen jobbet med utenriksstrategi23:13 Kvinne alvorlig skadd etter påkjørsel i Lødingen22:56 Keepertabbe da England forsvant ut av U21-EM22:26 Kvinne alvorlig skadd etter påkjørsel i Lødingen22:14 Politiutrykning til Boris Johnsons hjem21:57 FNs høykommissær for menneskerettigheter etablerer kontor i Venezuela21:15 Livløs mann hentet opp av sjøen20:50 USA setter fem kinesiske teknologiselskaper på svarteliste20:17 Mann i 80-årene kjørte på politimann – fratatt førerkortet på stedet20:01 Politisk reklame: Bruker norske partier dine data?19:37 USA tar Iran-konflikten til FNs sikkerhetsråd19:08 Høydebassenget i Askøy tømmes for vann18:58 Australias trener varsler endringer mot Norge18:37 Teknisk feil på Breviksbroa - Vegvesenet innfører trafikkregulering18:33 Diplomat: USA tar Iran-konflikten til FNs sikkerhetsråd17:42 Fem menn dømt til 15 år hver for gjengvoldtekt17:35 Iran avviser å ha blitt varslet om angrep17:27 Dronningmøter på Slottet i sommer17:10 By betaler løsepenger etter data-kidnapping: – Ikke å anbefale17:07 – Jeg har aldri hatt noen grunn til å feire legningen min17:06 Titusener av tyske miljøaktivister kjemper mot tysk kullproduksjon16:27 Godt håp om «Caro»-spill mot Australia, men avgjørelsen tas lørdag16:16 Fem menn tiltalt etter stort amfetaminbeslag i Tromsø15:19 Oslo-politiet: 28 prosent økning i anmeldte voldstilfeller siden 200915:18 Fra august kan du se favorittseriene dine også i utlandet15:12 Tidligere Yara-sjef varsler søksmål15:10 Lotteritilsynet med advarsel til Sjakkforbundet14:54 Dødelig slankestoff beslaglagt i stor aksjon14:38 Iran viste frem den nedskutte dronen14:32 EU-toppene brukte bare noen minutter på brexit14:06 – Påkjenning for Abbasi-familien å komme tilbake14:05 Nytt fiskekvotesystem får både ris og ros13:33 Kina skjerper jakten på avhoppere fra Nord-Korea13:31 To fraktet til sykehus etter voldshendelse i Stavanger13:18 Vannkrise i indisk storby: – Vi kan bli fullstendig tilintetgjort13:05 Blir første bank som setter opp renta
Siste nytt
21:34VerdenTrump utsetter deportering av migranter med to uker21:22NorgeTre personer hentet opp av sjøen etter flystyrt utenfor Mandal21:00NorgeVarsler gjennomgang av hele Askøys vannsystem20:19VerdenOpposisjonen frykter valgfusk i Mauritania20:16NorgeTo til sykehus etter bensintankeksplosjon i Oppland20:01SportArild Berg er død19:18VerdenMerkel maner til hardere kamp mot nynazister etter drap på politiker19:00NorgeEn mann omkom i drukningsulykke i Kopervik18:31VerdenRussland innfører flystopp for georgiske flyselskap18:31NorgeVoldtektsdømt frikjent i lagmannsretten18:28NorgeUNESCO-markering for Norges eldste stavkirke18:14NorgeKontroll på brann hos dykkerfirma i Bergen17:44VerdenNorsk statsborger pågrepet i Tyrkia for påstått PKK-tilknytning17:23VerdenTrump vil ilegge Iran nye sanksjoner17:07VerdenDette er historien om en korrupt og maktgal president16:48NorgePride-paraden av stabelen i Oslo: – Det er kjærlighet som feires16:39NorgeMotorsykkel med Høyre-flagg tok fyr under Pride-paraden16:32VerdenIran henretter tidligere departementsansatt for CIA-spionasje16:19VerdenKlimademonstranter marsjerer mot tysk kullgruve16:06NorgeMann klemt fast under bil – fraktet til sykehus i luftambulanse15:34VerdenSju døde bygningskollaps i Kambodsja14:54NorgeMann i 70-årene omkom i kollisjon med ambulanse i Drammen14:43VerdenTrump vil ha Mark Esper som ny forsvarsminister14:28NorgeBåtbrann på Aker Brygge slokket14:21SportBrann-spiller tilbake i troppen etter trenerkritikk14:04SportRoing: Borch til finale i Polen13:38NorgePerson til sykehus etter rekkehusbrann i Bergen13:34SportSkarpnord og Daffinrud jager pallplass i Thailand13:17NorgeFire til sykehus etter to ulykker i sykkelritt13:05VerdenTrump truer med utslettelse og lokker med forhandlinger12:39NorgeSkikkelig sommervær på vei i Sør-Norge12:24SportSky Italia: Ajax-stjerne valgte Juventus12:08NorgeListeriarapport: Ferdigkjøpt sushi tryggere for gravide enn hjemmelaget12:03SportLandslaget håndterer VM-nervene sammen12:02SportTilstanden stabil for nigeriansk fotballprofil etter kollaps11:26VerdenIransk general truer USA og USAs allierte11:10SportUnited-stjerne ble matchvinner tross skade11:08NorgeExxonMobil vil ut av norsk sokkel10:52SportWozniacki spiller Wimbledon i klær av gjenvunnet plast10:22SportSpansk avis: Ødegaard i samtaler med Real Sociedad10:04Norge14.000 togavganger innstilles på grunn av vedlikeholdsarbeid i sommer09:38SportViktor Hovland med sterk snuoperasjon09:22SportSalah og Egypt vant åpningskampen i Afrikamesterskapet09:10NorgeStaten tapte 198 millioner på investeringsselskapet Investinor i 201809:06SportRøstbakken: Halvt norsk, helt australsk09:00VerdenOmkamp om makten over Istanbul08:13NorgeTo til legevakt med knivskader i Tysfjord08:10PengerNå gjør Odd sin fotballstadion om til et solkraftverk07:55NorgeMattilsynet fant avvik hos 150 svinebønder i Rogaland07:51VerdenNi fryktes omkommet i flystyrt på Hawaii07:00SportHjelmseth om mulig straffedrama: – Samholdet gir trygghet06:24NorgeSolberg: – Vi har ikke vært gode nok til å selge vår politikk06:15VerdenEnergisk Mick Jagger tilbake etter hjerteoperasjon05:58NorgeMann antatt omkommet etter å ha falt over bord fra passasjerferge05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenFN-topp ber Maduro løslate politiske motstandere05:07NorgeMann pågrepet for grov vold på Langøyene04:44NorgeRegjeringen verner 29 skogområder04:17VerdenDemonstranter i Hongkong avsluttet beleiringen av politistasjon03:51NorgeStøre: – Vedum spiller på populistiske strenger02:46VerdenNettavis: USA gjennomførte cyberangrep mot Iran01:45NorgeVenstre vil samarbeide med MDG i Oslo01:29VerdenHuawei saksøker USA over beslaglagt teleutstyr00:27NorgeFrp holdt utenfor da regjeringen jobbet med utenriksstrategi23:13NorgeKvinne alvorlig skadd etter påkjørsel i Lødingen22:56SportKeepertabbe da England forsvant ut av U21-EM22:26NorgeKvinne alvorlig skadd etter påkjørsel i Lødingen22:14PolitikkPolitiutrykning til Boris Johnsons hjem21:57VerdenFNs høykommissær for menneskerettigheter etablerer kontor i Venezuela21:15NorgeLivløs mann hentet opp av sjøen20:50PengerUSA setter fem kinesiske teknologiselskaper på svarteliste20:17NorgeMann i 80-årene kjørte på politimann – fratatt førerkortet på stedet20:01PolitikkPolitisk reklame: Bruker norske partier dine data?19:37PolitikkUSA tar Iran-konflikten til FNs sikkerhetsråd19:08NorgeHøydebassenget i Askøy tømmes for vann18:58SportAustralias trener varsler endringer mot Norge18:37BilTeknisk feil på Breviksbroa - Vegvesenet innfører trafikkregulering18:33VerdenDiplomat: USA tar Iran-konflikten til FNs sikkerhetsråd17:42VerdenFem menn dømt til 15 år hver for gjengvoldtekt17:35VerdenIran avviser å ha blitt varslet om angrep17:27KulturDronningmøter på Slottet i sommer17:10VerdenBy betaler løsepenger etter data-kidnapping: – Ikke å anbefale17:07Livet– Jeg har aldri hatt noen grunn til å feire legningen min17:06VerdenTitusener av tyske miljøaktivister kjemper mot tysk kullproduksjon16:27SportGodt håp om «Caro»-spill mot Australia, men avgjørelsen tas lørdag16:16NorgeFem menn tiltalt etter stort amfetaminbeslag i Tromsø15:19NorgeOslo-politiet: 28 prosent økning i anmeldte voldstilfeller siden 200915:18KulturFra august kan du se favorittseriene dine også i utlandet15:12PengerTidligere Yara-sjef varsler søksmål15:10SportLotteritilsynet med advarsel til Sjakkforbundet14:54Helse og livsstilDødelig slankestoff beslaglagt i stor aksjon14:38VerdenIran viste frem den nedskutte dronen14:32PolitikkEU-toppene brukte bare noen minutter på brexit14:06Norge– Påkjenning for Abbasi-familien å komme tilbake14:05PengerNytt fiskekvotesystem får både ris og ros13:33VerdenKina skjerper jakten på avhoppere fra Nord-Korea13:31NorgeTo fraktet til sykehus etter voldshendelse i Stavanger13:18VerdenVannkrise i indisk storby: – Vi kan bli fullstendig tilintetgjort13:05PengerBlir første bank som setter opp renta

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus