Slik velger du riktig smartmobil

TRE PLATTFORMER: Android, Windows Phone og iOS har sine styrker og svakheter. Etter å ha lest denne guiden, vil du være bedre i stand til velge en mobil og plattform som passer dine behov. (COLLAGE: BJØRN EIRIK LOFTÅS)
TRE PLATTFORMER: Android, Windows Phone og iOS har sine styrker og svakheter. Etter å ha lest denne guiden, vil du være bedre i stand til velge en mobil og plattform som passer dine behov. (COLLAGE: BJØRN EIRIK LOFTÅS)

Er du på utkikk etter ny mobil, men blir forvirret over alle typene og systemene? Da bør du ta en titt i vår guide!

Det er vel knapt en eneste produktgruppe som er knyttet til like mye hype og følelser som mobiltelefonen. Det er ikke noe nytt. Det tok ikke lang tid før GSM-mobilen kom på markedet til produsentene innså at de var nødt til å tenke like mye på stil som funksjon for å tekke kjøperne.

De første årene handlet det om å gjøre mobilene mindre og mindre samtidig som batteritiden stadig ble bedre. Så kom større skjermer med flere tekstlinjer, og snart stod fargeskjermene for tur, enda større og mye bedre skjermer, kamera og multimedia.

Les også: Våre beste Nokia-minner

Men det var først med Apples iPhone i januar 2007 at mobilene virkelig tok steget fra å være hovedsakelig telefoner, til å bli lommedatamaskiner som folk faktisk ønsket å bruke. Den eventyrlige utviklingen vi har sett siden den gang mangler sidestykke i historiebøkene.

 (Foto: APPLE) (Foto: APPLE)

I løpet av de siste 7-8 årene har mobilen ikke bare utviklet seg til å bli vårt personlige nav for alle former for digital informasjonsinnhenting og kommunikasjon, den har i tillegg slukt fasttelefonen, fotoapparatet, videokameraet, musikkspilleren og GPS-mottakeren på sin vei - og for mange har den også eliminert behovet for PC og nettbrett. Og snart står lommeboken for tur. Hvem hadde trodd det?

Tre hoveddplatformer

I likhet med nettbrettene, domineres også mobilmarkedet av tre forskjellige plattformer. Apple har sitt iOS , Nokia (Microsoft ) sverger til Windows Phone , mens den store majoriteten av mobilprodusenter i hovedsak baserer sine smartmobiler på Googles Android-system.

SNAPCHAT: App-utvalget spiller en stor rolle for manges valg av smartmobil. Velger du Android eller iOS er du som regel sikret de nyeste og hotteste appene. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)SNAPCHAT: App-utvalget spiller en stor rolle for manges valg av smartmobil. Velger du Android eller iOS er du som regel sikret de nyeste og hotteste appene. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Android og iOS dominerer stort, mens Windows Phone også har mange tilhengere. Grensesnitt og utvalget av apper er forskjellig på de tre. Heldigvis finnes de aller fleste av de mest populære appene til alle tre plattformer, som Facebook , Facebook Messenger, Twitter , NSB-appen, Ruter-appen, Instagram , Skype , Spotify og Wimp, men kvaliteten kan variere noe.

Det er spesielt Windows Phone som henger litt etter – for eksempel mangler fortsatt en offisiell Snapchat-app, men det finnes apper fra tredjepart som lar deg ta del i dette svært raskt voksende sosiale nettverket også på Windows Phone.

Les også: iOS vs Android vs Windows Phone – se forskjellene

Hvilke fordeler og ulemper har de forskjellige plattformene?

Vi har allerede antydet at app-utvalget er best på iOS og Android. De aller fleste store apputgivelser kommer omtrent samtidig til disse to plattformene, så hvis dette er viktig for deg, bør du velge en mobil basert på ett av disse to systemene.

Apple stiller litt strengere krav enn Google når det gjelder design, kvalitet og funksjonalitet, og derfor er det vår klare oppfatning at snittkvaliteten - og herunder også sikkerheten - er noe bedre i iOS. Når det er sagt, har Google den siste tiden gjort store forbedringer og opprydninger i app-butikken deres Google Play, som definitivt har løftet kvaliteten mange hakk.

 (Foto: TROND BIE) (Foto: TROND BIE)

Det kan være noen klare fordeler knyttet til strenge app-krav, men også noen ulemper. Friere tøyler betyr også at du vil finne apper med funksjonalitet på Android som Apple aldri ville ha godtatt. Derfor er det mange som hevder at Android egner seg bedre for dem som liker å eksperimentere og gjøre spesialtilpasninger på mobilene sine.

Apple har for eksempel blitt kritisert for at grensesnittet i for liten grad kan tilpasses, og hjemskjermen har egentlig knapt utviklet seg siden lanseringen av den første iPhonen for snart 8 år siden. Fordelen er at det meste er enkelt og oversiktlig. Enkelt og oversiktlig er definitivt også Windows Phone. Systemet er lett å bli glad i, og mange vil påstå at Windows Phone ligger mellom de to systemene med tanke på brukervennlighet og tilpasningsmuligheter.

Det er imidlertid fortsatt en hake, og den har vi vært inne på tidligere: App-utvalget er på langt nær like bra som for Android og iOS, og bare en kraftig økning i salget kan få utviklerne til å prioritere også Windows Phone når de kommer med nye og spennende apper og funksjoner.

Hvor mye må jeg bruke for å få en brukbar smartmobil?

Går du for de siste toppmodellene må du gjerne ut med minst 5-6.000 kroner - spesielt hvis du velger en modell fra Apple, Samsung, Sony, HTC eller noen av de andre etablerte aktørene. Velger du derimot en modell fra Huawei (Honor), ZTE, Oppo, Kazam eller andre som lever i skyggen av de mer kjente, er prisene ofte vesentlig lavere. Du kan i noen tilfeller ende opp med mobiler som langt på vei matcher langt dyrere mobiler, både hva angår funksjonalitet, ytelse og kvalitetsfølelse - men det er i disse tilfellene veldig viktig å lese våre tester før du slår til, for det kan være at du må inngå noen kompromisser.

Også hvis du velger Windows Phone kan du få toppmodeller til en lavere pris, for eksempel får du vår anbefaling Nokia Lumia 930 for godt under 4.000 kroner i de billigste nettbutikkene. Da kan du boltre deg med 5 tommer full HD-skjerm, 32 GB lagringsplass, 4G og et meget godt kamera, blant annet.

Hvis du synes det er for dyrt, kan det ofte være vel så lurt å gå for forrige toppmodell som å kjøpe en modell i mellomsegmentet. Ta for eksempel flotte Sony Xperia Z2 , som har vært å få til godt under 3.000 kroner. Den har nylig blitt avløst av Xperia Z3 som koster godt over 5.000 kroner, men den er fortsatt en særdeles bra mobil som kom på markedet så sent som i vår! Har du enkle krav, kan du få Android- og Windows Phone-baserte mobiler for noen hundrelapper. Vi vil uansett anbefale deg å styre unna de billigste, men fra 1.200-1.500 kan du få mobiler du kan ha glede av lenge, hvis du ikke har for store forventninger.

Hvorfor bør jeg styre unna de billigste mobilene?

Du bør styre unna de billigste mobilene av samme årsaker som gjelder for nettbrett og PC-er. De billigste har som regel svært enkle spesifikasjoner. På en smartmobil vil dette først og fremst merkes på skjermkvalitet og generell byggekvalitet. En skjerm som både er lyssvak, uskarp og ikke reagerer kjapt og nøyaktig på all berøring, blir fort lagt i skuffen: God berøringsfølsomhet er nemlig helt sentral på en smartmobil. I tillegg vil de billigste mobilene ofte ha svært begrenset lagringsplass, ytelse og mangle støtte for nye og raske standarder som 4G og trådløse AC-nett. Dessuten har de sjelden gode kameraer.

Hvilke størrelser har jeg å velge i?

De aller fleste nye smartmobiler har skjermer på mellom 4 og 5,5 tommer, og vi vil absolutt anbefale deg å velge en mobil som ligger et sted mellom disse. De fleste toppmodellene har skjermer på rundt 5 tommer, noe som gir god plass til tekst, bilder og video. Det finnes også mobiler på 5,5 tommer og mer. Disse kalles ofte for «phablets», hybrider mellom mobiltelefon (phone) og nettbrett (tablet), og tar sikte på å eliminere behovet for å ha to enheter. Ulempen er naturligvis at den blir stor, og passer ikke alle lommer lenger. Fordelen er bedre arbeidsflate, og ofte et større batteri som holder ut lenger mellom hver lading.

Hvilken skjermoppløsning bør mobilen ha?

For en skjerm på 5-6 tommer bør oppløsningen ligge rundt full HD, altså 1920 x 1080 piksler. Det gir så små piksler at øyet vil ha store problemer med å oppfatte dem, med tilhørende svært skarp tekst og grafikk. Er skjermen 4-4,5 tommer bør den ligge på 1280 x 720 eller mer. Det er våre anbefalinger for en behagelig opplevelse, men velger du en modell i budsjettklassen må du også belage deg på at oppløsningen blir lavere og opplevelsen litt dårligere.

Hvor høy oppløsning trenger kameraet?

Kamerafunksjonen er svært viktig på en mobil, synes vi. En god kameramobil gjør at du kan legge igjen fotoapparatet hjemme når du skal på tur eller fest hvis du har mer fokus på å dokumentere hendelsen enn på ren bildekvalitet. Men det er flere ting enn oppløsningen som spiller en rolle.

Et mobilkamera med god optikk som tar bilder med åtte megapiksler er å foretrekke foran et mobilkamera med dårligere optikk som tar bilder med 20 megapiksler. Husk at en TV med full HD-oppløsning bare viser to megapiksler uansett, og at flere megapiksler også betyr større filer som opptar mer plass på telefonen. Men optikk er dyrt. Derfor vil du ofte se at de dyre toppmodellene ofte tar de beste bildene, mens toppmodeller fra de rimeligere aktørene ikke alltid henger like godt med. Men ingen regel uten unntak. Nokia sine Windows Phone-mobiler koster ofte litt mindre, men er kjent for å ta gode bilder. I tillegg kommer videokvalitet, og her er oppløsningen relativt viktig. Den bør minimum være på 1280 x 720 piksler, aller helst 1920 x 1080 for å sikre skarpe bilder når du spiller av videoene på større skjermer og TV-er. Men også her er optikken særdeles viktig.

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

KOMPLISERT MOTIV: Optikken i toppmodellene blir stadig bedre, og takler vanskelige lysforhold bedre enn vi turte å drømme om for bare kort tid siden. Her et motlysbilde tatt med Sony Xperia Z3 Compact. For kun kort tid siden ville selv dyre kompaktkameraer hatt problemer med detaljene i forgrunnen her.

(Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Hvor mye lagringsplass trenger jeg?

Vi vil ikke anbefale å kjøpe en mobil med mindre enn 16 GB lagringsplass, uansett hvilken platform du velger. Det vil straks kunne føre til store begrensninger i antall apper du kan installere. Husk også at bilder og videoopptak fort beslaglegger flere gigabyte, for ikke å glemme offline-spillelister i Spotify og Wimp. Dersom telefonen oppgraderes til en ny versjon av operativsystemet, kan også dette kreve en del plass når man skal installere (den siste iOS-oppgraderingen krevde for eksempel seks gigabyte). Aller helst bør du derfor velge 32 GB eller mer. Mange telefoner (særlig med Android) har støtte for minnekort. Det er vel og bra, og kan være et godt tilskudd til lagring av bilder, musikk og videoer dersom mobilen har begrenset intern lagringsplass. Merk imidlertid at mange telefoner ikke kan installere apper på minnekort. Dette vil riktig nok bli mulig i Android 5.0, men det fordrer at mobilen din kan oppgraderes til den versjonen.

Les også Når får du Android 5.0?

Hvilke tilkoblingsmuligheter bør jeg se etter?

Det er en stor fordel at mobilen støtter LTE eller 4G. Dette er den nyeste mobile datakommunikasjonsstandarden, som muliggjør svært høy hastighet når du er på nett. Dette lar deg for eksempel strømme TV-sendinger og film i høy kvalitet når du er på farten. Stadig flere kobler PC-er og nettbrett til Internett via mobilen når de er ute på farten, og da er 4G-støtte gull verdt for opplevelsen. Men merk at du da bør ha et abonnement med en solid datapakke.

Når du sitter hjemme er 802.11ac-støtte en fordel. Det sikrer høy trådløshastighet, vel og merke hvis du har en nyere AC-ruter. I tillegg er Bluetooth 4.0 viktig, som lar deg strømme musikk til høyttalere og musikkanlegg trådløst, eller kommunisere med en smartklokke eller treningsarmbånd uten at batteriet går tomt på en-to-tre.

NFC er en standard som blant annet kommer til å bli viktig til mobil betaling. Dette rulles ut på stadig flere steder, og gjør at du på sikt kan legge igjen lommeboken og bankkortet hjemme. Støtte for NFC anser vi som viktig, selv om det store gjennombruddet for mobil betaling fortsatt ligger litt foran oss. MHL-støtte er interessant, da det gjør det mulig for deg å koble mobilen til TV via HDMI-inngangen, dersom TV-en er kompatibel. Da kan du streame innhold fra mobilen og være sikret en jevn dataflyt.

Bør telefonen være robust?

Det kommer selvsagt an på hvordan du bruker den. Mange telefoner kommer med såkalt Gorilla Glass , som er en glasstype laget for å motstå riper. Det kan være kjekt om du pleier å ha telefonen sammen med nøkler i lomma eller lignende. Enkelte telefoner er også støv- og vanntette, som gjør at du kan filme under vann eller ta med telefonen i badekaret uten å bekymre deg. Slik beskyttelse klassifiseres med tall i et system som kalles IP-systemet (Wikipedia). Eksempelvis vil IP67 bety at telefonen er støvtett (6) og at den vil overleve på én meters dyp i 30 minutter (7). Det første sifferet angir altså tetningen mot støv, mens det siste angir beskyttelsen mot det våte element. Et fåtall telefoner er også bygget for å tåle en trøkk, store temperatursvingninger og den slags. De kan ofte være litt tykkere og tyngre enn tilsvarende telefoner uten disse egenskapene, men kanskje er dette et lite offer for den som er svært aktiv både i jobb og på fritiden.

Så hvilken mobil skal jeg velge?

Med så mye teori innabords er du godt skodd til jakten på din neste mobil. Et godt utgangspunkt er vår store testoversikt. Og til slutt: Ikke se deg blind på terningkastet; en firer kan for eksempel ofte være en meget god mobil, helt avhengig av dine krav og bruksmønster. Merk også at pris er en faktor når vi setter karakter og at den kan ha endret seg mye siden telefonen ble lansert. Lykke til!

Les også: DinSides tester av mobiltelefoner

Slik velger du riktig PC Slik velger du riktig nettbrett

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført23:20 Pompeo: Trump er fullt forberedt på krig mot Tyrkia22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder
Siste nytt
01:15NorgeVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført23:20VerdenPompeo: Trump er fullt forberedt på krig mot Tyrkia22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus