Meny

RUNA FEIRER JUL MED HJELP FRA FATTIGHUSET

En fattig mammas jul

PÅ FATTIGHUSET: Tobarnsmamma Runa besøker Fattighuset for å finne klær og leker til barna. Foto: Gry Traaen

Barna til Runa ønsker seg iPad, men de deler ikke ut iPader på Fattighuset.

Fattigdom i Norge
  • De som regnes som fattige, altså som har vedvarende lav inntekt, er de husholdningene som har 60 % eller mindre av medianinn­ tekten. Par med to barn: kr 392 000 kr i året. Enslig for­sørger med to barn: kr 299 000.
  • Barn med kun én forsørger har høy risiko for å havne i lavinn­tektsgruppen.
  • I 2012 var det nærmere 78 000 barn i husholdninger med ved­ varende lav inntekt.
  • Innvandrerbarn utgjør en stadig større andel av disse barna. Av alle norsk­somaliske barn under 18 år lever over 70 % i fattigdom.
  • Andelen som mottar sosialhjelp er redusert de siste to årene. Innvandrere og norskfødte med innvandrerbakgrunn utgjør en stadig større andel av sosialhjelps­ mottagere (35 prosent). Andelen innvandrere som får sosialhjelp er likevel redusert.
  • Mange lavinntektsfamilier opp­ lever en opphopning av dårlige levekår som berører hele familien. Tilsyn ved NAV­-kontorene har vist at barns behov ikke kartlegges tilstrekkelig. Hensynet til barna bør ivaretas bedre, konkluderer en rapport.
  • Det finnes et offentlig kvalifise­ringsprogram som skal motivere og kvalifisere folk til å komme i arbeid. Prosjektet er rettet mot langtidsmottagere av sosialhjelp.

Kilder: Statistisk Sentralbyrå og NAV-rapporten Fattigdom og Levelkår i Norge, Status 2013.

Fordelen med at vi har dårlig råd, er at barna blir mer ydmyke. De vet at det ikke er en selvfølge å kunne kjøpe alt man vil ha, sier tobarnsmamma Runa (40).

Snart er det jul. Desember er den måneden da kredittkortene aldri ligger stille. Kontoene tømmes for penger.

Runa vet at hun får julegaver og julekalendere til barna på Fattighuset. I fjor kunne både seksåringen og tiåringen pakke opp Lego på julaften.

– Barna ønsker seg mest av alt en iPad. Tiåringen har lovet å kjøpe en iPad til lillebror når han blir voksen og tjener penger. Han sier han lover å være flink på skolen, så han kan få seg en god jobb.

- Han ber også lillebror gjøre leksene skikkelig, sånn at han kan kjøpe ting til seg selv og mamma når han blir stor, forteller hun.

Utenfor velstandsbobla

Den norske velstandsbobla har ikke plass til alle.

Mens billige leker og god økonomi har gjort gaveoverflod til et «problem» i norske hjem, er virkeligheten en ganske annen for mammaer som Runa – en tilsynelatende vanlig tobarnsmor som akkurat nå er lykkelig fordi hun fant en slitt, men hel kvalitetsjakke til eldstesønnen på ti år.

Den lå i en haug sammen med masse annet brukt barnetøy på Fattighuset i Oslo.

- Det er ikke vanskelig å hjelpe, sier Vibeke Klemetsen.

Der oppdaget hun også en tjukk ullgenser som noen en gang har strikket for hånd. Kanskje den passer til seksåringen?

Runa bodde i England de første årene av sitt liv. Moren var 29 år da hun døde av kreft, Runa var syv.

Faren var norsk sjømann og hadde fri to måneder i året. Da han ga seg som 60-åring, tok han med seg ti år gamle Runa til Norge.

Hun fullførte grunnskole og videregående, fikk seg flere jobber og kjøpte sin egen leilighet. Drømmen var å åpne en bruktbutikk.

Det var i denne fasen, i 2001, at Runa ble brutalt ranet i sitt eget hjem. Ranet var en så traumatisk opplevelse at hun ble redd for å gå ut. Hun klarte ikke jobbe, sluttet å betale regninger og mistet leiligheten.

Ranerne ble aldri dømt, bare en av dem fikk en dom for frihetsberøvelse etter å ha stengt Runa inne på badet. Hun følte seg truet og levde med en konstant frykt for å møte dem igjen.

Så da Runa traff en mann og raskt ble gravid, valgte hun å flytte til hans hjemsted Karasjok, langt fra ubehagelige Oslo.

Der var hun hjemmeværende mamma i flere år, helt til samboerskapet tok i slutt i 2007.

Runa flyttet tilbake til Oslo, fikk seg en ny kjæreste og ble gravid igjen.

Det er vanskelig å finne en jobb etter å ha vært borte fra arbeidslivet i mange år. Hun mangler kvalifikasjoner og selvtillit.

Nå er barna ti og seks år gamle, og Runa og samboeren Tore, som også står uten jobb, er blitt helt avhengige av NAV.

Tore får dagpenger, mens Runa mottar sosialstønad og får bostøtte fra Husbanken.

Ikke med på skidagen

Stønadene skal dekke mat, dagligvarer, klær, utstyr, sFo og fritidsaktiviteter. Ikke engang skolen er gratis.

– Tiåringen manglet klær og innesko til gymtimene de første månedene dette skoleåret. Treningsbuksa var slitt og for kort. I fjor kunne han ikke være med på skidagen. Jeg klarte ikke få tak i ski, sier Runa.

GJØR EN STOR INNSATS: Runa jobber hele tiden for at barna ikke skal forstå at familien er fattig. Foto: Gry TraaenGJØR EN STOR INNSATS: Runa jobber hele tiden for at barna ikke skal forstå at familien er fattig. Foto: Gry Traaen

I Norge er det ikke mat på bordet som er den største utfordringen for fattige familier.

Jo da, Runa bruker mye tid på å lete etter tilbudsannonser.

Som mamma må hun sørge for middag hver dag og variert pålegg til matpakkene. Hun er ekspert på å finne helgebiff til kr 16,90.

Men hovedutfordringen er uten tvil å sørge for at barna får delta i aktiviteter på lik linje med andre barn, at de ikke skal føle seg utenfor.

Eldstemann har akkurat fått sin aller første tohjulssykkel, en voksensykkel som egentlig er for stor.

Ingen av barna er med på organiserte fritidsaktiviteter.

Tiåringen kan bare glemme å få mobiltelefon, selv om han nå er den eneste i klassen uten.

Han har fått en pc fra Fattighuset, men har ingen internettilgang hjemme.

Runa handler mye på Fretex. Noe får hun på Fattighuset. Alt tar mer tid når man må være jakt etter det billigste, aller helst det som er gratis.

– Jeg har sjelden nye klær til dem, bortsett fra undertøy selvsagt, og noen ganger nye sko.

Hvor mye bør du fortelle barna om din økonomiske situasjon?

Mye av det andre ser på som en selvfølge, er så å si umulig å få til.

Men selv om hverdagen er tøff, må hun holde humøret oppe.

Barna skal helst ikke vite at de har dårlig råd.

– Barnevernet forventer at jeg skåner barna. Det er ikke barnas feil at vi er fattige. Jeg håper rike foreldre gjør det samme, at de ikke forteller barna hvor mye penger de har. Det er trist om barna skal gå rundt på skolen og sammenligne hva foreldrene tjener, sier Runa.

Hun ble uvel av å se på tv-serien Teenage Boss, der privilegerte tenåringer skulle styre familiens økonomi.

Noen av disse familiene kunne glatt sette av 10.000 kroner i måneden til hyttesparing.

– Hvorfor er det så vanskelig å få seg en jobb?

– Jeg har vært innom butikker for å spørre etter jobb. Da får jeg beskjed om å sende en e-post. Det er flaut å innrømme det, men jeg kommer ingen vei uten å kunne bruke en pc, og jeg tør ikke be folk om hjelp. Det jeg trenger er opplæring og en relevant praksisplass. Jeg lever ikke dette livet fordi jeg ikke gidder å jobbe. Jeg ville aldri satt meg selv og barna i denne situasjonen med vilje.

– Hvordan er livet ditt om fem år?

– Da har jeg funnet en jobb hvor jeg kan bruke livserfaringene mine til å hjelpe andre. kanskje lager jeg også smykker som jeg selger. Og så håper jeg vi har fått reist til England for å besøke min 90 år gamle bestefar.

Runa står ute på gata med to handlenett fulle av skatter fra Fattighuset. Hun skal videre til kunstnernes Hus for å ta en kikk på Høstutstillingen.

– Jeg tror ikke det går an å se at jeg er fattig, sier Runa.

Magiske Lars

Det blir ingen iPad under treet i år heller. Men nissen Lars, han er gratis. Lars er 200 år og 30 cm høy og har fulgt Runa gjennom hele oppveksten.

– Han er tilsynelatende laget av porselen, men egentlig lever han. Da jeg var liten pleide han å pynte kristtorntreet i hagen med sukkerstenger, engler eller nisser.

Deretter ringte han på døra for å gi meg en marsipangris. Da jeg åpnet var han blitt til porselen igjen, smiler Runa.

– I den forrige leiligheten hadde vi ikke plass til juletre. Da pyntet Lars en av takbjelkene i stedet.

Selv trodde hun på Lars til hun var langt oppe i skolealder, og hun elsker å kunne videreføre magien til barna.

I desember i fjor måtte familien flytte fordi de ikke klarte å betale Runas del av husleia.

Leiligheten hadde et rom for mye til at hun fikk bostøtte.

De bodde i et korttidshjem i to uker før de fant ny leilighet rett før jul.

– Vi hadde en fin jul likevel. En av dagene tok vi med oss pølser, kakao og telys ut til stranda. Vi tente bål og koste oss. Det beste med jula koster ingenting.

Les også:

Lær barna å glede andre

Hva er galt med å ha enebarn?

Derfor bør barna dine krangle mye

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:33 Djokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31 Medier: PSG-eieren siktet for korrupsjon12:08 Forskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina11:51 Hurtigruteskipene skal gå på biogass11:43 Håkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23 Oversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45 Ber DNB-kunder følge nøye med10:31 Tre omkom i tornado i Missouri10:22 Etterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03 Flere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03 Ny person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02 Norges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49 Derfor gjør de unge klimaopprør09:26 Tre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07 Strømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07 Tidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06 Magnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04 Israel skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42 Ber folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26 Ledigheten ned til 3,5 prosent07:44 The Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36 Skolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10 MDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04 Dette skjer i dag05:48 Mot brakseier for Modi i India05:45 Maner til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39 Dette skjedde i natt05:12 Ni personer drept i bombeangrep i Somalia05:00 Streikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00 Konservative under press i EU-valget04:51 Colombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35 21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58 Eriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17 Varhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40 Panasonic stanser samarbeid med Huawei02:17 Boligbrann på Hamar slukket01:05 USA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58 Varslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24 Irans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07 Dommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05 NATO varsler cyberløft00:02 Kvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56 Kajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33 Magnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57 Solberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55 Henrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26 Lederen i Underhuset går av21:07 To menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29 Komikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13 Trump avbrøt møte med demokrater19:40 Glimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30 Norge rykker ned en plass i Eurovision19:05 Tror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41 Hardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16 Manchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00 Mann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43 Fiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02 – Dette tar jammen lang tid16:53 Mener russerne «viser styrker» – måtte avskjære bombefly16:38 Fotballtrener Joar Hoff er død16:30 Svømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17 – Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55 Conte svært nær Inter-jobben15:38 Europol aksjonerte mot smuglernettverk15:36 Sarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59 Magnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50 SAS og Airbus skal utvikle elfly14:25 Turistbuss veltet i Italia14:17 Rekordmåned for norske drikkevarer14:11 SD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01 Bensinen har aldri vært dyrere13:45 – Ap bør jekke seg ned litt13:24 – City og PSG er kun en stats leketøy13:20 – Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten13:06 Umulig å hindre spredning av dødsalge13:02 Vått og fuktig over hele landet12:43 Tusenvis av ulovlige våpen beslaglagt - flere i Forsvaret og politiet er siktet12:18 Ekskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57 British Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48 Blander seg inn i betent sak11:27 Nå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59 Kan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48 Norsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20 Seks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11 Løkes landslagsplass kan være i fare10:00 – Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59 Kunder ble belastet dobbelt09:45 Slik avslutter du HBO Nordic09:44 Klar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42 Kun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41 Hegerberg fikk høythengende pris09:17 – For mange muslimer er renter et større tabu enn å spise svinekjøtt09:10 Sikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09 Milliardoverskudd i Norske Skog09:09 Tror ikke på mål om nullutslipp i 202508:39 Kina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:12 Flyruter fra fem svenske byer til ny fjellflyplass08:08 Casillas' kone er blitt kreftsyk07:50 Norge er verdens mest robuste land07:19 «Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år
Siste nytt
12:33SportDjokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31SportMedier: PSG-eieren siktet for korrupsjon12:08VerdenForskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina11:51ReiseHurtigruteskipene skal gå på biogass11:43VerdenHåkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23NorgeOversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45PengerBer DNB-kunder følge nøye med10:31VerdenTre omkom i tornado i Missouri10:22VerdenEtterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03SportFlere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03NorgeNy person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02PengerNorges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49VerdenDerfor gjør de unge klimaopprør09:26VerdenTre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07PengerStrømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07SportTidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06SportMagnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04VerdenIsrael skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42NorgeBer folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26NorgeLedigheten ned til 3,5 prosent07:44PolitikkThe Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36NorgeSkolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10PolitikkMDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04NorgeDette skjer i dag05:48PolitikkMot brakseier for Modi i India05:45NorgeManer til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39NorgeDette skjedde i natt05:12VerdenNi personer drept i bombeangrep i Somalia05:00NorgeStreikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00VerdenKonservative under press i EU-valget04:51VerdenColombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35Norge21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58PengerEriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17NorgeVarhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40VerdenPanasonic stanser samarbeid med Huawei02:17NorgeBoligbrann på Hamar slukket01:05VerdenUSA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58NorgeVarslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24VerdenIrans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07VerdenDommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05VerdenNATO varsler cyberløft00:02KulturKvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56NyheterKajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33SportMagnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57PengerSolberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55SportHenrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26PolitikkLederen i Underhuset går av21:07NorgeTo menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29NorgeKomikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13PolitikkTrump avbrøt møte med demokrater19:40SportGlimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30KulturNorge rykker ned en plass i Eurovision19:05PolitikkTror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41PolitikkHardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16SportManchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00NorgeMann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43NorgeFiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02Politikk– Dette tar jammen lang tid16:53NorgeMener russerne «viser styrker» – måtte avskjære bombefly16:38SportFotballtrener Joar Hoff er død16:30SportSvømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17Penger– Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55SportConte svært nær Inter-jobben15:38VerdenEuropol aksjonerte mot smuglernettverk15:36SportSarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59SportMagnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50ReiseSAS og Airbus skal utvikle elfly14:25VerdenTuristbuss veltet i Italia14:17Helse og livsstilRekordmåned for norske drikkevarer14:11PolitikkSD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01MotorBensinen har aldri vært dyrere13:45Politikk– Ap bør jekke seg ned litt13:24Sport– City og PSG er kun en stats leketøy13:20Verden– Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten13:06PengerUmulig å hindre spredning av dødsalge13:02NorgeVått og fuktig over hele landet12:43NorgeTusenvis av ulovlige våpen beslaglagt - flere i Forsvaret og politiet er siktet12:18VerdenEkskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57PengerBritish Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48PolitikkBlander seg inn i betent sak11:27NorgeNå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59StemmerKan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48SportNorsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20VerdenSeks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11SportLøkes landslagsplass kan være i fare10:00Reise– Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59PengerKunder ble belastet dobbelt09:45KulturSlik avslutter du HBO Nordic09:44NorgeKlar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42NorgeKun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41SportHegerberg fikk høythengende pris09:17Penger– For mange muslimer er renter et større tabu enn å spise svinekjøtt09:10NorgeSikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09PengerMilliardoverskudd i Norske Skog09:09MotorTror ikke på mål om nullutslipp i 202508:39PengerKina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:12ReiseFlyruter fra fem svenske byer til ny fjellflyplass08:08SportCasillas' kone er blitt kreftsyk07:50PengerNorge er verdens mest robuste land07:19Sport«Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus