Meny

Frykter flere eiere vil avlive friske dyr etter regelendring

AVLIVES FØR FERIEN: Norske dyreeiere avliver friske hunder og katter hos veterinær før de selv skal reise på ferie. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Kan få flere friske hunder og katter til avlivning med nye regler, frykter veterinærer.

Mattilsynet lanserte denne uken en ny veileder hvor de stiller en del krav til norske dyreeiere.

Blant annet kreves det nå at hunder skal luftes minst tre ganger om dagen og at katter ikke skal løftes etter nakkeskinnet.

I den nye veilederen står det også at dyreholder ikke kan etterlate katt/hund alene mens han reiser bort.

Bakgrunn: Nå får du ikke lov til å løfte katten etter nakkeskinnet

Ifølge norske veterinærer er det ikke uvanlig at hunde- og katteeiere kommer til dem for å avlive friske dyr, fordi de selv skal reise på ferie.

– Mitt inntrykk er at folk flest er veldig flinke til å ta vare på dyrene sine. Men vi vet at noen eiere avliver de friske dyrene sine i forbindelse med ferie, sier veterinær Åshild Roaldset, som er klinikksjef ved smådyrsklinikken på Veterinærhøgskolen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), til VG.

Både Roaldset og veterinær ved Fornebu Dyreklinikk, Heidi Akselsen, frykter at de nye reglene fra Mattilsynet på kort sikt kan føre til at flere vil ty til å avlive friske dyr før ferier.

– Det er veldig, veldig mange som lar dyret, gjerne katten, være hjemme alene mens familien reiser på ferie. Så jeg lurer på hvordan dette skal gå fremover, sier Akselsen til VG.

Begge veterinærene sier til avisa at de forsøker andre muligheter, som omplassering, når dyreeiere kommer og vil avlive friske dyr. Men de kan ikke alltid nekte å avlive dyrene:

– I tilfeller, der dyreeiere sier at «vi vil absolutt ikke ha dette dyret», må vil av hensyn til dyret, finne den beste løsningen for det. Vi ikke kan sende et dyr til et hjem som ikke ønsker å ta godt vare på det. Fordi det kan bli en årsak til uakseptabel dyrevelferd, sier Åshild Roaldset til VG.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus