Tabbene du ikke må gjøre på svenskehandel

STYR UNNA FALLGRUBENE: Barn under 12 år kan kun ha med seg brus og sukkervarer fra dagligvarebutikken. Du kan altså ikke kjøpe andre matvarer som ost eller kjøtt på deres kvote. Og nei, du kan heller ikke ha med deg så mye kjøtt, ost og melk som du kanskje vil ... (Foto: ALL OVER PRESS)
STYR UNNA FALLGRUBENE: Barn under 12 år kan kun ha med seg brus og sukkervarer fra dagligvarebutikken. Du kan altså ikke kjøpe andre matvarer som ost eller kjøtt på deres kvote. Og nei, du kan heller ikke ha med deg så mye kjøtt, ost og melk som du kanskje vil ... (Foto: ALL OVER PRESS)

Styr unna poteter, husk å summere kjøtt- og melkeprodukter og ikke tro du kan handle alt mulig på barnas kvote. Her er rådene for en lønnsom og lovlig svenskehandel.

Du er ikke alene om å handle i Sverige: Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) handlet vi for 13,6 milliarder kroner fra juli 2013 til juni 2014, og vi tok 7,6 millioner turer.

Selv om valutakursen historisk sett har vært gunstigere, og krona har blitt svekket i det siste, har den ligget jevn på rundt 90 kroner nå en stund - så det er litt å tjene på valutaforskjellen. Dessuten har svenskene lavere matprisene på endel varer.

Her er seks ting det er lurt å vite før du setter seg i bilen med kurs for grensehandelsbutikkene:

Ikke betal i norske kroner

Mange av butikkene på svenskegrensa gir deg mulighet til å betale med norske BankAxept-kort. Eller å betale i norske kroner.

Dette bør du ikke gjøre, for butikkens valutakurs er dårligere enn bankens eller kortselskapets kurs. Og betaler du med BankAxept, betaler du i norske kroner etter butikkens kurs.

Du bør heller ikke ta ut svensk valuta i minibank for å betale med kontanter i butikken: Da er det kursen i akkurat den minibanken som gjelder, og denne kan være dårligere enn kursen til Visa eller Mastercard. Det kan også tilkomme gebyr ved uttak i minibank.

Dette bør du gjøre: Si alltid nei til å betale i norske kroner, og betal med Visa eller kredittkort.

Hold deg til kvoter og verdigrenser

Husk at det er kvoter på mer enn alkohol og tobakk. Og du må uansett forholde deg til verdigrensene. Dersom du er på dagstur, kan du handle varer tilsvarende opptil 3.000 norske kroner. Dette er inkludert verdien av kvotene, også alkohol- og tobakkskvoten.

For opphold i utlandet i mer enn 24 timer, kan du handle for verdier inntil 6.000 norske kroner. Det er en kvote på til sammen ti kilo kjøtt, kjøttvarer, ost og andre matvarer. Det er også kvoter på innførsel av frukt og grønnsaker samt endel andre landbruksprodukter.

Dette bør du gjøre: Husk at du også må forholde deg til en maksgrense på antall kilo med endel matvarer, i tillegg til verdigrensa.

Les også: Priskrig på svenskefergene

Ikke kjøp taxfree-varer

Du kan ikke kjøpe tobakks- og alkoholvarer som taxfreevarer på dagstur. Du må ha vært ute av landet i mer enn 24 timer for å kunne handle skattefritt.

Du kan imidlertid fremdeles handle alkoholkvoten på det svenske Systembolaget, men da har du betalt skatt for varen i Sverige.

Du kan kun handle toll- og avgiftsfrie alkohol- og tobakksvarer ved utenlandsopphold på mer enn 24 timer. For opphold på mindre enn 24 timer må du kunne vise dokumentasjon på at du har betalt avgifter i et EØS-land.

Dette bør du gjøre: Ikke kjøp taxfritt på dagsturer. Og spar på kvitteringen fra utsalgsstedet.

Her er de nye tobakk- og alkoholkvotene, når du nå kan bytte tobakk mot alkohol:

Eksempler på kvoter uten tobakk:

  • 1 liter brennevin, 3 liter vin (4 flasker) og 2 liter øl (6 x 0,33)
  • 4,5 liter vin (6 flasker) og 2 liter øl (6 x 0,33)
  • 6,5 liter øl (19 x 0,33)

Eksempler på kvoter med tobakk:

  • 1 liter brennevin + 1,5 liter vin (2 flasker) + 2 liter øl (6 x 0,33) + 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer (for eksempel snus), og 200 blad sigarettpapir
  • 3 liter vin (4 flasker) + 2 liter øl (6 x 0,33) + 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer (for eksempel snus), og 200 blad sigarettpapir
  • 5 liter øl (15 x 0,33) + 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer (for eksempel snus), og 200 blad sigarettpapir

Kilde: Toll.no

Les også: Se alt det spesielle du får kjøpt på grensehandel i Finland

Kjøp nok!

Per 26. november er valutakursen på svenske kroner 91 kroner (91,33 ifølge Norges Bank). Inntjeningen ved å legge handelen til Sverige fremfor i Norge, ligger både i lavere priser på endel produkter samt i den gunstige valutaforskjellen i vår favør. Men husk at det også koster å ta turen til Sverige, med mindre du får gratis skyss.

Kostnadene ved turen vil avhenge av hvor du bor og hvor langt du må reise. Dette bør du sette opp et regnestykke for, før du konkluderer med om det vil lønne seg for deg å handle i Sverige kontra den eksempelvis billigste matbutikken i ditt nærområde. Du må regne med utgifter til drivstoff og bomavgifter, samt eventuelt mat dersom du blir sulten på veien.

Dersom du bor i Oslo sentrum og vil kjøre med egen bil til Svinesund eller Nordby shoppingsenter for å handle, må du regne med i alle fall 393 kroner i rene transportkostnader, tur-retur.

Det er kun inkludert drivstoff (25 mil t/r og 0,7 liter bensin/mil gir et forbruk på 17,5 liter. Med pris på 14 kroner per liter blir det 245 kroner i bensinutgifter) og bomavgifter (148 kroner). Du bør dermed handle såpass mye at besparelsene overstiger utgiftene til transport.

Dette må du gjøre: Kjøp mye for at du skal komme i pluss etter at utgiftene til transport er betalt. Regn selv på hvor mye du må betale i transport.

Ligg unna disse varene

Det finnes varer som er billigere i Sverige og som du bør handle der, og det finnes varer som ikke er billigere i Sverige enn i Norge. Det kan være lurt å sjekke priser før du reiser, dette kan du gjøre via nett. Men da bør du også være opplyst om hva varen koster i norske butikker.

Sammenlign med kassakvitteringene dine fra lokalbutikken. I tillegg til hvilke varer du bør ligge unna med tanke på pris, er det også noen varer du bør ligge unna fordi det ikke er lov å ta dem med seg over grensa.

  1. Det finnes varer som det kun er lov å ta med i begrensede mengder samt varer det er totalforbud mot å ta med inn:
  2. Du kan ha med deg inntil ti kilo frukt, bær og grønnsaker.
  3. Kvoter på andre landbruksprodukter: Du kan ha med deg maks 25 stykk avskårne blomster, inntil tre kilo blomsterløk/-knoller, inntil fem stykk potteplanter og inntil 50 porsjonspakninger med frø.
  4. Pass på: Det er ikke lov å ha med seg poteter over grensa, uansett mengde!

Dette bør du gjøre: Les prislappen før du legger varen i handlekurven og sammenlikn med norske priser. Og ligg unna ulovlige varer.

Les også: Ny grensehandelsbutikk lover enda lavere priser

«Kjøttungene» må være fylt 12 år!

I noen kanter av landet er «kjøttunger» er kjent begrep - eller det var i alle fall det for noen år tilbake. Dette var unger man fylte opp bilen med for å kunne handle kjøtt, eller generelt mat, på ungenes kvoter.

Men du kan ikke handle hva som helst på barnas kvote.

Det er åpenbart at barn ikke har en egen alkohol og tobakkskvote, men de har heller ingen «matkvote».

Barn under 12 år kan kun ha med seg mineralvann, sjokolade- og sukkervarer toll- og avgiftsfritt. De kan ikke ha med seg andre matvarer.

Det er kun barn som har fylt 12 år som kan ha med seg matvarer (som ikke er godteri og sukkervarer) toll- og avgiftsfritt.

Barn uansett alder kan ha med seg verdier for inntil 3.000 kroner på dagstur eller 6.000 kroner på lengre reiser, men dette kan ikke være mat. Det må da være godteri, sukkervarer, leker eller andre ting.

Dette bør du gjøre: Du kan definere brus- og sukkervarene som barnas, men ikke noe annet av matvarene. Du trenger imidlertid ikke dele opp kassakvitteringen, men det kan være greit å sette en huskelapp på beløpene for seg selv - så du har kontroll på at du ikke overskrider verdigrensene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr arresterte Vedum om politikutt10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 – En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea
Siste nytt
13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr arresterte Vedum om politikutt10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29Norge– En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus