Tabbene du ikke må gjøre på svenskehandel

STYR UNNA FALLGRUBENE: Barn under 12 år kan kun ha med seg brus og sukkervarer fra dagligvarebutikken. Du kan altså ikke kjøpe andre matvarer som ost eller kjøtt på deres kvote. Og nei, du kan heller ikke ha med deg så mye kjøtt, ost og melk som du kanskje vil ... (Foto: ALL OVER PRESS)
STYR UNNA FALLGRUBENE: Barn under 12 år kan kun ha med seg brus og sukkervarer fra dagligvarebutikken. Du kan altså ikke kjøpe andre matvarer som ost eller kjøtt på deres kvote. Og nei, du kan heller ikke ha med deg så mye kjøtt, ost og melk som du kanskje vil ... (Foto: ALL OVER PRESS)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Styr unna poteter, husk å summere kjøtt- og melkeprodukter og ikke tro du kan handle alt mulig på barnas kvote. Her er rådene for en lønnsom og lovlig svenskehandel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du er ikke alene om å handle i Sverige: Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) handlet vi for 13,6 milliarder kroner fra juli 2013 til juni 2014, og vi tok 7,6 millioner turer.

Selv om valutakursen historisk sett har vært gunstigere, og krona har blitt svekket i det siste, har den ligget jevn på rundt 90 kroner nå en stund - så det er litt å tjene på valutaforskjellen. Dessuten har svenskene lavere matprisene på endel varer.

Her er seks ting det er lurt å vite før du setter seg i bilen med kurs for grensehandelsbutikkene:

Ikke betal i norske kroner

Mange av butikkene på svenskegrensa gir deg mulighet til å betale med norske BankAxept-kort. Eller å betale i norske kroner.

Dette bør du ikke gjøre, for butikkens valutakurs er dårligere enn bankens eller kortselskapets kurs. Og betaler du med BankAxept, betaler du i norske kroner etter butikkens kurs.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du bør heller ikke ta ut svensk valuta i minibank for å betale med kontanter i butikken: Da er det kursen i akkurat den minibanken som gjelder, og denne kan være dårligere enn kursen til Visa eller Mastercard. Det kan også tilkomme gebyr ved uttak i minibank.

Dette bør du gjøre: Si alltid nei til å betale i norske kroner, og betal med Visa eller kredittkort.

Hold deg til kvoter og verdigrenser

Husk at det er kvoter på mer enn alkohol og tobakk. Og du må uansett forholde deg til verdigrensene. Dersom du er på dagstur, kan du handle varer tilsvarende opptil 3.000 norske kroner. Dette er inkludert verdien av kvotene, også alkohol- og tobakkskvoten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For opphold i utlandet i mer enn 24 timer, kan du handle for verdier inntil 6.000 norske kroner. Det er en kvote på til sammen ti kilo kjøtt, kjøttvarer, ost og andre matvarer. Det er også kvoter på innførsel av frukt og grønnsaker samt endel andre landbruksprodukter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette bør du gjøre: Husk at du også må forholde deg til en maksgrense på antall kilo med endel matvarer, i tillegg til verdigrensa.

Les også: Priskrig på svenskefergene

Ikke kjøp taxfree-varer

Du kan ikke kjøpe tobakks- og alkoholvarer som taxfreevarer på dagstur. Du må ha vært ute av landet i mer enn 24 timer for å kunne handle skattefritt.

Du kan imidlertid fremdeles handle alkoholkvoten på det svenske Systembolaget, men da har du betalt skatt for varen i Sverige.

Du kan kun handle toll- og avgiftsfrie alkohol- og tobakksvarer ved utenlandsopphold på mer enn 24 timer. For opphold på mindre enn 24 timer må du kunne vise dokumentasjon på at du har betalt avgifter i et EØS-land.

Dette bør du gjøre: Ikke kjøp taxfritt på dagsturer. Og spar på kvitteringen fra utsalgsstedet.

Her er de nye tobakk- og alkoholkvotene, når du nå kan bytte tobakk mot alkohol:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksempler på kvoter uten tobakk:

  • 1 liter brennevin, 3 liter vin (4 flasker) og 2 liter øl (6 x 0,33)
  • 4,5 liter vin (6 flasker) og 2 liter øl (6 x 0,33)
  • 6,5 liter øl (19 x 0,33)

Eksempler på kvoter med tobakk:

  • 1 liter brennevin + 1,5 liter vin (2 flasker) + 2 liter øl (6 x 0,33) + 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer (for eksempel snus), og 200 blad sigarettpapir
  • 3 liter vin (4 flasker) + 2 liter øl (6 x 0,33) + 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer (for eksempel snus), og 200 blad sigarettpapir
  • 5 liter øl (15 x 0,33) + 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer (for eksempel snus), og 200 blad sigarettpapir

Kilde: Toll.no

Les også: Se alt det spesielle du får kjøpt på grensehandel i Finland

Kjøp nok!

Per 26. november er valutakursen på svenske kroner 91 kroner (91,33 ifølge Norges Bank). Inntjeningen ved å legge handelen til Sverige fremfor i Norge, ligger både i lavere priser på endel produkter samt i den gunstige valutaforskjellen i vår favør. Men husk at det også koster å ta turen til Sverige, med mindre du får gratis skyss.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kostnadene ved turen vil avhenge av hvor du bor og hvor langt du må reise. Dette bør du sette opp et regnestykke for, før du konkluderer med om det vil lønne seg for deg å handle i Sverige kontra den eksempelvis billigste matbutikken i ditt nærområde. Du må regne med utgifter til drivstoff og bomavgifter, samt eventuelt mat dersom du blir sulten på veien.

Dersom du bor i Oslo sentrum og vil kjøre med egen bil til Svinesund eller Nordby shoppingsenter for å handle, må du regne med i alle fall 393 kroner i rene transportkostnader, tur-retur.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er kun inkludert drivstoff (25 mil t/r og 0,7 liter bensin/mil gir et forbruk på 17,5 liter. Med pris på 14 kroner per liter blir det 245 kroner i bensinutgifter) og bomavgifter (148 kroner). Du bør dermed handle såpass mye at besparelsene overstiger utgiftene til transport.

Dette må du gjøre: Kjøp mye for at du skal komme i pluss etter at utgiftene til transport er betalt. Regn selv på hvor mye du må betale i transport.

Ligg unna disse varene

Det finnes varer som er billigere i Sverige og som du bør handle der, og det finnes varer som ikke er billigere i Sverige enn i Norge. Det kan være lurt å sjekke priser før du reiser, dette kan du gjøre via nett. Men da bør du også være opplyst om hva varen koster i norske butikker.

Sammenlign med kassakvitteringene dine fra lokalbutikken. I tillegg til hvilke varer du bør ligge unna med tanke på pris, er det også noen varer du bør ligge unna fordi det ikke er lov å ta dem med seg over grensa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
  1. Det finnes varer som det kun er lov å ta med i begrensede mengder samt varer det er totalforbud mot å ta med inn:
  2. Du kan ha med deg inntil ti kilo frukt, bær og grønnsaker.
  3. Kvoter på andre landbruksprodukter: Du kan ha med deg maks 25 stykk avskårne blomster, inntil tre kilo blomsterløk/-knoller, inntil fem stykk potteplanter og inntil 50 porsjonspakninger med frø.
  4. Pass på: Det er ikke lov å ha med seg poteter over grensa, uansett mengde!

Dette bør du gjøre: Les prislappen før du legger varen i handlekurven og sammenlikn med norske priser. Og ligg unna ulovlige varer.

Les også: Ny grensehandelsbutikk lover enda lavere priser

«Kjøttungene» må være fylt 12 år!

I noen kanter av landet er «kjøttunger» er kjent begrep - eller det var i alle fall det for noen år tilbake. Dette var unger man fylte opp bilen med for å kunne handle kjøtt, eller generelt mat, på ungenes kvoter.

Men du kan ikke handle hva som helst på barnas kvote.

Det er åpenbart at barn ikke har en egen alkohol og tobakkskvote, men de har heller ingen «matkvote».

Barn under 12 år kan kun ha med seg mineralvann, sjokolade- og sukkervarer toll- og avgiftsfritt. De kan ikke ha med seg andre matvarer.

Det er kun barn som har fylt 12 år som kan ha med seg matvarer (som ikke er godteri og sukkervarer) toll- og avgiftsfritt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barn uansett alder kan ha med seg verdier for inntil 3.000 kroner på dagstur eller 6.000 kroner på lengre reiser, men dette kan ikke være mat. Det må da være godteri, sukkervarer, leker eller andre ting.

Dette bør du gjøre: Du kan definere brus- og sukkervarene som barnas, men ikke noe annet av matvarene. Du trenger imidlertid ikke dele opp kassakvitteringen, men det kan være greit å sette en huskelapp på beløpene for seg selv - så du har kontroll på at du ikke overskrider verdigrensene.