Meny

– Barnet ditt trenger ikke kuldekrem

BARN I KULDA: Huden tørker fortere ut og blir sår når det er kaldt. Men det er unødvendig med kuldekrem for å beskytte huden, det viktigste er en hudkrem som er fet, mener leger. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

– At barnet bør bruke kuldekrem uten vann i er bare en myte. Faktisk kan det være mer skadelig enn en krem som inneholder vann, sier lege Kari Løvendahl Mogstad.

Det er kaldt i hele landet på denne tiden av året. Små ansikter har røde roser i kinnene og puster frostrøyk. I barnehagen blir mange oppfordret til å ta med en egen kuldekrem til barnet.

– Men barnet trenger ikke kuldekrem. Er det mye ute er det naturligvis viktig å sørge for god fuktighet i huden, men det kan det få fra en hvilken som helst god og fet krem. Gjerne en som inneholder vann, sier allmennlege Kari Løvendahl Mogstad.

Hun har også sin egen hudpleieserie for barn og forteller at barn kan være veldig ulike i huden, slik at noen lettere tørker ut enn andre. Blant annet vil barn med atopisk eksem lettere få tørr hud i vintermånedene.

Les også:

Tett og rennende nese

Hoste og tung pust - hva er det tegn på?

Normalt å hoste i ukesvis

To studier motbeviser at vannfri krem er best

Det er forsket lite på kuldekremer og om de virker. Likevel uttaler mange eksperter seg om at slike kremer er bra for huden.

– En dansk og en finsk studie er gjort på kuldekremer. Begge viste at kremer som skal beskytte barnet i vinterkulden slett ikke trenger å være vannfrie. Faktisk er det bare tull dette med vannfrihet, sier Løvendahl Mogstad.

I den finske studien fra 2000 brukte noen rekrutter kuldekrem, mens andre fikk en vanlig fet krem som inneholdt vann.

– Det var gruppen som brukte kuldekrem som fikk flest frostskader. For de var utendørs lenger enn det som var tilrådelig fordi kuldekremen ga dem en falsk trygghet. Kremen la seg som en film over huden, og rekruttene kjente ikke like fort at de ble kalde. Svetten kunne ikke trenge gjennom hinnen, og økte dermed risikoen for frostskader. De med vanlig fet krem kjente at de ble kalde, og trakk innendørs på riktig tidspunkt, sier hun.

Likevel er det mange som mener at kuldekremer er det beste for barna.

– Det virker jo logisk å forhindre at vannet i kremen fryser på barnets hud. Men alternativet med kremer laget av petroleumsrester som legger et tett lokk på huden, er ikke å foretrekke, sier Løvendahl Mogstad.

Jo fetere jo bedre

Heller ikke fastlege og styremedlem i Allmennlegeforeningen, Ivar Halvorsen, mener at du trenger en kuldekrem til barna.

– Det viktigste er at kremen er fet. Krem er mest behagelig og lettest å smøre inn i huden, mens salve gi best effekt, sier han.

For ordens skyld kan kremer inneholde så lite som 15 prosent fett, mens salve inneholder 100 prosent fett. En salve kan være vanskelig å få smurt skikkelig inn i huden, og den er klissete.

– En god mellomløsning er en vanlig fet krem, for eksempel Locobase. Den inneholder 70 prosent fett og oppleves som grei å smøre inn. En fet krem trenger du heller ikke å smøre på like ofte en en tynnere krem, sier han.

Frykten for at vannet i kremen skal fryse på huden avfeier han.

– Man smører jo vanligvis ikke på så mye at det legger seg et lokk på huden. Kremen skal godt inn i huden, og da vil den heller ikke fryse, sier han.

Vente 20 minutter?

Mange får beskjed om å smøre på kremen minst 20 minutter før barnet skal ut – slik at kremen rekker å trekke inn i huden først. Det er ikke gjort noen forskning på emnet, så Løvendahl Mogstad mener at det kan være en grei pekepinn, selv om 20 minutter kanskje er litt unødvendig lenge.

– Huden avkjøles når du smører på krem, og da kommer det mer blodgjennomstrømning ut i huden. Men det kan være greit å begynne med å smøre huden og så kle på barnet. Når barnet er ferdig påkledd, er som regel kremen trukket godt nok inn, sier hun.

Les også:

Slik kler du barnet i overgangsårstider

Badebilder av barna på nett?

Slik finner du gode sko til barnet ditt

Viktig å forebygge

Er det kaldt ute, er det ikke vits i å vente til barnet kommer med tørre kinn og sår. Bruk en god og fet krem forebyggende. Et godt tips er å smøre barna før de legger seg om kvelden – da får kremen god tid til å trekke inn i huden.

– Du kan bruke en hvilken som helst fet krem, men unngå lotion – de inneholder for lite pleiende fete oljer, og mye vann igjen, sier Løvendahl Mogstad.

Mange av oss tenker kanskje ikke så mye på at huden blir tørr i vinterværet, før barnet står der med tørre flekker i kinnene eller rundt munnen. Stort sett går det fint an å reparere også.

– De færreste får mén av slike sår. Men det er greit å være oppmerksom på at det lettere kan komme infeksjoner i åpne sår. For eksempel brennkopper, sier hun.

Et enkelt og godt tips for å bevare mest mulig at det naturlige fettet i huden, er å ikke bade barna så ofte vinterstid.

– To ganger i uken er nok for de fleste. Så vasker man naturligvis barnet med klut der det trengs hver dag. Bruk gjerne olje i badevannet – det tørker ikke ut huden like mye som såpe, sier Løvendahl Mogstad.

Ikke ute i -10 gjelder bare de minste

En tommelfingerregel som mange småbarnsforeldre kjenner til, er at små barn ikke bør være utendørs når det er kaldere enn minus ti ute.

– Dette er en ok regel for barna under to år, men for eldre barn som er friske, er det ikke skadelig å være ute en liten stund selv om det er enda kaldere, sier hun.

Dessuten er det stor forskjell på hva -10 faktisk innebærer. For ti råe minusgrader i Bergen kjennes ofte kaldere ut enn ti tørre minusgrader i Trondheim. Og er det vind er den virkelige temperaturen mye lavere. Ta hensyn til dette når du vurderer om barnet kan være utendørs eller ei.

– Påkledning er det viktigste. Kle på flere tynne lag. Luften mellom lagene gir god isolasjon. Og beskytt ansikt og hender godt. Votter, lue og hals er bra når det er kaldt.

Husk å kle av/åpne posen når du går inn

Det er viktig å passe på at barna ikke fryser når det er kaldt ute. Og barna er ofte gode og varme i deilige poser i vogna, eller med varme dresser og luer på. Men husk at det fort kan bli for varmt også. Særlig om dere går tur til en butikk eller et handlesenter, og skal være innendørs med all påkledningen på. Små barn blir lett overopphetet, så åpne posen og ta av luen når du går inn.

Ikke tving på barnet ull hvis det klør

Ullklær er heldigvis noe helt annet nå enn det var da vi var små. Og mange barn storkoser seg i kløfri, tynn og myk ull. Men noen barn klør selv ved små mengder ull i klærne sine, særlig de med tendens til atopisk eksem. Det mener Løvendahl Mogstad at foreldre må respektere.

– Da er det ubehagelig for dem, sier hun.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:17 Mediemøte med landslaget for kvinner og menn om skiathlon07:55 Israelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49 Giske krever unnskyldning fra VG07:46 Nike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45 Mann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44 Japansk sonde landet på asteroide07:36 Israelsk romfartøy på vei mot månen07:23 Vanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19 OL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13 Zuccarello etter tap: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55 Skar: – Ingen har vært i nærheten06:39 Glatte veier flere steder i landet06:30 Suksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29 Amerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19 Svensk undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05 Dopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00 Moxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Strømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09 Dømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45 Kraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44 Nicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41 Krisemåling for Frp03:42 Ruud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34 To av El Chapos sønner siktet i USA03:33 17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11 HBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08 Tidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07 Norges Bank anklager aktivister for pengeforfalskning01:39 200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43 Kvinne avdramatiserer Giske-video00:24 Boasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13 4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54 Arsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51 Chelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19 Ulset utenfor pallen på normaldistansen23:06 Guaido på vei mot grensa til Colombia22:41 Alle insektene i Norge skal telles22:17 Vitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05 Høgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03 USA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39 IS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09 Fikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56 – Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31 Ikea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11 Kvinnen i Giske-videoen: - Dette var ikke noe mer enn en dans19:57 Iversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39 Knust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24 The Monkees-bassist Peter Tork er død19:20 Bronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04 Norsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56 Klopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45 To til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28 Falla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11 Skulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06 Salmonellasmitte påvist i fem fylker18:06 Klæbo og Iversen går lagsprinten18:01 Monsen: – Johannes brydde seg ikke17:56 Video frigjort: Her forsøker smuglerne å unnslippe militærhelikopteret17:28 Verdens største bie var ikke utryddet16:55 Veltet statue av overgrepsanklaget prest i Gdansk16:08 Klæbo parkerte konkurrentene og tok VM-gull på sprinten15:54 Gull til Falla, bronse til Eide på VM-sprinten15:42 Falla til finale da Skistad falt i semifinale15:39 Skuespiller Henrik Scheele er død15:25 Undersøkelse: Over 30 prosent av etterforskningsressursene brukes på nær 3 prosent av sakene15:23 Ustjugov raste mot Klæbo etter sprintmiss14:47 Adam gruer seg til jobb hver dag14:27 – Doping er ikke forbeholdt russerne13:59 Beboere på eldrehjem får senere middag13:56 USAs finanstilsyn gransker Danske Bank13:44 58 jerv tatt under lisensjakta13:43 TV4-profil mistenkt for grov voldtekt av mindreårig13:23 Vegard Ulvang: – Vi vil bremse utviklingen13:09 Alle norske videre – Klæbo slått av Ustjugov13:05 Helgen kan gi rekordvarme og fare for skred og flom12:44 Fire norske videre til kvartfinalene – Weng ute12:23 Kristoff brøt etter velt i Tour of Oman12:23 Minst 26 personer omkom under uvær i Pakistan12:05 Storebror Kjos: – Dette er katastrofe12:05 – Flypriser er ikke lett å bli klok på11:54 Norwegian erkjenner at kassen nesten var tom11:52 Norsk VM-speaker på sykehus11:26 Frigir navnet på kvinnen som ble drept på gravlund11:21 Over 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria11:19 Oljeselskapene forventer investeringer på 170 milliarder kroner i Norge i år11:18 Paven krever handling på toppmøte om overgrep11:17 Breakdance på OL-programmet i 202410:49 Kvinne må betale millionbeløp tilbake til Nav10:46 Greta (16) ga EU en lekse i klimapolitikk10:04 Mistenkelig dødsfall i Harstad09:51 Guardiola: – Vi er ikke klare til å kjempe om mesterligatittelen09:16 Flyselskap benekter at de spionerer på passasjerene09:16 Mann dømt til 16 års fengsel i overgrepssak09:04 Sentrumskandidater går sammen i Israel08:40 Abort eller ikke – alene om vanskelig valg08:39 Michael Cohen vitner i Kongressen neste uke08:38 Svensken som har vunnet mer enn Marit Bjørgen07:56 Tybring-Gjedde: – Hun misforstår ytringsfrihet
Siste nytt
08:17SportMediemøte med landslaget for kvinner og menn om skiathlon07:55VerdenIsraelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49NorgeGiske krever unnskyldning fra VG07:46SportNike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45NorgeMann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44VerdenJapansk sonde landet på asteroide07:36VerdenIsraelsk romfartøy på vei mot månen07:23MotorVanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19SportOL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13SportZuccarello etter tap: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55SportSkar: – Ingen har vært i nærheten06:39NorgeGlatte veier flere steder i landet06:30SportSuksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29VerdenAmerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19VerdenSvensk undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05SportDopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00NorgeMoxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23NorgeStrømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09VerdenDømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45NorgeKraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44VerdenNicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41NorgeKrisemåling for Frp03:42SportRuud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34VerdenTo av El Chapos sønner siktet i USA03:33Norge17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11VerdenHBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08VerdenTidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07NorgeNorges Bank anklager aktivister for pengeforfalskning01:39Verden200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43NorgeKvinne avdramatiserer Giske-video00:24SportBoasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13Norge4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54SportArsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51SportChelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19SportUlset utenfor pallen på normaldistansen23:06VerdenGuaido på vei mot grensa til Colombia22:41NorgeAlle insektene i Norge skal telles22:17NorgeVitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05PolitikkHøgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03VerdenUSA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39VerdenIS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09MotorFikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56Norge– Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31NorgeIkea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11PolitikkKvinnen i Giske-videoen: - Dette var ikke noe mer enn en dans19:57SportIversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39SportKnust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24KulturThe Monkees-bassist Peter Tork er død19:20SportBronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04VerdenNorsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56SportKlopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45NorgeTo til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28SportFalla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11MotorSkulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06NorgeSalmonellasmitte påvist i fem fylker18:06SportKlæbo og Iversen går lagsprinten18:01SportMonsen: – Johannes brydde seg ikke17:56VerdenVideo frigjort: Her forsøker smuglerne å unnslippe militærhelikopteret17:28VerdenVerdens største bie var ikke utryddet16:55VerdenVeltet statue av overgrepsanklaget prest i Gdansk16:08SportKlæbo parkerte konkurrentene og tok VM-gull på sprinten15:54SportGull til Falla, bronse til Eide på VM-sprinten15:42SportFalla til finale da Skistad falt i semifinale15:39NorgeSkuespiller Henrik Scheele er død15:25NorgeUndersøkelse: Over 30 prosent av etterforskningsressursene brukes på nær 3 prosent av sakene15:23SportUstjugov raste mot Klæbo etter sprintmiss14:47Helse og livsstilAdam gruer seg til jobb hver dag14:27Sport– Doping er ikke forbeholdt russerne13:59Helse og livsstilBeboere på eldrehjem får senere middag13:56PengerUSAs finanstilsyn gransker Danske Bank13:44Norge58 jerv tatt under lisensjakta13:43VerdenTV4-profil mistenkt for grov voldtekt av mindreårig13:23SportVegard Ulvang: – Vi vil bremse utviklingen13:09SportAlle norske videre – Klæbo slått av Ustjugov13:05NorgeHelgen kan gi rekordvarme og fare for skred og flom12:44SportFire norske videre til kvartfinalene – Weng ute12:23SportKristoff brøt etter velt i Tour of Oman12:23VerdenMinst 26 personer omkom under uvær i Pakistan12:05PengerStorebror Kjos: – Dette er katastrofe12:05Reise– Flypriser er ikke lett å bli klok på11:54PengerNorwegian erkjenner at kassen nesten var tom11:52SportNorsk VM-speaker på sykehus11:26NorgeFrigir navnet på kvinnen som ble drept på gravlund11:21VerdenOver 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria11:19PengerOljeselskapene forventer investeringer på 170 milliarder kroner i Norge i år11:18VerdenPaven krever handling på toppmøte om overgrep11:17SportBreakdance på OL-programmet i 202410:49PengerKvinne må betale millionbeløp tilbake til Nav10:46VerdenGreta (16) ga EU en lekse i klimapolitikk10:04NorgeMistenkelig dødsfall i Harstad09:51SportGuardiola: – Vi er ikke klare til å kjempe om mesterligatittelen09:16ReiseFlyselskap benekter at de spionerer på passasjerene09:16NorgeMann dømt til 16 års fengsel i overgrepssak09:04PolitikkSentrumskandidater går sammen i Israel08:40Helse og livsstilAbort eller ikke – alene om vanskelig valg08:39VerdenMichael Cohen vitner i Kongressen neste uke08:38SportSvensken som har vunnet mer enn Marit Bjørgen07:56PolitikkTybring-Gjedde: – Hun misforstår ytringsfrihet
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus