Meny

Julebord: Vil du bli apekatten alle ler av?

JULEBORD: Tenk gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Vil du bli den apekatten alle prater om og ler av, og hvordan vil det i så fall være å komme på jobb igjen på mandag og håndtere alle reaksjonene? Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Det at sjefen betaler, betyr ikke at du må drikke deg fra sans og samling.

- Mitt råd til årets julebord er at man drikker seg passe glad og fornøyd og stopper der, sier coach Trine Thielemann.

Hun mener de fleste kjenner seg selv så godt i fylla at de bør være i stand til å tenke på konsekvensene på forhånd, men det er likevel viktig å huske at du kan reagere forskjellig på samme alkoholmengden fra dag til dag.

- En dag får du kanskje bare en gladrus, mens du neste dag blir skikkelig full. Dette kan blant annet påvirkes av hvor sliten du er eller om du begynner å bli syk, sier hun.

Tenk på forhånd

Thielemann mener planlegging er et viktig stikkord hvis du ønsker at du selv og andre festdeltagere skal få et koselig julebord.

- Tenk gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Vil du bli den apekatten alle prater om og ler av, og hvordan vil det i så fall være å komme på jobb igjen på mandag og håndtere alle reaksjonene, sier hun.

Vær bevisst de signalene du sender ut, og hvordan du ønsker å fremstå.

På julebordet er vi nemlig i en helt spesiell situasjon. Vi er på en måte verken privatperson eller arbeidstaker, men egentlig litt av begge deler. Det kan gjøre eventuelle konflikter vanskelige å håndtere.

Sjefen må være forsiktig

Særlig er dette viktig for ledere.

- En leder bør opptre profesjonelt også på fester og derfor styre alkoholinntaket til et minimum. Det å by på seg selv er viktig som arbeidsgiver, men det betyr ikke at man slipper alle hemninger og mister kontrollen, sier hun.

Det er jo fryktelig leit hvis du som leder blir så beruset at du fremstår som en helt annen person enn den de ansatte ser til vanlig.

- Både ord og handlinger kan føre til at de ansatte mister respekt eller endrer en positiv oppfatning av deg. Når skaden er skjedd, er det vanskelig å rydde opp, sier Thielemann.

Utarbeid kjøreregler

Direktør i Akan kompetansesenter, Elisabeth Ege, mener bedriften må ta sin del av ansvaret.

Akan er en er ideell organisasjon som hjelper ledere og medarbeidere til å forebygge og håndtere rus og avhengighet.

- Dette har med bedriftskultur å gjøre. Vårt innspill til bedrifter er at de bør utarbeide noen enkle kjøreregler, eller en rusmiddelpolicy, som beskriver bedriftens holdning og hvordan man ønsker å ha det, sier hun.

Regler og konsekvenser

Få på papiret hva som er greit og ikke når det gjelder alkoholbruk.

- Ved å utarbeide disse reglene, og sørge for at de er kjente i organisasjonen, skaper man forutsigbarhet for ansatte og ledere, sier Ege.

Hun forteller at Akans erfaring er at dersom dette gjøres i fellesskap mellom ledere og ansatterepresentanter, blir det bra.

- Vår anbefaling videre er at kjørereglene beskriver noe om hva som skal skje dersom noen bryter reglene og hva som er lederens plikt. Lederen må huske at han eller hun er en rollefigur, sier hun.

Ikke alkohol i fokus

Ege tror ikke nødvendigvis mengden alkohol som tilbys er avgjørende for hvordan festen blir.

- Å ha klargjorte forventninger er viktigere enn hvor mange enheter som serveres. Vår erfaringsbaserte anbefaling er at man ikke bør sette alkoholen i fokus, men heller andre forhold som for eksempel maten, sier hun.

Et annet viktig tiltak for å unngå drikkepress, er ifølge Ege å sørge for at alkoholfri drikke gjøres like tilgjengelig og attraktiv som alkoholholdig drikke.

- Det finnes for eksempel mange gode alkoholfrie fruktdrikker, som man kan tilby i de samme flotte glassene som alkoholen serveres i. Forskning viser at tilgang påvirker bruk, som igjen påvirker antall som får rusproblematikk, sier hun.

Lov å si nei

For det skal altså være lov å takke nei til alkohol på julebordet, eller stoppe etter den første drinken.

Og dette skal ikke være et valg man må forsvare.

- Hvis man er trygg på seg selv, er det enklere å ta det valget. Enten fordi man ikke ønsker å drikke, eller kanskje fordi man vet at man har problemer med å begrense seg, sier Thielemann.

Du kjenner deg selv best, du vet hvor du bør sette dine egne grenser og du må selv ta ansvar for å styre deg.

- Men selvfølgelig skal man ha det gøy. Litt alkohol er helt i orden, men det å bli kjempefull er kanskje ikke like OK, sier hun.

Si i fra

Noen ganger er det likevel ikke egen drikking som er problemet.

Fulle kolleger kan også føre til ubehagelige situasjoner.

- Når en kollega blir ufin på fest, tenker jeg i utgangspunktet at dette er noe lederen kan si i fra om hvis han eller hun er tilstede. Ellers går det an å si noe selv også, men tenk gjennom hvordan du sier det, sier coachen.

Kanskje er det lettere når dere begge er edru, men uansett når du velger å ta opp saken, bør du unngå å gå til angrep på vedkommende.

Sur stemning

- Prøv å vinkle det på en måte som virker avvæpnende og gi vedkommende muligheten til å finne svar selv, sier hun.

Still for eksempel spørsmål rundt hva kollegaen din syns om julebordet eller om han eller hun husker bestemte ting.

Det å si noe på feil måte, kan nemlig føre til sur stemning på jobb.

- Og det kan jo være en grunn til at kollegaen din oppfører seg som han gjør. Du vet kanskje lite om hvordan han har det i privatlivet. Kanskje er han i en følsom situasjon, for når alt kommer til alt er det jo igjen som går på julebord og tenker at de skal være ufine. Kom derfor heller vedkommende i møte først, sier Thielemann.

Ta med kjæresten hjem

Det å være med kjæresten eller ektefellen sin på julebord kan også være så som så i blant.

Hvis den ene blir veldig full og begynner å oppføre seg dårlig, er ofte kvelden ødelagt for den andre.

- Hvis partneren blir stupfull, og begynner å oppføre seg ufint, syns jeg det er helt greit å ta vedkommende med seg hjem. Snakk gjerne om dette på forhånd, og bli enige om hva dere skal gjøre hvis dette skjer, sier hun.

Kanskje gjør denne planleggingen at begge tenker litt mer over hva de drikker.

Føler seg som konger

For selv om det er gøy med en fest, er julebord helt klart mer gøy uten konflikter.

- Og det er mange som mistrives når det blir for mye alkohol. Da blir det en annen stemning, og man ser sider av mennesker som man kanskje ikke ønsker å se, sier Thielemann.

Hun tror mange har lett for å ta av og føle seg litt som ”konger” når sjefen tar på spanderbuksene.

- Dette ønsker de da å utnytte til fulle, men hadde de betalt alt selv ville de neppe drukket like mye, sier hun.

Tips:

  • Tenk over drikkemønsteret ditt før du går på julebord
  • Tenk gjennom hvordan du ønsker å fremstå
  • Prøv å drikke for litt kos og ikke mye fordi det er gratis
  • Husk at julebordet skal være koselig for alle
  • Kjør til julebordet dersom du vet at du har vanskelig for å begrense deg

Noen bedrifter legger julebordet til Hurtigruten, der de tar middagen på nordgående og festen på sørgående - eller omvendt. At amorøse gjester har havnet på feil lugar og ikke kommet seg i land der de skal, kan hotellsjefen på MS «Nordkapp» bekrefte.

- Da blir det noen ekstra døgn om bord. Mange blir litt flaue når de kvikner til og jubelbrusen går ut av blodet, sier Aksel Antonsen til Bergens Tidende.

Juleborderfaringer leserne har delt på Kvinneguiden.no:

«Jeg klarte å drikke meg så skitings på vorspielet at jeg var et helt kvarter på julebordet…»

«En kvinnelig ansatt med mørk hudfarge, ble litt bedugget på vårt julebord. Utpå kvelden spurte hun avdelingssjefen om han likte sjokolademus. Og hun hvisket ikke heller.»

«Vi hadde hatt vorspiel, og under middagen fant jeg det nødvendig å irettesette min sidemann som hadde stumpet røyken i karamellpuddingen. Noen dager senere fikk jeg melding om at det nok ikke var hans røyk, men min, som hadde havnet i karamellpuddingen. Og det var ikke han som hadde plassert den der heller.»

«Den eldste, gråeste musa av ei dame var drita før vi var halvveis i middagen, og jeg har sjelden hørt noen lire av seg så mange grovheter på så kort tid! Hun måtte fraktes hjem klokka ni!»

Les også:

Trodde du kaffe hjalp mot fylla?

14 tips mot fyllesyke

Hjelper egentlig cola mot fyllesyke?

Artikkelen ble først publisert på klikk.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:28 Fikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26 Trump vil offisielt anerkjenne Golanhøydene som en del av Israel16:15 Viking Sky-rederiet beklager15:35 Advokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09 Nike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08 Beklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07 Ber Viking-rederen bli med og betale skatt14:59 Telenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55 Nordmenn dropper hytta i påsken14:34 Flykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22 Sovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16 Ny bunnotering for «Skavlan»14:13 Vil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12 Kurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05 Trump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52 Nordea hever rentene13:38 Hjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16 Bjørgen ble mamma igjen12:55 Kripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55 Lagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47 Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15 Første viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13 – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06 Hvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51 Cruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22 Fullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57 To unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35 Øyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24 Fembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14 Ny forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12 Nasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50 Kristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45 Klæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52 Kvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44 – Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22 Løfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05 Netanyahu lover svar på rakettangrep06:37 Nordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31 Flere juridiske floker venter for Trump06:15 Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02 20 år siden NATO bombet Serbia06:00 Thingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50 Dette skjer i dag05:35 Norge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30 Dette skjedde i natt05:00 – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56 Ardern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38 Orbán ut mot EU etter utestengelse04:30 Fire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25 Flere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11 Boeing inviterer til møte om 737 MAX03:28 Medlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20 Kuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45 Baby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41 Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21 Lapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45 Sp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40 Flyangrep mot Gazastripen01:02 Flertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58 To menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17 Russiske soldater og utstyr til Venezuela00:13 Nytt vikingskip funnet i Vestfold23:54 Romania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40 Kongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35 Waras samboer klager VG inn for PFU21:55 – Vil utforske om det er liv på Triton21:52 Område i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45 Graham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34 To skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19 Sp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10 VG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54 Mueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50 Mars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30 Gillibrand: – Trump er en feiging20:26 Røe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15 Gaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00 Norge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38 Overlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09 IS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31 Australsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52 VGs gransking offentliggjøres til uka17:27 Mali lover å oppløse milits etter massakre17:03 – Astrologi er ingen etterspurt kompetanse16:33 Cruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22 Klæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20 Molde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02 Mann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58 Fem millioner ber May avlyse brexit15:53 USAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36 – Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01 Dødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57 Østberg vant verdenscupen sammenlagt14:52 Solberg takker redningsmannskapene
Siste nytt
16:28MotorFikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26VerdenTrump vil offisielt anerkjenne Golanhøydene som en del av Israel16:15NorgeViking Sky-rederiet beklager15:35VerdenAdvokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09PengerNike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08Helse og livsstilBeklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07PengerBer Viking-rederen bli med og betale skatt14:59PengerTelenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55ReiseNordmenn dropper hytta i påsken14:34NorgeFlykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22VerdenSovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16KulturNy bunnotering for «Skavlan»14:13SportVil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12VerdenKurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05PolitikkTrump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52PengerNordea hever rentene13:38VerdenHjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16SportBjørgen ble mamma igjen12:55VerdenKripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55SportLagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47NorgeTorskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15SportFørste viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13Sport– Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06StemmerHvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51NorgeCruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22SportFullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57NorgeTo unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35PengerØyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24NorgeFembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14Helse og livsstilNy forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12PengerNasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50SportKristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45SportKlæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52NorgeKvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44Reise– Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22SportLøfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05VerdenNetanyahu lover svar på rakettangrep06:37SportNordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31VerdenFlere juridiske floker venter for Trump06:15NorgeUndersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02Verden20 år siden NATO bombet Serbia06:00SportThingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeNorge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30NorgeDette skjedde i natt05:00Penger– Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56VerdenArdern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38PolitikkOrbán ut mot EU etter utestengelse04:30VerdenFire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25NorgeFlere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11VerdenBoeing inviterer til møte om 737 MAX03:28PolitikkMedlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20PolitikkKuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45VerdenBaby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41PengerSjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21VerdenLapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45PolitikkSp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40VerdenFlyangrep mot Gazastripen01:02VerdenFlertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58NorgeTo menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17VerdenRussiske soldater og utstyr til Venezuela00:13NorgeNytt vikingskip funnet i Vestfold23:54VerdenRomania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40VerdenKongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35NorgeWaras samboer klager VG inn for PFU21:55Verden– Vil utforske om det er liv på Triton21:52NorgeOmråde i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45VerdenGraham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34NorgeTo skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19PolitikkSp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10NorgeVG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54VerdenMueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50NorgeMars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30VerdenGillibrand: – Trump er en feiging20:26PolitikkRøe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15VerdenGaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00SportNorge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38VerdenOverlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09VerdenIS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31NorgeAustralsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52NorgeVGs gransking offentliggjøres til uka17:27VerdenMali lover å oppløse milits etter massakre17:03Politikk– Astrologi er ingen etterspurt kompetanse16:33NorgeCruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22SportKlæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20NorgeMolde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02NorgeMann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58VerdenFem millioner ber May avlyse brexit15:53VerdenUSAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36Sport– Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01VerdenDødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57SportØstberg vant verdenscupen sammenlagt14:52PolitikkSolberg takker redningsmannskapene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus