Meny

Julebord: Vil du bli apekatten alle ler av?

JULEBORD: Tenk gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Vil du bli den apekatten alle prater om og ler av, og hvordan vil det i så fall være å komme på jobb igjen på mandag og håndtere alle reaksjonene? Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Det at sjefen betaler, betyr ikke at du må drikke deg fra sans og samling.

- Mitt råd til årets julebord er at man drikker seg passe glad og fornøyd og stopper der, sier coach Trine Thielemann.

Hun mener de fleste kjenner seg selv så godt i fylla at de bør være i stand til å tenke på konsekvensene på forhånd, men det er likevel viktig å huske at du kan reagere forskjellig på samme alkoholmengden fra dag til dag.

- En dag får du kanskje bare en gladrus, mens du neste dag blir skikkelig full. Dette kan blant annet påvirkes av hvor sliten du er eller om du begynner å bli syk, sier hun.

Tenk på forhånd

Thielemann mener planlegging er et viktig stikkord hvis du ønsker at du selv og andre festdeltagere skal få et koselig julebord.

- Tenk gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Vil du bli den apekatten alle prater om og ler av, og hvordan vil det i så fall være å komme på jobb igjen på mandag og håndtere alle reaksjonene, sier hun.

Vær bevisst de signalene du sender ut, og hvordan du ønsker å fremstå.

På julebordet er vi nemlig i en helt spesiell situasjon. Vi er på en måte verken privatperson eller arbeidstaker, men egentlig litt av begge deler. Det kan gjøre eventuelle konflikter vanskelige å håndtere.

Sjefen må være forsiktig

Særlig er dette viktig for ledere.

- En leder bør opptre profesjonelt også på fester og derfor styre alkoholinntaket til et minimum. Det å by på seg selv er viktig som arbeidsgiver, men det betyr ikke at man slipper alle hemninger og mister kontrollen, sier hun.

Det er jo fryktelig leit hvis du som leder blir så beruset at du fremstår som en helt annen person enn den de ansatte ser til vanlig.

- Både ord og handlinger kan føre til at de ansatte mister respekt eller endrer en positiv oppfatning av deg. Når skaden er skjedd, er det vanskelig å rydde opp, sier Thielemann.

Utarbeid kjøreregler

Direktør i Akan kompetansesenter, Elisabeth Ege, mener bedriften må ta sin del av ansvaret.

Akan er en er ideell organisasjon som hjelper ledere og medarbeidere til å forebygge og håndtere rus og avhengighet.

- Dette har med bedriftskultur å gjøre. Vårt innspill til bedrifter er at de bør utarbeide noen enkle kjøreregler, eller en rusmiddelpolicy, som beskriver bedriftens holdning og hvordan man ønsker å ha det, sier hun.

Regler og konsekvenser

Få på papiret hva som er greit og ikke når det gjelder alkoholbruk.

- Ved å utarbeide disse reglene, og sørge for at de er kjente i organisasjonen, skaper man forutsigbarhet for ansatte og ledere, sier Ege.

Hun forteller at Akans erfaring er at dersom dette gjøres i fellesskap mellom ledere og ansatterepresentanter, blir det bra.

- Vår anbefaling videre er at kjørereglene beskriver noe om hva som skal skje dersom noen bryter reglene og hva som er lederens plikt. Lederen må huske at han eller hun er en rollefigur, sier hun.

Ikke alkohol i fokus

Ege tror ikke nødvendigvis mengden alkohol som tilbys er avgjørende for hvordan festen blir.

- Å ha klargjorte forventninger er viktigere enn hvor mange enheter som serveres. Vår erfaringsbaserte anbefaling er at man ikke bør sette alkoholen i fokus, men heller andre forhold som for eksempel maten, sier hun.

Et annet viktig tiltak for å unngå drikkepress, er ifølge Ege å sørge for at alkoholfri drikke gjøres like tilgjengelig og attraktiv som alkoholholdig drikke.

- Det finnes for eksempel mange gode alkoholfrie fruktdrikker, som man kan tilby i de samme flotte glassene som alkoholen serveres i. Forskning viser at tilgang påvirker bruk, som igjen påvirker antall som får rusproblematikk, sier hun.

Lov å si nei

For det skal altså være lov å takke nei til alkohol på julebordet, eller stoppe etter den første drinken.

Og dette skal ikke være et valg man må forsvare.

- Hvis man er trygg på seg selv, er det enklere å ta det valget. Enten fordi man ikke ønsker å drikke, eller kanskje fordi man vet at man har problemer med å begrense seg, sier Thielemann.

Du kjenner deg selv best, du vet hvor du bør sette dine egne grenser og du må selv ta ansvar for å styre deg.

- Men selvfølgelig skal man ha det gøy. Litt alkohol er helt i orden, men det å bli kjempefull er kanskje ikke like OK, sier hun.

Si i fra

Noen ganger er det likevel ikke egen drikking som er problemet.

Fulle kolleger kan også føre til ubehagelige situasjoner.

- Når en kollega blir ufin på fest, tenker jeg i utgangspunktet at dette er noe lederen kan si i fra om hvis han eller hun er tilstede. Ellers går det an å si noe selv også, men tenk gjennom hvordan du sier det, sier coachen.

Kanskje er det lettere når dere begge er edru, men uansett når du velger å ta opp saken, bør du unngå å gå til angrep på vedkommende.

Sur stemning

- Prøv å vinkle det på en måte som virker avvæpnende og gi vedkommende muligheten til å finne svar selv, sier hun.

Still for eksempel spørsmål rundt hva kollegaen din syns om julebordet eller om han eller hun husker bestemte ting.

Det å si noe på feil måte, kan nemlig føre til sur stemning på jobb.

- Og det kan jo være en grunn til at kollegaen din oppfører seg som han gjør. Du vet kanskje lite om hvordan han har det i privatlivet. Kanskje er han i en følsom situasjon, for når alt kommer til alt er det jo igjen som går på julebord og tenker at de skal være ufine. Kom derfor heller vedkommende i møte først, sier Thielemann.

Ta med kjæresten hjem

Det å være med kjæresten eller ektefellen sin på julebord kan også være så som så i blant.

Hvis den ene blir veldig full og begynner å oppføre seg dårlig, er ofte kvelden ødelagt for den andre.

- Hvis partneren blir stupfull, og begynner å oppføre seg ufint, syns jeg det er helt greit å ta vedkommende med seg hjem. Snakk gjerne om dette på forhånd, og bli enige om hva dere skal gjøre hvis dette skjer, sier hun.

Kanskje gjør denne planleggingen at begge tenker litt mer over hva de drikker.

Føler seg som konger

For selv om det er gøy med en fest, er julebord helt klart mer gøy uten konflikter.

- Og det er mange som mistrives når det blir for mye alkohol. Da blir det en annen stemning, og man ser sider av mennesker som man kanskje ikke ønsker å se, sier Thielemann.

Hun tror mange har lett for å ta av og føle seg litt som ”konger” når sjefen tar på spanderbuksene.

- Dette ønsker de da å utnytte til fulle, men hadde de betalt alt selv ville de neppe drukket like mye, sier hun.

Tips:

  • Tenk over drikkemønsteret ditt før du går på julebord
  • Tenk gjennom hvordan du ønsker å fremstå
  • Prøv å drikke for litt kos og ikke mye fordi det er gratis
  • Husk at julebordet skal være koselig for alle
  • Kjør til julebordet dersom du vet at du har vanskelig for å begrense deg

Noen bedrifter legger julebordet til Hurtigruten, der de tar middagen på nordgående og festen på sørgående - eller omvendt. At amorøse gjester har havnet på feil lugar og ikke kommet seg i land der de skal, kan hotellsjefen på MS «Nordkapp» bekrefte.

- Da blir det noen ekstra døgn om bord. Mange blir litt flaue når de kvikner til og jubelbrusen går ut av blodet, sier Aksel Antonsen til Bergens Tidende.

Juleborderfaringer leserne har delt på Kvinneguiden.no:

«Jeg klarte å drikke meg så skitings på vorspielet at jeg var et helt kvarter på julebordet…»

«En kvinnelig ansatt med mørk hudfarge, ble litt bedugget på vårt julebord. Utpå kvelden spurte hun avdelingssjefen om han likte sjokolademus. Og hun hvisket ikke heller.»

«Vi hadde hatt vorspiel, og under middagen fant jeg det nødvendig å irettesette min sidemann som hadde stumpet røyken i karamellpuddingen. Noen dager senere fikk jeg melding om at det nok ikke var hans røyk, men min, som hadde havnet i karamellpuddingen. Og det var ikke han som hadde plassert den der heller.»

«Den eldste, gråeste musa av ei dame var drita før vi var halvveis i middagen, og jeg har sjelden hørt noen lire av seg så mange grovheter på så kort tid! Hun måtte fraktes hjem klokka ni!»

Les også:

Trodde du kaffe hjalp mot fylla?

14 tips mot fyllesyke

Hjelper egentlig cola mot fyllesyke?

Artikkelen ble først publisert på klikk.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:24 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:01 Eksplosjon og skyting i sentrum av Kabul11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Assange-bilde hengt opp i Bergen10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan05:12 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00 Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53 MLS skal utvides til 30 lag10:44 Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame09:58 FN evakuerer flyktninger fra Libya09:48 Everton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35 13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29 Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia
Siste nytt
12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:24SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:01VerdenEksplosjon og skyting i sentrum av Kabul11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeAssange-bilde hengt opp i Bergen10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan05:12NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00VerdenFernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53SportMLS skal utvides til 30 lag10:44VerdenTaliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame09:58VerdenFN evakuerer flyktninger fra Libya09:48SportEverton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35Verden13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29VerdenRedd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus