Julebord: Vil du bli apekatten alle ler av?

JULEBORD: Tenk gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Vil du bli den apekatten alle prater om og ler av, og hvordan vil det i så fall være å komme på jobb igjen på mandag og håndtere alle reaksjonene? Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
JULEBORD: Tenk gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Vil du bli den apekatten alle prater om og ler av, og hvordan vil det i så fall være å komme på jobb igjen på mandag og håndtere alle reaksjonene? Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Det at sjefen betaler, betyr ikke at du må drikke deg fra sans og samling.

- Mitt råd til årets julebord er at man drikker seg passe glad og fornøyd og stopper der, sier coach Trine Thielemann.

Hun mener de fleste kjenner seg selv så godt i fylla at de bør være i stand til å tenke på konsekvensene på forhånd, men det er likevel viktig å huske at du kan reagere forskjellig på samme alkoholmengden fra dag til dag.

- En dag får du kanskje bare en gladrus, mens du neste dag blir skikkelig full. Dette kan blant annet påvirkes av hvor sliten du er eller om du begynner å bli syk, sier hun.

Tenk på forhånd

Thielemann mener planlegging er et viktig stikkord hvis du ønsker at du selv og andre festdeltagere skal få et koselig julebord.

- Tenk gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Vil du bli den apekatten alle prater om og ler av, og hvordan vil det i så fall være å komme på jobb igjen på mandag og håndtere alle reaksjonene, sier hun.

Vær bevisst de signalene du sender ut, og hvordan du ønsker å fremstå.

På julebordet er vi nemlig i en helt spesiell situasjon. Vi er på en måte verken privatperson eller arbeidstaker, men egentlig litt av begge deler. Det kan gjøre eventuelle konflikter vanskelige å håndtere.

Sjefen må være forsiktig

Særlig er dette viktig for ledere.

- En leder bør opptre profesjonelt også på fester og derfor styre alkoholinntaket til et minimum. Det å by på seg selv er viktig som arbeidsgiver, men det betyr ikke at man slipper alle hemninger og mister kontrollen, sier hun.

Det er jo fryktelig leit hvis du som leder blir så beruset at du fremstår som en helt annen person enn den de ansatte ser til vanlig.

- Både ord og handlinger kan føre til at de ansatte mister respekt eller endrer en positiv oppfatning av deg. Når skaden er skjedd, er det vanskelig å rydde opp, sier Thielemann.

Utarbeid kjøreregler

Direktør i Akan kompetansesenter, Elisabeth Ege, mener bedriften må ta sin del av ansvaret.

Akan er en er ideell organisasjon som hjelper ledere og medarbeidere til å forebygge og håndtere rus og avhengighet.

- Dette har med bedriftskultur å gjøre. Vårt innspill til bedrifter er at de bør utarbeide noen enkle kjøreregler, eller en rusmiddelpolicy, som beskriver bedriftens holdning og hvordan man ønsker å ha det, sier hun.

Regler og konsekvenser

Få på papiret hva som er greit og ikke når det gjelder alkoholbruk.

- Ved å utarbeide disse reglene, og sørge for at de er kjente i organisasjonen, skaper man forutsigbarhet for ansatte og ledere, sier Ege.

Hun forteller at Akans erfaring er at dersom dette gjøres i fellesskap mellom ledere og ansatterepresentanter, blir det bra.

- Vår anbefaling videre er at kjørereglene beskriver noe om hva som skal skje dersom noen bryter reglene og hva som er lederens plikt. Lederen må huske at han eller hun er en rollefigur, sier hun.

Ikke alkohol i fokus

Ege tror ikke nødvendigvis mengden alkohol som tilbys er avgjørende for hvordan festen blir.

- Å ha klargjorte forventninger er viktigere enn hvor mange enheter som serveres. Vår erfaringsbaserte anbefaling er at man ikke bør sette alkoholen i fokus, men heller andre forhold som for eksempel maten, sier hun.

Et annet viktig tiltak for å unngå drikkepress, er ifølge Ege å sørge for at alkoholfri drikke gjøres like tilgjengelig og attraktiv som alkoholholdig drikke.

- Det finnes for eksempel mange gode alkoholfrie fruktdrikker, som man kan tilby i de samme flotte glassene som alkoholen serveres i. Forskning viser at tilgang påvirker bruk, som igjen påvirker antall som får rusproblematikk, sier hun.

Lov å si nei

For det skal altså være lov å takke nei til alkohol på julebordet, eller stoppe etter den første drinken.

Og dette skal ikke være et valg man må forsvare.

- Hvis man er trygg på seg selv, er det enklere å ta det valget. Enten fordi man ikke ønsker å drikke, eller kanskje fordi man vet at man har problemer med å begrense seg, sier Thielemann.

Du kjenner deg selv best, du vet hvor du bør sette dine egne grenser og du må selv ta ansvar for å styre deg.

- Men selvfølgelig skal man ha det gøy. Litt alkohol er helt i orden, men det å bli kjempefull er kanskje ikke like OK, sier hun.

Si i fra

Noen ganger er det likevel ikke egen drikking som er problemet.

Fulle kolleger kan også føre til ubehagelige situasjoner.

- Når en kollega blir ufin på fest, tenker jeg i utgangspunktet at dette er noe lederen kan si i fra om hvis han eller hun er tilstede. Ellers går det an å si noe selv også, men tenk gjennom hvordan du sier det, sier coachen.

Kanskje er det lettere når dere begge er edru, men uansett når du velger å ta opp saken, bør du unngå å gå til angrep på vedkommende.

Sur stemning

- Prøv å vinkle det på en måte som virker avvæpnende og gi vedkommende muligheten til å finne svar selv, sier hun.

Still for eksempel spørsmål rundt hva kollegaen din syns om julebordet eller om han eller hun husker bestemte ting.

Det å si noe på feil måte, kan nemlig føre til sur stemning på jobb.

- Og det kan jo være en grunn til at kollegaen din oppfører seg som han gjør. Du vet kanskje lite om hvordan han har det i privatlivet. Kanskje er han i en følsom situasjon, for når alt kommer til alt er det jo igjen som går på julebord og tenker at de skal være ufine. Kom derfor heller vedkommende i møte først, sier Thielemann.

Ta med kjæresten hjem

Det å være med kjæresten eller ektefellen sin på julebord kan også være så som så i blant.

Hvis den ene blir veldig full og begynner å oppføre seg dårlig, er ofte kvelden ødelagt for den andre.

- Hvis partneren blir stupfull, og begynner å oppføre seg ufint, syns jeg det er helt greit å ta vedkommende med seg hjem. Snakk gjerne om dette på forhånd, og bli enige om hva dere skal gjøre hvis dette skjer, sier hun.

Kanskje gjør denne planleggingen at begge tenker litt mer over hva de drikker.

Føler seg som konger

For selv om det er gøy med en fest, er julebord helt klart mer gøy uten konflikter.

- Og det er mange som mistrives når det blir for mye alkohol. Da blir det en annen stemning, og man ser sider av mennesker som man kanskje ikke ønsker å se, sier Thielemann.

Hun tror mange har lett for å ta av og føle seg litt som ”konger” når sjefen tar på spanderbuksene.

- Dette ønsker de da å utnytte til fulle, men hadde de betalt alt selv ville de neppe drukket like mye, sier hun.

Tips:

  • Tenk over drikkemønsteret ditt før du går på julebord
  • Tenk gjennom hvordan du ønsker å fremstå
  • Prøv å drikke for litt kos og ikke mye fordi det er gratis
  • Husk at julebordet skal være koselig for alle
  • Kjør til julebordet dersom du vet at du har vanskelig for å begrense deg

Noen bedrifter legger julebordet til Hurtigruten, der de tar middagen på nordgående og festen på sørgående - eller omvendt. At amorøse gjester har havnet på feil lugar og ikke kommet seg i land der de skal, kan hotellsjefen på MS «Nordkapp» bekrefte.

- Da blir det noen ekstra døgn om bord. Mange blir litt flaue når de kvikner til og jubelbrusen går ut av blodet, sier Aksel Antonsen til Bergens Tidende.

Juleborderfaringer leserne har delt på Kvinneguiden.no:

«Jeg klarte å drikke meg så skitings på vorspielet at jeg var et helt kvarter på julebordet…»

«En kvinnelig ansatt med mørk hudfarge, ble litt bedugget på vårt julebord. Utpå kvelden spurte hun avdelingssjefen om han likte sjokolademus. Og hun hvisket ikke heller.»

«Vi hadde hatt vorspiel, og under middagen fant jeg det nødvendig å irettesette min sidemann som hadde stumpet røyken i karamellpuddingen. Noen dager senere fikk jeg melding om at det nok ikke var hans røyk, men min, som hadde havnet i karamellpuddingen. Og det var ikke han som hadde plassert den der heller.»

«Den eldste, gråeste musa av ei dame var drita før vi var halvveis i middagen, og jeg har sjelden hørt noen lire av seg så mange grovheter på så kort tid! Hun måtte fraktes hjem klokka ni!»

Les også:

Trodde du kaffe hjalp mot fylla?

14 tips mot fyllesyke

Hjelper egentlig cola mot fyllesyke?

Artikkelen ble først publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Mange såret i opptøyer i Libanon07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Sønnen til «El Chapo» løslatt05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 DN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal
Siste nytt
07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenMange såret i opptøyer i Libanon07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenSønnen til «El Chapo» løslatt05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03VerdenSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00NorgeKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55NorgeNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56NorgeDN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29VerdenUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52NorgeMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus