1 av 4 dødsfall i Europa skyldes kreft:

Overlevelsesraten i Norge er gjennomsnittlig

RØYKING DREPER: Røyking er hovedårskan til den store økningen som har vært i antall lungekreft-tilfeller i Norge fra etterkrigstiden og frem til i dag. Antall tilfeller har doblet seg fra 1950-tallet til 2010-tallet. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
RØYKING DREPER: Røyking er hovedårskan til den store økningen som har vært i antall lungekreft-tilfeller i Norge fra etterkrigstiden og frem til i dag. Antall tilfeller har doblet seg fra 1950-tallet til 2010-tallet. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix

26,2 prosent av alle norske dødsfall i 2011 skyldtes kreft, og med det ligger Norge på gjennomsnittet av det som er vanlig i Europa. Det viser en ny rapport fra EU.

10.839 nordmenn døde av kreft i 2011. Det tilsvarer cirka en fjerdedel av alle dødsfallene i Norge det året. Hvis man ser på Europa som helhet, står kreft også der for en fjerdedel av alle dødsfallene.

En ny rapport fra EUs statistikkorgan, Eurostat, tar for seg antall kreftrelaterte dødsfall i alle EU-landene i 2011, i tillegg til Norge og Sveits.

Norge på gjennomsnittet i Europa

Tallet fra Norge som viser at 26,2 prosent av alle dødsfall skyldes kreft, ligger like under gjennomsnittet av tallene i resten av Europa, der 26,3 prosent døde av kreft.

Det er Nederland (31,9 prosent), Slovenia (31,3 prosent) og Irland (30,5 prosent) som har høyest andel kreftrelaterte dødsfall i Europa.

Bulgaria (15,6 prosent), Romania (19,1 prosent) og Litauen (19,9 prosent) er de eneste EU-landene der kreft er årsaken til mindre enn en femtedel av alle dødsfallene.

Les også: Norge har flest nye krefttilfeller i Norden

Flere dør av tarmkreft i Norge enn i Europa

Rapporten viser at antall kreftrelaterte dødsfall som følge av tarmkreft er høyere i Norge enn i Europa som helhet.

Hele 14,3 prosent av alle som døde av kreft i Norge i 2011 døde av tarmkreft. Det er likevel en positiv nedgang fra 2002 da tallet var 15,2 prosent.

I Europa sett under ett var tallet 11,9 prosent både i 2002 og 2012.

Noen av faktorene som kan påvirke utviklingen av tarmkreft er blant annet fysisk inaktivitet, overvekt, usunt kosthold, mye rødt kjøtt, høyt forbruk av alkohol og tobakksrøyking, ifølge Kreftforeningen.

Står for en femtedel av alle kreftdødsfall

Lungekreft er den mest dødelige kreftformen av alle, også i Norge. 20,1 prosent av de som døde av kreft i 2011, døde av lungekreft, mot 18 prosent i 2002. Det er en økning på over to prosent.

I hele Europa er tallet på død som følge av lungekreft, 20,8 prosent av alle kreftrelaterte dødsfall.

Røyking er den største årsaken til lungekreft, og Kreftforeningen har sett en kraftig økning i antall menn og kvinner som får lungekreft, helt siden andre verdenskrig.

– Økningen har vært spesielt stor blant kvinner med en nær tidobling av rapporterte antall tilfeller i 2012, sammenlignet med forekomsten på 1950-tallet. Dette er blant annet fordi kvinnene begynte å røyke mye senere enn mennene, sier Else Støring, seksjonssjef for Kreftlinjen i Kreftforeningen, til ABC Nyheter.

Hun sier det er derfor lungekreft er den enkeltstående kreftformen som tar livet av flest mennesker i Norge. Støring tror at med færre antall røykere vil tallene på dødsfall som skyldes lungekreft bli lavere med årene.

Les også: Bedre utsikter for lungekreftpasienter

Lungekreft oppdages ofte sent

BEDRE BEHANDLING: Seksjonssjef for Kreftlinjen i Kreftforeningen, Else Støring, kan fortelle at det i dag er bedre behandling og lavere dødsrate for kvinner med diagnosen brystkreft. Foto: Øyvind BjørkumBEDRE BEHANDLING: Seksjonssjef for Kreftlinjen i Kreftforeningen, Else Støring, kan fortelle at det i dag er bedre behandling og lavere dødsrate for kvinner med diagnosen brystkreft. Foto: Øyvind Bjørkum

Kreftforening opplyser at årsaken til at så få overlever lungekreft skyldes at det oppdages sent, og at det derfor kun tilbys livsforlengende og lindrende behandling.

– Det mindretallet som får kirurgisk behandling har betydelig bedre overlevelse og det arbeides nå med en vurdering av om flere lungekreftpasienter kan tilbys kurerende eller livsforlengende kirurgi, sier Else Støring til ABC Nyheter.

Færre dør av brystkreft

Utenom lungekreft er det tarm-, bukspyttkjertel-, prostata- og brystkreft står for de fleste kreftrelaterte dødsfallene i Europa og Norge.

Disse sto for en mindre andel av kreftrelaterte dødsfall her til lands i 2011 enn i 2002. Brystkreft som dødsårsak ble redusert fra 7 prosent i 2002 til 5,6 prosent i 2011.

Det er godt under det europeiske gjennomsnittet på 7,2 prosent.

– For de andre kreftformene har det kommet bedre diagnostiseringsutstyr, som gjør at det er lettere å oppdage sykdommene tidligere. De gir også symptomer tidligere enn det lungekreft ofte gjør, sier Else Støring i Kreftforeningen.

Det har kommet bedre og mer effektiv behandling for brystkreft, samt et screeningprogram som gjør det enklere å oppdage sykdommen.

Les også: – Finner arvelig kreft hos pasienter vi ikke ville testet

Les også: – Det var forferdelig å bestemme seg for å fjerne brystene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus