Meny

Mørkesyn forverrer seg raskt med alderen

40-åringer trenger fire ganger så mye lys som en 20-åring for å se en person i mørket. – De har mørkesyn som ligger nærmere 70-åringer, sier leder i Norges Optikerforbund.

Å se i mørket er en egenskap som blir raskt dårligere med alderen. Er du i 40-årene, vil du oppdage at synet ditt har blitt merkbart dårligere når du kjører bil, ifølge nyhetsbyrået Newswire.

– Personer i 40-årene har mørkesyn som ligger nærmere 70-åringer enn 20-åringer, sier daglig leder i Norges Optikerforbund, Per Kristian Knudsen til Newswire.

Ser ikke fotgjenger i mørket

En ny undersøkelse viser at det tar dobbelt så lang tid for eldre personer å få øye på en fotgjenger i mørket.

Les også: Ville du klart å stoppe?

I undersøkelsen oppdaget 20-åringer fotgjengeren på 100 meters avstand, mens 70-åringer ikke så personen før på 50 meters avstand. Det er forskere fra Queensland University of Technology i Australia og Clemson University i USA som har gjennomført undersøkelsen.

Trenger fire ganger mer lys enn 20-åringer

Newswire har gjenskapt undersøkelsen i videoen øverst i saken. De fant ut at mørkesynet blir dårlig før du når pensjonsalder.

– Som 40-åring trenger du fire ganger så mye lys som en 20-åring for å lese en bok. Også i trafikken trenger en person i 40-årene mye mer lys for å se godt, sammenlignet med en 20-åring, sier Knudsen.

Les også: Derfor skal du ikke lese i dårlig lys

Når øyet blir eldre, slipper det inn mindre lys. Det gjør at netthinnen ikke oppfatter like mange detaljer som da man var yngre.

Det blir stadig flere eldre sjåfører i trafikken. Mellom 2011 og 2031 vil nesten 890 000 førerkortinnehavere fylle 75 år, ifølge en prognose fra Statens vegvesen.

Da er det problematisk at nordmenn ikke er flinke nok til å bruke refleks.

Under 30 prosent bruker refleks

Asker og Bærum Trafikksikkerhetsforening sjekket nylig bruken av refleks i Bærum. De talte 1.541 fotgjengere. Bare 29 prosent av dem lyste opp i mørket. Det er en bedring på en prosent fra i fjor, og tre prosent siden 2005, skriver Budstikka.

Les også: Nå kan du strikke refleks-votter

Uten refleks, vil en bilist som kjører i 50 kilometer i timen bruke to sekunder på å oppdage deg. Med refleks får bilisten hele ti sekunder til rådighet. Det er åtte sekunder som kan bety forskjellen på liv og død.

Ifølge Transportøkonomisk Institutt skjer 35 prosent av dødsulykkene i Norge med gående i mørket. Kun fem prosent av dem som blir påkjørt og skadet bruker refleks, skriver Budstikka.

Dette kan bilisten gjøre

Også bilistene kan ta noen grep for å bedre sikten.

– Rene frontruter er en forutsetning for å se godt når det er mørkt. Sjekk at du har nok vindusspylevæske og at viskerne er i god stand, sier fungerende kommunikasjonssjef Carina Henske i Trygg Trafikk til Newswire.

Hun anbefaler også å sjekke at frontlyktene fungerer som de skal, og passe på at lyktene er rene. Dersom du har dårlig mørkesyn, og føler at du har dårlig sikt når du kjører bil, anbefaler Trygg Trafikk deg å kjøre litt saktere enn fartsgrensen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus