Test av juleøl 2014Her er det beste juleølet

STOR TEST: Vi har testet hele 30 forskjellige juleøl som du får kjøpt i butikken nå som det nærmer seg julemiddagen. Foto: Øyvind Lie
STOR TEST: Vi har testet hele 30 forskjellige juleøl som du får kjøpt i butikken nå som det nærmer seg julemiddagen. Foto: Øyvind Lie
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har testet 30 juleøl som du får kjøpt i butikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da håper vi du er klar for en skikkelig juleøltest. Antallet bryggerier og sorter vokser i superfart, og vi har testet så og si alle typene. Det betyr nesten 120 varianter. Ingen tvil om at nordmenn elsker juleøl, enten det skal spises ribbe med skikkelig sprø svor, eller pinnekjøtt med ordentlig god kålrabistappe.

Vi starter med det juleølet du får kjøpt i butikken. Det vil si 27 øl med alkoholstyrke inntil 4,7 %, og tre alkoholfrie.

Om kort tid kan du også lese testen av det sterke ølet du kun får kjøpt på polet. I mellomtiden kan du lese vår test av ølglass - for du tror vel ikke det er likegyldig hva slags glass du drikker av?

Les også: Julebrus til over tusen kroner på Finn.no

Slik vurderer vi ølet

Smakerne bruker begreper som lengde, bitterhet, fylde og fruktighet i testene våre. Her gir vi en kort forklaring:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fylde. Dette begrepet beskriver følelsen av vekt og rikhet i munnen. For å forenkle litt, kan du tenke på saft og vann, og hvordan blandingsforholdet mellom dem gir forskjellige opplevelser av fylde når du drikker. Maltkonsentrasjon er den største bidragsyteren til ølets fylde og vil da også henge sammen med hvor søtt vi opplever ølet.

Bitterhet. Selv om det er mange (mindre vanlige) ingredienser som kan gi bitterhet i øl, er det nesten alltid humlen som bidrar mest. Det kan brukes for å balansere sødme eller for å dominere et øl, som f.eks. IPA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fruktighet. Dette begrepet beskriver hvor sterkt innslag, både i duft og smak, ølet har av frukt/bær. Noen øl har frukt/bær som ingrediens og kan åpenbart få fruktighet fra disse, men når ølet gjæres, skapes estere og dette gir fruktige assosiasjoner. Undergjærede øl (som pils og bayer) har mindre med estere enn overgjærede (f.eks. hveteøl og belgisk klosterøl). Tenk bare på så tydelig banankarakter et tysk hveteøl kan ha. Dette kommer utelukkende fra gjæren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kullsyre Også kalt karbonering. Forskjellige øltyper skal har forskjellig grad av kullsyre. De fleste øl vil tjene på å få ”løftet” smakene med oppfriskningen kullsyren gir. Men blir det for mye kullsyre, kan smaken skjemmes av en dårlig munnfølelse.

Kompleksitet/balanse Jo flere forskjellige dufter og smaker vi kan finne i ølet, desto mer spennende er det. Vi vil likevel ha en viss balanse i ølet; det kan være skjemmende når en enkelt komponent blir for sterk.

Lengde Et godt øl har smak som sitter lenge i munnhulen. Lengden deles gjerne opp i tre; anslaget, midtpartiet og sluttpartiet.

Favorittene

Vi har en nykommer på topp i år, Dahls juleøl. Dette synes smakerne smakte ganske så bra. Etter det følger Tuborg som har vært høyt oppe på skalaen før, med en annen nykommer på tredje plass: Grans Julebrygg.

Les også: Vi har testet 27 røde pappviner

Artikkelen fortsetter under annonsen

Øl til mat

Riktig øl til riktig mat er viktig, og i følge Sigrid Strætkvern hos drikkeglede kan du følge disse enkle prinsippene når du skal velge øl til maten:

Artikkelen fortsetter under annonsen
  • Tørt og friskt øl før fruktig eller søtlig øl
  • Lett og friskt øl før kraftig og fyldig øl
  • Svakt øl før sterkt øl
  • Lett øl til lett mat
  • Smaksrike øl til kraftig mat
  • Ølet bør minst like mye sødme som maten
  • Leskende øl til salt mat
  • Bitre eller sterke øl til fet mat

Ta gjerne også en kikk på hvordan du skjenker ølen riktig i glasset.

Les også:

Oppskrift på sjokoladekake med juleøl

Slik brygger du øl

Slik kjøler du ølen raskest

Se alle produkter i Her er det beste juleølet:


Test av juleøl:

Dahls Juleøl

Les hele testen

80 / 100


Test av juleøl:

Tuborgs Juleøl

Les hele testen

79 / 100


Test av juleøl:

Grans Julebrygg

Les hele testen

78 / 100


Test av juleøl:

Ringnes Juleøl

Les hele testen

78 / 100


Test av juleøl:

Frydenlunds Juleøl

Les hele testen

77 / 100


Test av juleøl:

Kinn julefred

Les hele testen

77 / 100


Test av juleøl:

Lervig Kringly Kris

Les hele testen

77 / 100


Test av juleøl:

Nordlands Juleøl

Les hele testen

77 / 100


Test av juleøl:

Fredrikstad Juleøl

Les hele testen

76 / 100


Test av juleøl:

Jacobsen red Christmas Ale

Les hele testen

76 / 100


Test av juleøl:

Lervig Juleøl

Les hele testen

76 / 100


Test av juleøl:

Ringnes Julespecial

Les hele testen

Artikkelen fortsetter under annonsen

76 / 100


Test av juleøl:

Ægir Julebrygg

Les hele testen

76 / 100


Test av juleøl:

Berentsens Rogalands Juleøl

Les hele testen

75 / 100


Test av juleøl:

Christiansands Bryggeri Juleøl

Les hele testen

75 / 100


Test av juleøl:

Dahls Julebrygg

Les hele testen

75 / 100


Test av juleøl:

Grans Juleøl

Les hele testen

75 / 100


Test av juleøl:

Hansa Juleøl

Les hele testen

75 / 100


Test av juleøl:

Lade Gaards Juleøl

Les hele testen

75 / 100


Test av juleøl:

Mack God Jul

Les hele testen

75 / 100


Test av juleøl:

Aass Juleøl

Les hele testen

75 / 100


Test av juleøl:

Austmann Juleøl

Les hele testen

74 / 100


Test av juleøl:

Mack God Jul Julespesial

Les hele testen

74 / 100


Test av juleøl:

Borg Juleøl

Les hele testen

73 / 100


Test av juleøl:

Hansa Julebrygg

Les hele testen

73 / 100


Test av juleøl:

Nøgne Ø Julesnadder

Les hele testen

72 / 100


Test av juleøl:

Ægir Hod Julebrygg

Les hele testen

72 / 100


Test av juleøl:

Munkholm Juleøl

Les hele testen

67 / 100


Test av juleøl:

Santa Clausthaler

Les hele testen

66 / 100


Test av juleøl:

Aass Uten Juleøl

Les hele testen

65 / 100