Kan du disse appelsin- og klementintriksene?

RULL DEN UT: Lettere med klementiner enn appelsiner. (FOTO: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)
RULL DEN UT: Lettere med klementiner enn appelsiner. (FOTO: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)

Smart når du skal skrelle sitrusfrukter.

Appelsiner. Søte er de, men mye søl blir det når de skal skrelles. Er det derfor de alltid blir liggende igjen i fruktkurven?

Det er mange måter å skrelle appelsiner på, og flere av dem er myntet på deg som ikke er begeistret for å få det hvite fra innsiden av skallet under neglene. I videoen under viser vi fire måter, to av dem av en eller annen grunn med navn som antyder et russisk opphav:

  • The russian way: Dele skallet i to, lirke av skallet.
  • Russermetoden ned skje: Del opp skallet, separer skallet fra appelsinen med en skje
  • Skrell med skje: Skjær et snitt i skallet, dra det av med en skje.
  • Skjær i båter: Kutt skallet i båter, og fjern seksjonene én og én.

Klikk på bildet for å se videoen hos Dinside.no.Klikk på bildet for å se videoen hos Dinside.no.

Lei sitronsprut over alt? Se matblogger Cecilie Schandy Kvernviks smarte sitrontips , og dingsene som gjør sitrusfrukten om til spray

Rull den ut

En annen måte å skrelle appelsiner på gikk sin seiersgang på blogger i fjor: Rull den ut. Vi har testet, og synes det fungerer best med klementiner, men vi må innrømme: Det er ikke like lett som det kan se ut på enkelte videoer eller bilder. Metoden skal være enkel: Skjær av topp og bunn, skjær et snitt fra topp til bunn. Press tommelen ned, splitt frukten, og rull ut. Her kan du se hvordan det gikk da vi prøvde:

Klikk på bildet for å se videoen hos Dinside.no.Klikk på bildet for å se videoen hos Dinside.no.


Drikke dem i stedet for? Se alle våre tester av juicere . Se også hva som er forskjellen på juicepresse og -sentrifuge

Slik holder de lengst mulig

Vi liker tanken på at det skal stå fersk frukt fremme, istedet for i kjøleskapet. Ikke bare er det lett tilgjengelig, det er også dekorativt, med eller uten nellikspiker i.

KORT HOLDBARHET: Få ting lukter jul som nellikspikre i klementiner, men ønsker du at de skal holde seg lenge, bør du oppbevare dem i kjøleskapet. (Illustrasjonsfoto: PANTHERMEDIA / MONKEYBUSINESS IMAGES)KORT HOLDBARHET: Få ting lukter jul som nellikspikre i klementiner, men ønsker du at de skal holde seg lenge, bør du oppbevare dem i kjøleskapet. (Illustrasjonsfoto: PANTHERMEDIA / MONKEYBUSINESS IMAGES)

Dessverre er det det verste du gjør mot appelsiner og klementiner: Ønsker du at frukten skal vare lenge, bør du begrense hvor mange du setter frem av gangen. Sitroner og lime, derimot, bør oppbevares ute.

Huskeregelen er enkel: Inviter de søte inn (i kjøleskapet); mens de sure må være igjen utenfor.

Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt (frukt.no) er ideell temperatur for appelsiner og klementiner et par grader, så svaret blir gjerne kjøleskap, men du kan også fint sette dem på et kaldt vaskerom, eller i en kald kjeller om kjøleskapet er fullt.

Se video: Slik finner du den beste sitrusfrukten i butikken

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus