Meny

Ny trend i Japan: Test kisten før du dør

Store gravferdsmesser arrangeres nå i Japan for å komme pensjonistene i møte.

Å dø forbindes ofte med sorg, men japanerne har lyst til å lyse opp sine egne bortganger med gravsteiner med LED-lys og rosa kister.

Normalt sett er arrangeringen av begravelser overlatt til de pårørende, men den nyeste trenden i Japan er å forberede sin egen gravferd.

Kjøpesentergigant Aeon er én av flere tusentalls butikker hvor japanerne nå kan finne rett størrelse og farge på kisten de vil begraves i.

Mindre tabubelagt

– Jeg innså at for en på min alder er det slett ikke dumt å delta på en slik messe, sier 78 år gamle Masaaki Miyazaki som besøkte AEONs begravelsesmesse for første gang.

Les også: Hvordan skal vi snakke med barna når kjæledyret dør?

Antall butikker spesialisert på gravferd har firedoblet seg de siste 13 årene, og industrien er i dag verdt over 35 milliarder norske kroner. Dette viser en klar interesse blant Japans eldste.

– Før betydde det uflaks å snakke om begravelser, men etter hvert som befolkningen av eldre har økt har det også blitt mindre tabu å tenke på sin egen gravferd, forteller salgssjef for livstilsavdelingen til AEON, Motoya Tani, som er fornøyd med antallet besøkende på årets messe.

Overfylte gravplasser

Det ventes at befolkningen i Japan skal minke med hele 30 millioner mennesker de neste 50 årene, og pensjonistene planlegger begravelsene sine ned til minste detalj. Spesielt gravplass står høyt på listen hos mange.

Les også: Georgina (80) nektet å ligge i kiste

I likhet med flere andre storbyer sliter også Tokyo med overfylte gravplasser, og befolkningen har i de siste årene måtte gravlagt sine kjære et stykke utenfor hovedstaden. Det er derimot ikke bare negativt, for gravplassene i forstaden kan tilby mer nyskapende og høyteknologiske gravplasser, med blant annet gravsteiner med LED-lys som skifter farge.

– Selv om kroppen min ender opp under en slik gravstein, så er det fredfullt å tenke på at jeg vil bli husket, smiler messedeltaker Junkoh Nagakura (64) som nok er mindre glad i teknologi enn de fleste andre japanere.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus