Rengjøring– Vi fant tarmbakterier på bunnen av kvinners håndvesker

SKITNE KORT: Husker du å vaske bankkortet ditt? Foto: Trine Jensen
SKITNE KORT: Husker du å vaske bankkortet ditt? Foto: Trine Jensen
Artikkelen fortsetter under annonsen

13 ting du glemmer å vaske.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Holder dere på tradisjonene med fredagsvask? Og hva med vårrengjøringen ? Få ting er så deilig som følelsen av å synke ned i sofaen og vite at huset er ryddig og ikke minst rent.

Men ifølge nettavisen Huffington Post kan det hende du er litt vel raskt ute med å klappe deg selv på skulderen over vel utført jobb og solid innsats. For faktisk er det sånn at det er en hel del vi overser og glemmer å ta med på listen når vi vasker oss gjennom huset.

Her er nemlig tingende du glemmer å vaske:

1. Søppelspannet

Jo da, vi har poser i søppelspannet som vi jo regelmessig tar ut og tømmer, men hvor ofte husker du på å vaske selve spannet? Her kommer husholdningssøppel - og da ofte matrester - ofte i kontakt med spannet også, og bakterier kan både vokse og spre seg.

– Det beste er å ta spannet med seg ut og gi deg omgang med hageslangen, foreslår nettavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Husk på å spyle og vaske både inn- og utsiden av spannet.

Charlotte Sagvik hos CityMaid Hjemmeservice i Oslo er enig.

– Ja, mange glemmer å vaske selve søppelspannet, og det er jo ingen tvil om at det blir skittent, forklarer Sagvik til Klikk Bolig.

– Et alternativ til å spyle spannene ute, er å gjøre det i badekaret hjemme. Man kan også med fordel tørke over en og annen gang med en sånn antibakteriell våtserviett, så er du sikker på at du har fjernet bakterier som kan være i og på spannet.

ÆSJ: Hvor ofte vasker du under kjøleskapet? © FOTO: Trine JensenÆSJ: Hvor ofte vasker du under kjøleskapet? © FOTO: Trine Jensen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

2. Tannbørsteholderen

De færreste av oss synes kanskje tanken på å få i seg mugg høres spesielt delikat ut, men det er nettopp det som kan skje ifølge Huffington Post om du ikke husker på å rengjøre tannbørsteholderen av og til.

– Mugg har ypperlige vekstkår der hvor det er varmt og fuktig, som på baderommet, forklarer nettavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tannbørsteholderen får vann på seg hver eneste dag, og tørkes av sjeldent av. Sånt blir det bakterier av.

3. Lysbryterne

Det er utrolig så mange ting fingrene våre er i kontakt med hver eneste dag. Og faktum er at der er ikke alle i en familie som er like nøye på dette med håndhygiene, noe man kanskje særlig merker om man bor sammen med barn.

– Vi slår av og på lysbryterne hver dag, forklarer nettstedet.

– Gjerne flere ganger om dagen.

Prøv å tenke på hvor hendene dine var før du bestemte seg for å skru av eller på lyset.

– Rengjør lysbryterne regelmessig, råder nettavisen.

– Bruk en mikrofiberklut og et mildt rengjøringsmiddel, og gni over disse langt oftere enn du gjør i dag.

4. Bankkortet ditt

Akkurat som med mobiltelefonen din, så tar du - om du er som folk flest i dag - i bankkortet ditt flere ganger i løpet av dagen. Med hender som kanskje ikke akkurat der og da, i køen på nærbutikken, i parkeringshuset, på kjøpesenteret, har sett verken såpe eller vann på en stund.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bank- og kredittkort er et ypperlig sted for bakterier å bre om seg på, forklarer nettavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Rengjør disse fra tid til annen enkelt med å bruke en antibakteriell våtserviett.

HVITEVARER: Glemmer du å vaske under disse? © FOTO: Trine Jensen HVITEVARER: Glemmer du å vaske under disse? © FOTO: Trine Jensen

5. Sluket i kjøkkenvasken

Du tenker kanskje at her er det ikke så verst rent, for her skylles det jo vann gjennom flere ganger i løpet av dagen? Feil.

– Mange tømmer matrester i sluket når de skraper av tallerkenene etter bruk, forklarer Sagvik.

– Dette sier jo seg selv at det kan føre til at bakterier raskt begynner å kose seg der nede. Så her er det viktig å gjøre rent svært ofte, jeg vil påstå daglig.

Et triks kan være å vaske hele kjøkkenvasken grundig, og som avslutning la vannet stå å renne litt, før du klemmer to halve sitroner over vasken.

–La juice og vann renne ned i sluket, forklarer nettstedet Apartment Therapy.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette vil løse opp fett og skitt, og vil gjøre at vasken lukter godt.

6. Dørhåndtak

– Her synder mange, forklarer Sagvik.

– Og det er mange ganger ekkelt hvor skitne disse egentlig er.

Tenk på så forsiktig mange er med å ta i dørhåndtak på offentlige toaletter eller på restauranter. Men hvor nøye er du egentlig med å vaske håndtakene du har hjemme?

– Håndtak og knotter kan skjule massevis av skitt og bakterier som man glemmer å huske på er der, har Malin Skaar hos Lilleborg Forbrukerservice tidligere uttalt til Bonytt.no.

– Husk på hvordan man beveger seg gjennom huset og hva man egentlig tar i i løpet av dagen. På kjøkkenet for eksempel, hvor man kanskje holder på med råvarer og kjøtt, og så tar man nesten uten å tenke seg om i skuffehåndtak eller kjøleskapshåndtaket. Og på den måten kan bakterier spres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sagvik tror man må gjøre til vane å passe på at man får med seg disse regelmessig, som til fredagsvasken, og gjerne oftere på kjøkken og bad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

7. Under hvitevarene

Joda, vi tørker oppå og nedover fronten av disse, men hvor mange husker på å vaske under hvitevarene? Matsøl, smuler og støv kan samle seg under særlig kjøleskap og komfyr, så her bør man huske på å vaske litt oftere enn mange nok gjør.

– Gjør deg til en vane å vaske her minst 2 ganger i året, gjerne 4, forklarer Sagvik.

– Da kan du faktisk forlenge livet på hvitevarene dine.

BORTGLEMT: Mange er flinke til å vaske huset regelmessig, men ikke alt blir med på vasken. © FOTO: Trine Jensen BORTGLEMT: Mange er flinke til å vaske huset regelmessig, men ikke alt blir med på vasken. © FOTO: Trine Jensen

EKKELT: Mange hender tar i dørhåndtaket hver dag, men hvor ofte vasker du her? © FOTO: Trine Jensen EKKELT: Mange hender tar i dørhåndtaket hver dag, men hvor ofte vasker du her? © FOTO: Trine Jensen

8. Persienner

Her samler det seg masse støv, uansett hvilket rom du har persienner i. Bruk støvkosten og tørk også over med en fuktig mikrofiberklut minst annenhver helgevask, råder Huffington Post.

9. Mobiltelefon

Her har du en virkelig bakteriebombe, der er ekspertene skjønt enige om. Ikke bare har Ikea nylig i en undersøkelse fastslått av svært mange av oss fikler med smarttelefonene når er på do, men tenk bare over hvor mange overflater du legger fra deg telefonen på i løpet av en dag, og hvor mange ganger du tar i telefonen uten å være helt ren på hendene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Professor i sykehushygiene og smittevern ved Ullevål universitetssykehus, Bjørg Marit Andersen, tror også mange med fordel kan rengjøre mobiltelefonen litt oftere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mobiltelefoner har som regel gode kår for bakterier, og kan være for rene "smittebomber" å regne, forklarer Andersen til Klikk Bolig.

– Innfør deg derfor en rutine med å tørke av disse med en spritklut regelmessig.

10. Håndvesken din

Ifølge nettstedet ABC News er den gjennomsnittlige kvinnes håndveske faktisk så full av bakterier av den kan gjøre deg syk.

BAKTERIEBOMBE: Visste du at håndvesken din er full av bakterier som kan gjøre deg syk? © FOTO: Trine Jensen BAKTERIEBOMBE: Visste du at håndvesken din er full av bakterier som kan gjøre deg syk? © FOTO: Trine Jensen

GLEMMER DU DISSE NÅR DU VASKER? Mange hender skrur av og på lyset i løpet av en uke. © FOTO: Trine Jensen GLEMMER DU DISSE NÅR DU VASKER? Mange hender skrur av og på lyset i løpet av en uke. © FOTO: Trine Jensen

– Kvinner går sjelden noe sted uten håndvesken sin, noe som betyr at når en kvinne går inn et sted hvor det florerer av bakterier, så gjør vesken hennes det også, forklarer nettstedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan potensielt bety at hun drar rundt på mikrober og bakterier som kan ende opp med å gjøre henne syk.

Mikrobiolog Chuck Gerba undersøkte kvinners håndvesker for nettstedet, og konkluderte med at særlig bunnen av vesken, både utenpå og inni, er full av bakterier.

– Vi fant tarmbakterier som man vanligvis finner på gulvet av offentlige toaletter på bunnen av kvinners håndvesker.

Gerba demonstrerte for nettstedet antallet bakterier han fant på ulike kvinners vesker, og tallet varierte fra ekkelt til rett og slett helseskadelig.

11. Fjernkontroll

I likhet med dørhåndtak og mobiltelefon, tar også mange av husets medlemmer i fjernkontrollen opptil flere ganger om dagen. Og spiser dere foran TV-en, står det nok enda verre til med denne. Gjør det til en vane å gi denne en omgang med en spritklut ukentlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

13. Skjærefjøl

Ifølge interiør- og husholdningsnettstedet Bright Nest kan det skjule seg over 200 ganger mer bakterier på skjærefjølen din enn det gjør på doen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ofte er det slik at man er nøye med rengjøringen på de stedene man tror er de mest skitne, men så glemmer man å gjøre rent andre steder, eller rett og slett forskyver det til neste helgevask, forklarer nettstedet.

I en studie av 30 ulike overflater i 22 hjem avslørte nettstedet at de aller fleste skjærfjøler skjuler mer bakterier enn det fantes på både toalett og også vannkraner på badet.

– Faktisk hadde mange av skjærfjølene utslag på tester som skulle avsløre bakterier som kan gi alvorlig matforgiftning, og mange testet også positivt for stafylokokkbakterier, advarer Bright Nest.

Sagvik holder også en knapp på å være nøye med å rengjøre skjærfjølen, og tror at man gjør dette aller mest effektivt for hånd.

– Ikke putt en skjærefjøl i tre i oppvaskmaskinen, da kan den sprekke. Vask den heller i godt og varmt vann, og bruk litt oppvaskmiddel.

MER BAKTERIER ENN DORINGEN: Hvor ofte gir du skjærefjølen en runde med såpe og vann? © FOTO: Trine Jensen MER BAKTERIER ENN DORINGEN: Hvor ofte gir du skjærefjølen en runde med såpe og vann? © FOTO: Trine Jensen

Les også:

Dette skal du IKKE vaske med eddik

Pålegget bør ligge slik

Her er det magiske isbit-trikset