Fyr riktig - unngå pipebrann

Rå ved og liten trekk øker faren for pipebrann. Foto: Colourbox.com
Rå ved og liten trekk øker faren for pipebrann. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvert år rykker brannvesenet ut til rundt 1.000 pipebranner i Norge. Ved å fyre riktig kunne mange av disse pipebrannene vært unngått.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesielt når kuldegradene setter inn for alvor øker risikoen for pipebranner. Grunnen er at flere da tyr til peis og vedovn i stedet for varmepumper. Da er det viktig å fyre riktig – med tørr ved – for å unngå pipebrann.

– Fuktig ved eller for store vedkubber gjør at ildstedet ikke når riktig driftstemperatur. Ufullstendig forbrenning gir mye røyk, og det kan danne seg beksot. Juster heller trekken mer ned når veden brenner ordentlig. Pass på at den bør brenne bedre enn ved bare å ulme, understreker kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Beksot er en slags tjære som dannes ved bruk av fuktig ved og lite trekk i pipa. Den legger seg på innsiden av pipa og antenner lett.

Den mye omtalte brannen i Bjørn Dæhlies hytte på Hafjell i oktober – som førte at hytta til idrettskjendisen brant ned til grunnen – oppsto etter alt å dømme nettopp i pipa.