Meny

Kan forveksles med godteri:

Hold de langt unna barn

Engangskapsler som brukes til vask av tøy, har ført til flere sykehusinnleggelser av barn i USA. – Kapslene kan minne litt om godteri, men kan gi alvorlige symptomer ved inntak, sier Giftinformasjonen.

Engangskapsler fylt med vaskemiddel blir stadig mer populære å bruke i Norge som erstatning for vaskepulver. Kapslene er effektive på vask og enkle å bruke, men i USA har de påført problemer for en del småbarnsfamilier.

Problemet er at små barn forveksler kapslene med noe godt og spiselig, og putter dem inn i munnen.

Les også: Baby døde etter å ha spist vaskemiddel

Det har ført til at 700 barn ble innlagt på sykehus i USA og ett barn døde etter å ha inntatt engangskapsler ment for vaskemaskiner i 2012 og 2013, ifølge en amerikansk studie melder Reuters.

Se video øverst i saken.

Holdt på å miste livet

Legene bak studien anbefaler foreldre med små barn å bruke tradisjonelt vaskepulver fremfor vaskekapsler, da svelging av slike kan forårsake oppkast, kvelning, og i alvorlige tilfeller: anfall, koma og magesår.

Tre år gamle Raniyah Avent fra USA holdt på å miste livet da hun som ett-åring svelget en engangskapsel ment for en vaskemaskin.

– Det kom skum ut av munnen hennes, hun kunne ikke røre seg, kunne ikke puste, hun bare lå der, sier Angela Avent, moren til Raniyah til Reuters.

Jenta ble fraktet til sykehus og koblet til en respirator. Legene fortalte Angela Avent at datteren hennes var få minutter unna døden da hun ankom sykehuset. I dag er hun helt frisk.

– Ikke sett samme effekt i Norge

I Norge har vaskemiddel i kapselformat vist en jevn øking de siste par årene, og står nå for syv prosent av det totale salget av tøyvaskmidler, ifølge Lilleborg som er en leverandør av vaskemiddelkapsler.

Seniorrådgiver Mette Ekeland i Giftinformasjonen sier at vaskekapslene foreløpig ikke har hatt den samme dramatiske effekten i Norge som i USA. Her hjemme er det ikke snakk om koma, død og alvorlige sykehusinnleggelser.

Imidlertid har Giftinformasjonen sett mer alvorlige symptomer enn de kunne ha ventet seg basert på det de vet om tøyvaskemiddler fra før.

– Blant annet har vi sett at de kan gi etselignende skader, kraftigere irritasjonseffekter, pustevansker og noen barn har blitt sløve og trøtte etter å ha inntatt vaskekapsler, sier Ekeland til ABC Nyheter.

Hun tror det kan komme av at kapslene har et mer fristende utseende enn tradisjonelt vaskepulver, og at de kan minne litt om godteri.

– Også er de flytende i en kapsel, så når barna biter over så kan det sprute inn i munnen. Det gir en ganske annen eksponering enn når et barn tar litt vaskepulver på fingeren og smaker på det. Barna får det mer langt bak og inn i munnen, sier hun til ABC Nyheter.

Les også: Vaskepulver bedre enn flytende tøyvask

Variasjon mellom ulike merker

Ekeland forteller om en annen amerikansk studie som konkluderer med at det er stor forskjell på hvor farlige de ulike amerikanske merkene som selger vaskekapsler er.

Siden Giftinformasjonen ikke har sett like alvorlige symptomer i Norge som i USA, er det rimelig å anta at norske merker som selger vaskemiddelkapsler er mindre giftige enn de som har ført til sykehusopphold i USA.

Lilleborgs vaskekapsler, Omo Power Dose, inneholder velkjente og velprøvde ingredienser. De har tilsvarende merking som andre vanlige tøyvaskemidler i markedet, det vil si at de er merket irriterende.

Kommunikasjonsdirektør i Lilleborg, Anne Gjemdal, vil minne om at det er svært viktig å håndtere vaskemidler riktig.

– Vi har nettopp justert, forsterket og gjort merkingen av hvordan vaskemiddelkapslene skal håndteres og oppbevares enda tydeligere på boksene. Der minner vi også om at alle vaskemidler, uansett type, må oppbevares utilgjengelig for barn, sier hun til ABC Nyheter.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus