Meny

Verdens største sædbank trenger sæd fra rødhårede

ETTERTRAKTET: Sæd fra menn med rødt hår er mangelvare i verdens største sædbank. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
– Det handler om tilbud og etterspørsel, ifølge sædbanken Cryos.

Den største sædbanken i verden er dansk og ligger i Aarhus. For tre år siden måtte de takke nei til sæd fra rødhårede menn, fordi de hadde mer enn de trengte. I dag er slik sperma mangelvare.

– Det handler om tilbud og etterspørsel, og særlig ikke-anonyme rødhårede donorer med utvidet profil mangler. De blir revet vekk, og vi klarer ikke å etterfylle fort nok, sier stifteren av sædbanken Cryos Ole Schou til Ekstra Bladet.

Utvidet profil betyr at interesserte kan høre en stemmeprøve, se babybilde og håndskrift fra donoren.

Se også: – Ja, rødt hår er sexy

Par der én er rødhåret

Særlig heteroseksuelle par der mannen er rødhåret, eller lesbiske par hvor den ene er rødhåret, vil ha denne spesielle sæden, i enkelte tilfeller også enslige kvinner, forklarer Schou.

At giveren ikke er anonym er vesentlig fordi en del land har forbud mot å behandle med sæd fra anonyme donorer. Dette gjelder blant annet i Norge.

Utover interessen for å få rødhårede barn er folk mest interessert i givere som har en god og helstøpt profil og beskriver seg selv på en sympatisk måte.

Sjeldne rødtopper

Rødt hår er på verdensbasis sjeldent, og finnes naturlig hos bare 1-2 prosent av befolkningen ifølge Wikipedia.

I Irland som har nest størst andel rødhårede i sin befolkning (10 prosent, etter Skottland med 13 prosent), har rødtoppene sin egen festival. Flere tusen rødtopper samles i byen Crosshaven for å delta på «Redhead Convention».

Les mer: Festival samler rødhårede fra hele verden

Rødt hår er forbundet med lys hud, lys øyenfarge og fregner. Den lyse huden er spesielt sårbar i sollys eller i solarium. For et par år siden kom en studie som antydet at rødhårede kan ha økt risiko for hudkreft, selv uten eksponering for UV-stråler.

Les saken: - Rødt hår gir økt risiko for hudkreft selv uten UV-stråling

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus