Du skrev vel ikke det på Facebook?

Vi kan alle trenge noen råd om hvordan en skal te deg på sosiale medier som Facebook. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Vi kan alle trenge noen råd om hvordan en skal te deg på sosiale medier som Facebook. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skikk og bruk-ekspert gir deg råd om hvordan du bør te deg på Facebook.– Det dummeste jeg har hørt, sier kongen av sosiale medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror mange av problemene oppstår fordi Facebook gjør det vanskelig å skille mellom hva som er offentlig og hva som er privat, sier skikk og bruk-ekspert Reidar Helliesen til ABC Nyheter.

Helliesen er tidligere ungdomsleder av Fremskrittspartiet Ungdom og kjent fra serier som Fagerstrand og Skaperen. I dag holder han foredrag, er ekspertkommentator innen emnet skikk og bruk og har tilsammen lest over 20.000 sider om emnet.

Han har følgende tips til hva Facebook-brukere bør unngå:

Intime detaljer: – Det finnes ikke begrensninger for hva folk legger ut, for eksempel kan de finne på å legge ut detaljer fra operasjoner. Dette er beskrivelser Facebook vennene dine faktisk kan føle seg støtt av. I disse sammenhengene handler det om å huske på at folk ikke velger hva de vil se på Facebook, ting bare dukker opp.

«På kanten» kommentarer – Dette kan passe i settinger der du er med folk du kjenner godt og kanskje en viss type humor er innforstått. Men dersom drøye kommentarer utrykkes for eksempel i et kommentarfelt på Facebook, kan dette oppleves som underlig av andre som ikke nødvendigvis har forståelse for dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Grovt språk Banning bør absolutt ikke forekomme.

Personlige ytringer om andre personer: For eksempel er det ikke OK å skrive at noen er «den største tosken på denne jord».

Usaklige diskusjoner: – Det oppstår ofte debatter på sosiale medier. Dette er i utgangspunktet positivt, men bare så lenge det holdes på et saklig nivå. Her er det viktig å ikke la seg friste til å svare med samme mynt dersom noen er usaklig. Går du for langt i dine ytringer risikerer du dessuten at folk sletter deg som venn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Facebook har åpnet profilen din - du må lukke den selv ..

Bilder er også en sentral del av sosiale medier og også her har Helliesen noen råd:

Ikke publiser bilder av folk uten å spørre dem: – Ofte holder det å spørre dem en gang, så du kjenner du deres generelle holdning.

Ikke legg ut dristige bilder:– Selv om du får lov av vedkommende, bør du være forsiktig med å publisere bilder som kan virke som en morsom ide på en fest, det er ikke alltid du føler det slik i etterkant.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vær varsom med bruk av tagger: – Å tagge folk i bilder kan være hyggelig, men mange reagerer på overbruk. Spesielt folk som tagger andre i bilder der de ikke en gang er til stede, for å skape oppmerksomhet rundt bildene, kan bli upopulære. Også her er det viktig å spørre folk om tillatelse. Det er ikke sikkert at alle ønsker å bli tagget i bildene dine.

Ikke bytt profilbilder for ofte: – Dette blir subjektivt, men jeg mener en gang i måneden bør holde.

Lokalt Se og Hør

Skikk og bruk ekspert Reidar Helliesen høflighet og vennlighet er sikreste måten å ikke støte noen på.Skikk og bruk ekspert Reidar Helliesen høflighet og vennlighet er sikreste måten å ikke støte noen på.

- Facebook er blitt til et lokalt Se og Hør, man får vite veldig mye og mange er veldig åpne. Folk forteller detaljert om alt fra sykdom og ferier, til en ny sykkel de har kjøp, sier Helliesen.

Helliesen mener at dette ikke nødvendigvis er en dårlig vane, men mener en bør være observant på at folk kan tolke slike innlegg forskjellig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Legger du ut bilder som viser at du har trent og bakt muffins til barna i løpet av samme kveld, kan det oppleves som du prøver å fremme et «perfekt liv». Dette er noe folk kan oppleve som upassende eller falskt, sier han.

Men, ifølge Helliesen betyr ikke dette nødvendigvis at du må droppe «skryte» bildene.

– Man skal våge å vise at man har det bra, men det bør gjøres med måte, sier han.

Les også :Seks av ti bruker sosiale medier

Angående selfies…

Skikk og bruk eksperten har også noen tanker om hvordan man bør praktisere selvportrettet eller «selfien»

– Dette er jo blitt mer og mer akseptert, til og med statsministeren og kronprinsparet tar selfier i dag. Men mange eldre kan nok stusse over at folk står og tar bilder av seg selv, sier han.

Han tror nøkkelen til «god bruk» er mengden av selvportrettene.

– For mange selfier er ikke like heldig på sosiale medier som f.eks. Instagram og Facebook. På Snapchat er det mer akseptert å ta mange selfies, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For å oppsummere Face-skikk-skolen har han følgende kommentar:

– Dersom du vil unngå å støte noen er det sikreste å være høflig, måteholden og vennlig, sier han.

Les også: Facebook og Instagram avgjør hvor det blir 4G-dekning på ...

Høflig og snill kan man være på trikken

Twitter og blogger kjendis Halvor Harsem mener folk bør være seg selv på Facebook.Twitter og blogger kjendis Halvor Harsem mener folk bør være seg selv på Facebook.

Twitterkjendis og blogger Halvor «Kong Halvor» Harsem er ikke enig i Helliesens Facebook etikette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

–«Skikk og Bruk» på internett er det dummeste jeg har hørt. Skal man være med på leken må man tåle steken, sier han til ABC Nyheter.

Harsem mener Facebook er et sted man kan skrive hva man vil, så lenge man takler konsekvensene av det selv.

Likedan har han liberale holdninger når det kommer til hvor ofte man burde legge ut bilder

– Legg ut så mye selfies og baby-bilder du vil, så får heller de som plages av det slutte å følge deg, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener fordelen med Facebook og sosiale medier er at man nettopp kan «velte ut» med alt det man «sparer» samfunnet for i den virkelige verden.

– Høflig og snill kan man være på trikken. Bruk sosiale medier til å vise hvem du er bak maska og ikke for å late som du er noe du ikke er, sier han

Dessuten tror han å skulle følge det han omtaler for en slags et «30-talls skikk og bruk-regime» vil bidra til falskhet og fasade.

– Og det har vi nok av in real life, sier han.