Test av rødvin på papp:Stor test av rødvin på kartong
Her er høstens beste røde pappviner.
Testingen ble foretatt blindt (testerne får ikke vite hva som testes) av Robert Lie og Ørjan Lundmark. Robert Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Lie jobber som daglig leder av Restaurant Bagatelle i Oslo. Ørjan Lundmark har en førsteplass og to andreplasser i NM for vinkelnere, og jobber som daglig leder på Bølgen & Moi Tjuvholmen.
Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook
Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her
Rødvin på høsten, da snakker vi gjerne drikke til vilt og lam. Kanskje en lettlaget, men veldig god viltgryte eller en lammegryte med marokkansk vri.
Vinene vi har tatt med i testen er hentet fra nyhetene som kom tidligere i høst, pluss at vinekspertene vår har laget en liste over vinene de ønsket å smake på.
Les også: Knallgode rødvinskjøp
Pappvin er ferskvare
Beste vin, Barbarello Zinfandel, kom ut med 83 poeng. Det er ganske respektabelt, men det var overraskelser når det kom til hvilke viner som kom høyt opp på skalaen.
– Det ser ut til å være en sammenheng mellom tappedato og kvalitet, forteller Robert Lie, som er den ene av ekspertene våre.
- Enkelte av disse vinene smakte jeg da de var nærmere tappedato, og da var kvaliteten høyere. Flere poeng på skalaen. Når vi samtidig kikker på vinnerne i denne testen, ser vi at de beste vinene er helt ferske i tappingen, forklarer han.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDet betyr at vi gir følgende tips til deg som skal kjøpe pappvin:
Sjekk tappedatoen på kartongen - jo ferskere, jo bedre.
Les også: Besøk europeiske vingårder i høst
Kriterier
Alle vinene er vurdert etter lukt, smak og totalinntrykk. En god vin skal være godt balansert. Da snakker vi gjerne om forholdet mellom vinens ulike smakskomponenter, som syre, frukt, tannin, alkohol og sødme. Det skal også være kompleksitet i smaken med mange ulike, fint tilpassede aromaer. Konsentrasjon beskriver hvor livlig og intens vinen virker. En god vin skal ha høy konsentrasjon.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Den ene proseccoen skal være av høyere kvalitet
Tanniner og slikt
Smakerne bruker begreper som lengde, tanniner, fylde og fruktighet i testene våre. Her gir vi en kort forklaring:
Fylde Dette begrepet beskriver følelsen av vekt og rikhet i munnen. For å forenkle litt, kan du tenke på saft og vann, og hvordan blandingsforholdet mellom dem gir forskjellige opplevelser av fylde når du drikker. Alkohol, garvestoff og fruktkonsentrasjon bidrar mest til fylden.
Artikkelen fortsetter under annonsenTannin, også kalt garvestoff, kommer fra druenes skall, stilker og steiner. Det er tannin som gjør at du føler deg tørr i munnen av noen typer rødvin, men det har også en konserverende virkning. Viner som skal lagres bør ha mye garvestoff.
Fruktighet Dette begrepet beskriver hvor sterkt preg vinen har av frukter og bær. I rødvin går assosiasjonene oftest til mørke bær eller frukter, som solbær, kirsebær, bringebær, plommer m.m. Fruktigheten avtar når vinene lagres.
Lengde En vin med god lengde har en smak som sitter lenge i munnhulen. Da snakker vi om en god vin, i motsetning til en kort vin der smaken forsvinner fort.
Husk også at vi gjør også mindre tester som du bør følge med på: Omtrent annenhver uke lager vi Fem-på-topp lister i ulike kategorier. Vi tester også alle nyhetene som kommer til Vinmonopolet (annenhver måned) og følger nøye med når varer settes ned i pris - som Vinmonopolet gjør hver måned.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Billig og perfekt vin til noe av det du spiser mest av
Om du savner noen av favorittvinene dine, finner du dem kanskje her i testen vi gjorde tidligere i år.
Les også:
Her er de ti beste vinnyhetene
Saken er opprinnelig publisert på klikk.no
Se alle produkter i Stor test av rødvin på kartong:
Barbarello Zinfandel
Veil. pris: 405,00
83/100
Magnitudo Montepulciano d'Abruzzo
Veil. pris: 389,90
82/100
Bons-Ventos
Veil. pris: 359,90
82/100
Viña Ijalba Almandino Tempranillo 2013
Veil. pris: 424,90
81/100
Allegrini Valpolicella 2013
Veil. pris: 459,90
81/100
Signature Series Brunel Côtes du Rhône
Veil. pris: 421,00
81/100
Tommolo 2013
Veil. pris: 389,00
81/100
Ten. Sant' Antonio Valpolicella 2013
Veil. pris: 429,90
81/100
Wongraven Alleanza Langhe Rosso 2013
Veil. pris: 399,90
80/100
Borgo di Monteraponi Rosso Toscana
Veil. pris: 429,90
80/100
Oscar's 2012
Veil. pris: 379,90
80/100
Argento Selección Malbec
Veil. pris: 389,90
80/100
Laroche Syrah L 2013
Veil. pris: 359,90
80/100
Ca'Maggiore Alberello' Nero d'Avola Cabernet Sauvignon
Veil. pris: 399,90
80/100
Signature Series Luigi Oddero Langhe 2012
Veil. pris: 416,80
79/100
Masi Modello delle Venezie Rosso 2011
Veil. pris: 373,90
Artikkelen fortsetter under annonsen79/100
Pod. dal Nespoli Sangiovese Appassimento 2013
Veil. pris: 399,90
79/100
Cafaggio Toscana 2010
Veil. pris: 399,90
79/100
Cantina Rossa
Veil. pris: 389,90
79/100
Saladini Pilastri Rosso Piceno 2013
Veil. pris: 389,00
79/100
Terre del Barolo Langhe Rosso 2012
Veil. pris: 489,00
79/100
Streken Lazio Rosso
Veil. pris: 440,00
78/100
Barbera Piemonte Selezione Luca Roagna
Veil. pris: 399,90
78/100
Coste Carezzi Parziale Appassimento
Veil. pris: 467,40
78/100
Casamatta Rosso
Veil. pris: 430,00
77/100
Periquita Reserva 2012
Veil. pris: 409,90
76/100
Ruby Zin
Veil. pris: 379,90