Meny

Slik får du teflonpannen ren:

Børste eller legge i bløt?

RENGJØRING AV TEFLON: Etter bruk kan det være lurt å tenke gjennom hvordan man rengjør stekepannen for å unngå slitasje. Foto: Ina Stavrum
RENGJØRING AV TEFLON: Etter bruk kan det være lurt å tenke gjennom hvordan man rengjør stekepannen for å unngå slitasje. Foto: Ina Stavrum

Hva gjør du hvis middagen, mot alle odds, setter seg i fast i den friksjonsfrie teflonpannen? Det er ikke alltid så lett å vite om man bør skrubbe løs, sette i bløt eller pøse på med Zalo.

Stekepanner med såkalt «non stick»-belegg bør behandles riktig for å vare lengst mulig.

Og ifølge Kristine Bjerve Gutzkow, som er forsker ved Folkehelseinstituttet, er for eksempel ikke riper i seg selv spesielt farlig.

– Om du skulle få i deg noen biter av teflon vil det nok bare gå ut i avføringen. Men riper i teflonen vil uansett svekke produktet, og hvis det begynner å ramle av flak er det bare å kvitte seg med den, sier hun.

Teflonbeleggene har generelt blitt bedre og bedre med årene i dag er det ikke farlig å bruke slike panner. Teflon er egentlig et varemerke på polytetrafluoreten, som ofte går under andre navn. Tefal, som blant annet produserer Jamie Oliver-pannene, har for eksempel tilsvarende belegg i sine panner.

Les også: Gjør dette riktig og spar masse arbeid

Slik rengjør du teflonpannen

Produsentene gir mange slags råd for hvordan man bør vaske slike stekepanner.

Ikea skriver i sin manual at man ikke bør bruke oppvaskmiddel når man vasker gryter og panner med belegg.

«Oppvaskmidler tørker ut kokekaret. Selv gryter og panner med belegg kan ha godt av et tynt fettlag på overflaten», kan man lese i deres instrukser.

Tefal anbefaler også på sine nettsider å vaske pannen for hånd med såpevann. Men de skriver også at den må vaskes hver gang den har vært i bruk for «å fjerne fettfilmen fra overflaten».

Les også: Slik holder du benkeplaten fin

Markedssjef i Høyang Polaris, Gro Flisnes, er enig i at skuremiddel kan ripe opp belegget og dermed skade det. Men hun anbefaler å bruke en god såpe i rengjøringen, og trekker frem Zalo som eksempel.

– Skyll godt etterpå og tørk av, sier hun.

Tefal mener det ideelle er å bruke en nylonsvamp på begge sider av pannen. Flisnes sier det går fint med kost også, så lenge den ikke lager riper.

Les også: Slik rengjør du de skitneste stedene i huset

BildeIKKE FOR VARMT: Hvor varmt vann skal man bruke når man skyller stekepannen? Ifølge matblogger Marit Westlie bør det ikke være for varmt. Foto: Ina Stavrum

Slik fjerner du matrester

Det er fort gjort å svi fast matrester selv i panner med slippbelegg. Ifølge Flisnes er det ofte nettopp fastbrent mat som hindrer belegget i å gjøre jobben sin. Feil bruk av redskap eller for høy varme kan også gjøre belegget tørt og skadet.

Det kan være fristende å gyve løs med skrapesiden av oppvaskkosten, men dette er ekspertens råd:

  • Kok opp vann og oppvaskmaskinpulver i pannen eller kjelen (cirka 2 spiseskjeer per 1-2 liter)
  • La dette småputre i cirka 45 minutter og skyll godt etterpå

Skyldes problemet varme eller skade, er det derimot vanskelig å gjøre noe med saken.

– Mange mener at man må bytte panne minst hvert tredje år. Men dette er mye avhengig av bruk og spesielt hvorvidt man er varsom med varmen, sier Gro Flisnes fra Høyang Polaris.

Vær spesielt oppmerksom på induksjonstopper som gir rask varme.

Les også: De vanligste rengjøringstabbene

Skyller i lunket vann først

Marit Røttingsnes Westlie står bak bloggen Fru Timian og har skrevet flere kokebøker. Etter bruk pleier hun å skylle pannen eller kjelen i lunket vann, for deretter å vaske med oppvaskbørste og Zalo som normalt.

– Det er viktig at vannet ikke er for varmt, for da kan melkeprotein brenne seg fast og det skal man passe seg for.

Hun bruker svamp med skrubbeside på sine teflonpanner, men er opptatt av at de ikke skal være for grove og at hun ikke skrubber for hardt.

– Hvis noe setter seg fast synes jeg det er best å bruke oppvaskmiddel i løs form, altså det man bruker i oppvaskmaskinen, til å drysse oppå. Deretter fyller jeg varmt vann og lar pannen eller kjelen stå i noen timer. Da løser deg seg som regel bedre opp enn om man bruker Zalo, og det skader ikke teflonbelegget.

Les også: Dingsene som får deg til å digge rengjøring

BildeI BLØT?: Noen legger teflonpannen i bløt for å fjerne matrester. Gro Flisnes i Høyang Polaris anbefaler å koke bort restene ved hjelp av oppvaskmaskinmiddel. Foto: Ina Stavrum

Riktig bruk er viktigst

I likhet med Kristine Gutzkow fra Folkehelseinstituttet mener Westlie at det er på høy tid å kvitte med seg med pannen eller kjelen hvis det begynner å falle av flak av belegget.

Selv om hun unngår å bruke skarpe materialer som kan ripe opp bunnen bruker hun bruker sine kjøkkenredskaper hardere enn anbefalt, også stekepannene med teflon.

– De skal jo egentlig ikke brukes på så høy varme, men jeg steker for eksempel biff i mine. Jeg kjører dem inn i stekeovnen også. Med slik hard bruk slites en panne ut i løpet av et år, forteller Westlie.

Les også: To runder måtte til for at Jifs ovnsrens skulle virke

Faser ut bruken av PFOA

Det er imidlertid høye temperaturer som gjør at perfluorert oktansyre (PFOA) slippes løs. PFOA er grunnen til at teflonbelegg lenge har vært omdiskutert.

– Man skal ikke råsteke i teflonpanner, for da ødelegges belegget. Hvis du flytter pannen rett over i iskaldt vann etterpå hvis jeg tro at det også kan være uheldig. Risikoen med høy temperatur er at det kan føre til at det damper og at man inhalerer det, forteller Gutzkow.

Les også: Derfor må du aldri blande klor og salmiakk

PFOA binder seg til proteiner i blodet og holder seg lenge i kroppen. Gutzkow forteller at befolkningsstudier har sett sammenheng med spesielt to ting: økning i kolesterol og lavere fødselsvekt.

Det er innført nasjonalt forbud mot PFOA i forbrukerprodukter, men virksomheter har anledning til å selge ut varer som per 1. juli 2014 var på lager i Norge.

Tefal, som ble nevnt tidligere i saken, presiserer for eksempel at det ikke finnes PFOA i deres produkter. I fjor oppga Ikea at de også faset ut all bruk av PFOA. Høyang Polaris har heller ikke dette stoffet i sine produkter.

Les også:

Tegn på fuktskadet bolig

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

De ti største kjøkkentabbene

Her er den beste stekepannen

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:14 Perlescoringer da Strømsgodset vant «sekspoengskampen»21:56 Historisk dårlig måling for Ap og Høyre21:48 Tre raketter avfyrt fra Gaza20:31 Mange lo da Raymond ville bli byregjeringsleder. Men han hadde litt rett20:24 Festfotball da Kristiansund slo Mjøndalen for første gang20:18 Kvinne omkom da bil havnet i vannet i Svolvær20:14 Bakenga scoret sitt første for Ranheim og reddet poeng19:59 Tromsø med borteseier over Brann19:58 Lillestrøm med borteseier over Haugesund19:56 Nye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31 Joelinton senket svakt Tottenham19:01 Artisten Anne Grete Preus er død18:53 Ødegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43 – Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36 To politifolk skutt og såret i Finland18:32 Trump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20 To til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16 Regjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59 Agüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52 MDG-Lan takker nei til regjeringens bompengekutt16:46 Nok en republikaner stiller mot Trump16:31 Irans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08 Demonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18 Sju døde da helikopter og småfly krasjet på Mallorca14:56 Strand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46 Svensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42 Moskus skutt sør for Otta12:55 Tenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19 Nydalens beboere «drukner» i betong12:11 Trump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39 Livstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27 Papuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09 Person funnet død i Sandnes09:43 Passasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06 Livsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02 Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Politileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år
Siste nytt
22:14SportPerlescoringer da Strømsgodset vant «sekspoengskampen»21:56PolitikkHistorisk dårlig måling for Ap og Høyre21:48VerdenTre raketter avfyrt fra Gaza20:31PolitikkMange lo da Raymond ville bli byregjeringsleder. Men han hadde litt rett20:24SportFestfotball da Kristiansund slo Mjøndalen for første gang20:18NorgeKvinne omkom da bil havnet i vannet i Svolvær20:14SportBakenga scoret sitt første for Ranheim og reddet poeng19:59SportTromsø med borteseier over Brann19:58SportLillestrøm med borteseier over Haugesund19:56SportNye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31SportJoelinton senket svakt Tottenham19:01KulturArtisten Anne Grete Preus er død18:53SportØdegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43Reise– Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36VerdenTo politifolk skutt og såret i Finland18:32VerdenTrump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20NorgeTo til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16NorgeRegjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59SportAgüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52PolitikkMDG-Lan takker nei til regjeringens bompengekutt16:46VerdenNok en republikaner stiller mot Trump16:31VerdenIrans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08VerdenDemonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18VerdenSju døde da helikopter og småfly krasjet på Mallorca14:56VerdenStrand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46SportSvensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42NorgeMoskus skutt sør for Otta12:55NorgeTenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19NorgeNydalens beboere «drukner» i betong12:11PengerTrump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39NorgeLivstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27VerdenPapuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09NorgePerson funnet død i Sandnes09:43VerdenPassasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06VerdenLivsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02NorgeRegjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgePolitileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus