Slik påvirker musikken følelsene våre

STEMNING: Med rett musikk skaper en dyktig DJ god stemning på diskoteket. Illustrasjonsfoto: Colourbox
STEMNING: Med rett musikk skaper en dyktig DJ god stemning på diskoteket. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Musikk påvirker følelsene våre og henter frem minner du trodde du hadde glemt.

Det er mange grunner til at musikk vekker sterke følelser, men psykologspesialist ved Favne Psykologbistand, Vidar M. S. Husby, mener at den aller mest åpenbare er at den umiddelbart trykker på så mange knapper i oss på en gang.

Aktiverer følelser

- Vi vet at musikk utløser en kaskade av begivenheter i hjernen, sier han.

I tillegg til hjernens behandling av selve lyden, aktiveres følelser som innebærer våre helt egne assosiasjoner - emosjonelt og kroppslig.

- Dette er aktiviteten til dypere strukturer i hjernen enn den vi vanligvis lar fylle vår bevissthet. Det sentrale her er at musikken tydeligvis appellerer til veldig mye mer i oss enn det vi ellers går og er bevisste på, sier han.

Denne musikken hjelper deg å fokusere:

Fungerer som terapi

Denne bevisstheten mener Husby er både viktig og bra.

- Jeg tror dette er umåtelig godt for oss, for det er så mye mer i mitt og ditt liv enn det vi går og tenker på og vet om. Når vi gjenopplever erfaringer som er vesentlig i livet, enten på godt eller vondt, får vi samtidig servert en gyllen mulighet til å håndtere dette materialet, sier han.

Musikken fungerer da som terapi.

- Mange terapimodeller har nettopp dette, reaktivering og reprosessering av emosjonelt viktig materiale, som essens, sier han.

Smitsomme følelser

At følelser og musikk henger tett sammen, er det altså ingen tvil om.

- Det finnes en teori i musikkpsykologien om at det er emosjonell smitte som utløser følelser når vi hører på musikk. Når musikken vi hører minner om en følelse, smitter denne følelsen over på oss, sier Even Ruud.

Han er professor ved Institutt for musikkvitenskap ved Universitet i Oslo og professor i musikkterapi ved Norges Musikkhøgskole.

Så når musikken eller sangen er trist, smitter altså tristheten over på deg, og er melodien glad og lett, føler også du deg lettere til sinns.

Skrur tilbake tiden

Når vi hører på musikk, får vi gjerne også opp rike minner knyttet til hver enkelt melodi.

Ikke bare episodiske minner om hva som skjedde når, men også hvordan vi hadde det med det som skjedde.

Det er som om du kan kjenne det i nåtid, kroppslig og på sinnsstemningen, og det er nesten som tiden skrus tilbake i sinnet.

- Du er igjen 19 år, sitter på en benk i byen du kommer fra og tenker på en dame du ikke fikk på kroken. Og når Morrisey klager om alt sitt savn, så kjenner du igjen lengselen selv om det er en evighet siden. Musikken vekker ikke bare minnet, den reaktiverer en komplett tilstand av følelser, kroppslige opplevelser og tanker, sier Husby.

Når inn til følelsessenteret

Ruud er enig.

- Vi husker ikke alt vi har opplevd i løpet av livet, og de minnene vi har er gjerne knyttet til det som har med følelser å gjøre. Og siden musikk også er sterkt knyttet til det emosjonelle, er det større sjanse for at minnene vekkes når vi hører musikk vi hørte samtidig som vi hadde en bestemt følelse, sier han.

Sanseinntrykkene våre, når vi lytter til musikk, går for øvrig rett inn i hjernens følelsessenter.

Altså det samme stedet i hjernen som behandler følelsene dine.

Berører alle aldre

Videre er musikk et uttrykk som alle kan oppfatte.

- Min sønn på tre år og min datter på åtte kan danse til ”I sat by the ocean” av Queens of the Stoneage, og det kan også jeg. Det til tross for at vi alle tre har helt ulike forutsetninger for å bli beveget av sangen, sier Husby.

Uavhengig av kultur, alder, etnisitet og erfaring syns han derfor det er trygt å påstå at musikk er et uttrykk som vi har lett for å bli stimulert og beveget av.

Må modnes for å forstå

Også Ruud mener at det at vi smittes av musikkens følelser, er uavhengig av kultur.

Det at barn lar seg bevege av musikk, mener han derimot først og fremst skyldes at de syns det er gøy å være i bevegelse og danse.

- Jeg tror nok imidlertid at vi må være litt eldre for å forså at musikken dreier seg om ulike følelser. Vi vil nok ikke forstå de differensierte følelsene før vi er 12-13 år og begynner å forstå og bli opptatt av innholdet i musikken, sier han.

Kollektiv opplevelse

Husby legger videre til at musikk også er kollektivt.

- Hvis du tenker tilbake på en god konsertopplevelse, vil du kunne huske at publikum, enten det var 20 eller 1000 tilstede, opplevde noe av det samme, sier han.

På konsert tramper vi den samme takten, synger med til de samme refrengene, headbanger til de samme riffene og blir grepet av lignende stemninger.

- Og vi hever lighteren til de samme balladene eller nyter de samme sonatene. På et nivå er vi individer, men i musikken er vi på et annet nivå et kollektiv der individene virker pålogget hverandre gjennom lik adferd og like bevegelser. Et kollektiv organisert av musikkens rytme, lidenskap, stemninger og melodi, sier han.

En kunst DJ-er kan

Valg av musikk er neppe tilfeldig i slike sammenhenger, for en dyktig DJ har god forståelse for forbindelsen mellom musikk og følelser.

- De er gjerne veldig gode til intuitivt å velge musikk som bygger oss opp mot et høydepunkt. På et diskotek er det gjerne en ganske homogen gruppe tilstede, og da er det lettere å forutse hva slags musikk som skal til for å sette dem i stemning, sier Ruud.

På radiostasjonene er det kanskje verre.

Stasjonen har gjerne en bestemt målgruppe å forholde seg til, men menneskene som lytter ha veldig forskjellige utgangspunkt følelsesmessig.

Ulike opplevelser

Derfor treffer musikken dem på ulike måter.

For selv om det kanskje kan være lett å tenke at trist og glad musikk har samme virkning på alle, er det ikke slik.

For en musikkterapeut er det for eksempel ikke mulig å si at en bestemt type musikk får deg i godt humør eller får deg til å slappe av før sengetid, før han eller hun vet mer om deg.

- Noen finner avspenning i heavy metal, mens andre blir stresset av å høre slik musikk, sier Ruud.

Saken fortsetter under bildetTRIST: Når du hører igjen musikk fra en trist periode av livet, er følelsene ofte raskt tilbake. Illustrasjonsfoto: ColourboxTRIST: Når du hører igjen musikk fra en trist periode av livet, er følelsene ofte raskt tilbake. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Vi styrer følelsene

Radioprodusentene, terapeutene og DJ-ene bruker musikken bevisst, men ifølge forskningen gjør også du og jeg det i stadig større grad.

Mens følelsene før ble styrt av tilfeldig musikk man hørte, gjør vi i dag mer bevisste valg når vi lager spillelister med treningsmusikk, avslapningsmusikk og jobbemusikk.

- Vi bruker rett og slett musikken til å regulerer følelsene våre. Vi går rundt med vårt eget musikkbibliotek i mobiltelefonen eller iPoden og kan selv hente frem musikk for å sette oss i bestemte sinnsstemninger. Dette er helt nytt. Det er med andre ord ingen tvil om at bevisstheten rundt dette er stor, og at folk vet hva de vil ha, sier Ruud.

Musikk for spedbarn

Husby trekker også frem hvor grunnleggende musikk er, noe som kommer frem gjennom spedbarnsforskning.

Her løftes interessante, musikalske kvaliteter i samspillet mellom omsorgspersoner og baby frem.

- Studerer man en samtale mellom en forelder og vedkommendes spedbarn blir dette tydelig. De intoner seg til hverandre når for eksempel pappaen i begynnelsen går en oktav opp og legger seg i samme toneleie som barnet er i, sier han.

Far og barn blir da samstemte også i rytmen, og de etablerer turtaking.

Stemmene er preget av melodi som regulerer barnets indre tilstand.

Usynkron kommunikasjon

- Her ser vi en meget tydelig link mellom musikk og følelser, og vi kan bruke musikkbegreper for å beskrive denne nonverbale dialogen, sier Husby.

Vi kan kalle det crescendo når far øker intensiteten i sine ytringer, decrescendo når han roer barnet eller accelerando hvis han er stresset eller engstelig.

- Og slik medlemmene i et band eller orkester kan være ustemt, usynkrone og spille i utakt, kan heller ikke denne intuitive dialogen mellom forelder og spedbarn fungere utviklende hvis en sensitiv inntoning ikke er på plass. Vi vet at dette er essensielt for sunn utvikling hos barnet, og at selv nyfødte spedbarn blir frustrerte, ensomme og uregulerte når de opplever at foreldrene er usynkrone og umelodiøse, sier han.

Bruker musikken aktivt

- Et siste, men like vesentlig, moment er at musikken er følelsesregulerende. Slik spedbarn gjør det i sin dialog, kan musikk også av voksne brukes til å regulere egne følelser, sier Husby.

Vi kan blant annet bruke musikken til å tydeliggjøre og formattere egne tvetydige og rotete sinnstilstander.

- Aggresjon blir tydeligere når du hører på Rage against the machine, Carcass eller Slayer, tristheten klarere når du hører på The Smiths og gleden mer opplevd når vi hører Will Farrells ”Happy”, sier han.

Melodi gir god terapi

Husby forteller at disse prinsippene brukes direkte i terapi.

- I terapi møtes to mennesker og forsøker å etablere en sann, ærlig, hjelpsom og presis kontakt. Inntoning og samstemthet er da en forutsetning for at dette skal kunne skje, akkurat som i musikk, sier han.

Han forteller at det i terapi med barn som sliter med affektregulering og angst har vist seg nyttig at terapeuten for eksempel bruker melodien i sin stemme til å roe barnet.

Les også:

Kvinner gråter fem ganger oftere enn menn

Slik påvirker alkoholen følelsene dine

Derfor trøstespiser kvinner

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:07 Dom mot dansk kvinne tiltalt for gigant-svindel10:06 Nødnettet er nede flere steder i landet10:03 Syrere på flukt: – Dette er helvetet10:00 Jazzmusikeren Jon Christensen død09:31 Flere kildesorterer plast09:30 Medier: Barcelona kjøper fri dansk angrepsspiller09:12 Chelsea-profil brakk nesen08:58 Voldsom krasj på sisterunden av Daytona 50008:41 35.000 stillinger kan forsvinne i HSBC08:40 Voldsdømte kan jobbe i barnehage – Frp vil «tette hull»08:32 18-årsgrense for dataspill som inneholder gambling08:28 USAs største speiderorganisasjon slår seg selv konkurs07:53 Fortsatt stengte fjelloverganger – og Bergensbanen hindres av snøras07:29 Sykehusdirektør i Wuhan bekreftet død av covid-1907:26 Norsk golfprofil: – Jeg la for mye press på meg selv07:00 Landslagsledelsen avviser press på Klæbo06:54 Professor oppgitt over corona-panikken: – På linje med normal influensa06:54 Norsk håp nådde ikke opp i «America’s Got Talent»06:48 Kina: Laveste antall nye smittede hittil i februar06:31 Trøen vil sette punktum for Stortingets byggeskandale06:30 MDG mener Aps ulveforslag vil gjøre Norge til en europeisk skamplett06:28 Haalands stjernemøte med Mbappé05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:30 Høie får ny sykehusstrid på bordet – drar på lytteturné05:27 Eckhoff: – Jeg har nok lagt det største presset på meg selv05:25 Sju av åtte undersøkte sykehus bryter loven for utplasserte pasienter04:47 Nå er maksgrensen på barn per sæddonor fjernet i Norge04:29 Tre av fire i Australia rammet av skogbrannene04:08 Politidirektoratet med ny metoo-undersøkelse i politiet03:22 Kvinner og barn trampet til døde i Niger03:17 Maskert butikkraner i Stavanger02:51 Canada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer02:27 Overlege fraråder for tidlig meslingvaksine02:11 Leger advarer om Storbritannias behandling av Julian Assange01:32 Pollestad kritiserte Michelin-oppstyr – sosiale medier kokte01:25 Norske Angelina Jordan en av favorittene til å vinne «America’s Got Talent»00:52 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:07 Widerøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt23:40 Reiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen23:25 Apple rammet av koronavirus23:02 Johnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30 Raiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02 Verdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52 Matbutikk ranet i Stavanger21:23 Da fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33 Ny dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53 Raser mot «sprø plan» – frykter millionby vil stinke råtne egg19:27 «Spøkelsesskip» dukket opp i Irland19:07 Lekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56 Sykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28 UD fraråder reiser til store deler av Kina17:54 Bare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42 Sinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25 Knut (68) tror ikke på menneskeskapte klimaendringer – startet «folkeopprør»17:21 Norske soldater har gjenopptatt treningen av irakiske styrker17:19 Drikkevannet må fortsatt kokes i deler av Oslo17:16 Det vil stinke i regjeringen så lenge fiskeriministeren er der16:25 50 værfaste i snøstorm: – Umulig å komme noe sted16:05 Guardiola blir i Manchester City15:40 Fotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34 Slutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08 Casper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07 Person siktet for drapsforsøk på pub14:33 – Det som nå skjer, er noe av det verste vi har sett i løpet av krigen i Syria14:06 EU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05 Politiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05 Treneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04 En av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03 Neymar friskmeldt til Haaland-møte12:57 Tone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55 Johaug ler av svensk favorittstempel12:46 – Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene12:22 Møte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21 Grønt lys for atomkraft i Emiratene12:19 Doping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04 Philip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58 Politidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52 Østfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52 Russisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14 Burkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11 Jakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11 Widerøe kutter 4.000 avganger: – Likevel har vi ingen valg11:04 Storbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04 Klæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57 Folk bare rister på hodet av Trump. Det er slik demokratier dør10:50 Slik kommer pengene frem til et av klodens mest utilgjengelige områder10:42 Lønnsforskjellene har sluttet å øke10:41 Manchester United-legende er død10:35 Norske eldste person er død10:34 IS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20 Mann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05 Nedgang for norsk eksport i januar10:05 Lillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49 Slik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38 Australsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38 Ekstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21 Medier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20 NRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel
Siste nytt
10:07VerdenDom mot dansk kvinne tiltalt for gigant-svindel10:06NorgeNødnettet er nede flere steder i landet10:03VerdenSyrere på flukt: – Dette er helvetet10:00KulturJazzmusikeren Jon Christensen død09:31NorgeFlere kildesorterer plast09:30SportMedier: Barcelona kjøper fri dansk angrepsspiller09:12SportChelsea-profil brakk nesen08:58SportVoldsom krasj på sisterunden av Daytona 50008:41Penger35.000 stillinger kan forsvinne i HSBC08:40PolitikkVoldsdømte kan jobbe i barnehage – Frp vil «tette hull»08:32Kultur18-årsgrense for dataspill som inneholder gambling08:28VerdenUSAs største speiderorganisasjon slår seg selv konkurs07:53NorgeFortsatt stengte fjelloverganger – og Bergensbanen hindres av snøras07:29VerdenSykehusdirektør i Wuhan bekreftet død av covid-1907:26SportNorsk golfprofil: – Jeg la for mye press på meg selv07:00SportLandslagsledelsen avviser press på Klæbo06:54Helse og livsstilProfessor oppgitt over corona-panikken: – På linje med normal influensa06:54KulturNorsk håp nådde ikke opp i «America’s Got Talent»06:48VerdenKina: Laveste antall nye smittede hittil i februar06:31NorgeTrøen vil sette punktum for Stortingets byggeskandale06:30PolitikkMDG mener Aps ulveforslag vil gjøre Norge til en europeisk skamplett06:28SportHaalands stjernemøte med Mbappé05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie får ny sykehusstrid på bordet – drar på lytteturné05:27SportEckhoff: – Jeg har nok lagt det største presset på meg selv05:25NorgeSju av åtte undersøkte sykehus bryter loven for utplasserte pasienter04:47NorgeNå er maksgrensen på barn per sæddonor fjernet i Norge04:29VerdenTre av fire i Australia rammet av skogbrannene04:08NorgePolitidirektoratet med ny metoo-undersøkelse i politiet03:22VerdenKvinner og barn trampet til døde i Niger03:17NorgeMaskert butikkraner i Stavanger02:51VerdenCanada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer02:27NorgeOverlege fraråder for tidlig meslingvaksine02:11VerdenLeger advarer om Storbritannias behandling av Julian Assange01:32PolitikkPollestad kritiserte Michelin-oppstyr – sosiale medier kokte01:25VerdenNorske Angelina Jordan en av favorittene til å vinne «America’s Got Talent»00:52SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:07NorgeWiderøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt23:40SportReiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen23:25VerdenApple rammet av koronavirus23:02PolitikkJohnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30SportRaiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02PengerVerdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52NorgeMatbutikk ranet i Stavanger21:23NorgeDa fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33SportNy dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53VerdenRaser mot «sprø plan» – frykter millionby vil stinke råtne egg19:27Verden«Spøkelsesskip» dukket opp i Irland19:07VerdenLekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56VerdenSykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28NorgeUD fraråder reiser til store deler av Kina17:54Helse og livsstilBare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42SportSinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25NorgeKnut (68) tror ikke på menneskeskapte klimaendringer – startet «folkeopprør»17:21NorgeNorske soldater har gjenopptatt treningen av irakiske styrker17:19NorgeDrikkevannet må fortsatt kokes i deler av Oslo17:16StemmerDet vil stinke i regjeringen så lenge fiskeriministeren er der16:25Norge50 værfaste i snøstorm: – Umulig å komme noe sted16:05SportGuardiola blir i Manchester City15:40SportFotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34PengerSlutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08SportCasper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07NorgePerson siktet for drapsforsøk på pub14:33Verden– Det som nå skjer, er noe av det verste vi har sett i løpet av krigen i Syria14:06VerdenEU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05NorgePolitiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05SportTreneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04NorgeEn av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03SportNeymar friskmeldt til Haaland-møte12:57KulturTone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55SportJohaug ler av svensk favorittstempel12:46Norge– Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene12:22SportMøte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21VerdenGrønt lys for atomkraft i Emiratene12:19SportDoping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04NorgePhilip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58NorgePolitidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52NorgeØstfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52SportRussisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14VerdenBurkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11NorgeJakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11ReiseWiderøe kutter 4.000 avganger: – Likevel har vi ingen valg11:04VerdenStorbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04SportKlæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57StemmerFolk bare rister på hodet av Trump. Det er slik demokratier dør10:50VerdenSlik kommer pengene frem til et av klodens mest utilgjengelige områder10:42PengerLønnsforskjellene har sluttet å øke10:41SportManchester United-legende er død10:35NorgeNorske eldste person er død10:34NorgeIS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20NorgeMann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05PengerNedgang for norsk eksport i januar10:05SportLillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49PolitikkSlik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38VerdenAustralsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38SportEkstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21VerdenMedier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20KulturNRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus