Slik påvirker musikken følelsene våre

STEMNING: Med rett musikk skaper en dyktig DJ god stemning på diskoteket. Illustrasjonsfoto: Colourbox
STEMNING: Med rett musikk skaper en dyktig DJ god stemning på diskoteket. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Musikk påvirker følelsene våre og henter frem minner du trodde du hadde glemt.

Det er mange grunner til at musikk vekker sterke følelser, men psykologspesialist ved Favne Psykologbistand, Vidar M. S. Husby, mener at den aller mest åpenbare er at den umiddelbart trykker på så mange knapper i oss på en gang.

Aktiverer følelser

- Vi vet at musikk utløser en kaskade av begivenheter i hjernen, sier han.

I tillegg til hjernens behandling av selve lyden, aktiveres følelser som innebærer våre helt egne assosiasjoner - emosjonelt og kroppslig.

- Dette er aktiviteten til dypere strukturer i hjernen enn den vi vanligvis lar fylle vår bevissthet. Det sentrale her er at musikken tydeligvis appellerer til veldig mye mer i oss enn det vi ellers går og er bevisste på, sier han.

Denne musikken hjelper deg å fokusere:

Fungerer som terapi

Denne bevisstheten mener Husby er både viktig og bra.

- Jeg tror dette er umåtelig godt for oss, for det er så mye mer i mitt og ditt liv enn det vi går og tenker på og vet om. Når vi gjenopplever erfaringer som er vesentlig i livet, enten på godt eller vondt, får vi samtidig servert en gyllen mulighet til å håndtere dette materialet, sier han.

Musikken fungerer da som terapi.

- Mange terapimodeller har nettopp dette, reaktivering og reprosessering av emosjonelt viktig materiale, som essens, sier han.

Smitsomme følelser

At følelser og musikk henger tett sammen, er det altså ingen tvil om.

- Det finnes en teori i musikkpsykologien om at det er emosjonell smitte som utløser følelser når vi hører på musikk. Når musikken vi hører minner om en følelse, smitter denne følelsen over på oss, sier Even Ruud.

Han er professor ved Institutt for musikkvitenskap ved Universitet i Oslo og professor i musikkterapi ved Norges Musikkhøgskole.

Så når musikken eller sangen er trist, smitter altså tristheten over på deg, og er melodien glad og lett, føler også du deg lettere til sinns.

Skrur tilbake tiden

Når vi hører på musikk, får vi gjerne også opp rike minner knyttet til hver enkelt melodi.

Ikke bare episodiske minner om hva som skjedde når, men også hvordan vi hadde det med det som skjedde.

Det er som om du kan kjenne det i nåtid, kroppslig og på sinnsstemningen, og det er nesten som tiden skrus tilbake i sinnet.

- Du er igjen 19 år, sitter på en benk i byen du kommer fra og tenker på en dame du ikke fikk på kroken. Og når Morrisey klager om alt sitt savn, så kjenner du igjen lengselen selv om det er en evighet siden. Musikken vekker ikke bare minnet, den reaktiverer en komplett tilstand av følelser, kroppslige opplevelser og tanker, sier Husby.

Når inn til følelsessenteret

Ruud er enig.

- Vi husker ikke alt vi har opplevd i løpet av livet, og de minnene vi har er gjerne knyttet til det som har med følelser å gjøre. Og siden musikk også er sterkt knyttet til det emosjonelle, er det større sjanse for at minnene vekkes når vi hører musikk vi hørte samtidig som vi hadde en bestemt følelse, sier han.

Sanseinntrykkene våre, når vi lytter til musikk, går for øvrig rett inn i hjernens følelsessenter.

Altså det samme stedet i hjernen som behandler følelsene dine.

Berører alle aldre

Videre er musikk et uttrykk som alle kan oppfatte.

- Min sønn på tre år og min datter på åtte kan danse til ”I sat by the ocean” av Queens of the Stoneage, og det kan også jeg. Det til tross for at vi alle tre har helt ulike forutsetninger for å bli beveget av sangen, sier Husby.

Uavhengig av kultur, alder, etnisitet og erfaring syns han derfor det er trygt å påstå at musikk er et uttrykk som vi har lett for å bli stimulert og beveget av.

Må modnes for å forstå

Også Ruud mener at det at vi smittes av musikkens følelser, er uavhengig av kultur.

Det at barn lar seg bevege av musikk, mener han derimot først og fremst skyldes at de syns det er gøy å være i bevegelse og danse.

- Jeg tror nok imidlertid at vi må være litt eldre for å forså at musikken dreier seg om ulike følelser. Vi vil nok ikke forstå de differensierte følelsene før vi er 12-13 år og begynner å forstå og bli opptatt av innholdet i musikken, sier han.

Kollektiv opplevelse

Husby legger videre til at musikk også er kollektivt.

- Hvis du tenker tilbake på en god konsertopplevelse, vil du kunne huske at publikum, enten det var 20 eller 1000 tilstede, opplevde noe av det samme, sier han.

På konsert tramper vi den samme takten, synger med til de samme refrengene, headbanger til de samme riffene og blir grepet av lignende stemninger.

- Og vi hever lighteren til de samme balladene eller nyter de samme sonatene. På et nivå er vi individer, men i musikken er vi på et annet nivå et kollektiv der individene virker pålogget hverandre gjennom lik adferd og like bevegelser. Et kollektiv organisert av musikkens rytme, lidenskap, stemninger og melodi, sier han.

En kunst DJ-er kan

Valg av musikk er neppe tilfeldig i slike sammenhenger, for en dyktig DJ har god forståelse for forbindelsen mellom musikk og følelser.

- De er gjerne veldig gode til intuitivt å velge musikk som bygger oss opp mot et høydepunkt. På et diskotek er det gjerne en ganske homogen gruppe tilstede, og da er det lettere å forutse hva slags musikk som skal til for å sette dem i stemning, sier Ruud.

På radiostasjonene er det kanskje verre.

Stasjonen har gjerne en bestemt målgruppe å forholde seg til, men menneskene som lytter ha veldig forskjellige utgangspunkt følelsesmessig.

Ulike opplevelser

Derfor treffer musikken dem på ulike måter.

For selv om det kanskje kan være lett å tenke at trist og glad musikk har samme virkning på alle, er det ikke slik.

For en musikkterapeut er det for eksempel ikke mulig å si at en bestemt type musikk får deg i godt humør eller får deg til å slappe av før sengetid, før han eller hun vet mer om deg.

- Noen finner avspenning i heavy metal, mens andre blir stresset av å høre slik musikk, sier Ruud.

Saken fortsetter under bildetTRIST: Når du hører igjen musikk fra en trist periode av livet, er følelsene ofte raskt tilbake. Illustrasjonsfoto: ColourboxTRIST: Når du hører igjen musikk fra en trist periode av livet, er følelsene ofte raskt tilbake. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Vi styrer følelsene

Radioprodusentene, terapeutene og DJ-ene bruker musikken bevisst, men ifølge forskningen gjør også du og jeg det i stadig større grad.

Mens følelsene før ble styrt av tilfeldig musikk man hørte, gjør vi i dag mer bevisste valg når vi lager spillelister med treningsmusikk, avslapningsmusikk og jobbemusikk.

- Vi bruker rett og slett musikken til å regulerer følelsene våre. Vi går rundt med vårt eget musikkbibliotek i mobiltelefonen eller iPoden og kan selv hente frem musikk for å sette oss i bestemte sinnsstemninger. Dette er helt nytt. Det er med andre ord ingen tvil om at bevisstheten rundt dette er stor, og at folk vet hva de vil ha, sier Ruud.

Musikk for spedbarn

Husby trekker også frem hvor grunnleggende musikk er, noe som kommer frem gjennom spedbarnsforskning.

Her løftes interessante, musikalske kvaliteter i samspillet mellom omsorgspersoner og baby frem.

- Studerer man en samtale mellom en forelder og vedkommendes spedbarn blir dette tydelig. De intoner seg til hverandre når for eksempel pappaen i begynnelsen går en oktav opp og legger seg i samme toneleie som barnet er i, sier han.

Far og barn blir da samstemte også i rytmen, og de etablerer turtaking.

Stemmene er preget av melodi som regulerer barnets indre tilstand.

Usynkron kommunikasjon

- Her ser vi en meget tydelig link mellom musikk og følelser, og vi kan bruke musikkbegreper for å beskrive denne nonverbale dialogen, sier Husby.

Vi kan kalle det crescendo når far øker intensiteten i sine ytringer, decrescendo når han roer barnet eller accelerando hvis han er stresset eller engstelig.

- Og slik medlemmene i et band eller orkester kan være ustemt, usynkrone og spille i utakt, kan heller ikke denne intuitive dialogen mellom forelder og spedbarn fungere utviklende hvis en sensitiv inntoning ikke er på plass. Vi vet at dette er essensielt for sunn utvikling hos barnet, og at selv nyfødte spedbarn blir frustrerte, ensomme og uregulerte når de opplever at foreldrene er usynkrone og umelodiøse, sier han.

Bruker musikken aktivt

- Et siste, men like vesentlig, moment er at musikken er følelsesregulerende. Slik spedbarn gjør det i sin dialog, kan musikk også av voksne brukes til å regulere egne følelser, sier Husby.

Vi kan blant annet bruke musikken til å tydeliggjøre og formattere egne tvetydige og rotete sinnstilstander.

- Aggresjon blir tydeligere når du hører på Rage against the machine, Carcass eller Slayer, tristheten klarere når du hører på The Smiths og gleden mer opplevd når vi hører Will Farrells ”Happy”, sier han.

Melodi gir god terapi

Husby forteller at disse prinsippene brukes direkte i terapi.

- I terapi møtes to mennesker og forsøker å etablere en sann, ærlig, hjelpsom og presis kontakt. Inntoning og samstemthet er da en forutsetning for at dette skal kunne skje, akkurat som i musikk, sier han.

Han forteller at det i terapi med barn som sliter med affektregulering og angst har vist seg nyttig at terapeuten for eksempel bruker melodien i sin stemme til å roe barnet.

Les også:

Kvinner gråter fem ganger oftere enn menn

Slik påvirker alkoholen følelsene dine

Derfor trøstespiser kvinner

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:59 Mann knivstukket i Oslo sentrum23:46 Burrow vant Heisman-trofeet med rekordmargin23:30 Benzema-mål etter Courtois-nikk berget tabelltoppen for Real Madrid23:19 Ett av tre Babcock-fly med værrestriksjoner settes inn i tjeneste mandag23:18 Stefan Strandberg klar for italiensk Serie B23:12 Martin Ødegaard slår tilbake mot kritikk og avviser boikott23:05 Ronaldo-dobbel sendte Juventus i rygg på Inter22:45 Drammen: Etterlyser «Postmann Pat-bil» etter påkjørsel22:16 15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38 USA har utvist kinesiske diplomater21:33 Dette hendte i verden i 201921:20 Martin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56 Erdogan truer med å stenge sentral flybase20:13 TV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06 De Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02 Ny smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51 Lindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25 Johnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07 Midtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49 Vlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15 18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48 Oppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40 Vertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34 Amalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44 Simen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32 Premieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08 Vy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07 Simen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03 Thingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32 Solberg skuffet etter klimamøtet15:18 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13 Dansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05 Kinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54 Birkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38 Bryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22 Nederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22 Tiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22 Guterres: Jeg er skuffet14:12 Elvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10 Ingen jubel etter FNs klimakonferanse13:34 Russisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32 Kristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:00 Tiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30 Hotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29 Tiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16 Gjetere drept i Nigeria12:14 Johaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09 Total norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57 Barn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57 Kvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36 Therese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Ingen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13 Nordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03 King tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37 Klimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen
Siste nytt
23:59NorgeMann knivstukket i Oslo sentrum23:46SportBurrow vant Heisman-trofeet med rekordmargin23:30SportBenzema-mål etter Courtois-nikk berget tabelltoppen for Real Madrid23:19NorgeEtt av tre Babcock-fly med værrestriksjoner settes inn i tjeneste mandag23:18SportStefan Strandberg klar for italiensk Serie B23:12SportMartin Ødegaard slår tilbake mot kritikk og avviser boikott23:05SportRonaldo-dobbel sendte Juventus i rygg på Inter22:45NorgeDrammen: Etterlyser «Postmann Pat-bil» etter påkjørsel22:16Norge15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38VerdenUSA har utvist kinesiske diplomater21:33VerdenDette hendte i verden i 201921:20SportMartin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56VerdenErdogan truer med å stenge sentral flybase20:13NorgeTV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06SportDe Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02SportNy smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51SportLindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25VerdenJohnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07SportMidtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49SportVlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15Sport18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48NorgeOppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40SportVertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34SportAmalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44SportSimen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32ReisePremieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08ReiseVy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07SportSimen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03SportThingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32VerdenSolberg skuffet etter klimamøtet15:18VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13VerdenDansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05SportKinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54SportBirkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38NorgeBryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22SportNederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22SportTiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22VerdenGuterres: Jeg er skuffet14:12VerdenElvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10VerdenIngen jubel etter FNs klimakonferanse13:34SportRussisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32SportKristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:00SportTiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30PengerHotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29SportTiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16VerdenGjetere drept i Nigeria12:14SportJohaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09SportTotal norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57VerdenBarn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57NorgeKvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36SportTherese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeIngen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13SportNordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03SportKing tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37ReiseKlimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus