Meny

Slik påvirker musikken følelsene våre

STEMNING: Med rett musikk skaper en dyktig DJ god stemning på diskoteket. Illustrasjonsfoto: Colourbox
STEMNING: Med rett musikk skaper en dyktig DJ god stemning på diskoteket. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Musikk påvirker følelsene våre og henter frem minner du trodde du hadde glemt.

Det er mange grunner til at musikk vekker sterke følelser, men psykologspesialist ved Favne Psykologbistand, Vidar M. S. Husby, mener at den aller mest åpenbare er at den umiddelbart trykker på så mange knapper i oss på en gang.

Aktiverer følelser

- Vi vet at musikk utløser en kaskade av begivenheter i hjernen, sier han.

I tillegg til hjernens behandling av selve lyden, aktiveres følelser som innebærer våre helt egne assosiasjoner - emosjonelt og kroppslig.

- Dette er aktiviteten til dypere strukturer i hjernen enn den vi vanligvis lar fylle vår bevissthet. Det sentrale her er at musikken tydeligvis appellerer til veldig mye mer i oss enn det vi ellers går og er bevisste på, sier han.

Denne musikken hjelper deg å fokusere:

Fungerer som terapi

Denne bevisstheten mener Husby er både viktig og bra.

- Jeg tror dette er umåtelig godt for oss, for det er så mye mer i mitt og ditt liv enn det vi går og tenker på og vet om. Når vi gjenopplever erfaringer som er vesentlig i livet, enten på godt eller vondt, får vi samtidig servert en gyllen mulighet til å håndtere dette materialet, sier han.

Musikken fungerer da som terapi.

- Mange terapimodeller har nettopp dette, reaktivering og reprosessering av emosjonelt viktig materiale, som essens, sier han.

Smitsomme følelser

At følelser og musikk henger tett sammen, er det altså ingen tvil om.

- Det finnes en teori i musikkpsykologien om at det er emosjonell smitte som utløser følelser når vi hører på musikk. Når musikken vi hører minner om en følelse, smitter denne følelsen over på oss, sier Even Ruud.

Han er professor ved Institutt for musikkvitenskap ved Universitet i Oslo og professor i musikkterapi ved Norges Musikkhøgskole.

Så når musikken eller sangen er trist, smitter altså tristheten over på deg, og er melodien glad og lett, føler også du deg lettere til sinns.

Skrur tilbake tiden

Når vi hører på musikk, får vi gjerne også opp rike minner knyttet til hver enkelt melodi.

Ikke bare episodiske minner om hva som skjedde når, men også hvordan vi hadde det med det som skjedde.

Det er som om du kan kjenne det i nåtid, kroppslig og på sinnsstemningen, og det er nesten som tiden skrus tilbake i sinnet.

- Du er igjen 19 år, sitter på en benk i byen du kommer fra og tenker på en dame du ikke fikk på kroken. Og når Morrisey klager om alt sitt savn, så kjenner du igjen lengselen selv om det er en evighet siden. Musikken vekker ikke bare minnet, den reaktiverer en komplett tilstand av følelser, kroppslige opplevelser og tanker, sier Husby.

Når inn til følelsessenteret

Ruud er enig.

- Vi husker ikke alt vi har opplevd i løpet av livet, og de minnene vi har er gjerne knyttet til det som har med følelser å gjøre. Og siden musikk også er sterkt knyttet til det emosjonelle, er det større sjanse for at minnene vekkes når vi hører musikk vi hørte samtidig som vi hadde en bestemt følelse, sier han.

Sanseinntrykkene våre, når vi lytter til musikk, går for øvrig rett inn i hjernens følelsessenter.

Altså det samme stedet i hjernen som behandler følelsene dine.

Berører alle aldre

Videre er musikk et uttrykk som alle kan oppfatte.

- Min sønn på tre år og min datter på åtte kan danse til ”I sat by the ocean” av Queens of the Stoneage, og det kan også jeg. Det til tross for at vi alle tre har helt ulike forutsetninger for å bli beveget av sangen, sier Husby.

Uavhengig av kultur, alder, etnisitet og erfaring syns han derfor det er trygt å påstå at musikk er et uttrykk som vi har lett for å bli stimulert og beveget av.

Må modnes for å forstå

Også Ruud mener at det at vi smittes av musikkens følelser, er uavhengig av kultur.

Det at barn lar seg bevege av musikk, mener han derimot først og fremst skyldes at de syns det er gøy å være i bevegelse og danse.

- Jeg tror nok imidlertid at vi må være litt eldre for å forså at musikken dreier seg om ulike følelser. Vi vil nok ikke forstå de differensierte følelsene før vi er 12-13 år og begynner å forstå og bli opptatt av innholdet i musikken, sier han.

Kollektiv opplevelse

Husby legger videre til at musikk også er kollektivt.

- Hvis du tenker tilbake på en god konsertopplevelse, vil du kunne huske at publikum, enten det var 20 eller 1000 tilstede, opplevde noe av det samme, sier han.

På konsert tramper vi den samme takten, synger med til de samme refrengene, headbanger til de samme riffene og blir grepet av lignende stemninger.

- Og vi hever lighteren til de samme balladene eller nyter de samme sonatene. På et nivå er vi individer, men i musikken er vi på et annet nivå et kollektiv der individene virker pålogget hverandre gjennom lik adferd og like bevegelser. Et kollektiv organisert av musikkens rytme, lidenskap, stemninger og melodi, sier han.

En kunst DJ-er kan

Valg av musikk er neppe tilfeldig i slike sammenhenger, for en dyktig DJ har god forståelse for forbindelsen mellom musikk og følelser.

- De er gjerne veldig gode til intuitivt å velge musikk som bygger oss opp mot et høydepunkt. På et diskotek er det gjerne en ganske homogen gruppe tilstede, og da er det lettere å forutse hva slags musikk som skal til for å sette dem i stemning, sier Ruud.

På radiostasjonene er det kanskje verre.

Stasjonen har gjerne en bestemt målgruppe å forholde seg til, men menneskene som lytter ha veldig forskjellige utgangspunkt følelsesmessig.

Ulike opplevelser

Derfor treffer musikken dem på ulike måter.

For selv om det kanskje kan være lett å tenke at trist og glad musikk har samme virkning på alle, er det ikke slik.

For en musikkterapeut er det for eksempel ikke mulig å si at en bestemt type musikk får deg i godt humør eller får deg til å slappe av før sengetid, før han eller hun vet mer om deg.

- Noen finner avspenning i heavy metal, mens andre blir stresset av å høre slik musikk, sier Ruud.

Saken fortsetter under bildetTRIST: Når du hører igjen musikk fra en trist periode av livet, er følelsene ofte raskt tilbake. Illustrasjonsfoto: ColourboxTRIST: Når du hører igjen musikk fra en trist periode av livet, er følelsene ofte raskt tilbake. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Vi styrer følelsene

Radioprodusentene, terapeutene og DJ-ene bruker musikken bevisst, men ifølge forskningen gjør også du og jeg det i stadig større grad.

Mens følelsene før ble styrt av tilfeldig musikk man hørte, gjør vi i dag mer bevisste valg når vi lager spillelister med treningsmusikk, avslapningsmusikk og jobbemusikk.

- Vi bruker rett og slett musikken til å regulerer følelsene våre. Vi går rundt med vårt eget musikkbibliotek i mobiltelefonen eller iPoden og kan selv hente frem musikk for å sette oss i bestemte sinnsstemninger. Dette er helt nytt. Det er med andre ord ingen tvil om at bevisstheten rundt dette er stor, og at folk vet hva de vil ha, sier Ruud.

Musikk for spedbarn

Husby trekker også frem hvor grunnleggende musikk er, noe som kommer frem gjennom spedbarnsforskning.

Her løftes interessante, musikalske kvaliteter i samspillet mellom omsorgspersoner og baby frem.

- Studerer man en samtale mellom en forelder og vedkommendes spedbarn blir dette tydelig. De intoner seg til hverandre når for eksempel pappaen i begynnelsen går en oktav opp og legger seg i samme toneleie som barnet er i, sier han.

Far og barn blir da samstemte også i rytmen, og de etablerer turtaking.

Stemmene er preget av melodi som regulerer barnets indre tilstand.

Usynkron kommunikasjon

- Her ser vi en meget tydelig link mellom musikk og følelser, og vi kan bruke musikkbegreper for å beskrive denne nonverbale dialogen, sier Husby.

Vi kan kalle det crescendo når far øker intensiteten i sine ytringer, decrescendo når han roer barnet eller accelerando hvis han er stresset eller engstelig.

- Og slik medlemmene i et band eller orkester kan være ustemt, usynkrone og spille i utakt, kan heller ikke denne intuitive dialogen mellom forelder og spedbarn fungere utviklende hvis en sensitiv inntoning ikke er på plass. Vi vet at dette er essensielt for sunn utvikling hos barnet, og at selv nyfødte spedbarn blir frustrerte, ensomme og uregulerte når de opplever at foreldrene er usynkrone og umelodiøse, sier han.

Bruker musikken aktivt

- Et siste, men like vesentlig, moment er at musikken er følelsesregulerende. Slik spedbarn gjør det i sin dialog, kan musikk også av voksne brukes til å regulere egne følelser, sier Husby.

Vi kan blant annet bruke musikken til å tydeliggjøre og formattere egne tvetydige og rotete sinnstilstander.

- Aggresjon blir tydeligere når du hører på Rage against the machine, Carcass eller Slayer, tristheten klarere når du hører på The Smiths og gleden mer opplevd når vi hører Will Farrells ”Happy”, sier han.

Melodi gir god terapi

Husby forteller at disse prinsippene brukes direkte i terapi.

- I terapi møtes to mennesker og forsøker å etablere en sann, ærlig, hjelpsom og presis kontakt. Inntoning og samstemthet er da en forutsetning for at dette skal kunne skje, akkurat som i musikk, sier han.

Han forteller at det i terapi med barn som sliter med affektregulering og angst har vist seg nyttig at terapeuten for eksempel bruker melodien i sin stemme til å roe barnet.

Les også:

Kvinner gråter fem ganger oftere enn menn

Slik påvirker alkoholen følelsene dine

Derfor trøstespiser kvinner

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:07 Oljefondet med oppgang tross uro i økonomien09:38 Venstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36 Ronaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25 USA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24 Rapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03 FN frykter at Jemen rakner07:58 MC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30 Birgit Skarstein vil bli enda raskere07:28 Tyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24 To drept i indiskkontrollert Kashmir07:12 Journalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30 Zimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30 Brækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15 Frp dårligst på kommunevalgkamp05:59 Nok vindkraft i Europa til hele verden05:50 Dette skjer i dag05:50 Smiler av Støres «slagord-knabbing»05:40 Dette skjedde i natt05:38 Donald Trump avlyser besøk til Danmark05:30 Færre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30 Undersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11 Ruter snuser på markedet for elsparkesykler i Oslo05:09 Australia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08 Bane Nor og Vy med 2.069 innstilte tog på 15 dager04:30 Ryanair-ansatte i Spania varsler streik04:21 Tiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42 Antall eksplosjoner i Sverige øker03:40 – Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20 Boeing ansetter folk etter krisehalvår02:40 Kardinal George Pells anke avvist02:33 PST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51 Støre konkretiserer Aps politireform01:43 Open Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18 Fjerde strake remis for Carlsen i USA00:59 USA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58 Ajax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20 Oslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21 Norge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03 Statsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49 Fin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46 Sheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31 Egypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28 Sudans overgangsråd er på plass22:18 Ruud suste til 3. runde i USA22:16 St. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10 Politiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52 Italias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49 Greta Thunbergs utrolige år21:36 – Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20 USA gjenopptar Taliban-samtalene21:04 Trump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43 Mann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41 Stort listeria-utbrudd i Spania20:18 Syk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16 Nye sammenstøt i Kashmir20:09 Kapteinens viktigste RBK-kamp19:55 Gresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51 Neville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46 Arnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31 Italiensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30 – Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05 Målesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00 Borgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55 Storaviser: Solbakken nær storsignering18:53 Tre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51 Ødegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50 Nederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31 200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18 Erna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36 Toppjockey tatt i doping17:28 Lagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59 Norge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09 Tidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05 Italias statsminister varsler sin avgang16:02 Mindre innvandring til Sverige15:31 Ny rapport: Kina kan overrumple USA militært i løpet av timer15:14 Billetthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12 Kaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58 – Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44 Ordførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38 Nær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57 Ingebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55 Italia risikerer regjerings-kollaps13:30 Nettdekningen på tog blir bedre13:28 Dagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58 Flere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26 Turister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24 United fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20 – Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19 Ulvevedtak må vente på svensk avklaring12:18 Politikvinne truffet av vådeskudd12:09 Tidal varsler søksmål mot Norge11:40 Støre bekrefter: Er klar til å ta over11:39 Fylkesveien i Jølster åpner igjen11:25 Sjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22 Tusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13 Volda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02 Polsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38 Brite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37 Johnson skisserer ny brexitplan for Tusk
Siste nytt
10:07PengerOljefondet med oppgang tross uro i økonomien09:38PolitikkVenstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36SportRonaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25VerdenUSA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24VerdenRapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03VerdenFN frykter at Jemen rakner07:58NorgeMC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30SportBirgit Skarstein vil bli enda raskere07:28PolitikkTyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24VerdenTo drept i indiskkontrollert Kashmir07:12NorgeJournalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30VerdenZimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30SportBrækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15PolitikkFrp dårligst på kommunevalgkamp05:59NorgeNok vindkraft i Europa til hele verden05:50NorgeDette skjer i dag05:50PolitikkSmiler av Støres «slagord-knabbing»05:40NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenDonald Trump avlyser besøk til Danmark05:30VerdenFærre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30NorgeUndersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11NorgeRuter snuser på markedet for elsparkesykler i Oslo05:09VerdenAustralia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08ReiseBane Nor og Vy med 2.069 innstilte tog på 15 dager04:30ReiseRyanair-ansatte i Spania varsler streik04:21NorgeTiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42VerdenAntall eksplosjoner i Sverige øker03:40Penger– Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20PengerBoeing ansetter folk etter krisehalvår02:40VerdenKardinal George Pells anke avvist02:33NorgePST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51NorgeStøre konkretiserer Aps politireform01:43VerdenOpen Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18SportFjerde strake remis for Carlsen i USA00:59VerdenUSA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58SportAjax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20NorgeOslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21PolitikkNorge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03PengerStatsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49NorgeFin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46SportSheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31SportEgypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28VerdenSudans overgangsråd er på plass22:18SportRuud suste til 3. runde i USA22:16SportSt. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10NorgePolitiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52VerdenItalias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49VerdenGreta Thunbergs utrolige år21:36Politikk– Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20VerdenUSA gjenopptar Taliban-samtalene21:04VerdenTrump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43NorgeMann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41Helse og livsstilStort listeria-utbrudd i Spania20:18PolitikkSyk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16VerdenNye sammenstøt i Kashmir20:09SportKapteinens viktigste RBK-kamp19:55VerdenGresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51SportNeville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46PengerArnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31VerdenItaliensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30Verden– Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05VerdenMålesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00NorgeBorgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55SportStoraviser: Solbakken nær storsignering18:53VerdenTre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51SportØdegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50VerdenNederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31Politikk200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18NorgeErna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36SportToppjockey tatt i doping17:28PolitikkLagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59PengerNorge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09PolitikkTidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05PolitikkItalias statsminister varsler sin avgang16:02VerdenMindre innvandring til Sverige15:31VerdenNy rapport: Kina kan overrumple USA militært i løpet av timer15:14SportBilletthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12VerdenKaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58Politikk– Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44PolitikkOrdførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38VerdenNær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57SportIngebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55PolitikkItalia risikerer regjerings-kollaps13:30ReiseNettdekningen på tog blir bedre13:28NorgeDagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58VerdenFlere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26ReiseTurister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24SportUnited fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20Helse og livsstil– Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19NorgeUlvevedtak må vente på svensk avklaring12:18NorgePolitikvinne truffet av vådeskudd12:09KulturTidal varsler søksmål mot Norge11:40PolitikkStøre bekrefter: Er klar til å ta over11:39NorgeFylkesveien i Jølster åpner igjen11:25VerdenSjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22VerdenTusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13KulturVolda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02NorgePolsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38VerdenBrite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37PolitikkJohnson skisserer ny brexitplan for Tusk

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus