Meny

Løsningene som hjelper personer med demens å bo hjemme

Økende antall demente: I Norge regner en med over dobbelt så mange personer med demens i 2050 enn det er i dag. Det krever at en tenker nye løsninger. Foto: NTB Scanpix

Smarthusteknologi kan forhindre at syke slipper å flytte på institusjon.

Smartteknologi- løsninger

BBC la i en større reportasje frem en rekke eksempler på smartteknologier:

1. Talende fotoalbum og musikkspillere:

Disse enhetene kan fungere stimulerende på minnet og være nyttige for både hukommelse og samtaleevner.

2. Bevegelsesdetektor:

Enhetene overvåker vedkommendes aktivitet- dersom den registrerer at vedkommende forlater sengen eller huset i løpet av natten varsler den en pårørende. Et annet alternativ er å aktivere en beskjed fra en venn eller familie som sier « Gå og legg deg, pappa, det er natt nå »

3. Automatiske påminnere:

Et opptak av en stemme som eksempelvis minner vedkommende på å ta med nøklene eller lukke døren, når de forlater eller ankommer hjemmet.

4. Automatisk kalender

Kalenderen viser dato og tid, samt om det er morgen eller kveld for å hindre at personen blir desorientert.

5. Gjenstandssøker

Søkeren er festet til veggen og utstyrt med en knapp som gjør at gjenstanden som er mistet avgir en pipelyd helt til den er funnet.

6. Panikk knapper

Knappen festes på personen slik at vedkommende kan avløse alarmen dersom de går seg bort. Her anvendes en GPS for å lokalisere hvor de befinner seg.

7. Sensor varsling/alarm

Huset kan utstyres med sensorer på rom som kjøkken og bad. Dersom eksempelvis vasken står åpen, kan sensorene slå utstyret av og utløse en alarm.

– Ved bruk av smartteknologi ser vi større trygghet hos de pårørende og økende selvstendighet hos personer med demens, sier Carl Erik Moe, førstelektor ved Institutt for informasjonssystemer ved Senter for eHelse og omsorgsteknologi ved Universitet i Agder.

På Senter for eHelse forsker de på smarthusteknologi og har fått innredet en egen smarthusleilighet.

– Flere av teknologiene er alt eksisterende løsninger, som sikring på komfyrer og lysbrytere. Det nye er i hovedsak at det settes i system, sier Moe til ABC Nyheter.

Dessuten har mye av utstyret blitt lettere å bruke og mer spesialisert.

– Ved hjelp av GPS- systemer kan personer med demens gå ut uten å være redde for at de ikke blir funnet dersom de går seg vill, sier han

Les også: Ti tidlige tegn på demens

Vil få dobbelt så mange demente

Over 70.000 nordmenn lever i dag med demens, en paraplybetegnelse på sykdommer som påvirker flere av hjernens funksjoner. Sykdommen oppstår som regel hos eldre og medfører ofte kognitiv svikt - det vil si svekkelse av en rekke funksjoner som hukommelse, oppmerksomhet, konsentrasjon og planlegging.

Om lag 44 millioner mennesker skal være rammet av demens på verdensbasis, et tall - som på grunn av en stadig eldre befolkning, forventes å tredobles innen 2050.

I Norge regner en med å se en dobling av personer med demens innen samme tidsperspektiv.

Les også: – Alzheimer-pasienter husker bedre etter livsstilsendring

Nye løsninger

Det finnes ingen kur for sykdommen, men det jobbes med en rekke tiltak som kan bidra til å opprettholde best mulig helse og livskvalitet.

Forskerne ser stadig etter nye løsninger, og såkalt smarthusteknologi er en av dem.

Teknologien består av en rekke løsninger som har som mål å skape trygge omgivelser for personer med fysiske eller kognitive funksjonsnedsettelser.

Vigdis Sværen er fagsjef innen velferdsteknologi i Norsk Teknologi. Hun sier til ABC Nyheter at smartteknologien kan hjelp personer med demens i en rekke farefulle situasjoner:

– Personer med langt utviklet demens kan ha problem med selv å forstå farer, eksempelvis ved brann. Da kan smarthusteknologi styre viktige funksjoner dersom brann skulle oppstå, sånn at hjelp blir varslet, strømmen slås av og døren åpnes automatisk slik at hjelpen kommer inn, sier Sværen.

De fleste av teknologiene er kjente patenter, som kombineres på nye måter. Noen av disse hjelpemidlene kan du finne i kolonnen til høyre i denne artikkelen.

Les også: – Mindre demens med høyere utdanning

Eldrebølgen krever forandring

Ifølge Sværen i Norsk Teknologi, står Norge overfor et skille i tankegangen rundt omsorgssektoren.

– Politikere og fagfolk ser at med den sterke økningen i antall eldre, øker behovet for å ta i bruk teknologi også i omsorgstjenesten, sier hun til ABC Nyheter.

Hun forteller at kommunene har begynt å orientere seg om løsningene, men at det meste likevel er på et utprøvingsnivå. Få kommuner bruker teknologien i de daglige tjenestene.

Er det noen ulemper ved å bruke smarthusteknologi i møte med personer med demens?

– Teknologi må alltid brukes riktig, og kan aldri erstatte den menneskelige kontakten. Men, teknologien kan legge til rette for trygghet og sikkerhet, slik at omsorgspersoner kan bruke tiden sin på personlig tilstedeværelse,svarer hun.

Sværen legger også til at det en ikke kan legge opp systemer som krever at den demente selv skal betjene teknologien.

Mer tilgjengelig

Ifølge Moe ved Senter for eHelse har smartteknologien også beveget seg fra å være noen få pilotprosjekter til å bli langt mer vanlig i mange kommuner.

– Teknologiene er blitt mer tilgjengelig. I noen kommuner benyttes den kanskje av 10-30 personer og antallet øker, sier han.

Han påpeker også at teknologien er blitt billigere og at det slik også er lettere for privatpersoner å investere i løsningene på egen hånd.

Les også: – Alzheimer-pasienter mangler gen som beskytter hjernen

Hensikten er avgjørende

Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By, sier til ABC Nyheter at Sykepleierforbundet er grunnleggende positive til bruk av teknologi i helse- og omsorgstjenesten.

– Utvikling og bruk av teknologi har vært, er og vil være en avgjørende forutsetning for at helse- og omsorgstjenesten skal kunne utvikle seg i tråd med befolkningens økende behov for og krav til gode helse- og omsorgstjenester, sier hun.

By vektlegger likevel at hensikten bak en introduksjon av teknologi må ta utgangspunkt i et mål om å sikre best mulig kvalitet og ikke bare billigst mulige løsninger. Hun skiller også mellom god og “uvettig” bruk av teknologien.

– Teknologien skal gjøre det mulig å gjøre ting på nye måter; dersom man fortsetter å gjøre jobben som man alltid har gjort den, vil teknologien ikke ha noen mening. Organisatoriske endringer og ny oppgavefordeling er her nøkkelord, sier hun.

Hun trekker også frem behovet for ny kompetanse dersom teknologien skal tas i bruk.

– Sykepleiere vil måtte ha kompetanse på teknologi, og teknologer vil måtte ha kompetanse på helse- og omsorgstjenesten, sier hun.

Etikk og respekt er avgjørende

Sykepleierforbundet har heller ikke tro på likeløsninger for alle innen samme diagnosegruppe, men at en i helse og omsorgssektoren må gjøre individuelle vurderinger.

– Et banalt eksempel er ved bruk av GPS på personer med ulik grad av demens; de som ennå ikke har utviklet sykdommen til det stadiet der det vil være et behov for GPS, og de som har kommet så langt i sykdomsutviklingen og den kognitive svikten at pasienten vil utsette seg selv for situasjoner der GPSen ikke vil kunne bidra til hjelp, for eksempel bevege seg ut på sterkt trafikkerte veier, sier hun.

Les også: – Enkel test kan tidlig avsløre risiko for Alzheimers

Hensikten er avgjørende

Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By, sier til ABC Nyheter at Sykepleierforbundet er grunnleggende positive til bruk av teknologi i helse- og omsorgstjenesten.

–Utvikling og bruk av teknologi har vært, er og vil være en avgjørende forutsetning for at helse- og omsorgstjenesten skal kunne utvikle seg i tråd med befolkningens økende behov for og krav til gode helse- og omsorgstjenester, sier hun.

By vektlegger likevel at hensikten bak en introduksjon av teknologi må ta utgangspunkt i et mål om å sikre best mulig kvalitet og ikke bare billigst mulige løsninger. Hun skiller også mellom god og “uvettig” bruk av teknologien.

– Teknologien skal gjøre det mulig å gjøre ting på nye måter; dersom man fortsetter å gjøre jobben som man alltid har gjort den, vil teknologien ikke ha noen mening. Organisatoriske endringer og ny oppgavefordeling er her nøkkelord, sier hun.

Hun trekker også frem behovet for ny kompetanse dersom teknologien skal tas i bruk.

– Sykepleiere vil måtte ha kompetanse på teknologi, og teknologer vil måtte ha kompetanse på helse- og omsorgstjenesten, sier hun.

Etikk og respekt er avgjørende

Sykepleierforbundet har heller ikke tro på likeløsninger for alle innen samme diagnosegruppe, men at en i helse og omsorgssektoren må gjøre individuelle vurderinger.

– Et banalt eksempel er ved bruk av GPS på personer med ulik grad av demens; de som ennå ikke har utviklet sykdommen til det stadiet der det vil være et behov for GPS, og de som har kommet så langt i sykdomsutviklingen og den kognitive svikten at pasienten vil utsette seg selv for situasjoner der GPSen ikke vil kunne bidra til hjelp, for eksempel bevege seg ut på sterkt trafikkerte veier, sier hun.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:34 Flykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22 Sovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16 Ny bunnotering for «Skavlan»14:13 Vil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12 Kurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05 Trump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52 Nordea hever rentene13:38 Hjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16 Bjørgen ble mamma igjen12:55 Kripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55 Lagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47 Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15 Første viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13 – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06 Hvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51 Amerikansk ektepar: – Det kunne ha blitt en forferdelig tragedie10:22 Fullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57 To unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35 Øyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24 Fembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14 Ny forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12 Nasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50 Kristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45 Klæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52 Kvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44 – Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22 Løfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05 Netanyahu lover svar på rakettangrep06:37 Nordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31 Flere juridiske floker venter for Trump06:15 Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02 20 år siden NATO bombet Serbia06:00 Thingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50 Dette skjer i dag05:35 Norge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30 Dette skjedde i natt05:00 – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56 Ardern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38 Orbán ut mot EU etter utestengelse04:30 Fire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25 Flere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11 Boeing inviterer til møte om 737 MAX03:28 Medlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20 Kuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45 Baby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41 Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21 Lapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45 Sp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40 Flyangrep mot Gazastripen01:02 Flertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58 To menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17 Russiske soldater og utstyr til Venezuela00:13 Nytt vikingskip funnet i Vestfold23:54 Romania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40 Kongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35 Waras samboer klager VG inn for PFU21:55 – Vil utforske om det er liv på Triton21:52 Område i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45 Graham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34 To skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19 Sp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10 VG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54 Mueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50 Mars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30 Gillibrand: – Trump er en feiging20:26 Røe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15 Gaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00 Norge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38 Overlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09 IS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31 Australsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52 VGs gransking offentliggjøres til uka17:27 Mali lover å oppløse milits etter massakre17:03 – Astrologi er ingen etterspurt kompetanse16:33 Cruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22 Klæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20 Molde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02 Mann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58 Fem millioner ber May avlyse brexit15:53 USAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36 – Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01 Dødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57 Østberg vant verdenscupen sammenlagt14:52 Solberg takker redningsmannskapene14:46 Yngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44 Forsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28 Eckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14 Klimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08 FN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53 Passasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53 Mann skadd i knivstikking i Grenland12:19 20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17 To kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend
Siste nytt
14:34NorgeFlykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22VerdenSovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16KulturNy bunnotering for «Skavlan»14:13SportVil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12VerdenKurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05PolitikkTrump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52PengerNordea hever rentene13:38VerdenHjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16SportBjørgen ble mamma igjen12:55VerdenKripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55SportLagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47NorgeTorskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15SportFørste viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13Sport– Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06StemmerHvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51ReiseAmerikansk ektepar: – Det kunne ha blitt en forferdelig tragedie10:22SportFullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57NorgeTo unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35PengerØyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24NorgeFembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14Helse og livsstilNy forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12PengerNasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50SportKristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45SportKlæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52NorgeKvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44Reise– Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22SportLøfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05VerdenNetanyahu lover svar på rakettangrep06:37SportNordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31VerdenFlere juridiske floker venter for Trump06:15NorgeUndersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02Verden20 år siden NATO bombet Serbia06:00SportThingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeNorge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30NorgeDette skjedde i natt05:00Penger– Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56VerdenArdern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38PolitikkOrbán ut mot EU etter utestengelse04:30VerdenFire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25NorgeFlere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11VerdenBoeing inviterer til møte om 737 MAX03:28PolitikkMedlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20PolitikkKuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45VerdenBaby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41PengerSjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21VerdenLapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45PolitikkSp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40VerdenFlyangrep mot Gazastripen01:02VerdenFlertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58NorgeTo menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17VerdenRussiske soldater og utstyr til Venezuela00:13NorgeNytt vikingskip funnet i Vestfold23:54VerdenRomania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40VerdenKongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35NorgeWaras samboer klager VG inn for PFU21:55Verden– Vil utforske om det er liv på Triton21:52NorgeOmråde i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45VerdenGraham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34NorgeTo skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19PolitikkSp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10NorgeVG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54VerdenMueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50NorgeMars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30VerdenGillibrand: – Trump er en feiging20:26PolitikkRøe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15VerdenGaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00SportNorge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38VerdenOverlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09VerdenIS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31NorgeAustralsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52NorgeVGs gransking offentliggjøres til uka17:27VerdenMali lover å oppløse milits etter massakre17:03Politikk– Astrologi er ingen etterspurt kompetanse16:33NorgeCruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22SportKlæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20NorgeMolde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02NorgeMann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58VerdenFem millioner ber May avlyse brexit15:53VerdenUSAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36Sport– Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01VerdenDødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57SportØstberg vant verdenscupen sammenlagt14:52PolitikkSolberg takker redningsmannskapene14:46SportYngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44NorgeForsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28SportEckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14PolitikkKlimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08VerdenFN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53NorgePassasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53NorgeMann skadd i knivstikking i Grenland12:19Norge20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17VerdenTo kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus