Søvnproblemer gir økt fare for dødsulykker

Problemer med å sovne om kvelden, dårlig søvnkvalitet i løpet av natten og det å våkne tidligere enn man ønsker, bidrar alle til økt ulykkesrisiko. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Problemer med å sovne om kvelden, dårlig søvnkvalitet i løpet av natten og det å våkne tidligere enn man ønsker, bidrar alle til økt ulykkesrisiko. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Personer med søvnproblemer kan ha over tre ganger så høy risiko for å dø i ulykker, viser en ny norsk studie. Rett behandling kan redusere dødsulykker i trafikken med 30 prosent, mener forsker.

Tre symptomer ble målt hos deltakerne i studien, skriver Dagens Medisin.

Problemer med å sovne om kvelden, dårlig søvnkvalitet i løpet av natten og det å våkne tidligere enn man ønsker, bidrar alle til økt ulykkesrisiko.

– Hvert av symptomene gir hver for seg en moderat økt risiko for å havne i en dødsulykke. Jo flere symptomer man har, jo mer øker risikoen, sier postdoktor og lege ved St. Olavs hospital Lars Erik Laugsand, hovedforfatteren bak studien.

Les også: Frykt for dårlig søvn kan gi deg søvnproblemer

For hvert symptom økte risikoen med femti prosent. Personer som hadde alle tre symptomene, hadde en økt risiko på 256 prosent for å dø i en ulykke.

– Hvis man klarer å fjerne alle søvnsymptomene, så kunne 10 prosent av alle dødsulykker, og 10 til 30 prosent av alle dødsulykker i trafikken vært unngått, mener Laugsand og sier behandling av søvnproblemer bør prioriteres høyt.

Studien omfatter 277 dødsulykker. 57 av de døde omkom i trafikken.

Les også: Syv ting de som sover godt gjør riktig

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus