Dette er verdens første sex-akt

Sex oppsto for 385 millioner år siden, ifølge ny forskning. Det var en fiskeart fra dagens Skottland som var først ute.

For rundt 385 millioner år siden utviklet noen veldig fjerne slektninger av oss det første samleiet, melder AFP Relaxnews. Det var nok ikke kjærlighet slik vi kjenner det i dag, men fiskearten Microbrachius dicki, var den første til å overføre sperm fra hannen til hunnen, ifølge en studie publisert i journalen tidsskriftet Nature søndag.

– Det ser litt rart ut

Det er forskere ved Flinders University i Adelaide i Australia som har sporet den første parringen mellom virveldyr tilbake til den skotske fiskearten. Microbrachius betyr «små armer», og referer til hannens genitaler som festet hann- og hunnfisken sammen under parring. Dicki betyr «penis».

Ifølge forskerne bak oppdagelsen, skjedde det første samleiet ved at hann- og hunnfisken hadde samleie side om side, med kroppsdeler som låste dem sammen. Hannen hadde to L-formede kjønnsorganer, et på hver side av kroppen, for å overføre spermier til hunnen. Hun på sin side hadde små bein som låste kjønnsorganet på plass.

Les også: Urgammel organisme oppdaget i sølepytt

– Det gjør det mulig for hannfisken å manøvrere kjønnsorganet inn til riktig posisjon for parring. Det ser litt rart ut. Med kroppsdelene festet til hverandre, ser det mer ut som at de danser enn at de parrer seg, sier John Long, paleontolog og en av hovedmennene bak oppdagelsen, til AFP Relaxnews.

Forvirrende «små armer»

Det har lenge vært stor usikkerhet blant forskere om hvorfor Microbrachius har hatt sine «små armer».

– Vi har løst et stort mysterium fordi vi har funnet ut at de var der for parring, sier Long.

Fram til nå har man trodd at intern befruktning først oppsto mye senere i evolusjonshistorien. Dersom denne studien stemmer, er det de små armene som tidligere gjorde forskere forvirret, som har utviklet seg til penis.

John Long gjorde den spennende oppdagelsen av fiskens egenskaper i fjor, da han kom over et fossil i en samling på det teknologiske universitet i Tallinn i Estland.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus