Boksen gjør melet nesten dobbelt så dyrt
Samme mengde mel - men nesten dobbel pris.
I høst kom Norgesmøllene med en nyhet innenfor melsortimentet sitt: Mel på boks. Det dreier seg altså om det samme melet som det alltid har vært, men de har fylt det på en boks i stedet for i en papirpose.
Side ved side i butikken kan du altså få 1 kilo mel fra Møllerens - både på boks og i den gamle papirposen. Men det er ikke det samme hvilken du velger:
Melet på boks er nemlig nesten dobbelt så dyrt som det på pose.
Og denne trenden er dessverre ikke helt uventet, for vi har tidligere konstatert at emballasje koster: Frukt og grønt med emballasje er opptil dobbelt så dyrt , og kjøper du pålegg i porsjonspakker risikerer du å betale opptil seks ganger så mye.
82 prosent dyrere!
Fra hyllene på vår lokale Kiwi-butikk finner vi følgende priser:
1 kilo mel på pose: 9,60 kroner 1 kilo mel på boks: 17,50 kroner Prisdifferanse: 7,90 kroner per kilo
1 kilo mel i boks koster altså 82 prosent mer enn 1 kilo mel på papirpose.
- Kundenes valg
Vi har spurt Kiwi hvorfor mel på boks er så mye dyrere enn mel på pose. Kommunikasjonsrådgiver Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi sier det er fordi det koster mer fra leverandørens side.
- Mel på boks løser utfordringene mange kunder har med søling og unødvendig kasting av mel. Boksen er dyrere å produsere og har derfor høyere innpris fra leverandør til oss. Siktet hvetemel vil fortsatt finnes i både 1 og 2-kilos pose i Kiwis butikker, så blir det opp til kundene å velge hvilken variant de ønsker å kjøpe, uttaler Arvin til Dinside.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDen dyrere inn-prisen fra leverandøren, blir bekreftet fra Norgesmøllene.
- Det er korrekt at dette er et produkt som er dyrere både i emballasjeinnkjøp og i produksjon for oss, og selskapet har gjort store maskininvesteringer knyttet til det vi vil kalle en revolusjon innenfor melhyllen, uttaler Jan Erik Eikeland, salgs- og markedsdirektør i Norgesmøllene AS, til Dinside.
Artikkelen fortsetter under annonsenHan understreker også at hvetemel på pose fortsatt vil være i handelen.
Les også: Maten din kan være pakket inn i gift
Men hvordan kan det være så mye dyrere?
Norgesmøllene reklamerer for at dette produktet er noe de har sett er etterspurt blant forbrukerme, fordi det kan hindre melsøl i skap og skuffer, og svinn av mel. Men ifølge Eikeland, handler det ikke egentlig om et nytt produkt som er blitt mye dyrere, men heller om et eksisterende produkt som er unormalt lavt priset.
- En av grunnene til prisforskjellen på pose versus boks er at dagens produkt i pose blant annet er med på VG's matbørs, og dermed er en «prispresset» vare. Faktisk er dette et produkt som har gått ned i pris sammenlignet med samme periode i fjor. Dette viser den tøffe konkurransen i markedet og at produktet rent råvaremessig er priset unaturlig lavt, sier Eikeland.
Artikkelen fortsetter under annonsenNoe av den samme forklaringen fikk vi også da vi konfronterte butikkene med den mye høyere prisen på den da nye brunosten Millom. Også da forklarte de den høyere prisen med at de «gamle» brunostene var unaturlig lavt priset, på grunn av priskonkurranse.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Lønner det seg å kjøpe refill?
Gjør det enkelt: Kjøp en oppbevaringsboks eller bruk melboksen igjen
Det er mange som har egne oppbevaringsbokser til mel, sukker og denslags. Det forhindrer søl, er lettere å helle fra, og beskytter mot spredning av melbiller.
Eikeland hevder at boksen er miljøvennlig og 100 prosent resirkulerbar. Men er boksen ment å kunne bruke brukes igjen, med refill av posemel?
- Vi ser ikke bort ifra at dette kan bli tilfelle, det som imidlertid vil kunne være en liten utfordring da er at volumet fra posen vil kunne gå «utover» boksens kanter ettersom produksjonsprosessen og frakt på boksen bidrar til å komprimere melvolumet, uttaler Eikeland.
Hva synes du? Er du villig til å betale nesten dobbel pris for å kjøpe melet i en boks? Si din mening i debatten og stem i boksen til høyre.