Billigere bryllup knyttes til færre skilsmisser

LYKKE: Flere gjester og rimeligere seremoni kan være nøkkel til et varende ekteskap. Foto: illustrasjonsfoto colourbox.com
LYKKE: Flere gjester og rimeligere seremoni kan være nøkkel til et varende ekteskap. Foto: illustrasjonsfoto colourbox.com

Par som bruker lite penger på bryllupet, holder lenger sammen enn dem som bruker mye penger på feiringen, ifølge amerikansk forskning.

Forskere ved Emory University har gjort en undersøkelse med vel 3000 deltagere som enten er eller har vært gift. De kom frem til at lykken tilsynelatende ikke lar seg kjøpe.

Tvert i mot fant de en sammenheng mellom billigere bryllupsfeiring og færre skilsmisser, melder CNN.

Les også: Bryllup ble redningsaksjon

Billig lykke

De to økonomiprofessorene Hugo Mialon og Andrew Francis tok utgangspunkt i en spørreundersøkelse med 40 spørsmål relatert til deltagernes nåværende eller tidligere ekteskap.

Undersøkelsen tok om lag fem minutter og tok for seg temaer som sivilstatus, lengde på ekteskap, barn, følelser rundt tidspunkt for frieriet, priser på forlovelsesringer og totale bryllupsutgifter.

Forskerne fant at kvinner som hadde et bryllup som kostet mer enn 20.000 dollar (cirka 130.000 kroner) hadde en skilsmisserate som var omtrent 1,6 ganger høyere enn kvinner som hadde brukt mellom 5000-10.000 dollar (cirka 32.000-65.000 kroner) på feiringen. Kvinner som brukte aller minst, 1000 dollar eller mindre, hadde under gjennomsnittlig risiko for å skilles.

Studien tar ikke for seg årsaker, men professorene har likevel noen teorier om hvordan det kan ha seg at billigere bryllupsfeiring kan knyttes til mer robuste ekteskap. De foreslår blant annet at ekteskapene styrkes ved at parene slipper å sitte igjen med økonomiske vanskeligheter etter feiringen og at parene som velger billigere løsninger, rett og slett kan være en perfekt match for hverandre.

Les også: Dramatisk bryllup rett til topps

Jo flere, jo bedre

Undersøkelsen antyder også at jo flere gjester som var til stede i bryllupet, jo lavere var risikoen for skilsmisse. Forskerne tror derfor at støtte fra venner og familie kan hjelpe par å komme seg gjennom ekteskapets utfordringer.

– Eventuelt kan det være slik at den typen par som har mange venner og mye familie, også er av typen som ikke skiller seg så ofte, sier professor Francis til CNN.

Forskerne ønsket å sammenligne forsøket med bryllupsindustrien som stadig setter likhetstegn mellom kostbare bryllup og varende ekteskap. De mener å være de første til å se på forholdene i denne statistikken og hevder altså at de ikke finner noe grunnlag for å støtte opp under denne tankegangen. Undersøkelsen er per dags dato ikke publisert i noe vitenskapelig tidsskrift.

I studien som er publisert på forskningsnettstedet SSRN, skriver forskerne at bryllupsindustrien gjerne setter likhetstegn mellom kostbare bryllup og ekteskap som varer lenge. De ønsket å se på statistikken rundt dette, og mener selv de er de første til å undersøke denne sammenhengen.

– Totalt sett gir våre funn lite støtte til budskapet fra bransjen om at dyre bryllup gir ekteskap med positivt utfall, skriver forskerne i studiet.

Studien er ikke per i dag publisert i noe vitenskapelig tidsskrift.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus