Dagligvarekjede fjerner salt og vann fra kjøttdeig

Snart kan du kjøpe helt saltfri kjøttdeig hos Kiwi, Joker, Meny og Spar. Foto: Kiwi
Snart kan du kjøpe helt saltfri kjøttdeig hos Kiwi, Joker, Meny og Spar. Foto: Kiwi
Artikkelen fortsetter under annonsen

NorgesGruppen vil bidra til å redusere nordmenns saltinntak, og håper resten av bransjen vil følge etter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Meny, Kiwi, Spar og Joker fjerner salt og vann fra alt av kjøttdeig, karbonadedeig og kyllingkjøttdeig.

Det melder dagligvarekonsernet NorgesGruppen i en pressemelding tirsdag. De håper at tiltaket vil gi synlige utslag på saltinntaket til nordmenn.

Ifølge Helsedirektoratet, er høyt saltinntak en stor helseutfordring i Norge. Vi spiser i snitt dobbelt så mye salt som vi bør, med ti gram daglig opp mot anbefalte fem gram.

– Høyt saltinntak er en viktig årsak til hjerte- og karsykdommer, og Helsedirektoratet har derfor satt kampen mot salt høyt på dagsorden, sier Bård Gultvedt direktør for næringspolitikk i NorgesGruppen til NTB.

Slik kjøttdeigen er i dag, blir det tilsatt ett prosent salt og fem prosent vann. Kjøttprodukter er en av matvaregruppene som bidrar mest til nordmenns høye saltinntak. Beregninger fra matforskningsinstituttet Nofima viser at mellom 17 og 24 prosent av saltet vi får i oss, kommer fra kjøtt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vil halvere nordmenns saltinntak

Samme pris

– Vi kutter saltet så fort det praktisk lar seg gjøre, og begynner med det allerede på fredag, sier Kristine Aakvaag Arvin, som er kommunikasjonsgiver i Kiwi, til ABC Nyheter.

Hun forteller at det vil ta litt tid å få byttet ut enkelte av etikettene, men at all salt- og vannfri kjøttdeig skal være på plass i hyllene i løpet av november.

Arvin tror mange forbrukere har valgt salt kjøttdeig tidligere fordi den har vært billigere enn kjøttdeig med lavere saltinnhold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er klare på at prisen på saltfri kjøttdeig skal kunne konkurrere med prisen på salt kjøttdeig, sier Arvin.

Det til tross for at det blir dyrere for NorgesGruppen å produsere kjøttdeig uten salt og vann når innholdet av rent kjøtt økes fra 94 til 100 prosent.

Mindre salt vil også påvirke smaken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Smaken av den rene kjøttdeigen vil oppleves som mindre salt. Så er det opp til kunden å bedømme om det smaker bedre eller ikke.

Les også: – Salt er verre enn røyking

En betydelig reduksjon

NorgesGruppens butikkjeder har solgt nærmere 9000 tonn deiger med salt og vann det siste året. Disse deigene inneholdt til sammen 90 tonn salt. Nå fjernes alt salt fra slike produkter. Ifølge NorgesGruppen kan hver nordmann redusere daglig saltinntak med 15 prosent de dagene de velger kjøttdeig uten salt fremfor med salt.

– Potensialet for saltkutt er enormt dersom resten av bransjen følger etter, sier konsernsjef Tommy Korneliussen i NorgesGruppen i pressemeldingen.

De har regnet ut at det kan kuttes nærmere 270 tonn salt årlig fra kjøttdeigprodukter, dersom andre produsenter og dagligvareaktører følger etter.

Les også: Alternativer til salt anbefales ikke av ekspertgruppe

Kan redde liv

En dansk rapport om positive konsekvenser av saltreduksjon viser at man kan redde 1000 liv hvert år ved å redusere det gjennomsnittlige saltinntaket med tre gram om dagen. En slik reduksjon kan også føre til at 400.000 færre personer vil slite med høyt blodtrykk.