Meny

Arkitektur barnehage:

En arkitektonisk perle av en barnehage

UNIK: Denne trebygningen i Oslo er nok en av landets flotteste barnehager. Foto: Thomas Bjørnflaten (Reiulf Ramstad Architects)
UNIK: Denne trebygningen i Oslo er nok en av landets flotteste barnehager. Foto: Thomas Bjørnflaten (Reiulf Ramstad Architects)

Det er ingen som er så kreative og uredde for å tøye grenser når det gjelder både form og farge det barn er. Men det er ikke så ofte, utenom med for eksempel maling, saks og papir, at de får være med på å forme sine egne omgivelser.

Det var ifølge det amerikanske design- og arkitekturnettstedet Dezeen både dette - og et forsøk på å skape noe helt nytt - som inspirerte arkitektene fra Reiulf Ramstad arkitekter i Oslo, da de for noen år siden tegnet og skapte menighetsbarnehagen Fagerborg Menighetsbarnehage i Fagerborggata i Oslo.

Her har man nemlig bygget en barnehage som er alt annet enn bare et bygg og så langt fra kjedelig som det er mulig å komme. Dette er noe som settes pris på av lokale myndigheter, som ønsket et bygg med moderne uttrykk, men sikkert i enda større grad av barna som tilbringer store deler av dagen sin her.

Les også: Grünerløkkas største bad til salgs - designbolig følger med

Smarte og gode planløsninger

Det var mange hensyn som skulle tas da arkitektene hos Reiulf Ramstad ble hyret inn for å tegne barnehagen. Barnehagen skulle ha plass til to avdelinger for små barn, to for store barn og selvsagt administrasjon, møterom og spiseplass for de ansatte.

Sjekk denne hyper-moderne barnehagen.TRE: Fagerborg Barnehage er kledt både inne i og utpå med treverk. Foto: Thomas Bjørnflaten (Reiulf Ramstad Architects)

Arkitektur Oslo.UTE OG INNE: Det er arkitektene hos Reiulf Ramstad Architects som står bak både bygget og utendørsområdene ved Fagerborg Barnehage. Foto: Thomas Bjørnflaten (Reiulf Ramstad Architects)

Det var også kulturelle hensyn å ta.

– Området hvor barnehagen skulle ligge er kjennetegnet av bebyggelse fra begynnelsen av 1900-tallet og frem til midt på 1950-tallet, hvorav mange av bygningene er fredet hos Byantikvaren, forklarer Thomas Sigsgaard Jensen hos Reiulf Ramstad arkitekter til Klikk Bolig.

Les også: En gang så butikkene slik ut

– Og som et krav fra lokale myndigheter og kommunen skulle også bygget ha et moderne og nytt uttrykk.

Arkitektene forklarer at mange barnehager har ofte en lite gjennomtenkt og planlagt arkitektur, og dårlige løsninger av rom og plass. Dette ville de forsøke å gjøre noe med i Fagerborg Menighetsbarnehage, som i 2011 åpnet dørene.

– Altfor ofte ser man at barnehager er laget på en tilfeldig måte, at det ikke er tenkt godt nok igjennom hvordan rommene skal brukes og fungere sammen, forklarer Sigsgaard Jensen.

– Dette ville vi gjøre noe med, og skape en bygning som skulle være et stimulerende miljø å oppholde seg i for neste generasjon.

Arkitektene tegnet ikke bare selve bygget, men stod også for utformingen av uteområdene rundt barnehagen.

– Dette var den første barnehagen Reiulf Ramstad arkitekter AS tegnet, forklarer sivilarkitekt Espen Surnevik i Reiulf Ramstad arkitekter til magasinet Barnehage.no.

Les også: Interiør-sjokk

Spennende arkitektur på norsk barnehage.MODERNE: Denne barnehagen er ikke som barnehager flest. Foto: Thomas Bjørnflaten (Reiulf Ramstad Architects)

Slik ble denne unike barnehagen til.STIMULERENDE MILJØ: Arkitektene ønsket å skape et stimulerende miljø for neste generasjon, som jo tilbringer store deler av sin hverdag i nettopp barnehagen. Foto: Thomas Bjørnflaten (Reiulf Ramstad Architects)

Stimulerende miljø for neste generasjon

I naturen er det slik at planter som får vokse og gro i de mest veltilpassede forhold, er de som gir mest og best frukt og bær. Slik er det også med mennesker, tenkte arkitektene.

– Barn er morgendagens samfunnsborgere og ikke minst de ressursene vi skaper for fremtiden, forklarer Surnevik.

– Nettopp derfor er det så viktig at nettopp barn får lov til å oppholde seg i omgivelser som både stimulerer, utfordrer og underholder. Barnehagen er jo det miljøet som utenom nærmeste familie blir barnets viktigste opplevelse i mange år.

Les også: Dette er moderne hyttekos

Spennende arkitektur i Oslo.FLOTT: Det er ingen tvil om at arkitektene har lykkes med å skape en bygning som både voksne og barn trives i, og som i tillegg er med på å løfte hele bydelen når det gjelder arkitektur og design. Foto: Thomas Bjørnflaten (Reiulf Ramstad Architects)

Slik tegnet de en barnehage på barns premisser.FARGER: Barn elsker å omgi seg med farger, og det får de lov til i denne barnehagen. Foto: Thomas Bjørnflaten (Reiulf Ramstad Architects)

Fungerer for store og små

Den nye barnehagen er blitt et godt sted å være, fpr både voksne og barn.

– I selve hjertet av barnehagen – som deler småavdelingen og storavdelingen i to – er det laget til en storstue som skal være en fellesarena for alle ungene. Her er det satt opp scene og eget kjøkken, forklarer Sigsgaard Jensen.

– Flyttbare vegger mellom alle avdelingene gjør det enkelt å lukke igjen og åpne opp, og dersom man ønsker å slå sammen de to småbarnsavdelingene eller de to store, så åpner man bare opp veggene.

Les også: Match tapet og interiør

Barna skal få sette farge på tilværelsen

På innsiden er barnehagen helt lys i fargesettingen, men det er ikke gjort for at barna ikke skal ha farger rundt seg.

– Det er helt bevisst at vi har valgt lyse og kalde basisfarger, forklarer Surnevik.

– Tanken er at ungene selv skal sette farge på tilværelsen, og at deres produksjoner skal bli fargene i rommet.

Derfor falt valget på granpanel på veggene istedenfor gips.

– Dette gjør også at det er enkelt å henge opp ting med for eksempel tegnestifter.

I andre etasje finnes et formingsrom, hvor barna kan boltre seg kreativt. Her kan ungene male på staffelier, lage figurer av leire eller lage gipsfigurer uten fare for at resten av barnehagen skal tilgrises.

Les også: Du kommer ikke til å tro det når du ser innsiden av denne hytta

Spennende arkitektur i Oslo.LYS: Uansett hvor du ferdes i barnehagens avdelinger slippes lyset inn gjennom vinduene og lyset korresponderer på tvers av barnehagen. Foto: Thomas Bjørnflaten (Reiulf Ramstad Architects)

Slik ble design-barnehagen til.STRENGE RETNINGSLINJER: Arkitektene hadde strenge føringer fra kommunen ettersom det meste av bebyggelse på Fagerborg er fredet av byantikvaren. Foto: Thomas Bjørnflaten (Reiulf Ramstad Architects)

Bruker lyset

Både fra utsiden av bygget, og ikke minst fra innsiden, blir det tydelig at arkitektenes bruk av dagslys er et viktig element i hele konstruksjonen. Her er det store vindusflater. Små vindusflater. Rektangulære. Kvadratiske. Trekantede vinduer i ulike fasonger.

– Uansett hvor du ferdes i barnehagens avdelinger slippes lyset inn gjennom vinduene og lyset korresponderer på tvers av barnehagen, forklarer Surnevik.

– Noe som gjør lyset til både utsmykning og ikke minst en viktig kilde til at barnehagen fremstår så åpen og romslig.

Les også: Det innadvendte huset

Fokus på miljø

Både ut- og innsiden av barnehagen er kledd i tre, og fokuset har ifølge arkitektene vært å skape et godt innemiljø med stor grad av lavemitterende materialer og god ventilasjon. Fornuftige energiløsninger og smart bygningsintegrert solavskjerming bidrar dessuten til lavt energibruk.

– Omtrent halve tomten er benyttet til lekeareal som er delt inn i fire seksjoner, der hver seksjon har sin identitet med forskjellig materialbruk, utforming og tekstur, forklarer Sigsgaard Jensen.

– En voll som deler hvert område med tilhørende lekeapparater. I nordenden av tomten er det bygget en bod for lagring av leker og utstyr, og bak boden er det avsatt lekeareal for de aller minste barna.

Les også: Du gjetter aldri hva dette huset er laget av

SLik bygget de verdens kuleste barnehage.LYS: Å fylle rommene med dagslys var en prioritet for arkitektene. Foto: Thomas Bjørnflaten (Reiulf Ramstad Architects)

Fagerborg Barnehage Oslo.MODERNE: Fagerborg Barnehage er en moderne og fremtidsrettet barnehage. Foto: Thomas Bjørnflaten (Reiulf Ramstad Architects)

Les også:

Kunne du ha bodd i en shippingcontainer?

I dette huset roterer rommene

Du gjetter aldri hva dette huset er laget av

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:21 Ytre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:20 Over 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:02 Liverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:46 «Hvaldimir» har forlatt Hammerfest10:36 Britiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00 Stor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37 Zlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27 To personer funnet døde i Sverige09:27 Tyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02 Kan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00 50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51 London-politiets Twitter-konto hacket08:11 Fire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10 Eiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20 NVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18 Minst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59 Dette skjer i dag05:38 Kvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30 Dette skjedde i natt05:25 Jensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52 NTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48 Musikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35 Arrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56 Bolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56 Jødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33 Michelle Obama: USA er for alle03:21 XXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21 Sánchez nærmere flertall for ny regjering02:37 Ekstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40 Algerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23 USA sender soldater til Saudi-Arabia01:10 El Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46 Norsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31 150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07 Trump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54 Haaland scoret hattrick i cupen22:38 Nordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21 Undersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04 Norge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02 Ventura fortsatte storspillet i USA21:44 NRK kritiseres for jødevits21:01 Ny seier for Solbakken og FCK20:44 Tunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16 Svenskeid tankskip beslaglagt av Iran19:59 Hadi Srour bokser mot russer i Hamburg19:44 Boeing-trøbbel fører til kutt i rutetilbud19:14 50 soldater syke i Madlaleiren18:57 Milliardbru i Nordland må bytte 344 bolter et halvt år etter åpning18:47 Woods tar pause etter skuffelsen i British Open18:19 Alaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France18:12 Hongkong-aktivister kan få asyl i Taiwan18:08 Cubanske myndigheter slipper fri 2.604 fanger18:07 Forsker mener antall forvaringsdommer mot barn er bekymringsfullt17:45 Kosovos statsminister går av etter innkallelse til krigsforbryterdomstol17:31 Samtaler om maktfordelingsavtalen i Sudan utsettes17:22 50-åring tiltalt for samboerdrap i Haugesund16:39 Innsatsleder gjennom 29 år hudfletter lederne i politiet16:34 200 migranter prøvde å klatre over grensegjerde16:26 18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie16:17 Trønderenergi truer med millionkrav mot vindkraftmotstandere16:14 Tyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten15:30 Tidligere fotball-profil stoppet for fyllekjøring15:10 Nok en landslagsspiller blir fotballproff i England14:55 Minst to omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg14:18 Farenivået for Veslemannen oppjusteres til rødt14:17 Jordmødre ved OUS frykter for liv og helse – Fylkesmannen oppretter sak14:02 Merkel kritiserer Trump13:38 Nordmenn bitt av hund, rotte og ape på utenlandsferie i sommer13:30 Kraftig jordskjelv i Athen: Innbyggere løp ut i gatene i frykt13:28 Solskjær: – Det jobbes med én eller to nye signeringer13:27 Nederland delvis ansvarlig for Srebrenica-massakren13:05 Sanner ber om redegjørelse fra UDI om Krekars medtiltalte12:42 Andrine Hegerberg er klar for Roma12:39 En fuktig helg i vente i sør12:18 49-åring siktet for å ha forgiftet hjelpetrengende kvinne12:03 17-åring dømt til 13 års forvaring for drapet på Laura Iris Hagen11:55 Kvinnene kan også få sitt Tour de France11:42 Pence ber Saudi-Arabia løslate blogger11:41 Nordmann omkom i motorsykkelulykke i Frankrike10:59 Fransk domstol avviser erstatningskrav etter M/S Estonia-forliset10:43 Australsk mann dømt til livstid for å ha drept familien10:42 Tre omkom i småflyulykke i de østerrikske alper10:15 Norge sender ekspertteam og utstyr til ebolarammede Kongo10:07 Svensk politi vil innføre teknologi som muliggjør ansiktsgjenkjenning10:02 Leting etter antatt omkommet mann fortsetter i Dalsfjorden09:42 Verdensmester Holund legger opp etter Beijing-OL09:36 Forlenget varetekt for A$AP Rocky i Sverige09:28 Zlatan om MLS-nivået: – Jeg er en Ferrari blant Fiater09:00 Børsoppgang i Japan08:59 Mann med vingedrakt funnet død08:40 Pelsdyrbonde saksøker Mat- og landbruksdepartementet08:40 Korallrev-tilsynet i Australia krever strakstiltak08:15 Tollkrig førte til smell for Elkem08:08 Iran hevder USA kan ha skutt ned egen drone07:52 Alan Walker tjente 26 millioner i fjor07:45 Mange skadd da to biler kjørte inn i folkemengde i England07:37 Mann tente på seg selv utenfor ambassade i Seoul07:20 Seks drept av bombe ved Kabul-universitet07:02 Suzann Pettersen klarte ikke cuten
Siste nytt
11:21VerdenYtre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:20NorgeOver 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:02SportLiverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:46Norge«Hvaldimir» har forlatt Hammerfest10:36VerdenBritiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00VerdenStor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37SportZlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27VerdenTo personer funnet døde i Sverige09:27VerdenTyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02SportKan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00Verden50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51VerdenLondon-politiets Twitter-konto hacket08:11NorgeFire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10NorgeEiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20NorgeNVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18VerdenMinst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59NorgeDette skjer i dag05:38NorgeKvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeJensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52NorgeNTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48VerdenMusikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35VerdenArrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56VerdenBolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56NorgeJødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33VerdenMichelle Obama: USA er for alle03:21NorgeXXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21VerdenSánchez nærmere flertall for ny regjering02:37NorgeEkstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40SportAlgerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia01:10VerdenEl Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46NorgeNorsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31Norge150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07VerdenTrump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54SportHaaland scoret hattrick i cupen22:38VerdenNordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21NorgeUndersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04SportNorge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02SportVentura fortsatte storspillet i USA21:44NorgeNRK kritiseres for jødevits21:01SportNy seier for Solbakken og FCK20:44SportTunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16VerdenSvenskeid tankskip beslaglagt av Iran19:59SportHadi Srour bokser mot russer i Hamburg19:44PengerBoeing-trøbbel fører til kutt i rutetilbud19:14Norge50 soldater syke i Madlaleiren18:57NorgeMilliardbru i Nordland må bytte 344 bolter et halvt år etter åpning18:47SportWoods tar pause etter skuffelsen i British Open18:19SportAlaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France18:12VerdenHongkong-aktivister kan få asyl i Taiwan18:08VerdenCubanske myndigheter slipper fri 2.604 fanger18:07NorgeForsker mener antall forvaringsdommer mot barn er bekymringsfullt17:45VerdenKosovos statsminister går av etter innkallelse til krigsforbryterdomstol17:31VerdenSamtaler om maktfordelingsavtalen i Sudan utsettes17:22Norge50-åring tiltalt for samboerdrap i Haugesund16:39NorgeInnsatsleder gjennom 29 år hudfletter lederne i politiet16:34Verden200 migranter prøvde å klatre over grensegjerde16:26Norge18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie16:17NorgeTrønderenergi truer med millionkrav mot vindkraftmotstandere16:14VerdenTyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten15:30SportTidligere fotball-profil stoppet for fyllekjøring15:10SportNok en landslagsspiller blir fotballproff i England14:55VerdenMinst to omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg14:18NorgeFarenivået for Veslemannen oppjusteres til rødt14:17Helse og livsstilJordmødre ved OUS frykter for liv og helse – Fylkesmannen oppretter sak14:02PolitikkMerkel kritiserer Trump13:38ReiseNordmenn bitt av hund, rotte og ape på utenlandsferie i sommer13:30VerdenKraftig jordskjelv i Athen: Innbyggere løp ut i gatene i frykt13:28SportSolskjær: – Det jobbes med én eller to nye signeringer13:27VerdenNederland delvis ansvarlig for Srebrenica-massakren13:05NorgeSanner ber om redegjørelse fra UDI om Krekars medtiltalte12:42SportAndrine Hegerberg er klar for Roma12:39NorgeEn fuktig helg i vente i sør12:18Norge49-åring siktet for å ha forgiftet hjelpetrengende kvinne12:03Norge17-åring dømt til 13 års forvaring for drapet på Laura Iris Hagen11:55SportKvinnene kan også få sitt Tour de France11:42VerdenPence ber Saudi-Arabia løslate blogger11:41NorgeNordmann omkom i motorsykkelulykke i Frankrike10:59VerdenFransk domstol avviser erstatningskrav etter M/S Estonia-forliset10:43VerdenAustralsk mann dømt til livstid for å ha drept familien10:42VerdenTre omkom i småflyulykke i de østerrikske alper10:15NorgeNorge sender ekspertteam og utstyr til ebolarammede Kongo10:07VerdenSvensk politi vil innføre teknologi som muliggjør ansiktsgjenkjenning10:02NorgeLeting etter antatt omkommet mann fortsetter i Dalsfjorden09:42SportVerdensmester Holund legger opp etter Beijing-OL09:36NorgeForlenget varetekt for A$AP Rocky i Sverige09:28SportZlatan om MLS-nivået: – Jeg er en Ferrari blant Fiater09:00VerdenBørsoppgang i Japan08:59NorgeMann med vingedrakt funnet død08:40NorgePelsdyrbonde saksøker Mat- og landbruksdepartementet08:40VerdenKorallrev-tilsynet i Australia krever strakstiltak08:15NorgeTollkrig førte til smell for Elkem08:08VerdenIran hevder USA kan ha skutt ned egen drone07:52NorgeAlan Walker tjente 26 millioner i fjor07:45VerdenMange skadd da to biler kjørte inn i folkemengde i England07:37VerdenMann tente på seg selv utenfor ambassade i Seoul07:20VerdenSeks drept av bombe ved Kabul-universitet07:02SportSuzann Pettersen klarte ikke cuten

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus