Meny

Empati:

Hvem tror du at du er?

MENTALISERING: Mentaliseringer innebærer å prøve og forstå hvordan andre oppfatter deg i en situasjon. Samtidig forstår du deg selv utenfra i situasjonen, når du skal prøve å se deg selv fra et fugleperspektiv. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Lær å se deg selv slik andre ser deg.

Når du befinner deg i en konflikt, er det lett å se situasjonen utelukkende fra din egen synsvinkel.

Du kommer imidlertid lenger ved å mentalisere, som betyr å sette deg inn i hva den andre tenker om deg og om situasjonen.

Se deg selv utenfra

Hvor mange ganger har du ikke misforstått en venn, en kjæreste eller en kollega? Ofte tror vi at vi vet hva andre tenker, og like ofte tar vi fullstendig feil. Misforståelser fører gjerne til konflikter.

Hvis du blir god til å mentalisere, kan du imidlertid unngå mange av disse misforståelsene.

Å mentalisere betyr å sette deg inn i andres følelser og tanker. Det er en teknikk som går ut på å anstrenge deg for å forstå den andres oppfattelse av en situasjon. Det innebærer å prøve og forstå hvordan den andre oppfatter deg.

Samtidig forstår du deg selv utenfra i situasjonen, når du skal prøve å se deg selv fra et fugleperspektiv.Da kan du lettere handle på en måte som bringer dere nærmere fred.

Se også: Derfor misforstår menn og kvinner hverandre

Handler om empati

– Mentalisering handler om empati, men det er mer enn «bare» empati. Samtidig som man forsøker å forstå den andres følelser, har man fokus på sin egen sinnstilstand. Det handler altså om å være på innsiden av andre, samtidig som man er på utsiden av seg selv. På denne måten kan man forstå seg selv og andre bedre og samspillet seg imellom, sier Kari Lossius, psykolog og klinikkdirektør ved Stiftelsen Bergensklinikkene, til magasinet Bedre Helse.

Dette fugleperspektivet, der du ser hva som skjer i deg selv og en annen samtidig, er vanskelig å oppnå. Du kan imidlertid helt fint trene opp denne evnen.

For noen er dette enklere enn det er for andre.

Svekket mentaliseringsevne

Enkelte mennesker har med seg mye bagasje, for eksempel i form av en vanskelig oppvekst og traumer. Det kan gjøre at mentaliseringsevnen blir dårligere.

Se også: – Jeg er glad jeg ikke er 20 år lenger, men skulle kanskje gjerne vært 30

Med en slik bakgrunn er du ofte ikke vant til å være i kontakt med følelsene dine, eller du orker ikke være det.

Her klarer du ikke å se deg selv så godt utenfra, og du har vanskeligere for å sette deg inn i det andre opplever uten å la det ta farge av din egen oppfattelse.

Du tolker gjerne alt ut fra et lavt selvbilde og har ikke tillit til at omverdenen vil deg vel. Dermed går du også lett i forsvar.

Det kan være vondt å se seg selv i et negativt lys, der man blir frustrert og sint, også på seg selv, og kommer inn i en ond sirkel som forsterker seg selv.

Ut av seg selv

Slike tendenser kan mange ha, i ulik grad.

– De tror alle er ute etter dem eller ikke liker dem. Disse tolkningene får bli i hodet, og så blir det bare verre og verre.

De misforstår og forsøker å beskytte seg, og konflikter og vanskelige situasjoner oppstår.

Se også: Åtte viktige vennskap

Da er det lurt å trene på å gå ut av seg selv.

«Mente han egentlig at han ikke likte meg? Var det han sa, eller er det noe jeg selv tenker? Har jeg sjekket det ut med ham?»

- Når man sjekker det ut, kan man oppleve å få et helt annet svar enn man trodde, og så blir dette en erfaring, sier Lossius og legger til:

– Man ser at det reelle bildet ikke stemmer overens med det man hadde i hodet. Det kan være litt av en aha-opplevelse. Neste gang er det ikke sikkert man er like forutinntatt. Og langsomt trenes mentaliseringsevnen opp.

Når fornuften kobles ut

Vi har alle dårlig mentaliseringsevne til tider. Tenk bare på når du er forelsket. All fornuft er som blåst ut av hodet, og du mister gangsynet.

Du har ikke nødvendigvis stor evne til å sette deg inn i andre der og da, når alt du er opptatt av er å tilbringe tid sammen med din kjære og dyrke forelskelsen.

Alt annet forsvinner i bakgrunnen.

Dette er en form for mentaliseringssvikt:

Når fornuften kobles ut, og du er helt i dine følelsers vold. Mentaliseringsevnen kan også være situasjonsbetinget. Lossius bruker et eksempel fra eget liv.

– Jeg har en dårlig dag, og skal ut å fly fra Flesland flyplass. Allerede i køen begynner jeg å hisse meg opp over sikkerhetskontrollen. Og som regel går det utover vekteren. Jeg ser ikke hans side av saken. Fornuften er koblet ut. Jeg er kun i mine egne, negative følelser. Jeg blir usaklig, og kan være helt uspiselig. Med andre ord: Jeg har en dårlig mentaliseringsevne, forklarer hun.

– På en god dag, derimot, tenker jeg mer rasjonelt og forsøker å roe meg ned. Hvorfor i all verden er jeg så sint? Jeg har ikke dårlig tid, og det er ikke vekteren sin feil. Han gjør bare jobben sin. Så klarer jeg å være litt mer vennlig og tålmodig når jeg kommer fram til sikkerhetskontrollen. Jeg har en god mentaliseringsevne, der jeg klarer å se saken fra vekterens innside og samtidig meg selv litt utenfra, sier psykologen.

Se også: Slik takler du usunne bekymringer

Aktiv lytting

Mange misforståelser og konflikter kunne vært unngått hvis du torde å være mer nysgjerrig, stille åpne spørsmål og virkelig lytte til svaret andre gir.

– Eksempler på gode spørsmål er: Hva tenker du om det som skjer? Hva ville du da du gjorde det? Hva føler du nå? Man kan få helt andre svar enn man trodde.

Man blir bedre kjent med den andre, og man kommer litt ut av sine egne følelser. Det åpner perspektivet, skaper nyanser og en større forståelse.

Se også: Er du avhengig av mobilen?

Empatien øker gjerne også, og man blir rett og slett et bedre medmenneske, sier Lossius og legger til:

– Dessuten er det veldig godt for folk flest å få slike åpne, ukritiske spørsmål. Noe av forsvarsverket blir borte, og man føler seg lyttet til.

Ikke medfødt

Evnen til å mentalisere utvikles under oppveksten, i større eller mindre grad.

– I hjernen utvikles den grunnleggende strukturen først. Emosjonene er en del av denne strukturen, og barn er veldig i ett med følelsene sine. Nettopp derfor blir som regel følelsesutbruddene veldig voldsomme. Etter hvert kobles fornuften inn, og barna lærer å regulere seg. De kan klare, ved hjelp av omsorgspersoner, å håndtere sitt indre ubehag, forklarer psykologen.

Hun sier det er viktig at foreldrene også forstår at barnet er et selvstendig individ. De bør i minst mulig grad blande sine egne tanker og følelser sammen med barnets. Samtaler der foreldrene snakker åpent og nysgjerrig om andre mennesker, øker sjansen for at barna får en god mentaliseringsevne, noe som hjelper dem senere i livet.

Følelser er upålitelige

– Mentalisering er ikke noe nytt. Det er en slags blanding av flere terapiformer.

Se også: Disse kroppdelene kunne vi klart oss uten

Det er en systematisk måte å tenke på, og det er veldig effektivt når man bruker det riktig, sier Nina Arefjord, psykologspesialist ved Kompetansesenter Rus ved Stiftelsen Bergensklinikkene.

Arefjord råder deg til å si til deg selv:

«Jeg er ingen tankeleser. Jeg vet ikke hva kjæresten min tenker. Selv om jeg kjenner ham godt. Jeg vet i alle fall ikke hva naboen tenker. I stedet for å trekke konklusjoner og være påståelig, skal jeg forsøke å være nysgjerrig. Stille direkte spørsmål. Sjekke ut tolkningene mine.»

Tenk deg om før du blir sint eller utagerer. Tell til 10! Er du sikker på at du har oppfattet dette riktig? Kan du ha misforstått? Tren på å være din egen observatør.

Da kan du unngå mange unødige misforståelser og konflikter.

Vær klar over at du kan misforstå andre, uansett hvor god menneskekjenner du tror du er, sier Arefjord og legger til:

– Vi er alle preget av våre egne følelser, og følelser kan være svikefulle og upålitelige. Det er derfor lurt å sjekke ut tolkningene sine fremfor å stole blindt på dem. Forsøk å ha en åpenhet på at andre kan oppfatte deg på en helt annen måte enn du selv gjør.

Se også: 8 tegn på at du har et helseproblem

Bedrer helsen

Sigmund Karterud, professor i psykiatri, sier at mentalisering er avgjørende for god mental og fysisk helse.

– Mentalisering kan kalles sjelens immunforsvar. Det inngår i hele immunsystemet og kan gi bedre kroppslig helse også. Hvis man vokser opp i et miljø som er for snevert og begrensende, kan det skape en form for rigiditet i sinnet.

Dette kan forplante seg i hele kroppen.

Barn som har nysgjerrige foreldre, omsorgspersoner som stiller dem åpne spørsmål, snakker åpent og nyansert om andre og fører lekne samtaler, er heldige barn. De får en god mentaliseringsevne, som kan være med på å sikre god helse gjennom hele livet.

Les også:

Dette avslører psykopaten

Derfor liker menn pupper

Test deg selv: Har du et alkoholproblem?

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:45 Ada Hegerberg giftet seg12:37 MDG går for gratis skolemat og leksefri for de minste12:36 Kjøll ny idrettspresident, Tvedt byttes ut etter fire år12:02 Norge blant de ivrigste i EUs forsvarsbyrå11:35 Slange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte11:26 Sandvolleyball: Mol og Sørum vant nok en storturnering10:46 Store utfordringer i demensomsorgen bekymrer10:30 Forsker: – Hvaldimir er syk10:13 Kraftig jordskjelv i Peru10:11 Forskerne frykter barkbilleepidemi i sommer09:37 Valglokalene har åpnet i Frankrike og Tyskland09:35 Norske Kim (37) lever trenerdrømmen i NHL – kan vinne tittelen med Bruins08:21 To pågrepet etter knivstikking på Voss08:20 Minst to døde da tornado rammet by i Oklahoma07:45 -Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59 Mann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38 Slik påvirker EU-valgene Norge06:12 Leirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:33 Dette skjedde i natt05:04 Guaidó bekrefter forhandlinger om Venezuela i Oslo04:44 Drapsdømt mann frifunnet for stalking03:42 Danmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59 To menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23 Trump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00 AP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23 Kvinne pågrepet for vold mot politiet00:55 Eldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17 Daniel Craig på plass på Sunnmøre22:39 Titusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34 30.000 marsjerte for klimaet i København22:33 Fire pågrepet etter skyting i Oslo22:27 Anna & Emma vant MGPjr 201922:17 Gullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52 Avslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45 Nye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11 Tore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33 Antonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16 Slik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52 Lillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48 – Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47 Voldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09 Rally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08 Jakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51 Overvåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50 Finland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43 MDG får to nestledere18:26 Mann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21 Mays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen17:24 Paven sammenligner abort med leiemord16:21 Fallskjermhopper ble sittende fast i tre – 23 meter over bakken15:14 MDG vil avvikle fossil cruisetrafikk innen 202515:13 Grønn Ungdom refser MDGs vindkraftbrems14:47 Idrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet14:29 Politiet jakter bilist etter ulykke14:12 Knøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene14:06 FN-domstol krever at Russland løslater ukrainere14:06 Tuchel forlenger med Paris Saint-Germain13:25 MDGs Oslo-topp: Jeg elsker bomringen!12:50 SV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier12:36 Tre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon12:33 Her er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»12:18 Tidligere sykkelpresident om anmeldelsen: – En personlig forfølgelse11:53 Nytt IT-system skal hindre tungtransport i å bruke brikker for elbil11:30 Østigård tror på snuoperasjon etter tap i Norges åpningskamp i U20-VM09:55 To nye dødsfall på Mount Everest02:54 Guvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26 Verdens dyreste medisin godkjent i USA02:23 800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55 Mann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19 Helsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37 Halve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43 Trump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55 Godt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40 Nedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19 Giske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48 Beskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36 Messi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35 Minst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13 Elyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13 73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45 26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10 Bråslakter laks – må rekke det for den dør20:09 Spetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06 To pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49 Mann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49 Riksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14 Oljefondet selger cannabis-aksjene18:54 – Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51 Kronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22 Eksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07 XXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51 Chelsea har lagt inn bud på Reiten17:44 Frykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34 Motorsyklist omkom i ulykke17:23 Donald Trump om seg selv: – Jeg er et ekstremt stabilt geni17:15 Fastlimte klimaaktivister fjernet fra Norges Bank16:39 Mann tiltalt for å ha lurt til seg åtte biler og 2,8 millioner kroner i lån16:39 Kenyanske dommere nekter å avkriminalisere homofili16:26 Solberg forstår Mays avgang
Siste nytt
12:45SportAda Hegerberg giftet seg12:37PolitikkMDG går for gratis skolemat og leksefri for de minste12:36SportKjøll ny idrettspresident, Tvedt byttes ut etter fire år12:02PolitikkNorge blant de ivrigste i EUs forsvarsbyrå11:35NorgeSlange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte11:26SportSandvolleyball: Mol og Sørum vant nok en storturnering10:46Helse og livsstilStore utfordringer i demensomsorgen bekymrer10:30NorgeForsker: – Hvaldimir er syk10:13VerdenKraftig jordskjelv i Peru10:11NorgeForskerne frykter barkbilleepidemi i sommer09:37PolitikkValglokalene har åpnet i Frankrike og Tyskland09:35SportNorske Kim (37) lever trenerdrømmen i NHL – kan vinne tittelen med Bruins08:21NorgeTo pågrepet etter knivstikking på Voss08:20VerdenMinst to døde da tornado rammet by i Oklahoma07:45Verden-Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59NorgeMann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38VerdenSlik påvirker EU-valgene Norge06:12PengerLeirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:33NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenGuaidó bekrefter forhandlinger om Venezuela i Oslo04:44NorgeDrapsdømt mann frifunnet for stalking03:42VerdenDanmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59NorgeTo menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23VerdenTrump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00VerdenAP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23NorgeKvinne pågrepet for vold mot politiet00:55VerdenEldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17NorgeDaniel Craig på plass på Sunnmøre22:39VerdenTitusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34Verden30.000 marsjerte for klimaet i København22:33NorgeFire pågrepet etter skyting i Oslo22:27NorgeAnna & Emma vant MGPjr 201922:17VerdenGullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52VerdenAvslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45VerdenNye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11NorgeTore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33VerdenAntonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16KulturSlik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52SportLillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48Politikk– Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47NorgeVoldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09SportRally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08VerdenJakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51StemmerOvervåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50SportFinland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43NorgeMDG får to nestledere18:26VerdenMann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21VerdenMays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen17:24VerdenPaven sammenligner abort med leiemord16:21NorgeFallskjermhopper ble sittende fast i tre – 23 meter over bakken15:14NorgeMDG vil avvikle fossil cruisetrafikk innen 202515:13PolitikkGrønn Ungdom refser MDGs vindkraftbrems14:47SportIdrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet14:29NorgePolitiet jakter bilist etter ulykke14:12NyheterKnøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene14:06VerdenFN-domstol krever at Russland løslater ukrainere14:06SportTuchel forlenger med Paris Saint-Germain13:25PolitikkMDGs Oslo-topp: Jeg elsker bomringen!12:50MotorSV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier12:36VerdenTre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon12:33NorgeHer er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»12:18SportTidligere sykkelpresident om anmeldelsen: – En personlig forfølgelse11:53PengerNytt IT-system skal hindre tungtransport i å bruke brikker for elbil11:30SportØstigård tror på snuoperasjon etter tap i Norges åpningskamp i U20-VM09:55VerdenTo nye dødsfall på Mount Everest02:54VerdenGuvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26VerdenVerdens dyreste medisin godkjent i USA02:23Norge800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55NorgeMann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19NorgeHelsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37NorgeHalve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43VerdenTrump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55SportGodt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40SportNedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19PolitikkGiske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48VerdenBeskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36SportMessi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35VerdenMinst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13SportElyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13Norge73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45Norge26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10NorgeBråslakter laks – må rekke det for den dør20:09PengerSpetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06VerdenTo pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49NorgeMann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49NorgeRiksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14PengerOljefondet selger cannabis-aksjene18:54Politikk– Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51NorgeKronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22VerdenEksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07PengerXXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51SportChelsea har lagt inn bud på Reiten17:44VerdenFrykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34NorgeMotorsyklist omkom i ulykke17:23PolitikkDonald Trump om seg selv: – Jeg er et ekstremt stabilt geni17:15NorgeFastlimte klimaaktivister fjernet fra Norges Bank16:39NorgeMann tiltalt for å ha lurt til seg åtte biler og 2,8 millioner kroner i lån16:39VerdenKenyanske dommere nekter å avkriminalisere homofili16:26PolitikkSolberg forstår Mays avgang
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus