Meny

Dempende signaler: Hunden kommuniserer

DEMPENDE SIGNALER: For å ha en harmonisk familie med barn og hund er det viktig å lese hundens signaler. © Thinkstock
DEMPENDE SIGNALER: For å ha en harmonisk familie med barn og hund er det viktig å lese hundens signaler. © Thinkstock

For å sikre barna en trygg oppvekst med hund må du kunne hundens språk.

Når man skaffer hund er det mye man må tenke på for at familien skal trives best mulig sammen. En hund krever mye, og det er viktig at hverken den eller barna føler seg tilsidesatt.

Det viktigste du kan gjøre for å gi barna dine en trygg oppvekst med hund, er å sette deg inn i hundens signaler, og formidle dem videre til barna dine. En hund sier nemlig veldig mye uten at det kommer en eneste lyd.

- Det er det viktig med god veiledning fra foreldre som kan forklare hvordan man skal ta vare på hunden og hvilke hensyn man må ta, sier Line Skaugerud, hundetrener og faglig leder i Dyrevernalliansen.

Les også: Hund spiste 44 sokker

Gir klar beskjed

Hvis en hund biter et barn, hører man ofte historier om at det skjedde helt ut av det blå, at hunden og barnet var perlevenner og at noe lignende aldri har skjedd før. Men hunden sier mye menneskene ikke nødvendigvis legger merke til.

- Man skal være obs på alle de små signalene hunder sender om at de er utilpass i en situasjon, som å snu hodet bort, slikke seg på snuten eller sette seg med ryggen til. Dette må også barna også lære seg å ta hensyn til, sier Skaugerud.

Dette kalles for dempende signaler, fordi hunden prøver å dempe eller roe ned enten seg selv, andre eller en situasjon når den utfører dem. Noen av signalene er raske, andre varer over litt lengre tid. Det tar tid og erfaring å se alle, men det er verdt arbeidet.

- Da vil du bli i stand til å se hva hunden din føler og hjelpe dem ut av situasjoner som kan skape konflikter i familien, sier Skaugerud.

Les også: Kattene skulle druknes - fikk hund til mor

Alle bruker dem

Alle hunder, uansett rase og uansett land de bor i har dempende signaler og begynner å bruke det med en gang de er født. Hovedgrunnen til at det oppstår konflikter mellom hund og menneske er som regel kommunikasjonssvikt.

- Vi kan ikke lære hundene å snakke språket vårt, selv om de forstår mye av det vi formidler, men det er vår oppgave å lære oss hva hunden sier, understreker Therese Norman Andersen i bloggen «Positiv hundetrening».

Det er fullt mulig å trene en hund uten noen gang å være fysisk eller sint. Å belønne, rose og veilede er som hos barn den metoden som gir best resultater. Det er også koseligere å ha en hund som gjør som du ber den om fordi den vil glede deg og ha en belønning i samme slengen, enn at den fordi den frykter konsekvensene av å la være.

Lær signalene

En stor del av å trene positivt består i å vite hva hunden sier. Oppfører vi oss truende vil vi oppfattes som fientlige, og om hundens signaler om å dempe og roe ned denne situasjonen ikke virker kan den prøve å si ifra tydeligere. Om vi derimot er positive og vennlige vil hunden slappe av og ikke ha noen grunn til å være aggressiv mot hverken barn eller voksne.

Blant de vanligste signalene finner vi slikking på snuten, snu hodet vekk eller bevege seg sakte. Felles for alle signalene er at hunden sier «ro deg ned» eller «jeg er ukomfortabel med denne situasjonen». De aller fleste signalene brukes mye i møte med andre hunder for å kommunisere.

Når man kjenner signalene kan man trekke seg unna, endre stilling eller selv gi signalet tilbake til hunden, slik at man kommuniserer at man har forstått beskjeden.

Knurring er tydelig

Når de dempende signalene ikke er nok, enten fordi menneskene ikke skjønner dem eller fordi hunden er ekstra usikker, kan det hende at hunden knurrer, også mot barn.

- Knurring er et tydelig signal på at hunden har fått nok og at barnet må gå unna. Hunden skal aldri få kjeft for å knurre, da dette er et tegn på at det har skjedd noe som gjør at hunden føler seg usikker eller utrygg, forteller Skaugerud.

- Dette er hundens egen grense og skal alltid respekteres. Knurring er et forvarsel - blir ikke dette respektert kan den i neste omgang glefse eller verste fall bite, understreker hun.

Godt samspill

Lærer man å tolke hundens signaler er midlertid sjansen for at farlige situasjoner oppstår mye mindre. Å vokse opp med hund har stor betydning for barn, og det finnes mye forskning som viser hvor positivt dette er. Noen hunder er skeptiske til små barn, men når man vet hva man skal tenke på vil samspillet fungere. Leser man hunden sin riktig, tar hensyn og lærer barna å gjøre det samme vil hunden stortrives i familien.

Disse signalene bør du kunne

BildeHARMONISK: Hvis du og barna dine lærer dere å lese hundens signaler, vil det ikke oppstå farlige situasjoner. © Thinkstock

Slikke nese

Dette er et av de aller vanligste signalene. Hunden slikker seg med en rask bevegelse av tunga, som regel rett over snuten. Noen ganger skjer det så kjapt at det er vanskelig å legge merke til, andre ganger er det mer tydelig.

Kan oppstå når: Du bøyer deg over hunden din, snakker til den sint, klemmer den eller sitter for nært.

Bruk av øynene

Dette kan være å senke blikket, myse eller se til siden. Hunden gjør blikket mykere og unngår å stirre.

Kan oppstå når: Du trener «blikk-kontakt», står i hodehøyde med hunden eller løfter hunden opp slik at den tvinges til å se rett på deg.

Snu på hodet eller snu seg vekk

Dette kan være en rask bevegelse, eller hodet kan holdes til siden over litt lengre tid. .De ser vekk og lar også ofte blikket gli til siden. Å snu

siden eller baken til noen er et sterkt dempende signal. Ofte vil dette komme etter andre signaler for å si ifra tydeligere. Det kan også skje om en situasjon, for eksempel en annen hund, kommer brått på.

Kan oppstå når: Hunden møter andre hunder, eller synes mennesker kommer for nært, for eksempel under kos. Du går brått mot hunden fordi du er sint, rykker i båndet eller når en yngre hund er for slitsom og innpåsliten. Dette kan du også bruke selv om en hund hopper på deg eller kommer løpende for brått. Snu deg med siden eller ryggen til hunden, og du vil

dempe oppførselen.

Fryseposisjon og sakte bevegelser

Her fryser hunden i bevegelsen, enten stående, sittende eller liggende. Den vil forholde seg helt passiv for å dempe en situasjon. Den kan også gjerne bruke langsomme bevegelser, gå sakte fremover eller stoppe opp for så å gå enda saktere fremover.

Kan oppstå når: Hvis du viser hunden sinne eller aggresjon kan du oppleve at du ikke får respons. Du roper kanskje enda høyere og blir enda mer sint. Hunden responderer med å gå saktere igjen, men den prøver ikke å være trassig, den prøver å roe deg ned. Vær vennlig, beveg deg vekk og slutt å virke truende, og hunden vil komme.

Lekestilling

Mange tenker at hundens lekestilling, der den går ned med forbeina og har bakparten opp, kun er en invitasjon til lek. Men det kan også brukes som en

avvæpnede reaksjon. Hunden vil ofte bevege seg fra side til side eller gå ned i lekestilling og opp igjen.

Kan oppstå når: Hunden er usikker, for eksempel på mennesker som vil klappe dem midt på hodet, eller den ser andre dyr som er nye og skumle. Hunden oppfører seg nærmest som en valp og gjør seg selv ufarlig

Gjesping

Dette er et signal som brukes i andre anledninger enn når hunden er trøtt eller kjeder seg. Hunden kan tilsynelantende gjespe ut av det blå, men den prøver å roe ned seg selv eller omgivelsene.

Kan oppstå når: Hunden er gira fordi dere skal ut på tur, når de er hos dyrlegen eller når noen krangler. Du kan også gjespe selv for å roe ned hunden din hvis den er redd, for eksempel under tornenvær.

Andre dempende signaler

Å sette seg, legge seg, gå i bue, snuse i bakken, splitte opp (gå i mellom når mennesker klemmer eller krangler), løfte labben og logre i en usikker situasjon.

Bilde

FAMILIELYKKE: En fornøyd hund, glade barn og godt samhold blir resultatet om du lærer deg å kommunisere med alle medlemmene i familien. © Thinkstock

Nyttig lesestoff

«På talefot med hunden – de dempende signalene» av Turid Rugaas.

«Barn og hund – gleder og utfordringer» av Dagmar Cutka.

Bøkene kan kjøpes i de fleste bokhandler, eller på Dyrenes Valg.

Foreningen Dyrevern Ung, som drives av Dyervernalliansen, har laget heftet «Lær deg dyrespråket» som lærer barna å tolke språket til hund, katt og kanin.

Les også:

La aldri hunden og babyen være alene

Ni måneder gamle babyer i barnehagen

Tegn som avslører at barnet ditt ser dårlig

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:46 «Hvaldimir» har forlatt Hammerfest10:36 Britiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00 Stor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37 Zlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27 To personer funnet døde i Sverige09:27 Tyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02 Kan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00 50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51 London-politiets Twitter-konto hacket08:11 Fire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10 Eiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20 NVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18 Minst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59 Dette skjer i dag05:38 Kvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30 Dette skjedde i natt05:25 Jensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52 NTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48 Musikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35 Arrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56 Bolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56 Jødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33 Michelle Obama: USA er for alle03:21 XXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21 Sánchez nærmere flertall for ny regjering02:37 Ekstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40 Algerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23 USA sender soldater til Saudi-Arabia01:10 El Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46 Norsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31 150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07 Trump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54 Haaland scoret hattrick i cupen22:38 Nordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21 Undersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04 Norge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02 Ventura fortsatte storspillet i USA21:44 NRK kritiseres for jødevits21:01 Ny seier for Solbakken og FCK20:44 Tunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16 Svenskeid tankskip beslaglagt av Iran19:59 Hadi Srour bokser mot russer i Hamburg19:44 Boeing-trøbbel fører til kutt i rutetilbud19:14 50 soldater syke i Madlaleiren18:57 Milliardbru i Nordland må bytte 344 bolter et halvt år etter åpning18:47 Woods tar pause etter skuffelsen i British Open18:19 Alaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France18:12 Hongkong-aktivister kan få asyl i Taiwan18:08 Cubanske myndigheter slipper fri 2.604 fanger18:07 Forsker mener antall forvaringsdommer mot barn er bekymringsfullt17:45 Kosovos statsminister går av etter innkallelse til krigsforbryterdomstol17:31 Samtaler om maktfordelingsavtalen i Sudan utsettes17:22 50-åring tiltalt for samboerdrap i Haugesund16:39 Innsatsleder gjennom 29 år hudfletter lederne i politiet16:34 200 migranter prøvde å klatre over grensegjerde16:26 18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie16:17 Trønderenergi truer med millionkrav mot vindkraftmotstandere16:14 Tyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten15:30 Tidligere fotball-profil stoppet for fyllekjøring15:10 Nok en landslagsspiller blir fotballproff i England14:55 Minst to omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg14:18 Farenivået for Veslemannen oppjusteres til rødt14:17 Jordmødre ved OUS frykter for liv og helse – Fylkesmannen oppretter sak14:02 Merkel kritiserer Trump13:38 Nordmenn bitt av hund, rotte og ape på utenlandsferie i sommer13:30 Kraftig jordskjelv i Athen: Innbyggere løp ut i gatene i frykt13:28 Solskjær: – Det jobbes med én eller to nye signeringer13:27 Nederland delvis ansvarlig for Srebrenica-massakren13:05 Sanner ber om redegjørelse fra UDI om Krekars medtiltalte12:42 Andrine Hegerberg er klar for Roma12:39 En fuktig helg i vente i sør12:18 49-åring siktet for å ha forgiftet hjelpetrengende kvinne12:03 17-åring dømt til 13 års forvaring for drapet på Laura Iris Hagen11:55 Kvinnene kan også få sitt Tour de France11:42 Pence ber Saudi-Arabia løslate blogger11:41 Nordmann omkom i motorsykkelulykke i Frankrike10:59 Fransk domstol avviser erstatningskrav etter M/S Estonia-forliset10:43 Australsk mann dømt til livstid for å ha drept familien10:42 Tre omkom i småflyulykke i de østerrikske alper10:15 Norge sender ekspertteam og utstyr til ebolarammede Kongo10:07 Svensk politi vil innføre teknologi som muliggjør ansiktsgjenkjenning10:02 Leting etter antatt omkommet mann fortsetter i Dalsfjorden09:42 Verdensmester Holund legger opp etter Beijing-OL09:36 Forlenget varetekt for A$AP Rocky i Sverige09:28 Zlatan om MLS-nivået: – Jeg er en Ferrari blant Fiater09:00 Børsoppgang i Japan08:59 Mann med vingedrakt funnet død08:40 Pelsdyrbonde saksøker Mat- og landbruksdepartementet08:40 Korallrev-tilsynet i Australia krever strakstiltak08:15 Tollkrig førte til smell for Elkem08:08 Iran hevder USA kan ha skutt ned egen drone07:52 Alan Walker tjente 26 millioner i fjor07:45 Mange skadd da to biler kjørte inn i folkemengde i England07:37 Mann tente på seg selv utenfor ambassade i Seoul07:20 Seks drept av bombe ved Kabul-universitet07:02 Suzann Pettersen klarte ikke cuten06:40 Brannvesenet har kontroll på brann i Stjørdal06:34 Ny høydevri for norske landslagsløpere i langrenn06:00 Resultatene fra LOs sommerpatrulje er klare: Fire av ti bedrifter bryter loven
Siste nytt
10:46Norge«Hvaldimir» har forlatt Hammerfest10:36VerdenBritiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00VerdenStor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37SportZlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27VerdenTo personer funnet døde i Sverige09:27VerdenTyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02SportKan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00Verden50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51VerdenLondon-politiets Twitter-konto hacket08:11NorgeFire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10NorgeEiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20NorgeNVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18VerdenMinst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59NorgeDette skjer i dag05:38NorgeKvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeJensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52NorgeNTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48VerdenMusikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35VerdenArrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56VerdenBolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56NorgeJødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33VerdenMichelle Obama: USA er for alle03:21NorgeXXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21VerdenSánchez nærmere flertall for ny regjering02:37NorgeEkstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40SportAlgerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia01:10VerdenEl Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46NorgeNorsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31Norge150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07VerdenTrump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54SportHaaland scoret hattrick i cupen22:38VerdenNordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21NorgeUndersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04SportNorge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02SportVentura fortsatte storspillet i USA21:44NorgeNRK kritiseres for jødevits21:01SportNy seier for Solbakken og FCK20:44SportTunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16VerdenSvenskeid tankskip beslaglagt av Iran19:59SportHadi Srour bokser mot russer i Hamburg19:44PengerBoeing-trøbbel fører til kutt i rutetilbud19:14Norge50 soldater syke i Madlaleiren18:57NorgeMilliardbru i Nordland må bytte 344 bolter et halvt år etter åpning18:47SportWoods tar pause etter skuffelsen i British Open18:19SportAlaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France18:12VerdenHongkong-aktivister kan få asyl i Taiwan18:08VerdenCubanske myndigheter slipper fri 2.604 fanger18:07NorgeForsker mener antall forvaringsdommer mot barn er bekymringsfullt17:45VerdenKosovos statsminister går av etter innkallelse til krigsforbryterdomstol17:31VerdenSamtaler om maktfordelingsavtalen i Sudan utsettes17:22Norge50-åring tiltalt for samboerdrap i Haugesund16:39NorgeInnsatsleder gjennom 29 år hudfletter lederne i politiet16:34Verden200 migranter prøvde å klatre over grensegjerde16:26Norge18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie16:17NorgeTrønderenergi truer med millionkrav mot vindkraftmotstandere16:14VerdenTyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten15:30SportTidligere fotball-profil stoppet for fyllekjøring15:10SportNok en landslagsspiller blir fotballproff i England14:55VerdenMinst to omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg14:18NorgeFarenivået for Veslemannen oppjusteres til rødt14:17Helse og livsstilJordmødre ved OUS frykter for liv og helse – Fylkesmannen oppretter sak14:02PolitikkMerkel kritiserer Trump13:38ReiseNordmenn bitt av hund, rotte og ape på utenlandsferie i sommer13:30VerdenKraftig jordskjelv i Athen: Innbyggere løp ut i gatene i frykt13:28SportSolskjær: – Det jobbes med én eller to nye signeringer13:27VerdenNederland delvis ansvarlig for Srebrenica-massakren13:05NorgeSanner ber om redegjørelse fra UDI om Krekars medtiltalte12:42SportAndrine Hegerberg er klar for Roma12:39NorgeEn fuktig helg i vente i sør12:18Norge49-åring siktet for å ha forgiftet hjelpetrengende kvinne12:03Norge17-åring dømt til 13 års forvaring for drapet på Laura Iris Hagen11:55SportKvinnene kan også få sitt Tour de France11:42VerdenPence ber Saudi-Arabia løslate blogger11:41NorgeNordmann omkom i motorsykkelulykke i Frankrike10:59VerdenFransk domstol avviser erstatningskrav etter M/S Estonia-forliset10:43VerdenAustralsk mann dømt til livstid for å ha drept familien10:42VerdenTre omkom i småflyulykke i de østerrikske alper10:15NorgeNorge sender ekspertteam og utstyr til ebolarammede Kongo10:07VerdenSvensk politi vil innføre teknologi som muliggjør ansiktsgjenkjenning10:02NorgeLeting etter antatt omkommet mann fortsetter i Dalsfjorden09:42SportVerdensmester Holund legger opp etter Beijing-OL09:36NorgeForlenget varetekt for A$AP Rocky i Sverige09:28SportZlatan om MLS-nivået: – Jeg er en Ferrari blant Fiater09:00VerdenBørsoppgang i Japan08:59NorgeMann med vingedrakt funnet død08:40NorgePelsdyrbonde saksøker Mat- og landbruksdepartementet08:40VerdenKorallrev-tilsynet i Australia krever strakstiltak08:15NorgeTollkrig førte til smell for Elkem08:08VerdenIran hevder USA kan ha skutt ned egen drone07:52NorgeAlan Walker tjente 26 millioner i fjor07:45VerdenMange skadd da to biler kjørte inn i folkemengde i England07:37VerdenMann tente på seg selv utenfor ambassade i Seoul07:20VerdenSeks drept av bombe ved Kabul-universitet07:02SportSuzann Pettersen klarte ikke cuten06:40NorgeBrannvesenet har kontroll på brann i Stjørdal06:34SportNy høydevri for norske landslagsløpere i langrenn06:00NorgeResultatene fra LOs sommerpatrulje er klare: Fire av ti bedrifter bryter loven

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus