Meny

Kommunikasjon:

Derfor misforstår menn og kvinner hverandre

MISFORSTÅELSER: Mens menn gjerne sier det som det er, velger kvinner ofte å heller komme med noen hint. Så er det selvfølgelig opp til ham å finne ut resten. En slik gjettelek kan by på problemer og ikke minst føre til diskusjoner. Illustrasjonsfoto: Thinkstock
MISFORSTÅELSER: Mens menn gjerne sier det som det er, velger kvinner ofte å heller komme med noen hint. Så er det selvfølgelig opp til ham å finne ut resten. En slik gjettelek kan by på problemer og ikke minst føre til diskusjoner. Illustrasjonsfoto: Thinkstock

– Mange misforståelser handler om primære behov, mener ekspert.

At menn er fra Mars og kvinner fra Venus er en kjent sak, så da er det ikke så rart at det oppstår en del misforståelser.

Misforståelser

– Menn og kvinner er både ulike og like på forskjellige områder. Her spiller blant annet personlighet, kulturforskjeller og ulik oppdragelse inn, sier familieterapeut Elisabeth Meyer Lugg.

Likevel finnes det noen kilder til misforståelser som kanskje er mer vanlige enn andre.

– Et eksempel er når den ene søker støtte fordi noe er vondt eller vanskelig og den andre svarer med å komme med et forslag til løsning på problemet i stedet for trøst, sier hun.

Les også: Når sjalusi ødelegger forholdet

Ikke tydelige nok

– Mange misforståelser handler om primære behov man ikke kommuniserer tydelig nok. Slik som hvis man har behov for trøst og støtte. Behovet for trygghet, bekreftelse anerkjennelse, aksept og trøst, blir kamuflert i forvirrende uttalelser og signaler mellom partnerne, sier hun.

Vi er rett og slett ikke tydelige nok, og sier kanskje også av og til noe helt annet enn det vi egentlig mener.

Tanken kan da være at den andre burde forstå hva vi egentlig mener og føler, men det er når alt kommer til alt litt urealistisk å forvente at han eller hun gjør det.

Føler seg nedprioritert

– For eksempel kan det bak en uttalelse som «Bare gå ut du kjære. Jeg blir hjemme med barna i kveld» ligge kamuflert usikkerhet i en undertekst, sier hun.

Den som sier det, tenker kanskje egentlig at den blir nedprioritert og ikke er viktig nok.

Resultatet kan da bli reaksjoner som er vanskelig å forstå for partneren.

– Mitt råd er derfor at man starter med å være ærlige mot hverandre, selv om det kanskje ikke alltid er så lett. Si det som det er og fortell hva du trenger når du virkelig kjenner etter, sier hun.

Les også: Advarer mot kjønnsdelt oppdragelse

Glemmer å lytte

 Elisabeth Meyer Lugg Lugg driver egen praksis i Tønsberg, der hun tilbyr parterapi, familieterapi og individuelle samtaler. Hun har arbeidet i forhold til barn, ungdom, foreldre og par i både privat og offentlig hjelpeapparat siden 1995. Elisabeth Meyer Lugg Lugg driver egen praksis i Tønsberg, der hun tilbyr parterapi, familieterapi og individuelle samtaler. Hun har arbeidet i forhold til barn, ungdom, foreldre og par i både privat og offentlig hjelpeapparat siden 1995.

Familieterapeut Maria Melo mener den aller vanligste grunnen til at kvinner og menn misforstår hverandre, er at de ikke tar seg tid til å høre skikkelig på hverandre.

– Man danner seg sine egne tanker om ting som skjer eller sies, og hører ikke etter hva den andre sier, sier hun.

Når vi så begynner å tolke det vi mener ble sagt, er problemet en realitet.

Kanskje gjør vi også den store tabben at vi begynner å blande inn andre i diskusjonene.

– Og når kollegaer, venninner og familier også skal begynne å si hva de mener, blir det i alle fall ikke bedre, sier hun.

Les også: Slik kan du unngå å krangle med kjæresten

Må være kjærester også

Melo syns det er vanskelig å trekke frem noen spesielle kilder til misforståelser, men tror ofte problemene bunner i at man glemmer å være kjærester.

 Maria Melo Melo har mer enn 25 års praksis innen sosialarbeid med erfaring fra arbeid med blant annet konflikter etter samlivsbrudd samt familie- og parterapi. Hun kommer fra Portugal, men har bodd i Norge siden 2009, og driver i dag privat praksis i Tønsberg. Maria Melo Melo har mer enn 25 års praksis innen sosialarbeid med erfaring fra arbeid med blant annet konflikter etter samlivsbrudd samt familie- og parterapi. Hun kommer fra Portugal, men har bodd i Norge siden 2009, og driver i dag privat praksis i Tønsberg.

Særlig etter at barna kommer.

– Hvis den ene bruker all sin tid og energi på å være mor eller far og det ikke er en balanse her, vil kanskje den andre føle seg oversett og begynne å trekke seg unna. Til slutt har begge glemt parforholdet, sier hun.

Les også: Dette krangler vi om

Det er deg du må forandre

Det beste du kan gjøre for å få slutt på misforståelsene, er å innse at det er deg selv du må forandre.

Du klarer nemlig neppe å forandre partneren din.

– Spør derfor heller hva du selv kunne gjort annerledes, hvorfor du selv er sur og hvordan du bidro til at det ble en konflikt. Hvis du innser hvilke feil du selv gjør, og hvordan du bidrar til misforståelser, kan du kanskje forandre deg selv til det bedre. Da vil du trolig oppleve at også partneren din blir enklere å forstå, sier hun.

Les også: Vil du oppleve varig kjærlighet bør du lese dette

VANLIGE MISFORSTÅELSER MELLOM MENN OG KVINNER:

Seks typiske måter kvinner og menn misforstår hverandre på - noen som kjenner seg igjen?

1. Kvinner er mer opptatt av detaljer

– Husker du hvilken genser jeg hadde på meg første gang vi møttes, spør hun med stjerner i øynene.

Han derimot prøver febrilsk å gjette seg frem til hvilken det egentlig var, for er nå egentlig akkurat det så nøye?

2. Kvinner hinter frempå

Mens menn gjerne sier det som det er, velger kvinner ofte å heller komme med noen hint.

Så er det selvfølgelig opp til ham å finne ut resten.

En slik gjettelek kan by på problemer og ikke minst føre til diskusjoner.

3. Menn vil løse problemer

Når kvinner har det leit eller er i en konflikt, vil hun som oftest gjerne bare ha støtte eller trøst.

Når mannen i stedet forsøker å finne frem til en løsning på problemet, er det derfor ikke alltid madammen setter like stor pris på hjelpen som han syns hun burde.

4. Hun sier for mye - han for lite

Når en kvinne blir stressa, reagerer hun gjerne med å snakke. Mye.

Han derimot vil heller slappe av foran TV eller ved datamaskinen, noe hun gjerne finner frustrerende.

For når han blir stille, vil hun som regel lete febrilsk etter grunnen til at han ble det.

5. Selvstendige kvinner tar i mot hjelp

Når hun sier at hun er i stand til å gjøre noe selv, betyr ikke det at hun ikke vil ha hjelp.

For selv om kvinner gjerne vil fremstå som sterke og selvstendige, syns de også det er deilig å kjenne på følelsen av å bli tatt vare på.

Hun vil altså gjerne ha hjelp, men ikke at han tar over.

6. Ulik telefonbruk

For menn er telefonen et verktøy som er nyttig når de skal gi en beskjed eller gjøre en avtale.

Hun derimot vil gjerne bruke den til sosialisering.

Så når mannen svarer «OK» på en tekstmelding, betyr det ikke at han er uinteressert, bare at han er en ganske normal mann.

Les også:

Hilde (43): – Jeg er sexavhengig

Dette avslører psykopaten

Sovestillingen avslører forholdet

Sjekk om du bør droppe kjæresten

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:10 Tre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49 Voldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44 Fergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28 To fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09 Moxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05 Tre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59 To personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59 Microsoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24 41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23 Real Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08 Mulig varmerekord i Paris denne uken19:39 Utøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål19:34 Alkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge19:21 Hunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet19:17 Forskere fant ferskvann i Norskehavet19:15 Droneforbud over Utøya og Utvika19:13 Trump tilbyr seg å mekle i Kashmir-konflikten19:11 Russ siktet for drapsforsøk etter voldsepisode på gresk øy19:09 Nikolai Astrup dro inn 15,4 millioner kroner i fjor18:14 Pante-nedtur på børsen17:55 Siktet mann i 40-årene avhørt etter dødsfall i Telemark17:34 Jo Swinson ny leder for de britiske Liberaldemokratene17:30 Medaljevinnere sendte rørende hilsen til kreftsyk konkurrent17:15 Britisk-iransk kvinne tilbake i fengselet i Iran17:13 Bonde fradømt rett til dyrehold17:11 Washington Post: Huawei bidro til mobilnett i Nord-Korea16:58 Horton fikk advarsel for protesten mot Sun16:40 Støre: 22. juli var høyreekstrem terror ment å ramme Arbeiderpartiet16:31 Varetektsfengsling av voldtektssiktet bergenser opprettholdes16:30 Valget snur opp ned på ukrainsk politikk16:09 Skogbrannen i Alta under kontroll16:03 Mayday fra fly: – Et mirakel at det klarte å lande16:00 Tyskland deler ikke USAs syn på Iran15:47 Farenivået senket til gult igjen ved Veslemannen15:32 Solberg kan ikke love å beholde 22. juli-senteret i regjeringskvartalet15:27 Ingeniør-rapport slår alarm om tilstanden på norske veier15:24 Mann hentet opp av vannet i Halden14:20 Mange fanget i brennende bygning i Mumbai14:02 Over en million fisk fanget av turister så langt i år13:48 Kritiserer SAS: – Høyt sykefravær og lav tilfredshet13:43 Britisk parlamentsmedlem tiltalt for overgrep13:37 Iran frigir de første bildene fra innsiden av Stena Impero13:10 Kollisjon mellom utrykkende ambulanse og personbil13:10 Partikontor i Berlin evakuert etter bombetrussel13:08 Fra nord til sør vil gradestokken nå 30 grader og kanskje enda mer12:56 Høyesterett skal behandle anken til kvinne (70) dømt for å ha kalt samfunnsdebattant kakerlakk12:50 Kenyas finansminister pågrepet for korrupsjon12:42 Rosenborg kan møte AIK og Tarik Elyounoussi12:12 Portugal kjemper mot flammene11:53 Bjørn skutt i Finnmark11:52 Savnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41 Drept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37 Skjebnedag for Johnson og Hunt11:34 Droneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29 Flere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11 Strømmen tilbake i Asker11:10 Tidligere tennis-stjerne er død11:06 Zuccarello beholder nummer 3610:58 Nei til EU varsler ny Acer-debatt10:40 Mattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22 Israel river palestinske hus i Jerusalem-området10:04 Mann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45 IAEAs leder er død09:38 «Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38 Partiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00 Nasjonal minnemarkering for 22. juli08:54 Nyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42 Pirater angrep lasteskip ved Singapore08:14 Jeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03 To menn pågrepet for hakekors-hærverk på 22. juli-minnesmerke07:37 Skrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45 Stikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44 Ryerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04 99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04 Mann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:26 Flerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09 Borgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19 Slutten i sikte for hetebølge i USA03:46 Ventura sikret seg plass på PGA-touren02:52 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:30 Ny metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57 Pompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51 Skuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02 Puerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01 Ny app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35 Bolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16 May holder krisemøte om Iran00:02 Flere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43 Brødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29 Partier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27 Kunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23 Fagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17 Tre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54 Aalesund vant på overtid – storseier for Start21:52 Engblom senket Kongsvinger21:51 Sjølstad ble helten for Molde21:40 Storbritannia vurderer sanksjoner mot Iran
Siste nytt
22:10NorgeTre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49SportVoldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44NorgeFergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28NorgeTo fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09PolitikkMoxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05VerdenTre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59NorgeTo personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59VerdenMicrosoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24Verden41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23SportReal Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08VerdenMulig varmerekord i Paris denne uken19:39NorgeUtøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål19:34VerdenAlkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge19:21VerdenHunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet19:17NorgeForskere fant ferskvann i Norskehavet19:15NorgeDroneforbud over Utøya og Utvika19:13NyheterTrump tilbyr seg å mekle i Kashmir-konflikten19:11VerdenRuss siktet for drapsforsøk etter voldsepisode på gresk øy19:09PengerNikolai Astrup dro inn 15,4 millioner kroner i fjor18:14PengerPante-nedtur på børsen17:55NorgeSiktet mann i 40-årene avhørt etter dødsfall i Telemark17:34PolitikkJo Swinson ny leder for de britiske Liberaldemokratene17:30SportMedaljevinnere sendte rørende hilsen til kreftsyk konkurrent17:15VerdenBritisk-iransk kvinne tilbake i fengselet i Iran17:13NorgeBonde fradømt rett til dyrehold17:11PengerWashington Post: Huawei bidro til mobilnett i Nord-Korea16:58SportHorton fikk advarsel for protesten mot Sun16:40PolitikkStøre: 22. juli var høyreekstrem terror ment å ramme Arbeiderpartiet16:31NorgeVaretektsfengsling av voldtektssiktet bergenser opprettholdes16:30VerdenValget snur opp ned på ukrainsk politikk16:09NorgeSkogbrannen i Alta under kontroll16:03VerdenMayday fra fly: – Et mirakel at det klarte å lande16:00VerdenTyskland deler ikke USAs syn på Iran15:47NorgeFarenivået senket til gult igjen ved Veslemannen15:32NorgeSolberg kan ikke love å beholde 22. juli-senteret i regjeringskvartalet15:27MotorIngeniør-rapport slår alarm om tilstanden på norske veier15:24NorgeMann hentet opp av vannet i Halden14:20VerdenMange fanget i brennende bygning i Mumbai14:02NorgeOver en million fisk fanget av turister så langt i år13:48ReiseKritiserer SAS: – Høyt sykefravær og lav tilfredshet13:43VerdenBritisk parlamentsmedlem tiltalt for overgrep13:37VerdenIran frigir de første bildene fra innsiden av Stena Impero13:10NorgeKollisjon mellom utrykkende ambulanse og personbil13:10VerdenPartikontor i Berlin evakuert etter bombetrussel13:08NorgeFra nord til sør vil gradestokken nå 30 grader og kanskje enda mer12:56NorgeHøyesterett skal behandle anken til kvinne (70) dømt for å ha kalt samfunnsdebattant kakerlakk12:50VerdenKenyas finansminister pågrepet for korrupsjon12:42SportRosenborg kan møte AIK og Tarik Elyounoussi12:12VerdenPortugal kjemper mot flammene11:53NorgeBjørn skutt i Finnmark11:52VerdenSavnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41VerdenDrept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37VerdenSkjebnedag for Johnson og Hunt11:34NorgeDroneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29VerdenFlere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11NorgeStrømmen tilbake i Asker11:10SportTidligere tennis-stjerne er død11:06SportZuccarello beholder nummer 3610:58PolitikkNei til EU varsler ny Acer-debatt10:40Helse og livsstilMattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22VerdenIsrael river palestinske hus i Jerusalem-området10:04NorgeMann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45VerdenIAEAs leder er død09:38Norge«Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38VerdenPartiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00NorgeNasjonal minnemarkering for 22. juli08:54NorgeNyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42VerdenPirater angrep lasteskip ved Singapore08:14NorgeJeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03NorgeTo menn pågrepet for hakekors-hærverk på 22. juli-minnesmerke07:37SportSkrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45NorgeStikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44SportRyerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04Verden99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04NorgeMann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:26NorgeFlerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09VerdenBorgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19VerdenSlutten i sikte for hetebølge i USA03:46SportVentura sikret seg plass på PGA-touren02:52VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:30NorgeNy metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57VerdenPompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51NorgeSkuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02VerdenPuerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01NorgeNy app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35VerdenBolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16VerdenMay holder krisemøte om Iran00:02NorgeFlere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43NorgeBrødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29PolitikkPartier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27SportKunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23PengerFagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17NorgeTre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54SportAalesund vant på overtid – storseier for Start21:52SportEngblom senket Kongsvinger21:51SportSjølstad ble helten for Molde21:40VerdenStorbritannia vurderer sanksjoner mot Iran

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus