Meny

Mobbing kan gi store senskader:

Minner om organisert kriminalitet

BOK OM MOBBING: Ann Kristin Liland har skrevet bok om sønnen Roberts kamp mot mobbing, og mot kommunen som ikke gjorde nok for å stoppe det. © Foto: Cappelen Damm
BOK OM MOBBING: Ann Kristin Liland har skrevet bok om sønnen Roberts kamp mot mobbing, og mot kommunen som ikke gjorde nok for å stoppe det. © Foto: Cappelen Damm

- Foreldre ville gjort mer for å stoppe mobbing hvis de visste hvor mye skade det gjør. Både for den som mobbes, og den som mobber.

Mobbing er en handling, ikke en egenskap. Vi må slutte å spørre: «Hvorfor mobbes du?», for

det finnes ingen grunn til at noen mobbes

. Det er ikke der problemet ligger. Vi må flytte fokuset, og i stedet spørre: «

Hvorfor mobber du?

».

Ann Kristin Liland vet hva hun snakker om. I boka Alle mot én, som ble lansert denne uken, skriver hun om hvordan sønnen Robert ble mobbet på ungdomsskolen, og hvilke enorme konsekvenser det har fått ikke bare for ham selv, men for hele familien.

- Det går kanskje ikke an å sette seg inn i hvor ødeleggende mobbing er uten å ha opplevd det selv. Det er så komplekst, og det er så lite som skal til for å ødelegge en hel familie. Vi er heldige fordi vi er blitt veldig sammensveiset av dette, men jeg tror like gjerne det kan gå andre veien, sier hun.

Startet med en krangel

Det var egentlig en bagatell som startet det hele: En krangel om et dataspill.

Sommeren før Robert skal begynne på ungdomsskolen, blir han og en klassekamerat uvenner på grunn av et dataspill. Det er en hendelse av den typen de fleste foreldre en eller annen gang vil støte på, og som i de aller fleste tilfeller ordner seg. Men i Roberts tilfelle blir det starten på et helvete som skal vare i mange år. Og som på sett og vis gjør det fortsatt.

- Jeg hadde aldri forventet at dette skulle skje med Robert. Han var en populær gutt som var flink på skolen og hadde mange venner. Men utover høsten forandret han seg. Han ble mer og mer stille, var mest alene på rommet sitt, og vennene hans sluttet helt å ringe på døra. Jeg merket at noe var feil, men han ville ikke si noe, forteller Ann Kristin.

- Et helvete

Det som først hadde vært en krangel, blir raskt til noe helt annet. Det blir til et skred, et ras som vokser seg større og større, og til slutt antar dimensjoner det for utenforstående er vanskelig å forestille seg: Ondsinnete rykter, utestenging, trakassering, trusler, vold. Robert blir truet i timene, angrepet i skolegården, banket opp på bussen. Han får aldri fred, men lever i konstant frykt for at mobberne en dag faktisk skal klare det de hele tiden truer ham med – å ta livet av ham.

- Det finnes ikke ord som kan dekke fullt ut hvordan jeg hadde det. Det var et ubeskrivelig helvete, jeg ble banket opp både mentalt og fysisk. Og etter hvert trodde jeg på det de sa, at jeg var en patetisk taper, forteller Robert.

Natt til julaften 2003 forsøker Robert å begå selvmord, 14 år gammel.

Han klarer det nesten. Hadde det ikke vært for at greina han velger å henge seg i, knekker. Først ni år senere, i 2012, forteller han om det til foreldrene sine.

Skolen dysset ned

Gjentatte ganger tar foreldrene opp den grove mobbingen med skolen. Skoleledelsen gjør de fleste feilene i boka, blant annet ved å behandle mobbingen som en konflikt – og gjør dermed vondt verre. Lite eller ingenting blir gjort for å trygge Roberts skolehverdag.

- Det tok ikke lang tid før vi foreldre hadde mye mer mobbekompetanse enn skoleledelsen. Hvis de hadde tatt skikkelig tak i det med en gang, i stedet for bare å dysse det ned, kunne mye vært annerledes, sier Ann Kristin.

Mobbingen får fortsette fritt helt fram til Robert går i tiende klasse. Familien velger å gå til politianmeldelse etter at Robert blir brutalt banket opp på bussen i 2004, og to av guttene som står bak, de to verste mobberne i gjengen, blir dømt til betinget fengselsstraff. Det er et språk foreldrene til guttene endelig forstår.

- Det er foreldres ansvar å lære barna sine empati, men mange foreldre klarer ikke å tro at egne barn kan gjøre noe galt. Den perfekte fasaden står i veien for oss, og gjør at vi tror vi ikke er gode nok foreldre hvis vi innrømmer at ungene har gjort noe galt. Men det er ingen skam i å ha barn som gjør gale ting, alle barn gjør feil. Skammen ligger i at du som forelder ikke gjør noe med det, sier Ann Kristin.

Saken fortsetter under bildetALT SNUDDE: - Jeg hadde aldri forventet at dette skulle skje med Robert. Han var en populær gutt som var flink på skolen og hadde mange venner, forteller moren, Ann Kristin. © Privat ALT SNUDDE: - Jeg hadde aldri forventet at dette skulle skje med Robert. Han var en populær gutt som var flink på skolen og hadde mange venner, forteller moren, Ann Kristin. © Privat

Store senskader

Da mobbingen endelig opphører, tror Ann Kristin at nå vil alt bli bedre. Det blir det ikke. Robert sliter med senskader etter mobbingen, og de øker stadig i omfang: Konsentrasjonsproblemer, angst, depresjon, selvmedisinering i form av rus, selvskading og selvmordstanker.

I 2012 får han diagnosen posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Like etter går familien til sak mot Søgne kommune for ikke å ha satt i gang tiltak for å stoppe mobbingen, og for de senskadene som mobbingen har påført Robert. I februar 2013 blir kommunen blir dømt til å betale Robert erstatning.

- Senskader er så tabu, men det er viktig å snakke om. Jeg tror foreldre ville gjort mye mer for å stoppe mobbingen hvis de visste hvor mye skade det påfører både den som blir mobbet de som mobber, sier Ann Kristin.

Forskning viser nemlig at det ofte går dårlig senere i livet også for den som står bak mobbingen. Flere av dem som var mest pågående når det gjaldt mobbing av Robert, er i dag kriminelle rusmisbrukere.

- I dag er det fremdeles noen som er redde for å si unnskyld til Robert offentlig, fordi de vet at det er andre som ikke vil like det. Denne typen mobbing minner faktisk ganske mye om organisert kriminalitet, sier Ann Kristin.

Robert nikker:

- Det er jo faktisk dét det var. Den gjengen fikk lov til å styre skolen som en mafia.

Vil hjelpe andre

Han innrømmer at han har vært veldig ambivalent til at det skulle skrives en bok om opplevelsene hans i oppveksten. Men nå som boka er utgitt, er det de positive følelsene som er i flertall.

- Det er vanskelig og en lettelse for meg samtidig. Jeg har brukt mange år på å engasjere meg i andres problemer i stedet for mine egne, men nå har jeg klart å begynne å snakke om det og ta tak i det selv. Det har gitt meg mange mareritt, men det gjør meg mer kapabel til å forstå hva jeg har vært gjennom. Og denne boka er verdifull for samfunnet, vi trenger en sånn bok. Jeg håper den kan være til hjelp for andre i samme situasjon, sier Robert.

Les også:

Slik hjelper du barnet ditt å unngå mobbing

En av fire mobbes i barnehagen

Slik gir du barnet ditt indre styrke

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:09 Tidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05 Italias statsminister varsler sin avgang16:02 Mindre innvandring til Sverige15:31 Ny studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14 Billetthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12 Kaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58 – Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44 Ordførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38 Nær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57 Ingebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55 Italia risikerer regjerings-kollaps13:30 Nettdekningen på tog blir bedre13:28 Dagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58 Flere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26 Turister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24 United fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20 – Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19 Ulvevedtak må vente på svensk avklaring12:18 Politikvinne truffet av vådeskudd12:09 Tidal varsler søksmål mot Norge11:40 Støre bekrefter: Er klar til å ta over11:39 Fylkesveien i Jølster åpner igjen11:25 Sjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22 Tusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13 Volda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02 Polsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38 Brite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37 Johnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36 Russland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06 Folketallet faller i nesten annenhver kommune10:05 Indisk romfartøy i bane rundt månen09:44 Kritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18 Syriske opprørere trekker seg tilbake09:17 Lavere drivstoffsalg i sommer08:56 Tar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25 Antall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07 Pompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06 Krever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49 Lys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41 Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50 Geolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 – Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien: – 3.000 ganger større enn jorden06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 – De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt05:17 Jernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00 Forsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48 Epstein signerte testament to dager før han døde04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03 Savnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40 – Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Isbre forsvant – men ikke bare på grunn av menneskeskapte klimaendringer17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Det er som om Arendalsukas reklamebyrå skulle skrevet det16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon
Siste nytt
16:09PolitikkTidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05PolitikkItalias statsminister varsler sin avgang16:02VerdenMindre innvandring til Sverige15:31VerdenNy studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14SportBilletthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12VerdenKaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58Politikk– Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44PolitikkOrdførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38VerdenNær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57SportIngebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55PolitikkItalia risikerer regjerings-kollaps13:30ReiseNettdekningen på tog blir bedre13:28NorgeDagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58VerdenFlere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26ReiseTurister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24SportUnited fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20Helse og livsstil– Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19NorgeUlvevedtak må vente på svensk avklaring12:18NorgePolitikvinne truffet av vådeskudd12:09KulturTidal varsler søksmål mot Norge11:40PolitikkStøre bekrefter: Er klar til å ta over11:39NorgeFylkesveien i Jølster åpner igjen11:25VerdenSjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22VerdenTusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13KulturVolda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02NorgePolsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38VerdenBrite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37PolitikkJohnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36VerdenRussland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06NorgeFolketallet faller i nesten annenhver kommune10:05VerdenIndisk romfartøy i bane rundt månen09:44SportKritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18VerdenSyriske opprørere trekker seg tilbake09:17MotorLavere drivstoffsalg i sommer08:56MotorTar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25NorgeAntall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07PolitikkPompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06PolitikkKrever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49NorgeLys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41PolitikkRødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50NorgeGeolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15Verden– Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien: – 3.000 ganger større enn jorden06:10NorgeDette skjer i dag06:09PolitikkSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00Penger– De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58PolitikkStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeJernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00NorgeForsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48VerdenEpstein signerte testament to dager før han døde04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03NorgeSavnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40Motor– Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenIsbre forsvant – men ikke bare på grunn av menneskeskapte klimaendringer17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkDet er som om Arendalsukas reklamebyrå skulle skrevet det16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus