Løgn og kroppsspråkGlem kroppsspråk, det er magefølelsen din som avslører løgneren

AVSLØRT: Sjekk hva som avslører deg når du prøver deg på en løgn. © FOTO: Thinkstock
AVSLØRT: Sjekk hva som avslører deg når du prøver deg på en løgn. © FOTO: Thinkstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi er dårlige til å se hvem som lyver og hvem som snakker sant.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvem har vel ikke blitt tatt i en hvit løgn her og der - eller til og med større og ikke fullt så hvite løgner? Svaret her er nok de aller fleste av oss.

For vi lyver alle sammen. Noen mer enn andre, men selv de aller mest ærlige blant oss innrømmer som regel å måtte vri litt på sannheten fra tid til annen.

Men hva er det som gjør at man avsløres når man først må ty til en liten usannhet? Er det svette håndflater og flakkende blikk? Eller er det noe annet?

Ekspertene har i årevis holdt en knapp på at det er kroppsspråket som forteller sannheten, og at dette vil "fortelle" de du lyver til at du ikke er ærlig. Men de lærde strides.

Nå sier nemlig en nyere studie fra Storbritannia at kroppen vår slett ikke på noen måte er et sikkert barometer for løgn eller sannhet.

- Mennesker er dårlige løgndetektorer

I en studie publisert i Psychological Science in the Public Interest tidligere i år, undersøkte forskere fra England, Sverige og USA en teori om at verbal kommunikasjon er mer sannsynlig å avsløre en løgner enn den non-verbale kommunikasjonen, eller kroppsspråket som det også kalles.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Å avsløre en løgner er ikke alltid enkelt , forklarer magasinet Psychology Today om studien.

- Løgner er ofte viklet inn i noe som også er sannheter, og den adferdsmessige forskjellen mellom løgnere og de som forteller sannheten er som regel svært liten.

Saken fortsetter under bildetANSIKTSBEVEGELSER: En studie fra Canada viser at løgnere som får beskjed om å kontrollere sine ansiktsbevegelser under et avhør, klarer å stoppe en god del av ansiktsbevegelsene sine, men ikke alle. © FOTO: Thinkstock ANSIKTSBEVEGELSER: En studie fra Canada viser at løgnere som får beskjed om å kontrollere sine ansiktsbevegelser under et avhør, klarer å stoppe en god del av ansiktsbevegelsene sine, men ikke alle. © FOTO: Thinkstock

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av grunnene til at vi er dårlige til å avsløre en løgner, er ifølge magasinet at vi ofte prøver for hardt.

- Når vi samtaler med noen som vi har en mistanke om at kanskje lyver, er vi så opptatte med å se etter tegn på adferd som man kanskje forbinder med løgnere, at vi helt går glipp av de tegnene som faktisk presenterer seg selv, eller ordene som blir sagt, forklarer doktor i psykologi ved Haas School of Business University of California, Berkeley, Leanne ten Brinke, til Kvinneguiden

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Da snakker vi om bevisst årvåkenhet, man er på jakt etter tegn man tror skal komme, ting man forbinder som stereotypiske for noen som lyver.

Forskningsprosjektet og kontrollstudier bekreftet begge at bare halvparten av oss klarer å se om noen lyver eller ei.

- Vi er dårlige løgndetektorer var svaret vi kom frem til, og som overrasket oss litt, røper ten Brinke.

- Bare 54% av forsøkspersonene klarte konsekvent å avsløre løgner, et resultat som ville vært liknende om vi hadde bedt deltakerne om å gjette hva som var løgn og hva som var sannhet.

ten Brinke forklarer at det som overrasket mest med prosjektet, var at mennesker som regel er sensitive vesener, som ser og oppdager hvordan andre rundt deg har det, hva de tenker på og hvilken personlighet de har.

Stol på magefølelsen

Mye forskning og oppmerksomhet har vært rettet mot at vår adferd når vi lyver er det som avslører oss, og at en del adferdsmønster er stereotypiske noen som lyver. Som det å flakke med blikket, unngå direkte blikkontakt, være urolig, svette og snakke fort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Disse er tegn som de aller fleste av oss, bevisst eller ubevisst, vil være på jakt etter når vi stilles ovenfor noen som vi skal prøve å avgjøre om forteller sannheten eller ikke, forklarer magasinet Psychology Today.

EKSPERT: Live Bressendorf Lindseth er en av Norges fremste eksperter på kroppspråk, og vet hva man skal se etter for å avsløre noen som farer med løgner. © FOTO: Kondor.no EKSPERT: Live Bressendorf Lindseth er en av Norges fremste eksperter på kroppspråk, og vet hva man skal se etter for å avsløre noen som farer med løgner. © FOTO: Kondor.no

Resultatet av studien viste at det var mer sannsynlig at deltakerne ubevisst knyttet beskrivelser som "uærlig" og "manipulerende" til kandidatene som faktisk fortalte en løgn, mens de assosierte ord som ""ærlig" og "sant" med de som fortalte sannheten.

- Dette var ikke basert på kroppsspråk eller ord som ble sagt, men magefølelsen til deltakerne, forklarer ten Brinke.

- Noe som fortalte oss at når det kommer til å avsløre en løgner, ser det ut som om intuisjon og magefølelse faktisk ofte er mer korrekt enn å prøve å avsløre noen ved å se etter fysiske ting som ord og kroppsspråk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen er bedre til å lyve

Forfatter, kommunikasjonsrådgiver i Kondor AS og en av Norges fremste eksperter på kroppsspråk. Live Bressendorf Lindseth, er ikke overrasket over studien.

- Noen er bedre til å lyve enn andre, og som med det meste annet, så gjør jo øvelse mester også her, forklarer Bressendorf Lindseth til Kvinneguiden.

- Det vil jo si at det er vanskeligere å avsløre noen som lyver ofte.

Bressendorf Lindseth forklarer at mange, som studien også bekreftet, ser etter typiske "tegn" på løgn i kroppsspråket til den de snakker med, men at dette ofte kan både villede og være resultatsløst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De som lyver er jo ofte bevisste på å passe på at kroppsspråket ikke skal avsløre, forklarer eksperten.

- I stedet for å flakke med blikket, så er de bevisste på å se den de snakker med inn i øynene, og å sitte rolig eller la være å fikle med hendene. På denne måten vil det jo være vanskelig å skulle bare bruke kroppsspråket til å avsløre, rett og slett fordi noen er gode til å lyve, og de plages så lite av dette selv, at tegnene de eventuelt viser på løgn, er minimale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De som ikke har dårlig samvittighet over å lyve, er da mye vanskeligere å avsløre.

- Det som avslører de som blir avslørt i løgn, er jo nettopp tegnene kroppen kommer med på at man er i følelsesmessig affekt, forklarer Bressendorf Lindseth.

- De er nervøse for å bli oppdaget, og plaget av dårlig samvittighet for å måtte lyve. Og er det da noen som ikke plages nevneverdig av å lyve, så vil naturlig nok tegnene også være vanskeligere å spotte.

Bressendorf Lindseth forklarer at mange som er flinke til å lyve benytter seg av et kroppsspråk som vil få den de snakker med til å ubevisst stole på dem - som igjen minker sjansene for at de skal avsløres.

- De er bevisste på å se den de snakker med inn i øynene, da dette jo er et slags "bevis" på at man er ærlig og ikke har noe å skjule, forklarer eksperten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Eller de sørger for å smile mye, da dette er en handlig som ofte vekker tillit og tiltro til det man sier hos mottakeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når folk smiler, tror vi på dem, og vurderer det som blir sagt opp mot andre signaler de sender.

- Da er det igjen vanskeligere å avsløre de som ikke føler skam når de lyver, forklarer Bressendorf Lindseth.

- Men dette vil være vanskeligere om den de lyver til, er noen de bryr deg om eller er glad i. Da er det vanskeligere, selv for de som er gode til å lyve, å ikke føle anger og skam.

Svake og upålitelige tegn

I filmer og på TV tillegges ofte en personer som lyver et helt karakteristisk kroppsspråk.

- Det hersker en utbredt forestilling om at kroppen avslører deg når du lyver, forklarer Forskning.no.

- Hvis folk ser vekk eller har nervøse bevegelser, skal det være et tegn på løgn.

Dette har også et studie ved University of Portsmouth i England nå motbevist.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Fysiske tegn på løgn er nemlig veldig svake og upålitelige, og forskernes eksperimenter viser at politifolk som ser etter tegn på nervøs atferd, faktisk er dårligere til å avsløre løgnere enn de som lytter mer til ordene.

Dette er fordi de aller fleste av oss er flinke til å undertrykke nervøs adferd når vi lyver.

- De fleste løgnerne vil være nervøse for å bli oppdaget, og det vil teoretisk resultere i den atferden som de fleste forbinder med løgn, for eksempel at man stammer, tar pauser eller ikke ser andre i øyene, forklarer Samantha Mann ved University of Portsmouth til Forskning.no.

- Men nettopp derfor undertrykker vi denne atferden – bevisst eller ubevisst. De fleste tror de har mer av disse nervøse bevegelsene når de lyver. Men det viser det seg at antallet nervøse bevegelser faktisk går ned.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette bekrefter Bressendorf Lindseth.

- Kroppsspråket "roes ned", fordi vi er så opptatte med å konsentrere oss om det vi sier, og at ikke ordene skal avsløre oss. Noen som gestikulerer mye til vanlig, vil kanskje gjøre dette i langt mindre grad når de lyver, og det samme med de som til vanlig er veldig bevegelige og stresset.

Utnytt at løgneren må tenke hardt

Mann forklarer hvordan man kan utnytte det faktum at man vet løgnere må jobbe hardt rent tankemessig når de lyver.

- Når du lyver må du tenke over det den andre personen vet fra før, hvordan man holder seg til løgnen og unngår å avsløre litt av sannheten. Samtidig må man holde øye med om personen kjøper løgnen. Det innebærer at hjernene våre arbeider for fullt.

Da kan det lønne seg å prøve å gi løgnere noe ekstra å tenke over, for å vippe den av pinnen.

- Vi har for eksempel bedt folk om å fortelle historien sin baklengs. Vi er vant til å huske og fortelle ting i den rekkefølgen de har skjedd, og normalt vil vi endre litt på historien når vi forteller den baklengs, forklarer Mann.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men løgnere har jo ikke opplevd det de forteller, og derfor har de ikke intuitivt noen nye detaljer de kan legge til. Det innebærer at løgnere ofte bare gjentar den første fortellingen.

Mann forklarer at å stille uventede spørsmål kan være med på å avsløre noen som lyver.

- Løgnere blir generelt mer overbevisende når de har forberedt seg, og det er også veldig utbredt blant folk som skal fortelle noe usant. Still derfor spørsmål de ikke har forberedt seg på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under bildetSTILL UVENTEDE SPØRSMÅL: Det vil gjøre at løgneren må tenke seg om, og dermed kanskje i prosessen avslører seg. © FOTO: Thinkstock STILL UVENTEDE SPØRSMÅL: Det vil gjøre at løgneren må tenke seg om, og dermed kanskje i prosessen avslører seg. © FOTO: Thinkstock

Signaler på løgn

Mindre gestikulering enn normalt. Ofte vil hendene da bli helt stille akkurat når løgnen blir servert.

Hyppigere blunking – eller mye mindre blunking enn vanlig.

Mange forbinder det å lyve med overdreven blunking, og er derfor veldig oppmerksom på å blunke lite.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stirrer deg inn i øynene. De fleste har hørt at løgnere ser vekk, derfor vil de fleste løgnere unngå den fellen. I stedet stirrer de deg inn i øynene unaturlig mye og lenge.

Svetting, hvitning i ansiktet eller rødming, tørr munn, hyppigere svelging og endret pustefrekvens er alle tegn på stress.

Lite mimikk i ansiktet og lite, eller forsinket, kroppsspråk. Vanligvis understreker vi automatisk det vi sier med bruk av mimikk og kroppsspråk. Men når man lyver, er man mest opptatt av det man sier, og da vil ikke kroppsspråket følge naturlig sammen med ordene. Hvis man har kroppsspråk, vil det gjerne komme litt forsinket fordi det må viljestyres.

Reagerer med raseri hvis du stiller direkte spørsmål om det du tror er løgn. En som lyver, vil prøve å forsvare seg ved å gjøre temaet ubehagelig å nærme seg.

(Kilde: Live Bressendorf Lindseth)

Les også:

Slik kan du unngå å krangle med kjæresten

Slik blir du god til å småprate

Dette prøver kroppen å fortelle deg