Hvordan skal vi snakke med barna når kjæledyret dør?

TA BARNA PÅ ALVOR: Når kjæledyret er det en stor sorg for alle i familien. Snakk med barna uten å dekke over sannheten. © Thinkstock
TA BARNA PÅ ALVOR: Når kjæledyret er det en stor sorg for alle i familien. Snakk med barna uten å dekke over sannheten. © Thinkstock

Et høyt elsket kjæledyr går bort - skal vi skåne barna eller fortelle sannheten?

Det er ikke til å unngå - før eller siden dør kjæledyret, siden de aller fleste har mye kortere levetid enn oss, og for barn er dette ofte første møtet med døden. Om det er gullfisken Nemo, som ligger med buken opp, kosepusen Mons, som har blitt påkjørt eller den trofaste hunden Passopp, som har fått kreft - vi knytter oss til dyrene, og kanskje spesielt gjør barn det.

Quiz: Ser barnet ditt for mye på tv?

- Det er kjæledyr i omlag halvparten av alle norske familiers hjem, og det ligger i ordet hvorfor - vi ønsker å ha dem til å kose med og som selskap. Det er ikke tradisjonelle nyttedyr, som man har på gårder, sier dyrlege og daglig leder ved Smådyrklinikk i Stavanger, Pål Høie Abrahamsen.

- Da knyttes det også følelser til dyrene, de blir en del av familien, og alle opplever sorg og tap når et dyr de har hatt i noen år dør.

Barn kan få skyldfølelse

Abrahamsen sier at barn ofte er med på utvelgelsen av dyret, de har kanskje funnet navn til det og hatt ansvar knyttet til fôring og stell. Da kan det fort komme dårlig samvittighet og skyldfølelse når dyret blir sykt eller dør brått.

- La barnet få være med og ta del i hele sykdomsforløpet uten å gå inn i detaljer. Vær ærlig og ikke pakk det inn. Forbered dem på hva som kommer når dere selv vet hvor alvorlig sykdommen er. Forklar dem også at det ikke er deres skyld at dyret har blitt sykt siden det alltid til syvende og sist er de voksne som har ansvaret når man kjøper et dyr, fortsetter han.

Abrahamsen anbefaler å la barn være med til dyrlegen ved avliving, om de ønsker det. Det gjør det lettere å ta farvel og forstå hva som skjer med dyret.

- Ved avliving av dyr, som vi ved vår klinikk forøvrig kun gjør når dyret er alvorlig sykt, så får dyret først en bedøvende sprøyte slik at det sovner rolig inn før det får en dødelig overdose. På den måten kan familien ha dyret i fanget og kose med det og ta farvel de siste minuttene. Da er det viktig med god tid - både for dyrlegen og foreldrene - det blir ofte mye tårer og hulking, sier dyrlegen.

Ser at dyret sovner fredelig inn

Han har aldri opplevd at noen har hatt en dårlig erfaring med dette, og sier at det også er viktig å kommunisere at det er til det beste for dyret.

- Gjenta at det ikke er dere skyld selv om de skulle passe på dyret, og si også at dette er til det beste for dyret - nå slipper det å lide mer. Alvorlig syke dyr har det ikke godt, og når de sovner fredelig inn hos dyrlegen, gjerne en som familien allerede kjenner til og stoler på, så er det fint for dyret, fortsetter han.

Også barn utvikler sterke følelser for andre

Abrahamsen påpeker at barn snakker med hverandre, og at det er bedre at de får oppleve helt konkret hva som skjer ved en avliving enn å høre alle mulige skrekkhistorier fra andre barn.

- Fantasien kan løpe løpsk hos barn, og de kan se for seg forferdelige skrekkscenarier. Etter å ha vært hos dyrlegen vet de hva som har skjedd, de har fått en viktig lærdom - at alt levende en gang vil dø, og at det ikke var vondt eller fælt for dyret, sier han.

Fin måte å snakke om døden på

Psykologspesialist og forfatter av boken «Hva skjer når vi dør?», Atle Dyregrov, sier at vi som foreldre skal ta barnas følelser på alvor når kjæledyret dør.

- Det er en fin anledning og veldig fornuftig å snakke med barn om døden i en slik setting, å innlemme dem i ritualer rundt døden og på den måten forberede dem på voksenlivet - slik man også gjør med lek.

- Forklar dem helt enkelt hva som skjer når vi dør rent fysisk - hjertet stopper, vi stopper å puste, vi stopper å spise, håret og negler gror ikke lenger, vi blir kalde. Og vi våkner aldri opp igjen. På den måten legger vi grunnsteiner for at barnet skal kunne forstå, men det er en viss grad av modenhet som må til hos barnet for at det skal begripe det evige i døden, sier han.

Vanskelig å forstå evighet

Barn mellom fire og syv år kan gradvis forstå at døden er endelig, alle livsfunksjoner opphører, og noe senere at den rammer alle, men tidligere erfaringer og modenhet gjør at det er forskjeller mellom barn i forståelse.

- Et barn i førskolen kan nikke og skjønne alt du forklarer der og da, men vil allikevel forvente og tro at dyret vil våkne opp og komme tilbake om to uker. Da må man bare forsøke å forklare igjen - aldri er et vanskelig begrep å forstå for et barn, fortsetter han.

Dyregrov mener derfor at det er en god idé å la barna ha en begravelse for kjæledyret - lage en liten grav, sette et lite kors på og ta farvel - akkurat som vi gjør i voksenlivet. La barna få uttrykke seg gjennom handlinger, og ikke bare ord. Dette møtet med ritualer rundt døden forbereder dem på noe de skal igjennom flere ganger senere i livet.

- La barna få være med, la dem se på og ta på det døde dyret - så sant det ikke er maltraktert på grunn av en påkjørsel eller lignende. Da skal man være forsiktig slik at de ikke får for sterke inntrykk. Forklar at det puster ikke og ser ut som om det sover, men er dødt. Ikke fei virkeligheten under teppet.

- Barn som vokser opp på gård med dyr får med seg litt av hvert, og de takler det. De tåler å forholde seg til døden så lenge foreldrene er der og trøster.

Øvelse i å trøste seg selv

Psykologen kaller det emosjonsøving, at barna opplever en sterk følelsesintensitet, eller sorg, når kjæledyret er borte - og får trøst.

- Barna lærer seg gradvis å trøste seg selv ved at foreldrene gir dem trøst og roer dem ned i en slik situasjon. Gjennom nærhet og foreldrenes ord og eksempel lærer barn å regulere følelsene sine, og gjennom flere og flere erfaringer opplever de å mestre følelsene sine selv, sier han.

Selv har han erfaring med gullfisk i huset. Den første som døde fikk en behørig begravelse, men etter at det hadde vært en del gullfisk innom familien valgte han og kona og kaste en ut av vinduet etter at døden hadde inntruffet. Det angret de bittert på.

- Barnet etterspurte fisken og ble helt bestyrtet og reagerte sterkt på at gullfisken ikke fikk en verdig begravelse. Så vi lette febrilsk ute i hagen for å gjøre det hele på en riktig måte, avslutter han.

Les også:

Død, sorg og barn: De vanskelige spørsmålene om døden

Barn og skilsmisse: Hjelp barna gjennom det

Slik knytter du sterke bånd til barna

Artikkelen ble først publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:19 EU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09 En person såret i ny skyteepisode i Malmö19:34 Erna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20 Boeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50 Bønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45 Forsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27 Litauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34 Klopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27 Gambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27 Warholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12 Brexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00 Regjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44 Over 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43 Kaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32 Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21 RBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13 Regjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45 Rasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32 19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31 Lagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53 UD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Mann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste09:19 Rapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16 180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13 Wenger tror Liverpool vinner Premier League09:13 Alexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49 Økte strømpriser dro prisveksten opp08:11 Ventetiden øker for norske pasienter07:57 Passasjerbuss har veltet i Akershus07:36 Seattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36 Ventetiden øker for norske pasienter07:34 Far ble avslørt av datteren07:28 Kraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23 Demonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11 Stor politisk usikkerhet i Bolivia07:05 Underkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00 TV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44 Svindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15 Nyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nå skal trygdeskandalen flombelyses05:27 Demonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08 Latinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57 Person til sykehus etter brann i Asker04:54 Trondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17 Rapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14 Neil Young vil bli amerikansk statsborger03:29 Delstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20 Tre nye demonstranter drept i Irak03:05 Sparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53 Rødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11 Topper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47 Brannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40 Iran bygger enda et atomanlegg01:22 Mexico tilbyr Morales asyl01:02 Bilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31 Sanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02 Minst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16 Juventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24 Varhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05 Vraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51 Ambulanse frontkolliderte med personbil21:50 Solbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49 Lyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39 Bundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58 Fortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30 Hevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11 Målløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09 Lillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06 Ny hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51 Molde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48 Mann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39 Bussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35 Liverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City19:04 Erna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg18:58 Haaland-målfest ble avgjørende i toppkamp18:54 Venstre vil ha gratis SFO for de fattigste fra 202118:37 Celtic og Elyounoussi slo Motherwell, holder Rangers bak seg18:35 Flere sivile drept i russiske luftangrep i Syria
Siste nytt
21:19PengerEU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09VerdenEn person såret i ny skyteepisode i Malmö19:34NorgeErna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20PengerBoeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50NæringslivBønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45NorgeForsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27VerdenLitauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34SportKlopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27VerdenGambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27SportWarholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12StemmerBrexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00KulturRegjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44MotorOver 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43VerdenKaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32VerdenPolitiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21SportRBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13MotorRegjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45SportRasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32Norge19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31SportLagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53VerdenUD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeMann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste09:19KulturRapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16Norge180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13SportWenger tror Liverpool vinner Premier League09:13SportAlexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49PengerØkte strømpriser dro prisveksten opp08:11Helse og livsstilVentetiden øker for norske pasienter07:57NorgePassasjerbuss har veltet i Akershus07:36SportSeattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36NorgeVentetiden øker for norske pasienter07:34NorgeFar ble avslørt av datteren07:28NorgeKraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23VerdenDemonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11PolitikkStor politisk usikkerhet i Bolivia07:05NorgeUnderkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00KulturTV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44SportSvindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15PolitikkNyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNå skal trygdeskandalen flombelyses05:27VerdenDemonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08VerdenLatinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57NorgePerson til sykehus etter brann i Asker04:54NorgeTrondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17NorgeRapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14KulturNeil Young vil bli amerikansk statsborger03:29VerdenDelstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20VerdenTre nye demonstranter drept i Irak03:05PengerSparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53NorgeRødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11VerdenTopper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47NorgeBrannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40VerdenIran bygger enda et atomanlegg01:22VerdenMexico tilbyr Morales asyl01:02NorgeBilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31VerdenSanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02NorgeMinst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16SportJuventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24NorgeVarhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05SportVraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51NorgeAmbulanse frontkolliderte med personbil21:50SportSolbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49SportLyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39SportBundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58VerdenFortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30NorgeHevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11SportMålløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09SportLillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06SportNy hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51SportMolde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48VerdenMann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39NorgeBussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35SportLiverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City19:04PolitikkErna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg18:58SportHaaland-målfest ble avgjørende i toppkamp18:54NorgeVenstre vil ha gratis SFO for de fattigste fra 202118:37SportCeltic og Elyounoussi slo Motherwell, holder Rangers bak seg18:35VerdenFlere sivile drept i russiske luftangrep i Syria

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus