En enkel passordløsning som virker

LIKT, MEN IKKE: Med SuperGenPass kan du bruke det «samme» passordet overalt. (Foto: ALL OVER PRESS/PÅL JOAKIM OLSEN)
LIKT, MEN IKKE: Med SuperGenPass kan du bruke det «samme» passordet overalt. (Foto: ALL OVER PRESS/PÅL JOAKIM OLSEN)

Er supergenpass en enkel og smart løsning på passordproblemet?

Den som bruker det samme passordet overalt på nettet lever ganske farlig.

Er du registrert på et nettsted som opplever et datainnbrudd der inntrengerne får tak i brukernavn og passord, sitter de nemlig med universalnøkkelen til å logge seg på som deg på alle de andre nettstedene du også er registrert hos.

Optimalt sett bør du derfor ha ett passord for hvert nettsted du logger inn på.

Synes du det høres ut som en umulig oppgave, finnes det hjelpemidler; for eksempel i form av apper som holder styr på passordene . Andre muligheter er å bruke en tjeneste som Passwordcard, eller lage egne «regler» for hvordan du lager passord til ulike tjenester.

GUIDE: Unike passord på alle nettsteder

Bruk det «samme» passordet overalt

SuperGenPass er også en mulig løsning. Denne enkle løsningen lar deg i praksis bruke det samme passordet overalt, men for å gjøre det må du mate inn passordet du har valgt, samt domenenavnet du ønsker å logge på (for eksempel dinside.no). Da får du et passord som vil være det samme hver gang du taster inn denne kombinasjonen, men som da blir forskjellig for hvert nettsted.

Eksempelvis kan vi bruke passordet banan123. Mater vi det inn i SuperGenPass får vi passordet eU8Q7S9MT9 for dinside.no, mens vi får u9oXkC3392 for Facebook.com. Som du ser er disse forskjellige, så hvis ett av nettstedene opplever datainnbrudd, vil ikke passordet ditt kunne brukes noen andre steder.

SuperGenPass installerer du enkelt som en bookmarklet i nettleseren din, som du da må trykke på hver gang du skal logge inn eller registrere deg på et nettsted, taste inn passordet og så kopiere passordet du får generert.

Utvikleren bedyrer at ingenting hverken lagres eller overføres, og løsningen har uansett åpen kildekode slik at den som ønsker det kan verifisere at dette ikke skjer.

På mobiltelefon og nettbrett finnes en egen nettside du kan bruke for å generere passord. Denne kan du lage en snarvei til på hjemskjermen.

Hindrer phishing

En kjekk bonuseffekt av å bruke en løsning som dette, er at den også vil forhindre phishing.

Dersom du mottar en epost som tilsynelatende er fra banken din med beskjed om å logge inn på en falsk nettside, vil ikke domenenavnet i URL-en stemme overens med nettbankens domenenavn, og dermed genererer løsningen et passord ulikt det du har på nettbanken.

SuperGenPass finner du her. Dra SGP-knappen til bokmerkeraden din for å komme i gang. Dersom du vil ta tjenesten i bruk, bør du selvsagt endre passord på alle sidene der du er registrert.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus