Møkk er sunt:

– Vi vasker på oss sykdommer

BRA MED SKITT: Anja Holt mener at døtrene Ida og Vilje ikke har vondt av å vokse opp med litt skitt rundt seg. Foto: Bjørn Inge Karlsen
BRA MED SKITT: Anja Holt mener at døtrene Ida og Vilje ikke har vondt av å vokse opp med litt skitt rundt seg. Foto: Bjørn Inge Karlsen

Får skylda for eksplosjonen av allergi, kreft, hjerte- og karsykdommer, kroniske betennelser, autoimmune sykdommer - og depresjon.

– Det er mye som tyder på at det er en sammenheng mellom livet vi lever i dag, med lite kontakt med naturen samt overdreven hygiene, og forekomsten av allergier, kroniske betennelsessykdommer og autoimmune sykdommer.

– Teorien er at folk i Europa, litt flåsete sagt, har vasket på seg sykdommer, som ikke finnes eller forekommer svært sjeldent i Afrika.

Det sier Trine Eker Christoffersen, førsteamanuensis ved Høyskolen i Østfold. Hun skrev et innlegg i Fredrikstad Blad, hvor hun understreker det viktige samlivet mellom mennesker og bakterier.

– Bakterier er ikke fiender, de er derimot strengt nødvendige for oss.

Quiz: Hvor streng er du?

– Det er relativt få bakterietyper som kan gjøre oss syke, resten er en del av vårt miljø, både i og på kroppen, og i omgivelsene rundt oss. Man sier at et gjennomsnittsmenneske har omlag en kilo bakterier i kroppen, og det er jo ikke rent lite, sier Christoffersen.

Les også: Du kan unngå omgangssyken!

Hun påpeker at mesteparten av disse befinner seg i tarmsystemet, hovedsaklig i tykktarmen. Mennesker og mikrobiota, altså mikroorganismer som bakterier, virus og parasitter, har vokst sammen opp gjennom hele menneskehetens historie, og først nå begynner man innen forskning å skjønne hvor viktig bakterier er for mennesker.

– Forskere har også så vidt begynt å se på sammenhengen mellom bakterier i tarmen og psykisk helse - eller Gut-Brain Connection, som forskningen kalles.

– Det finnes bevis for at det er en sammenheng mellom depresjon og bakterieflora i tarmen.

Les også: Advarer mot bruk av håndsprit - kan være helseskadelig

Trenger ikke å være redde

FOREBYGGER: Anja Holt mener at det å utsettes for skitt og bakterier er bra for barna. Foto: Bjørn Inge KarlsenFOREBYGGER: Anja Holt mener at det å utsettes for skitt og bakterier er bra for barna. Foto: Bjørn Inge Karlsen

– Her i huset har barna spist sine mengder med sand, spøker Anja Holt (38) tørt mens hun ser på døtrene Ida (11) og Vilde (9), som håndterer lekeapparatene på lekeplassen. Apparatene er plassert i en diger sandkasse, som er like populær hos naboenes katter som for barna hennes. Noe Anja tenker er mye av grunnen til at noen voksne ikke vil la barna sine leke i sandkasser.

– Det er jo ikke verre enn å fjerne katteavføringen etter min mening, ler hun.

– Da vi flyttet hit fra et rekkehus var både vi og barna fra oss av glede fordi vi hadde en lekeplass rett på utsiden av huset. "Her kommer sikkert hele nabolaget og leker", tenkte vi, men den gang ei. Jeg har inntrykk av at barn i dag stort sett er inne eller på organiserte aktiviteter, sier Anja.

– Jeg tenker at skitne barn er lykkelige barn. Det er når de kommer hjem helt rene at jeg blir bekymret, smiler hun.

Les også: Hodelusa er tilbake

Damper huset

Anja har valgt å droppe den klassiske rengjøringen med klut og såpevann hver uke. Hun rydder, støvsuger ofte, vasker det som trengs med vann og microfiberklut og tar en sjelden gang en skikkelig runde med dampvaskeren sin.

– Den kjøpte jeg da vi fikk en omgang med lus her i huset. Da fikk alt gjennomgå med dampvaskeren, men det er jo ingen giftige kjemikalier i den. Bare veldig varmt vann, og den gjorde susen og var en bra investering, fortsetter hun.

Mens mange sverger til antibakterielle vaskemidler og frykter bakterier, tenker Anja at vi trenger bakteriene for å kunne bygge et sterkt immunforsvar og holde oss friske.

Les også: Slik rengjør du frukt og bær

Har sluppet unna mye

DAMPER HUSET RENT: Anja Holt bruker damp for å få et rent hjem. Foto: Bjørn Inge KarlsenDAMPER HUSET RENT: Anja Holt bruker damp for å få et rent hjem. Foto: Bjørn Inge Karlsen

– Jentene mine har vel ikke vært hverken friskere eller sykere enn andre, men alt i alt har vi sluppet unna med få antibiotikakurer.

Anja er utdannet helsefagarbeider, og vet at antibiotikakurer dreper alle de "gode" bakteriene også, ikke bare de som gjør en syk. Så hun er glad for at Ida og Vilde har kommet seg gjennom sine runder med forkjølelse, omgangssyke og influensa uten medisiner.

Les også: Tabben får amøber til å spise opp øyet

– Jeg kokte smokker og var rimelig stresset med førstemann, men ikke med andremann. Jeg så jo at det gikk fint.

Jeg har mye mer tro på en skikkelig håndvask, enn antibac i tide og utide.

At man bruker det i barnehage og i det offentlige skjønner jeg jo, men jeg tenker at vi klarer oss fint uten i private hjem, sier Anja med overbevisning.

Vask barna etter behov

Trine Eker Christoffersen er helt enig i at håndvasken er viktig for å unngå sykdommer. og at man ikke trenger å desinfisere hver krok i huset med antibakterielle vaskemidler.

– Barn bør man unngå å skrubbe med såpe fra topp til tå hver dag. Vask på strategiske steder etter behov. De har et naturlig talglag på huden, samt et eget økosystem av bakterier som beskytter dem mot sykdommer. Det beste er å la dette få være i fred og ikke vaske det bort. Og styr unna såpe til babyer, bruk heller olje, råder hun.

Som med alt annet handler det om å bruke fornuften, og huske på hvordan mennesker i andre deler av verden lever i symbiose med sin mikrobiota.

Les også: Advarer mot kjøkkenhåndklær

Trenger bakterier

SANDKASSELEK: Mange vil ikke engang la barna leke i sandkassa. Det synes Anja Holt og døtrene Ida og Vilje er noe tull. Foto: Bjørn Inge KarlsenSANDKASSELEK: Mange vil ikke engang la barna leke i sandkassa. Det synes Anja Holt og døtrene Ida og Vilje er noe tull. Foto: Bjørn Inge Karlsen

Professor Tor Erling Lea ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet forteller at samlivet mellom mennesker og bakterier er mye mer intimt enn man tidligere har antatt. I disse dager forskes det på hvordan dette samlivet påvirker oss, og spesielt hvordan det moderne liv har endret forholdet.

– Vi vet at tarmbakteriene spiller en stor rolle og er helt nødvendig når det gjelder utviklingen av immunforsvaret vårt.

Og mye tyder på at jo bredere spekter av mikroorganismer barn blir utsatt for, jo sterkere immunforsvar får de, sier professoren.

Undersøkelser med dyr viser at for eksempel bakteriefrie mus som blir servert sterilisert mat, ikke utvikler noe i nærheten av det samme immunsystemet som vanlige mus med ikke-sterilisert mat gjør. Man har også sett at mus som lever fritt ute i skogen og er i kontakt med bakterier gjennom vann, jord og planter, har en helt annen tarmbakterieflora enn laboratoriemus, og også forskjeller i immunsforsvaret. Han påpeker at man foreløpig ikke kan si noe om det ene er bedre enn det andre.

Les også: Filtrene du bør vaske hver tredje måned

Kan dette være forklaringen?

– Det har vært vanskelig å finne ut av hvorfor allergi, kreft, hjerte - og karsykdommer, kroniske betennelsestilstander og autoimmune sykdommer har fått så stor utbredning i Vesten de siste 50 årene, siden vi ernæringsmessig og med hensyn til hygiene har alle muligheter til å leve et sunt og godt liv.

– Nå har man holdepunkter for at det kan være en sammenheng mellom disse sykdomstilstandene og at tarmfloraen hos mennesker i vestlige industriland har endret seg de siste tiårene. Resultatene er oppsiktsvekkende, så er det lett å la seg rive med. Men dette er fremdeles bare teorier, sier han.

Likevel er det ingen tvil om at vi er helt avhengig av bakterier, og kroppen må stimuleres for at alle sidene ved immunsystemet vårt skal utvikle seg optimalt. Men hvilke bakterier som er gode, det vet man fortsatt ikke. Det er bare et fåtall bakterier som kan gjøre oss syke, og resten fungerer i et eller annet nytteforhold med oss mennesker.

Les også: Amoo har ikke badet på 60 år

Barn spiser jord

Professoren har sin egen teori om hvorfor barn putter alt mulig i munnen - der i blant jord og sand.

– En psykolog vil si at barn putter ting i munnen fordi de ønsker å erfare verdenen gjennom munnen i den såkalte orale fasen. Men jeg tenker at det kan ha sammenheng med noe helt annet, et slags instinkt, at de vet at det er bra for dem å få i seg ulike bakterier og parasitter.

– I enkelte såkalte primitive samfunn blander de jord i maten. Det handler nok ikke om smak, så hvorfor gjør de det da? Det logiske er at de har funnet ut at det er til nytte for dem, sier han.

Så konklusjonen må være at det ikke er noen grunn til å være overbeskyttende ovenfor barna når de er ute og leker. La dem hoppe i sølepytter og lage sølekaker, bygge sandslott og grave i jorden.

– Man skal ikke gi barna møkk, men man trenger ikke å være så redd heller, avslutter Tor Lea.

Les også:

Syv skilsmissefeil barna må lide for

– Er det verre å velge bort et foster om man er 22 enn 38 år?

Hvilken tv-mamma ligner du på?

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:29 Nord-Korea fornærmer Trump19:13 Farevarsel for snø og vind sendt ut over store deler av Sør-Norge18:59 Supervulkanene som kan ødelegge verden18:53 Luftambulanselege sier opp jobben18:35 Fredsprisvinneren har ankommet Norge17:57 Karlsson må stå over flere skirenn17:51 FN-topp: – Klimakrisen største globale trussel siden andre verdenskrig17:42 Bedrageriliga svindlet pensjonister – millioner er sporløst borte17:30 SV truer med mistillit mot Høie i luftambulansesaken – Høie beklager16:58 Norsk skip angrepet: Ni gisler løslatt etter 35 dager16:53 Knallhardt kjør mot Høie i luftambulansesaken16:46 Ny leder for flyoperasjoner i Babcock-ledelsen16:24 Kvinne dømt til 16 års fengsel for å ha drept mannen sin i Halden i 201516:19 Paul Volcker er død15:54 Barthold vraket fra EM-troppen: – Et vanvittig vanskelig uttak15:52 Tildelingen av fotball-VM 2022 etterforskes for korrupsjon15:18 Østberg får fortsatt ikke gå verdenscuprenn15:04 Kjærestens far er sluppet fri – mistanken opprettholdes15:01 Tragedien i Tromsø: Moren døde av drukning og alvorlig nedkjøling14:52 Tidenes varmeste oktober – rammer de mest sårbare14:29 «Marriage Story» årets Golden Globe-grossist14:12 Drømmedag for Norge i VM: Seier over Sør-Korea og hjelp fra alle hold13:52 Helse Nord kaller situasjonen «bekymringsfull» – har satt krisestab13:48 9. ETG: Århundrets julekalender: Velkomen til år 200613:33 Forlatt femåring bar baby gjennom sprengkulde13:25 RUSADA: – En tragedie for rene utøvere13:25 Fredsprisvinner i motvind på hjemmebane13:23 Regjeringsbygning på Malta stormet av demonstranter13:23 Nye regler skal gjøre det enklere å kjøre drosje13:22 Turister må holde avstand fra hvalen13:21 EU gir grønt lys til storstilt batteri-satsing12:48 Haaland beste tenåring i Europa12:34 Putin og Zelenskyj møtes i Paris12:16 Støre innkalles til høring om trygdeskandalen12:15 Bilist kjørte ned i hull der to personer jobbet11:53 Tolletaten advarer mot dødelige ecstasypiller11:28 Toryene øker forspranget på ny måling11:27 Minst 26 omkom i oversvømmelser i Uganda11:17 Russland utestengt fra OL og VM i fire år11:15 Mann siktet for drap på kvinne i Drammen10:38 Guardiola usikker på om City kan kjempe i Europa10:24 Mikael Dorsin erstatter Bjørnebye10:23 Kina vil kvitte seg med utenlandsk datautstyr09:50 Sjefredaktøren i Aftenposten går av09:33 Minst 2.000 koalaer har mistet livet i skogbrannene09:33 Wallin funnet skyldig i å ha ærekrenket Virtanen09:28 Tyrkia returnerte elleve IS-medlemmer til Frankrike09:28 Serbia og Danmark med VM-gave til Norge08:50 Uvær skaper trafikkproblemer08:43 SAS skal fly direkte fra København til Tokyo08:10 Universitet i nord dropper opptak av teologistudenter07:38 Skip grunnstøtte ved Rørvik i Trøndelag07:37 Vy vant kontrakten om togtrafikk på Bergensbanen og Vossebanen07:34 Juletreprodusenter sier de må legge ned på grunn av konkurranse fra store kjeder07:32 PST og tysk politi etterforsker terrorfinansiering via norske banker07:07 USA offentliggjør, Norge hemmeligholder: F-35-fly umulige å bruke06:45 Ingen tegn til liv på vulkanøya på New Zealand06:16 Flere fjellveier åpnet i Sør-Norge – kan stenge på kort varsel06:13 UNN: Åtte uønskede hendelser på ett døgn med ambulanseflymangel06:12 Dette skjer i dag06:01 Norge fremdeles på topp i FNs utviklings-rangering05:37 Sør-Afrika vant Miss Universe05:37 Dette skjedde i natt05:31 Brudd for Løke05:27 Trusler og sjikane preger opptakten til valget05:05 Langfingret tyv gikk rett i fella04:25 Tre banker har brukt 15 milliarder mot økonomisk kriminalitet03:35 Dødsfallene på Samoa stiger etter meslingutbrudd03:33 Norske handelshøyskoler bak andre nordiske på måling03:18 Johnsons parti øker på måling02:19 Nok en statsministerkandidat i Libanon trekker seg02:14 SV vil forby overnatting på lukket SFO01:31 Verdens våpensalg fortsetter å øke01:08 75-årig kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss01:00 Riksrevisjonens jagerflykritikk holdes hemmelig00:28 Slutt på egne innganger for kvinner og menn på restauranter i Saudi-Arabia00:12 Skarpnord mistet europatourtittelen på målstreken23:37 Farmen-vinner Erik Rotihaug: – Mentalt og fysisk utslitt22:07 Verdens våpensalg fortsetter å øke21:52 Kristoffersen og Nestvold-Haugen på pallen i Beaver Creek21:32 NISO-heder til Johaug og Warholm21:19 SV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02 Kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss20:59 Biler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet20:15 Uvær stenger fjelloverganger i hele Sør-Norge: To timers ventetid20:03 Drapet på Wilma (17): Politiet har pågrepet kjærestens far18:47 Fotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel i Oslo18:25 Havarikommisjonen undersøker ulykke i Rana18:20 Macrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform17:46 19 år gamle Markeng overrasket med femteplass: – Må oppjustere målene for sesongen17:27 Rundt 200 syrere får forlate al-Hol17:18 Hegerberg med hattrick i Lyons storseier17:15 Rapperen Juice Wrld (21) er død17:10 Olsbu Røiseland sikret norsk stafettseier16:37 Mann fant slange i eske med underbukser16:15 Har vi helt mistet evne til å føle skam?15:28 Maren Lundby vant igjen - knuste konkurrentene15:11 Viking vant cupfinalen - kaptein Tripic ble helten15:10 Mulig nesebrudd for Løke: – Fantastisk deilig15:00 Bjerkeli Grøvdal tok sølv terrengløp-EM
Siste nytt
19:29VerdenNord-Korea fornærmer Trump19:13NorgeFarevarsel for snø og vind sendt ut over store deler av Sør-Norge18:59VerdenSupervulkanene som kan ødelegge verden18:53NorgeLuftambulanselege sier opp jobben18:35NorgeFredsprisvinneren har ankommet Norge17:57SportKarlsson må stå over flere skirenn17:51NorgeFN-topp: – Klimakrisen største globale trussel siden andre verdenskrig17:42NorgeBedrageriliga svindlet pensjonister – millioner er sporløst borte17:30PolitikkSV truer med mistillit mot Høie i luftambulansesaken – Høie beklager16:58NorgeNorsk skip angrepet: Ni gisler løslatt etter 35 dager16:53PolitikkKnallhardt kjør mot Høie i luftambulansesaken16:46NorgeNy leder for flyoperasjoner i Babcock-ledelsen16:24NorgeKvinne dømt til 16 års fengsel for å ha drept mannen sin i Halden i 201516:19VerdenPaul Volcker er død15:54SportBarthold vraket fra EM-troppen: – Et vanvittig vanskelig uttak15:52SportTildelingen av fotball-VM 2022 etterforskes for korrupsjon15:18SportØstberg får fortsatt ikke gå verdenscuprenn15:04VerdenKjærestens far er sluppet fri – mistanken opprettholdes15:01NorgeTragedien i Tromsø: Moren døde av drukning og alvorlig nedkjøling14:52VerdenTidenes varmeste oktober – rammer de mest sårbare14:29Kultur«Marriage Story» årets Golden Globe-grossist14:12SportDrømmedag for Norge i VM: Seier over Sør-Korea og hjelp fra alle hold13:52NorgeHelse Nord kaller situasjonen «bekymringsfull» – har satt krisestab13:48Kultur9. ETG: Århundrets julekalender: Velkomen til år 200613:33VerdenForlatt femåring bar baby gjennom sprengkulde13:25SportRUSADA: – En tragedie for rene utøvere13:25VerdenFredsprisvinner i motvind på hjemmebane13:23PolitikkRegjeringsbygning på Malta stormet av demonstranter13:23PengerNye regler skal gjøre det enklere å kjøre drosje13:22ReiseTurister må holde avstand fra hvalen13:21MotorEU gir grønt lys til storstilt batteri-satsing12:48SportHaaland beste tenåring i Europa12:34VerdenPutin og Zelenskyj møtes i Paris12:16PolitikkStøre innkalles til høring om trygdeskandalen12:15NorgeBilist kjørte ned i hull der to personer jobbet11:53NorgeTolletaten advarer mot dødelige ecstasypiller11:28PolitikkToryene øker forspranget på ny måling11:27VerdenMinst 26 omkom i oversvømmelser i Uganda11:17SportRussland utestengt fra OL og VM i fire år11:15NorgeMann siktet for drap på kvinne i Drammen10:38SportGuardiola usikker på om City kan kjempe i Europa10:24SportMikael Dorsin erstatter Bjørnebye10:23VerdenKina vil kvitte seg med utenlandsk datautstyr09:50KulturSjefredaktøren i Aftenposten går av09:33VerdenMinst 2.000 koalaer har mistet livet i skogbrannene09:33KulturWallin funnet skyldig i å ha ærekrenket Virtanen09:28VerdenTyrkia returnerte elleve IS-medlemmer til Frankrike09:28SportSerbia og Danmark med VM-gave til Norge08:50NorgeUvær skaper trafikkproblemer08:43ReiseSAS skal fly direkte fra København til Tokyo08:10NorgeUniversitet i nord dropper opptak av teologistudenter07:38NorgeSkip grunnstøtte ved Rørvik i Trøndelag07:37ReiseVy vant kontrakten om togtrafikk på Bergensbanen og Vossebanen07:34PengerJuletreprodusenter sier de må legge ned på grunn av konkurranse fra store kjeder07:32NorgePST og tysk politi etterforsker terrorfinansiering via norske banker07:07NorgeUSA offentliggjør, Norge hemmeligholder: F-35-fly umulige å bruke06:45VerdenIngen tegn til liv på vulkanøya på New Zealand06:16NorgeFlere fjellveier åpnet i Sør-Norge – kan stenge på kort varsel06:13NorgeUNN: Åtte uønskede hendelser på ett døgn med ambulanseflymangel06:12NorgeDette skjer i dag06:01Helse og livsstilNorge fremdeles på topp i FNs utviklings-rangering05:37VerdenSør-Afrika vant Miss Universe05:37NorgeDette skjedde i natt05:31SportBrudd for Løke05:27PolitikkTrusler og sjikane preger opptakten til valget05:05VerdenLangfingret tyv gikk rett i fella04:25PengerTre banker har brukt 15 milliarder mot økonomisk kriminalitet03:35Helse og livsstilDødsfallene på Samoa stiger etter meslingutbrudd03:33NorgeNorske handelshøyskoler bak andre nordiske på måling03:18PolitikkJohnsons parti øker på måling02:19PolitikkNok en statsministerkandidat i Libanon trekker seg02:14NorgeSV vil forby overnatting på lukket SFO01:31VerdenVerdens våpensalg fortsetter å øke01:08Norge75-årig kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss01:00NorgeRiksrevisjonens jagerflykritikk holdes hemmelig00:28VerdenSlutt på egne innganger for kvinner og menn på restauranter i Saudi-Arabia00:12SportSkarpnord mistet europatourtittelen på målstreken23:37KulturFarmen-vinner Erik Rotihaug: – Mentalt og fysisk utslitt22:07VerdenVerdens våpensalg fortsetter å øke21:52SportKristoffersen og Nestvold-Haugen på pallen i Beaver Creek21:32SportNISO-heder til Johaug og Warholm21:19PolitikkSV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02NorgeKvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss20:59NorgeBiler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet20:15NorgeUvær stenger fjelloverganger i hele Sør-Norge: To timers ventetid20:03VerdenDrapet på Wilma (17): Politiet har pågrepet kjærestens far18:47NorgeFotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel i Oslo18:25NorgeHavarikommisjonen undersøker ulykke i Rana18:20PolitikkMacrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform17:46Sport19 år gamle Markeng overrasket med femteplass: – Må oppjustere målene for sesongen17:27VerdenRundt 200 syrere får forlate al-Hol17:18SportHegerberg med hattrick i Lyons storseier17:15KulturRapperen Juice Wrld (21) er død17:10SportOlsbu Røiseland sikret norsk stafettseier16:37NorgeMann fant slange i eske med underbukser16:15VerdenHar vi helt mistet evne til å føle skam?15:28SportMaren Lundby vant igjen - knuste konkurrentene15:11SportViking vant cupfinalen - kaptein Tripic ble helten15:10SportMulig nesebrudd for Løke: – Fantastisk deilig15:00SportBjerkeli Grøvdal tok sølv terrengløp-EM

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus