Meny

Møkk er sunt:

– Vi vasker på oss sykdommer

BRA MED SKITT: Anja Holt mener at døtrene Ida og Vilje ikke har vondt av å vokse opp med litt skitt rundt seg. Foto: Bjørn Inge Karlsen
BRA MED SKITT: Anja Holt mener at døtrene Ida og Vilje ikke har vondt av å vokse opp med litt skitt rundt seg. Foto: Bjørn Inge Karlsen

Får skylda for eksplosjonen av allergi, kreft, hjerte- og karsykdommer, kroniske betennelser, autoimmune sykdommer - og depresjon.

– Det er mye som tyder på at det er en sammenheng mellom livet vi lever i dag, med lite kontakt med naturen samt overdreven hygiene, og forekomsten av allergier, kroniske betennelsessykdommer og autoimmune sykdommer.

– Teorien er at folk i Europa, litt flåsete sagt, har vasket på seg sykdommer, som ikke finnes eller forekommer svært sjeldent i Afrika.

Det sier Trine Eker Christoffersen, førsteamanuensis ved Høyskolen i Østfold. Hun skrev et innlegg i Fredrikstad Blad, hvor hun understreker det viktige samlivet mellom mennesker og bakterier.

– Bakterier er ikke fiender, de er derimot strengt nødvendige for oss.

Quiz: Hvor streng er du?

– Det er relativt få bakterietyper som kan gjøre oss syke, resten er en del av vårt miljø, både i og på kroppen, og i omgivelsene rundt oss. Man sier at et gjennomsnittsmenneske har omlag en kilo bakterier i kroppen, og det er jo ikke rent lite, sier Christoffersen.

Les også: Du kan unngå omgangssyken!

Hun påpeker at mesteparten av disse befinner seg i tarmsystemet, hovedsaklig i tykktarmen. Mennesker og mikrobiota, altså mikroorganismer som bakterier, virus og parasitter, har vokst sammen opp gjennom hele menneskehetens historie, og først nå begynner man innen forskning å skjønne hvor viktig bakterier er for mennesker.

– Forskere har også så vidt begynt å se på sammenhengen mellom bakterier i tarmen og psykisk helse - eller Gut-Brain Connection, som forskningen kalles.

– Det finnes bevis for at det er en sammenheng mellom depresjon og bakterieflora i tarmen.

Les også: Advarer mot bruk av håndsprit - kan være helseskadelig

Trenger ikke å være redde

FOREBYGGER: Anja Holt mener at det å utsettes for skitt og bakterier er bra for barna. Foto: Bjørn Inge KarlsenFOREBYGGER: Anja Holt mener at det å utsettes for skitt og bakterier er bra for barna. Foto: Bjørn Inge Karlsen

– Her i huset har barna spist sine mengder med sand, spøker Anja Holt (38) tørt mens hun ser på døtrene Ida (11) og Vilde (9), som håndterer lekeapparatene på lekeplassen. Apparatene er plassert i en diger sandkasse, som er like populær hos naboenes katter som for barna hennes. Noe Anja tenker er mye av grunnen til at noen voksne ikke vil la barna sine leke i sandkasser.

– Det er jo ikke verre enn å fjerne katteavføringen etter min mening, ler hun.

– Da vi flyttet hit fra et rekkehus var både vi og barna fra oss av glede fordi vi hadde en lekeplass rett på utsiden av huset. "Her kommer sikkert hele nabolaget og leker", tenkte vi, men den gang ei. Jeg har inntrykk av at barn i dag stort sett er inne eller på organiserte aktiviteter, sier Anja.

– Jeg tenker at skitne barn er lykkelige barn. Det er når de kommer hjem helt rene at jeg blir bekymret, smiler hun.

Les også: Hodelusa er tilbake

Damper huset

Anja har valgt å droppe den klassiske rengjøringen med klut og såpevann hver uke. Hun rydder, støvsuger ofte, vasker det som trengs med vann og microfiberklut og tar en sjelden gang en skikkelig runde med dampvaskeren sin.

– Den kjøpte jeg da vi fikk en omgang med lus her i huset. Da fikk alt gjennomgå med dampvaskeren, men det er jo ingen giftige kjemikalier i den. Bare veldig varmt vann, og den gjorde susen og var en bra investering, fortsetter hun.

Mens mange sverger til antibakterielle vaskemidler og frykter bakterier, tenker Anja at vi trenger bakteriene for å kunne bygge et sterkt immunforsvar og holde oss friske.

Les også: Slik rengjør du frukt og bær

Har sluppet unna mye

DAMPER HUSET RENT: Anja Holt bruker damp for å få et rent hjem. Foto: Bjørn Inge KarlsenDAMPER HUSET RENT: Anja Holt bruker damp for å få et rent hjem. Foto: Bjørn Inge Karlsen

– Jentene mine har vel ikke vært hverken friskere eller sykere enn andre, men alt i alt har vi sluppet unna med få antibiotikakurer.

Anja er utdannet helsefagarbeider, og vet at antibiotikakurer dreper alle de "gode" bakteriene også, ikke bare de som gjør en syk. Så hun er glad for at Ida og Vilde har kommet seg gjennom sine runder med forkjølelse, omgangssyke og influensa uten medisiner.

Les også: Tabben får amøber til å spise opp øyet

– Jeg kokte smokker og var rimelig stresset med førstemann, men ikke med andremann. Jeg så jo at det gikk fint.

Jeg har mye mer tro på en skikkelig håndvask, enn antibac i tide og utide.

At man bruker det i barnehage og i det offentlige skjønner jeg jo, men jeg tenker at vi klarer oss fint uten i private hjem, sier Anja med overbevisning.

Vask barna etter behov

Trine Eker Christoffersen er helt enig i at håndvasken er viktig for å unngå sykdommer. og at man ikke trenger å desinfisere hver krok i huset med antibakterielle vaskemidler.

– Barn bør man unngå å skrubbe med såpe fra topp til tå hver dag. Vask på strategiske steder etter behov. De har et naturlig talglag på huden, samt et eget økosystem av bakterier som beskytter dem mot sykdommer. Det beste er å la dette få være i fred og ikke vaske det bort. Og styr unna såpe til babyer, bruk heller olje, råder hun.

Som med alt annet handler det om å bruke fornuften, og huske på hvordan mennesker i andre deler av verden lever i symbiose med sin mikrobiota.

Les også: Advarer mot kjøkkenhåndklær

Trenger bakterier

SANDKASSELEK: Mange vil ikke engang la barna leke i sandkassa. Det synes Anja Holt og døtrene Ida og Vilje er noe tull. Foto: Bjørn Inge KarlsenSANDKASSELEK: Mange vil ikke engang la barna leke i sandkassa. Det synes Anja Holt og døtrene Ida og Vilje er noe tull. Foto: Bjørn Inge Karlsen

Professor Tor Erling Lea ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet forteller at samlivet mellom mennesker og bakterier er mye mer intimt enn man tidligere har antatt. I disse dager forskes det på hvordan dette samlivet påvirker oss, og spesielt hvordan det moderne liv har endret forholdet.

– Vi vet at tarmbakteriene spiller en stor rolle og er helt nødvendig når det gjelder utviklingen av immunforsvaret vårt.

Og mye tyder på at jo bredere spekter av mikroorganismer barn blir utsatt for, jo sterkere immunforsvar får de, sier professoren.

Undersøkelser med dyr viser at for eksempel bakteriefrie mus som blir servert sterilisert mat, ikke utvikler noe i nærheten av det samme immunsystemet som vanlige mus med ikke-sterilisert mat gjør. Man har også sett at mus som lever fritt ute i skogen og er i kontakt med bakterier gjennom vann, jord og planter, har en helt annen tarmbakterieflora enn laboratoriemus, og også forskjeller i immunsforsvaret. Han påpeker at man foreløpig ikke kan si noe om det ene er bedre enn det andre.

Les også: Filtrene du bør vaske hver tredje måned

Kan dette være forklaringen?

– Det har vært vanskelig å finne ut av hvorfor allergi, kreft, hjerte - og karsykdommer, kroniske betennelsestilstander og autoimmune sykdommer har fått så stor utbredning i Vesten de siste 50 årene, siden vi ernæringsmessig og med hensyn til hygiene har alle muligheter til å leve et sunt og godt liv.

– Nå har man holdepunkter for at det kan være en sammenheng mellom disse sykdomstilstandene og at tarmfloraen hos mennesker i vestlige industriland har endret seg de siste tiårene. Resultatene er oppsiktsvekkende, så er det lett å la seg rive med. Men dette er fremdeles bare teorier, sier han.

Likevel er det ingen tvil om at vi er helt avhengig av bakterier, og kroppen må stimuleres for at alle sidene ved immunsystemet vårt skal utvikle seg optimalt. Men hvilke bakterier som er gode, det vet man fortsatt ikke. Det er bare et fåtall bakterier som kan gjøre oss syke, og resten fungerer i et eller annet nytteforhold med oss mennesker.

Les også: Amoo har ikke badet på 60 år

Barn spiser jord

Professoren har sin egen teori om hvorfor barn putter alt mulig i munnen - der i blant jord og sand.

– En psykolog vil si at barn putter ting i munnen fordi de ønsker å erfare verdenen gjennom munnen i den såkalte orale fasen. Men jeg tenker at det kan ha sammenheng med noe helt annet, et slags instinkt, at de vet at det er bra for dem å få i seg ulike bakterier og parasitter.

– I enkelte såkalte primitive samfunn blander de jord i maten. Det handler nok ikke om smak, så hvorfor gjør de det da? Det logiske er at de har funnet ut at det er til nytte for dem, sier han.

Så konklusjonen må være at det ikke er noen grunn til å være overbeskyttende ovenfor barna når de er ute og leker. La dem hoppe i sølepytter og lage sølekaker, bygge sandslott og grave i jorden.

– Man skal ikke gi barna møkk, men man trenger ikke å være så redd heller, avslutter Tor Lea.

Les også:

Syv skilsmissefeil barna må lide for

– Er det verre å velge bort et foster om man er 22 enn 38 år?

Hvilken tv-mamma ligner du på?

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:15 Grøvdal VM-klar på 5000 meter21:47 Kaiplass for KNM Helge Ingstad koster tre millioner kroner21:17 Plutselig uvær: Løse kumlokk, mye vann og trær har falt ned20:52 Forsker om Trumps forhandlingsspill: – Bruker press og utvikler et personlig forhold20:29 Svensk næringslivsleder frifunnet i lagmannsretten20:28 Slik vil NATO svare på Putins nye raketter20:27 Kroatiske Marija Buric blir Jaglands etterfølger i Europarådet20:27 26-åring dømt til å betale millionerstatning for drapsforsøk20:26 Forskning: Skolebarn har godt av å ta en blund i løpet av formiddagen20:25 Ber Nav gjøre seg klar til å fastslå farskap for Syria-barna19:55 Brann fikk juling i cupens 4. runde – også Stabæk slått ut19:50 SV vil utvide boligmarkedet med allmenne boliger - hjelper ikke, mener forsker19:43 Drømmestart for Carlsen i Kroatia19:24 Kronprinsesse Mette-Marit gir ut bok19:09 Sjögren: – Vi respekterer England, frykter dem ikke18:37 Ny bunnrekord for Frp på måling18:22 Nederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16 Milliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33 Klokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27 NHST kjøper hele Fiskeribladet17:04 55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02 – Arabere mindre religiøse16:37 Ti mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32 Erna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15 Mexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14 Fireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59 Norge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42 Karin Andersen (SV) krever at Høie fjerner legefirma fra internat på Trandum15:41 Danmarks neste statsminister møtt med jubel15:39 Solskjærs første signering er klar14:44 Kameraovervåking innføres i slakterier14:41 Sjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20 Sjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52 Iran passerer grense for anriket uran13:51 Håpefulle demokrater møtes til debatt13:23 Hetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03 Nærmest maktesløse overfor elsparkesyklene12:57 Tottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55 Kvinne til sykehus etter dresinulykke12:29 Drapssiktet mann løslatt i Florø12:28 Sykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15 Hjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09 Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03 Laengen klar for Tour de France11:52 Menneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20 Varmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18 Thorsnes ble inspirert av England11:15 Bilde av druknede flyktninger vekker sterke følelser i USA10:21 Brasils president trekker omstridt våpenlov10:13 NATO sikter mot verdensrommet10:12 REC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41 45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41 Reddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23 Hyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10 Kritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59 Flere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58 Franske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54 Erna oppsummerer halvår i strid motvind08:44 Migrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40 – Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39 Kraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15 Demonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05 VM-laget scorer også på sosiale medier08:04 Svensk politi etterforsker eksplosjon08:02 Stadig flere misbruker kokain og opioider06:59 Krüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40 Mjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32 Europa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30 Friskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30 Kraftig økning i antall selvmord i USA06:20 Avgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15 Enighet om ny rød regjering i Danmark06:15 Betenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:05 Enorm økning i mobbesaker etter lovendring05:03 San Francisco forbyr salg av e-sigaretter05:00 Skjebnedag for studiestedene Nesna og Sandnessjøen04:28 Mueller vitner for justiskomiteen 17. juli04:26 DNB er størst i Norden03:45 Stopper import kjøtt etter funn av falske sertifikater02:43 Omstridte svinebønder leverer ennå kjøtt01:30 Brasils høyesterett løslater ikke Lula01:22 17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31 Ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22 Hver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32 Kvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31 Slik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26 Den europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20 Tidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17 Løfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16 Real Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13 Fansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09 Nederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41 Migrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23 Everton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53 «Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44 Palestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38 Bollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42 Høyre nesten halvert i Bergen siden mars
Siste nytt
22:15SportGrøvdal VM-klar på 5000 meter21:47NorgeKaiplass for KNM Helge Ingstad koster tre millioner kroner21:17NorgePlutselig uvær: Løse kumlokk, mye vann og trær har falt ned20:52VerdenForsker om Trumps forhandlingsspill: – Bruker press og utvikler et personlig forhold20:29NæringslivSvensk næringslivsleder frifunnet i lagmannsretten20:28PolitikkSlik vil NATO svare på Putins nye raketter20:27PolitikkKroatiske Marija Buric blir Jaglands etterfølger i Europarådet20:27Norge26-åring dømt til å betale millionerstatning for drapsforsøk20:26Helse og livsstilForskning: Skolebarn har godt av å ta en blund i løpet av formiddagen20:25PolitikkBer Nav gjøre seg klar til å fastslå farskap for Syria-barna19:55SportBrann fikk juling i cupens 4. runde – også Stabæk slått ut19:50PengerSV vil utvide boligmarkedet med allmenne boliger - hjelper ikke, mener forsker19:43SportDrømmestart for Carlsen i Kroatia19:24KulturKronprinsesse Mette-Marit gir ut bok19:09SportSjögren: – Vi respekterer England, frykter dem ikke18:37PolitikkNy bunnrekord for Frp på måling18:22VerdenNederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16NorgeMilliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33NæringslivKlokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27NæringslivNHST kjøper hele Fiskeribladet17:04Penger55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02Livet– Arabere mindre religiøse16:37VerdenTi mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32PolitikkErna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15SportMexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14NorgeFireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59PolitikkNorge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42NorgeKarin Andersen (SV) krever at Høie fjerner legefirma fra internat på Trandum15:41PolitikkDanmarks neste statsminister møtt med jubel15:39SportSolskjærs første signering er klar14:44NorgeKameraovervåking innføres i slakterier14:41SportSjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20SportSjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52VerdenIran passerer grense for anriket uran13:51PolitikkHåpefulle demokrater møtes til debatt13:23HelseHetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03NorgeNærmest maktesløse overfor elsparkesyklene12:57SportTottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55NorgeKvinne til sykehus etter dresinulykke12:29NorgeDrapssiktet mann løslatt i Florø12:28SportSykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15SportHjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09NorgePolitiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03SportLaengen klar for Tour de France11:52VerdenMenneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20NorgeVarmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18SportThorsnes ble inspirert av England11:15VerdenBilde av druknede flyktninger vekker sterke følelser i USA10:21VerdenBrasils president trekker omstridt våpenlov10:13VerdenNATO sikter mot verdensrommet10:12PengerREC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41Politikk45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41PolitikkReddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23SportHyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10NorgeKritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59Helse og livsstilFlere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58SportFranske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54PolitikkErna oppsummerer halvår i strid motvind08:44VerdenMigrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40Norge– Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39VerdenKraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15VerdenDemonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05SportVM-laget scorer også på sosiale medier08:04VerdenSvensk politi etterforsker eksplosjon08:02Helse og livsstilStadig flere misbruker kokain og opioider06:59SportKrüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40SportMjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32SportEuropa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30SportFriskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30Helse og livsstilKraftig økning i antall selvmord i USA06:20NorgeAvgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15PolitikkEnighet om ny rød regjering i Danmark06:15NorgeBetenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeEnorm økning i mobbesaker etter lovendring05:03Helse og livsstilSan Francisco forbyr salg av e-sigaretter05:00NorgeSkjebnedag for studiestedene Nesna og Sandnessjøen04:28VerdenMueller vitner for justiskomiteen 17. juli04:26PengerDNB er størst i Norden03:45VerdenStopper import kjøtt etter funn av falske sertifikater02:43NorgeOmstridte svinebønder leverer ennå kjøtt01:30VerdenBrasils høyesterett løslater ikke Lula01:22Norge17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31NorgeIkke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22NorgeHver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32NorgeKvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31SportSlik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26SportDen europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20NorgeTidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17VerdenLøfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16SportReal Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13VerdenFansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09SportNederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41VerdenMigrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23SportEverton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53Verden«Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44PolitikkPalestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38NorgeBollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42PolitikkHøyre nesten halvert i Bergen siden mars

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus