Smarte tips når du maler:Ti maletriks du bør kunne

MALE PANEL: Det er best å male når det er kaldt ute, og kunstig oppvarming inne. Maler du i februar/mars, minsker sjansen for krympesprekker. Foto: WOCA
MALE PANEL: Det er best å male når det er kaldt ute, og kunstig oppvarming inne. Maler du i februar/mars, minsker sjansen for krympesprekker. Foto: WOCA
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er best å male når det er kaldt ute, og kunstig oppvarming inne. Maler du i februar/mars, minsker sjansen for krympesprekker. Her får du maletipsene du trenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Velg riktig pensel til jobben:

Runde. Flate. Ovale. Skrå. Pensler kommer i mange fasonger. Her er en liten guide til bruksområder.

Flate pensler

Til flate flater brukes en flat pensel. Jo større flate – dess større pensel. En bred og flat pensel kan også brukes som etterstryker for å glatte ut struktur fra påføring med rull. Flat pensel er den mest universelle - den kan brukes til det meste av malejobber innendørs.

Runde pensler

En rund pensel har et hulrom midt i busten. Den fungerer som malingreservoar, og gjør at du kan male lengre før du må dyppe. Runde pensler er spesielt gode til å male profilert treverk og skarpe kanter, siden utformingen av busten gjør at penselen ikke skraper vekk malingen fra kanten på samme måte som en flat pensel ville gjøre.

Ovale pensler

Med en oval pensel kan du male med den brede siden på store flater, og med den smalere trangere steder. Du får med andre ord to muligheter med det samme verktøyet. Ovale pensler har stor kapasitet og kan brukes til det meste.

Skrå pensler

Med skrå pensel kan du male tett opp mot hjørner og vinkler, uten å endre håndens vinkel. Det gjør at retningen på penselstrøkene i den våte malingen ikke endres underveis, hvilket minimerer behovet for justering etter påføring. Finishen blir flottere raskere, med andre ord. Skrå pensler er spesielt egnet til avgrensede flater og detaljer.

Etterstryker

En etterstryker (fordriver) er en spesialpensel som er bred og meget flat. Den brukes for å jevne ut penselstriper og for å fjerne uønsket rullestruktur i den våte malingen. Etterstrykeren er lite egnet som vanlig pensel fordi den er tynn og tar opp lite maling.

Panelrull

Påfør med rull der du kan – pensel der rullen ikke kommer til. En 10 cm rull for jevne flater kan brukes til all påføring av maling på panel, lister, sprosser og mindre flater innendørs. Til større flater brukes 18 eller 25 cm rull. Glatt ut uønsket struktur med flat pensel eller etterstryker.

(Kilde: Ifi.no)

Har du tenkt til å gi veggene hjemme nytt liv snart? Få ting er like effektivt som maling når det kommer til å forandre både stil og farger i hjemmet. Likevel kvier mange seg og tror at maling innebærer mye søl og gris, og konkluderer med at det ofte er enklere - om enn dyrere - å leie noen inn til å gjøre jobben.

Men dette er bare tull, sier ekspertene. Du må bare kjenne til de rette triksene, så går malejobben som en lek.

Brett opp ermene og gjør deg klar til å sette farge på verden, her er maletriksene du har aldri hørt om:

1. Bruk aluminiumsfolie i malebrettet

Ifølge bloggen Live Love DIY sparer du mye søl og gris ved å dekke malingsbrettet med sølvfolie.

– Det var først etter å ha malt nesten alle veggene i huset at jeg kom på ideen om å dekke malingsbrettet med sølvfolie, forklarer den amerikanske bloggeren Virginia Rae.

– Før du heller maling i malingsbrettet dekker du det med folie. Når du så er ferdig med å male, tar du bare folien og kaster denne i søpla. Og vips; et helt rent malingsbrett, klar til å brukes igjen uten å måtte rengjøres først.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette bør du vite før du pusser opp badet

Tips til deg som skal male.TEST FØRST: Alle eksperter råder deg til å teste fargen du har valgt på et lite område av veggen før du bestemmer deg og kjøper litervis med dyr maling. Foto: Thinkstock

2. Bruk helletut på malespann

Om du noen gang har prøvd å helle maling fra et stort malingsspann opp i et malingsbrett, vet du nok garantert at dette kan medføre at litt (eller mye) maling havner utenfor brettet. Dette løser du ved å kjøpe helletuter til malingsspannet - som selvsagt lar seg vaske og kan brukes igjen neste gang du skal male.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifi.no (Informasjonskontoret for farge og interiør) har også smarte triks for å unngå søl.

– Lei av at malingssøl gjør det vanskelig å få lokket på malingspannet av og på, spør nettstedet.

Les også: Ikke mal møbler med fargeprøver

– Her er et tips: Sett en remse teip over toppen på malingsspannet før du slår malingen over i malerbøtten. Ved å gjøre dette vil ikke sprekken fylles opp med maling, og lokket er lett å få på plass igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3. Vask malerkostene med eddik og varmt vann

MINDRE SØL: Har du sølvfolie på malingsbrettet, sparer du deg for mye oppvask i etterkant. Foto: Livelovediy.comMINDRE SØL: Har du sølvfolie på malingsbrettet, sparer du deg for mye oppvask i etterkant. Foto: Livelovediy.com

Hvem har vel ikke opplevd å måtte kaste malerkoster som bare har vært i bruk en eneste gang, fordi børstene har blitt tørre og stive? Slik vasker du kostene slik at de er like myke og rene til neste gang du skal male.

– Fyll en liten skål med halvt om halvt eddik og varmt vann, forklarer Rae på bloggen sin.

– La børstene ligge i løsningen i en halv time.

Har du børster som er over gjennomsnittet skitne kan du prøve å koke dem i eddik i noen minutter.

– Fjern kjelen fra platen og la stå til vannet er romtemperert før du tar ut børstene. Skyll i kaldt vann og alle malingsrester burde la seg fjerne enkelt og greit.

Les også: Badet er ikke til å kjenne igjen

Chera Westman hos Ifi.no har også noen gode tips for å rengjøre malerkostene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det meste av maling i dag er vanntynnbar, og da holder det å vaske i lunkent vann, forklarer Westman til Klikk Bolig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Pass på å få ut alt av maling og la børsten lufttørke.

Les også: Velg riktig hvitfarge

4. Kjøp alltid en prøvestørrelse først

Det kan være overveldende å skulle stå i malebutikken eller byggevarehuset å skulle velge mellom tusenvis av farger til nettopp din vegg. Og selv om du skulle være så bestemt på at du har funnet den fargen du vil ha og har vært på jakt etter, så kan det lønne seg å kjøpe en prøvestørrelse før du slår til og satser på 10-liters spann.

– Husk at farger kan se helt ulike ut alt etter hvilken overflate det er på veggen, lysforhold i rommet og fargen på andre flater den sees mot, forklarer Kristian Sørli hos Fargerike til Klikk Bolig.

– Jeg vil absolutt anbefale deg å male et liten prøveområde av veggen først, og se hvordan denne fargen ser u, og hvordan den fungerer i nettopp det rommet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan nemlig bli dyrt å male hele rommet før du sjekker hvordan fargen egentlig ser ut på din vegg.

Les også: Skap ditt drømmesoverom

5. Putt malerkostene i kjøleskapet

Om du er ferdig å male for kvelden, men har planer om å oppta jobben igjen når dagen gryr, er dette trikset for deg, ifølge Rae.

– Legg malerbørstene i en brødpose (pass på at den er knyttet sammen eller festet med klype, slik at ikke luft slipper til), og legg posen i kjøleskapet over natten.

– Dette tipset kommer til å spare deg mye tid. Når du skal male igjen neste dag, tar du bare børsten ut av posen, og begynner å male.

Malingen tørker ikke på kosten når den oppbevares på denne måten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Westman røper at du også kan benytte deg av våtservietter for å holde penslene myke til dun skal male igjen.

Les også: Ingen grunn til panikk. Slike sprekker i grunnmuren er lette å fikse selv

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Surr så penselen inn i våtservietter før du legger den vekk når du er ferdig å male for dagen. Dette hjelper penselen fra å tørke ut før neste strøk.

Det er særlig partiet rundt busten av penselen det skal være våtserviett rundt, så busten holder seg myk til neste dag.

– Putt malerverktøy med våtserviett inn i en liten plastpose, forklarer Westman.

– Trykk rundt skaftet og snurr posen rundt, så den blir lufttett.

6. Pappeske-trikset

Dette trikset kommer godt med om du skal spraymale småmøbler eller ting. Ta med deg en pappeske og det du skal male ut på gårdsplassen eller balkongen. Sett objektet inn i pappesken, med eskens åpning mot deg. Så spraymaler du til hele møbelet eller gjenstanden er dekket av maling. Ferdig. Og det beste av alt? Ingen søl og gris på deg, balkongen eller innkjørselen.

Les også: Hva er best av skruer, spiker og lim?

Artikkelen fortsetter under annonsen

7. Slik maler du døren, ikke hengslene

Dette tipset, også fra bloggeren Virginia Rae, sparer deg mye tid ved å slippe å ta døren av hengslene for å male den. Slik gjør du:

Dekk alle hengsler med maleteip, og bruk en pappkniv til å skjære vekk all overflødig tape. Mal så døren, og vent til malingen er helt tørr før du fjerner hengslene. Ferdig.

Les også: Disse fargene kan øke verdien på boligen din

Artikkelen fortsetter under annonsen

8. Mal panel når det er kaldt ute

Ifølge malermester Terje Ringdal blir resultatet av panelmaling best om temperaturen er lav.

– Fuktighetsnivået kommer til å forandre seg fra dag til dag, forklarer Ringdal.

– Det er best å male når det er kaldt ute, og kunstig oppvarming inne. Maler du i februar/mars, minsker sjansen for krympesprekker.

Eksperten forklarer:

– I februar- mars har det vært kaldt ute lenge, og man har fyret inne lenge. Da har panelet fått krympa fra seg. De varmere månedene som kommer etterpå vil treverket trekke til seg fukt og ese ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik pusser du opp stuebordet

Dette sier Ifi.no:

«Tre er et levende naturprodukt som krymper og sveller i takt med luftfuktigheten. Fuktighet fører til at treverket beveger seg, noe som kan skape sprekker i en malt overflate».

9. Arbeid raskt og systematisk

Maling tørker raskt, og somler du såpass mye at malingen du nettopp har hatt på veggen rekker å tørke før du har gjort deg ferdig med den delen, kan resultatet bli både stygt og skuffende.

– Du har bare tre-fire minutter på deg til å lage flott finish før malingen er for tørr, forklarer Westman.

– Tenk på at det synes hvor du setter penselen – ikke hvor du løfter den.

Les også: Billig maling er like bra som dyr

10. Ikke begynn i hjørnet

Her bommer mange. Du skal aldri begynne å male i et hjørne.

Sett heller penselen 0,5-1 meter fra hjørnet og mal inn, ellers kan du ende opp med for mye maling inne i hjørnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes egne skråpensler for å male hjørner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Disse er utmerket når du skal male inntil lister og vegger, samt ved maling av vinduer og sprosser, forklarer Westman.

– Bruk gjerne maskeringsblad istedenfor teip, så går jobben fortere. Husk imidlertid å tørke av bladet innimellom slik at malingen ikke smiter under bladet.

Husk også på at høyre- og venstrehendte må begynne å male i ulik retning.

– Venstrehendte starter til venstre på flaten og maler mot høyre, mens høyrehendte starter til høyre på flaten og maler mot venstre. Da har du alltid et tørt sted å hvile hånden på eller å ta støtte mot.

Les også: Du kan male huset ditt i hvilken farge du vil

Slik lykkes du med malejobben.VÆR KJAPP: Maling tørker raskt på veggen, så skal du ha penest mulig finsih, lønner det seg ikke å ta mange og lange pauser fra malingen. Foto: Thinkstock

Les også:

Gulvet ditt bestemmer hvordan veggfargen blir

Slik unngår du skjolder når du maler

Ny farge hjemme? Har du hørt om «greige»?

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no