Slik unngår du omgangssyken

UNNGÅ SMITTE: Grundig håndvask med såpe og varmt vann er den beste forsikringen mot å bli smittet av omgangssyke. © Foto: Thinkstock
UNNGÅ SMITTE: Grundig håndvask med såpe og varmt vann er den beste forsikringen mot å bli smittet av omgangssyke. © Foto: Thinkstock

Ta noen forhåndsregler, så styrer du (kanskje) unna omgangssyken.

Gode råd mot omgangssyke:
  • Vask hendene grundig med såpe og rennende vann etter dobesøk, før håndtering av mat og etter å ha vært ute i det offentlige rom. Vis barna som er store nok.
  • Tørk av vask, kran, håndtak og annet som har blitt tatt på av en som er syk, gjerne med klorin i vannet og flaten tåler det.
  • Tørk av flater som har vært i direkte kontakt med oppkast eller avføring med klorin, om de tåler det.
  • Vask håndklær og sengetøy på 60 grader og langt program, skyll gjerne av det verste før vask om det har vært i kontakt med oppkast eller avføring.
  • Hold barna hjemme fra skole og barnehage lenge nok. Folkehelseinstituttet anbefaler at barn i barnehage bør være hjemme i 48 timer etter at de er symptomfrie.

Vi vet den kommer, og det er like lite hyggelig hver gang. Det forhatte noroviruset, eller rettere sagt en rekke typer av dette viruset, er det som år etter år skaper trøbbel i småbarnsfamilier og i samfunnet generelt.

Det tar mellom 12 og 48 timer fra man blir smittet til man blir syk og starter gjerne med litt slitenhet, at man føler seg litt utafor og irritabel, før det går over i mageknip og kvalme - og så er det i gang.

Med oppkast og diaré blir vi satt helt ut av spill i alt fra 24 timer til tre døgn.

Det finnes foreløpig ingen vaksine mot noroviruset, kun mot rotavirus.

- Noroviruset er et virus som både tåler høy temperatur og å bli fryst. Så det er et vanskelig virus å ta knekken på. I tillegg er det svært smittsomt - ett gram avføring eller oppkast fra en som er smittet inneholder milliarder av virus. Antakelig er det så lite som 100 viruspartikler som skal til før du kan bli syk, sier seniorrådgiver Heidi Lange ved Folkehelseinstituttet.

Vet lite om viruset

Det forklarer den voldsomme utbredelsen et slikt virus får når det først er i gang, gjerne når det lakker og lir mot jul. Det lar seg ikke dyrke frem, slik man kan med bakterier, så forskere vet fremdeles lite om viruset. Men det man vet er at det gir en relativt mild sykdom, siden den er kortvarig og med moderate symptomer, selv om det er ubehagelig.

Du kan også være motstandsdyktig for en type i en kort periode, men det er en stor sjanse for at det dukker opp en type du ikke er motstandsdyktig mot.

- Det er som oftest et vinterfenomen, og man kan bli smittet via vann og mat i tillegg til fra mennesker, som er smittet. Matvarer som salat, bringebær og østers kan være forurenset av noroviruset, og det holder ikke med en vanlig vask av salaten for å fjerne det, fortsetter Lange.

Berøring kan gi smitte

Hun sier at det beste man kan gjøre for å unngå smitte er å være veldig nøye med kjøkkenhygiene og håndvask etter dobesøk, før man håndterer mat og etter å ha vært ute i det offentlige rom. Husk tommelen!

- En skikkelig håndvask kan gjøre mye siden man lett blir smittet ved berøring av ting og flater. Det eneste som skal til er at en som er syk ikke vasker seg godt nok på hendene etter dobesøk og tar på dørhåndtak, vasken, dørkarm og så videre. Her overlever viruset lenge. Når noen friske berører det samme, og putter fingrene i munnen etterpå, så kan det være gjort, sier hun.

- Viruset kan også smitte fra person til person ved nærdråpesmitte, det vil si ved oppkast hvor det kan dannes fine dråper som kan pustes inn.

Hun anbefaler å vaske hendene i rennende, varmt vann og såpe, og vask nøye for å være sikker på at du er ordentlig ren. Lær barna det samme. Spriting av hendene har ikke en like god effekt som såpevask.

God, gammeldags klorin

- Flater som har blitt infisert av for eksempel oppkast kan man dekke med oppsugingspapir, tørke av og siden vaske over med klor. Det dreper viruset. Så kjøp inn klorin på butikken, og følg bruksanvisningen på flasken. Undersøk at flaten tåler klor før rengjøringen. Håndklær og sengetøy som smittede har vært i kontakt med, bør vaskes på langt program på minst 60 grader slik at det kommer skikkelig i kontakt med såpevann.

Om ulykken først er ute er det ikke stort annet å gjøre enn å holde ut - og håpe at ikke flere i familien får det.

- Det beste man kan gjøre for å unngå virusspredning er å holde seg selv og barn hjemme etter å ha fått symptomer. Vi anbefaler at barn i barnehage og folk som håndterer mat bør være hjemme i 48 timer etter symptomfrihet.

Overlege ved barneklinikken på Akershus Universitetssykehus, Per Helge Måseide, sier også at en grundig håndvask med såpe og rennende vann er det beste virkemiddelet mot omgangssyken.

Bryt smittekjeden

- Viruset skyves ut i avføringen hos en som er syk, personen får viruset på hendene og kan da smitte andre ved å ta på ting som andre igjen tar på og får i munnen. Dette kalles fekal-oral smitte, og er hovedsaklig årsaken til den omfattende utbredelsen viruset får. Men det er mulig å bryte smittekjeden med hygiene. Jeg som jobber ved sykehus har for eksempel kun hatt omgangssyken en gang, sier Måseide.

Men at barn i barnehage lett smitter hverandre er ikke vanskelig å forstå siden barna er tett sammen, putter hendene mye i munnen uten å vaske dem først og er borti mye rart i løpet av en dag. Også i hjemmet er det lett å smitte hverandre fordi vi lever tett på hverandre.

- Grundig håndvask er uansett sentralt, og det er viktig med gode rutiner, både i barnehage, på skolen og hjemme. Om den som er syk tar på dørhåndtak, vask eller lignende etter toalettbesøk og før han vasker hendene, så er dette smittekilder. En rutine kan være å tørke over det man har tatt på inne på toalettet. Har man to toaletter hjemme, så kan den syke bruke det ene mens de friske bruker det andre, fortsetter han.

Tilfør væske lite og ofte

Er uhellet først ute og barnet ditt har blitt sykt, så er det én ting som gjelder - å tilføre væske. Da bør man helst styre unna cola, men heller ikke kun basere seg på vann.

- Det viktigste er å gi barna noe de liker, så de får i seg nok. Men ved høyt væsketap gjennom både diaré og oppkast er det vanlig med saltmangel. Derfor er det viktig at barna også får i seg litt salt og litt sukker. I cola og brus generelt er det til dels for mye sukker, noe som faktisk kan trekke væske ut av kroppen i stedet for å tilføre den væske, sier han.

Cola er derfor ikke en ideell drikk å gi ved omgangssyke. Rent vann inneholder hverken salt eller næring, og kan gjøre barna slappe.

- Vi har ofte anbefalt en femti-femti blanding av farris og eplemost, men når væsketapet er stort er tilpassede pulver, som man får kjøpt på apoteket, bedre. Hvis barna ikke liker dem kan man tilsette litt sukkerfri saft.

Gi små mengder og ofte, foreldre må gjerne bruke sprøyte i munnen til å gi de aller minste barna. Selv om barna kaster det opp igjen, vil alltid noe av væsken ha blitt absorbert.

Følg med på barnet

Når det gjelder mat er det ikke farlig om barna ikke orker å spise så lenge sykdommen varer. Det er utørring man frykter. Her må foreldre være på vakt.

- Vi skiller mellom å være slapp og være sløv. Det er helt vanlig at barn blir slappe og utafor ved en slik sykdom, men hvis du opplever at det er vanskelig å få kontakt med barnet, kan det være tegn på dehydrering. Gråter barnet uten tårer, har tørre lepper og har mørk urin eller ikke tisser, er dette også tegn på at man bør ringe legevakten. 7000 barn må til lege og 900 barn legges årlig inn på sykehus på grunn av dehydrering. Behandlingen er væsketilførsel med litt sukker og litt salt, avslutter Per Helge Måseide.

Les også:

Dette har du krav på ved syke barn

Den beste maten for syke barn

Tipsene som får dagene til å gå når barna er syke

Personvernpolicy