Det er ikke farlig å spise dette kjøttet

ER DET TRYGT Å SPISE DENNE? Dette bildet ble lagt ut på Facebook-gruppen Mat fra bunnen forrige uke. Medlemmene hadde svært delte meninger om det var trygt å spise eller ikke. Foto: Trine Thorsen
ER DET TRYGT Å SPISE DENNE? Dette bildet ble lagt ut på Facebook-gruppen Mat fra bunnen forrige uke. Medlemmene hadde svært delte meninger om det var trygt å spise eller ikke. Foto: Trine Thorsen

Men det smaker sannsynligvis ikke spesielt godt. - Levér det tilbake til butikken, sier NorgesGruppen.

Ser kjøttdeigen eller kyllingfiletpakken ut slik som den på bildet over, blir den sannsynligvis ikke med deg hjem fra butikken.

Men hva om kjøttdeigen som så helt grei ut i butikken i går har blåst seg opp i kjøleskapet over natten?

– Disse er ikke farlige eller skadelige, men produktet vil ofte lukte og/eller smake surt. I så tilfelle anbefaler vi kundene å ikke spise produktet, da det neppe vil ha tilfredsstillende smak, sier Kine Søyland, kommunikasjonssjef i NorgesGruppen til Dinside.

Hun anbefaler ikke å kaste kjøttet, men heller ta det med tilbake til butikken der du kjøpte det og reklamere.

RETURNER PRODUKTET: Leverer du inn en oppblåst pakke kjøttdeig, skal du få ny, ifølge Kine Søyland, informasjonssjef i NorgesGruppen. Foto: NorgesGruppen RETURNER PRODUKTET: Leverer du inn en oppblåst pakke kjøttdeig, skal du få ny, ifølge Kine Søyland, informasjonssjef i NorgesGruppen. Foto: NorgesGruppen

Kylling som lukter, gårsdagens pizza og tre år gamle tørrvarer: Kan du spise denne maten?

Gassproduserende bakterier

Ifølge Søyland er årsaken til at slike kjøttpakker blåser seg opp, at det har sneket seg inn gassproduserende bakterier i pakken.

– Det er vanskelig å gi en god forklaring på hvorfor dette av og til skjer, men årsaken vil sannsynligvis være det man kaller punkt-forurensning, altså at en liten del av det kjøttpartiet har bakterier i seg, og at disse formerer seg etter pakking.

Om dette skjer i butikken, vil ansatte fjerne produktet fra hyllene, men om det ikke skjer før du kommer hjem, anbefaler de å levere det tilbake.

Det kan da være en fordel å ha kvittering, selv om mange takker nei .

Husk å holde maten kald

NEI NEI NEI: Ser det slik ut når du steker kjøttdeigen, blir den stekt, ikke kokt. Prøv å la kjøttdeigen få romtemperatur før du steker, og stek halvparten om gangen. Foto: Elisabeth DalsegNEI NEI NEI: Ser det slik ut når du steker kjøttdeigen, blir den stekt, ikke kokt. Prøv å la kjøttdeigen få romtemperatur før du steker, og stek halvparten om gangen. Foto: Elisabeth Dalseg

Søyland peker også på at det er viktig å oppbevare kjøttet tilstrekkelig kaldt. Om kjølerekken brytes for lenge, vil bakterier ha langt bedre vekstvilkår.

– Bakterier vokser og formerer seg lettere hvis feks kjøleskapet ikke er kaldt nok eller at kjøttet ikke kommer raskt i kjøleskap etter handleturen, sier Søyland.

Det er imidlertid ett unntak: Skal du bruke kjøttdeigen innen et par timer, kan du med fordel la den ligge på kjøkkenbenken. Da vil resultatet bli mye bedre når du skal steke den.

Les mer: Slik steker du kjøttdeig og vår test av kjøttdeighakkeren Hackit.

Personvernpolicy