Sju steg til et lykkeligere liv

LYKKELIGERE: Mange lever et begrenset liv. De hemmer sin egen lykke. Når de får tro på at alt er mulig skjer det noe magisk. Det er ofte bare små justeringer som skal til. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
LYKKELIGERE: Mange lever et begrenset liv. De hemmer sin egen lykke. Når de får tro på at alt er mulig skjer det noe magisk. Det er ofte bare små justeringer som skal til. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Mange hemmer sin egen lykke, mener May-Bente Høiland-Lode. Her er hennes tips for å knekke lykkekoden.

Du kan leve det livet du ønsker å leve, for mulighetene er ofte mange flere enn du tror.

– Begrensningene er det bare du selv som setter, sier coach May-Bente Høiland-Lode til magasinet Bedre Helse.

Hennes budskap er at lykke kan læres.

– Mange lever et begrenset liv. De hemmer sin egen lykke. Når de får tro på at alt er mulig, og når etablerte sannheter blir erstattet av noe nytt, da skjer det noe magisk, sier Høiland-Lode.

Hun har gitt ut boken «Lykkekoden – få det beste ut av livet!».

Små justeringer

Høiland-Lode har bakgrunn som lektor i pedagogikk. Nå jobber hun som coach og foredragsholder og hjelper folk med å få mer ut av livene sine.

– Det rare er at det ofte bare er små justeringer som skal til. Når mye av den tunge bagasjen du har båret med deg gjennom livet forsvinner, blir du mer i kontakt med den du egentlig er. Da kan du si hei til det sprudlende barnet du én gang var, sier hun.

Les også: - Lykke er smittsomt

Utfordringer ble muligheter

May-Bente ser strålende ut på bildene i boken sin; slank og vakker, med bølgende hår nedover ryggen.

Hun er gift, trebarnsmor og har en hovedoppgave i pedagogikk bak seg, men May-Bente har møtt på utfordringer i livet.

Hun har erfart at det ikke handler så mye om hva som skjer, men om hvordan man velger å ta det.

I stedet for å synke ned i hengemyren og se begrensningene, valgte hun å finne løsninger og fokusere på mulighetene.

Dette innebar blant annet at hun i en periode med små barn, valgte å reise utenlands, til USA, Skottland og England, for å utdanne seg.

– Det hjalp meg til å realisere mine egne drømmer. Jeg begynte å tenke at ingenting var umulig. Det ga enormt med energi og overskudd. Da jeg kom hjem og begynte å gjøre forandringer i eget liv, begynte folk å spørre om jeg kunne lære dem det jeg hadde fått kunnskap om, forteller hun.

Gjør det nå!

May-Bente tror på å skrive ned det man har lyst til å gjøre, det man ønsker å få ut av livet.

For hennes egen del var det viktig å reise. Hun ville oppleve eksotiske steder med familien. Nå har familien blant annet vært i Thailand, Afrika og USA, og Europa rundt.

– Altfor mange tenker at drømmerealiseringen kan vente til barna er ute av redet, eller til forholdene ligger bedre til rette, men livet er her og nå, og vi kan selv ta ansvar for å få det slik vi ønsker å ha det. Det handler om å sette seg selv i førersetet og styre livet, i stedet for å sitte i passasjersetet og la livet styre oss. Da jeg virkelig oppdaget dette, hvor mye det går an å styre selv, bestemte jeg meg for å inspirere andre til å ta grep, forteller coachen.

Mye av hemmeligheten ligger i å ta ansvar for eget liv, og ikke sette noe på vent, ifølge Høiland-Lode.

– Livet er her og nå, og det meste lar seg gjøre, også når man har små barn.

Les også: – Midtlivskrisen er reell

Du setter begrensningene

May-Bente begynte å holde kurs om motivasjon, drømmerealisering og lykke, og folk ville ha mer, de ville ha en oppskrift.

Dette ble etter hvert til boken hennes.

– Jeg elsker å inspirere andre til å finne fram til sitt beste, ekte jeg, og ta ut hele sitt potensial. Mange er for opphengt i tillærte sannheter, alt de bør og må gjøre, og de har glemt hva de egentlig hadde lyst til. Eller de tror ikke det lar seg gjennomføre, forteller hun.

– Én av tingene jeg minner dem om, er hvor forgjengelig livet er. En undersøkelse viser at på dødsleiet er noe av dét mange mennesker angrer mest på, alt de ikke gjorde og som de hadde lyst til. Hvorfor i all verden skal man la være? Begrensningene er det bare du selv som setter, sier hun.

May-Bente Høiland-Lode forteller at mange har takket henne for at hun fikk dem til å realisere sin livsdrøm. Hun unner alle følelsen av mestring når man får en livsendring til å skje.

Harmoni er viktigere enn lykke

– Det er mye ved Høiland-Lodes filosofi som er positivt, sier psykolog Grethe Nordhelle og tar fram eksempelet med å belyse tankens kraft og hvordan man kan snu sinnet sitt så man tiltrekker seg positive ting.

– Det er et fint arabisk ordspråk som heter «Det er ingenting som er umulig. Det umulige tar bare litt lengre tid». Jeg er også enig i at det handler mye om hvordan man tar ting, ikke bare hva som skjer med deg, sier Nordhelle.

Hun understreker også at det er viktig å nyansere litt hva dette egentlig dreier seg om.

Psykologen tenker spesielt på dette med å realisere sine drømmer. Er drømmene fra ditt innerste vesen eller kun fra ditt eget ego?

Dyp selvkontakt

– Ditt innerste vesen oppnår du ved dyp selvkontakt. Denne dype kontakten kan du oppnå gjennom stillhet og tid alene slik at du varsomt og gradvis kan gå innover i deg selv. Det er en lag–på–lagprosess som krever tid og tålmodighet. Det ligger selv bakenfor laget med evner og anlegg, sier psykologen.

– Ditt ego ligger på et mer overfladisk plan. Her kan det være drømmer og ønsker som er inspirert av mennesker rundt deg, media og hva du tenker gjør deg populær. Lar du egoets drømmer styre, kan du fort ende opp i feil spor i livet, fortsetter Nordhelle.

Hun mener også at harmoni er en bedre målestokk enn lykke.

Jo mer du får realisert deg selv og får kontakt med ditt innerste jeg, desto mer harmoni og fred opplever du.

– Da er det lettere å takle det som kommer i livet, både lys og mørke. Man blir ikke henført av lykken eller slått ut av sorgen. Det er også viktig å være klar over at noen har et mer grunnleggende positivt sinn enn andre, sier psykologen.

– De som har hatt mange belastninger i barndommen, har lettere for å få et negativt tankemønster. Det etablerer seg som en vane gjennom mange år. De må jobbe hardere for å klare å tenke positivt. Da er det ikke nok å si: Tenk positivt! Og så er man lykkelig. Man må også beskytte seg mot forstyrrelser som omgivelsene skaper. Av og til må man endre sitt miljø for å fri seg fra forstyrrelsene. Deretter kan man fjerne indre blokkeringer, alt man har brukt som beskyttelse, for å finne fram til den gode kjernen, forteller hun.

Endring tar tid

– Min erfaring er at ved å erkjenne det som er, fullt og helt, skjer det en endring, sier gestaltterapeut Katrine Borgen.

– Jeg arbeider som terapeut ut ifra at endringsprosesser tar tid. Det er krevende og ofte smertefullt arbeid som skal til for å bli mer den du er. Veien blir til mens vi går, og hvert lille steg kan ha stor betydning. Jeg tror på det store i det lille og ser ikke lykke som en tilstand vi kan oppnå. Lykke er øyeblikksopplevelser vi kan få med oss når vi er til stede med sansene her og nå, sier hun.

Mening er lykke

Borgen sier at for henne handler lykke om mening og at livet hun lever oppleves som meningsfylt.

– Det er lett å fokusere utover og på alle andre, hvordan de lever livene sine og får til alt – mestrer jobb, familie og venner. De ser jo så lykkelige ut. Da er det lett å kjenne på mislykkethet og meningsløshet. Jeg tenker nøkkelen til et meningsfullt liv ligger i deg selv og at nettopp dét kan være utfordrende både å innse og finne ut av alene, sier gestaltterapeuten.

Hun mener at vi selv er ansvarlige for eget liv og valgene vi tar, samtidig som vi er en del av en større helhet, samfunnet vi lever i og historien vår som kontinuerlig påvirker oss.

– Omgivelsene, med sine begrensninger, vil alltid være der. Så hvordan kan du, på tross av dette, få et mer meningsfullt liv, er hva du bør fokusere på, sier Katrine Borgen.

Sju steg til et lykkeligere liv

Her er May-Bente Høiland-Lodes sju tips til et lykkeligere liv:

1. Skift fokus

Spør deg selv: Hvordan er livet mitt nå? Hvor vil jeg? Du skal lære å skifte fokus. For det du fokuserer på, får du mer av. Om morgenen kan du velge om du vil ta på deg de positive brillene eller ikke.

2. Styrk selvfølelsen

Selvfølelse er selve fundamentet i personligheten din, den viktige grunnmuren som det er fruktbart å bygge videre på. Når du blir mer glad i deg selv, kan du våge å gå utenfor komfortsonen. Du blir tryggere på deg selv og våger å være mer av den du egentlig er. Én av øvelsene er å stå foran speilet og si at du elsker deg selv. Hver dag. Dette er en svært krevende øvelse for mange, og den er også svært forløsende.

3. Tro at du kan

Hvis du tror at du kan, da kan du det. Hvis du ikke tror du kan, da kan du det ikke. Det handler om å endre tanke- og følelsesmønsteret i dybden. Du blir også bevisst på at du må se inn i deg selv og slutte å klandre alle andre. Det er kun deg selv som kan få endring til å skje.

4. Forvent å være lykkelig

Her skal du lære å visualisere og kjenne på gode forventninger. Når du ønsker deg noe, er det fordi det gir deg en god følelse. Hemmeligheten er å føle dette i forkant. Da er det lettere å realisere ønsket. Du skal også begynne å forvente å bli lykkeligere, for nettopp å bli dét.

5. Fokuser på deg selv

Det har ingen hensikt å kritisere og klage på andre. Det kommer du ingen vei med. Hvis du skal komme noen vei, må du starte med deg selv og se muligheter og løsninger.

6. Konkretiser drømmen din

Lær deg hvordan du kan realisere din livsdrøm, helt konkret. Bruk et såkalt vision board, der du henger opp lapper og bilder som viser akkurat hvordan du vil ha det. Bli bevisst din egen drøm, og følg den unike drømmen du har i hjertet.

7. Aldri mer et offer

Nå har du lært mer om lykkekoden og hvordan du kan få endring til å skje i livet. Uansett hva du møter, skal du vite at du ikke trenger å være et offer. Det er du som velger hva du vil gjøre med det som skjer, hvordan du skal ta det og hvilke muligheter en utfordring eller endring i livet kan gi.

Les også:

Dette avslører psykopaten

Derfor liker menn pupper

Test deg selv: Har du et alkoholproblem?

Artikkelen ble først publisert på klikk.no.

Personvernpolicy