Nå skal iPhone forstå norsk

SNAKK, IKKE TAST: Lei av å skrive på din iPhone hele tiden? Snart slipper du! (Foto: KIRSTI ØSTVANG)
SNAKK, IKKE TAST: Lei av å skrive på din iPhone hele tiden? Snart slipper du! (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

iOS 8 kan oversette norsk tale til tekst. Vi måtte prøve.

Selv om Apples talestyringstjeneste Siri har et norskklingende navn, forstår «hun» ikke norsk.

Men tre år etter debuten , begynner det å skje noe. Når iOS 8 slippes i neste uke, vil en av nyhetene være norsk diktering. Det vil si at det vil bli mulig å bruke stemmen til å skrive meldinger, ta notater, søke på nettet og så videre.

Praktisk, og det virker overraskende bra!

Les også: De beste iOS 8-funksjonene

Slik fungerer det

Alle steder hvor man ellers ville ha brukt tastaturet på sin iPhone eller iPad, vil det være mulig å snakke, og på kort til vil talen bli oversatt til tekst.

Dikteringsfunksjonen i iOS 8 aktiveres ved å trykke på et nytt mikrofon-ikon til venstre for mellomromstasten på tastaturet.

Når du har gjort det, byttes tastaturet ut med et grått felt med en lydkurve, som indikerer at dikteringen er aktiv. Så er det bare å snakke i vei.

Du vil oppleve at transkriberingen skjer i sanntid, altså at hvert ord dukker opp så godt som umiddelbart etter at du har sagt det. Så vil kanskje også ord endre seg underveis. At du kan se oversettelsen direkte mens den skjer, gjør at du raskere kan oppdage feil.

Når du er helt ferdig, trykker du på «OK». Den stopper av seg selv om du ikke sier noe på en liten stund også.

Les også: Apple lanserte iPhone 6 og 6 Plus

Imponerende presis

Vil du ha spesialtegn, er du for øvrig nødt til å si «komma», «punktum», «spørsmålstegn» der du ønsker det.

Resultatet er ikke alltid 100 prosent korrekt, men vi er likevel imponert over hvor presis den er, selv i betautgave. Ikke minst er den kjapp.

Jo tydeligere du snakker, jo riktigere blir det, naturligvis. Hvor god funksjonen er på dialekt, gjenstår å se, men den tolket i hvert fall Oslo Øst ganske bra. Den klarte til og med å få navnet mitt riktig (og det er det ikke alle vanlige folk som klarer engang...)

Uansett: Å skrive tekstmeldinger og lengre notater kan plutselig bli veldig mye enklere enn det har vært til nå. Og kanskje til og med tryggere om man for eksempel sitter i bil.

Og så er vi jo antagelig ett skritt nærmere at Siri kan brukes på norsk.

Ikke noe nytt

Nå er ikke diktering i iOS 8 noe nytt, verken til iOS eller andre mobiloperativsystemer. Apple har bare åpnet opp for enda flere språk i denne omgangen, inkludert vårt.

Android har for eksempel hatt norskstøtte i et par år allerede, og Googles mobiloperativsystem har dessuten støtte for flerspråklig diktering, det vil si du kan snakke både norsk og engelsk uten å endre innstillingene. Funksjonen er også tilgjengelig på Windows Phone.

I iOS 8 vil du derimot måtte endre språk på tastaturet manuelt.

For deg som har iPhone blir iOS 8 for øvrig tilgjengelig som en gratis nedlasting onsdag 17. september, rundt klokken 19, for brukere av iPhone 4S eller nyere, 5. generasjons iPod touch, iPad 2 eller nyere samt iPad mini og nyere.

Les også: 11 kjekke iPhone-triks

Personvernpolicy