Ta hårklippen hjemme:Slik klipper du barnets hår selv

1. Oda (2) er klar for en klipp, men litt betenkt. Å gå til frisøren er skummelt, men det hjelper å få et kosedyr i fanget. Først sprayes håret med litt vann og børstes over med kam. © Håvard Karlsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Foretrekker du å klippe barnets hår selv? Da bør du lese denne guiden først.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nesten hver uke er det foreldre innom salongen som har prøvd seg som frisører og ikke fått det til. Å klippe barn er vanskelig, sier Sherko Mohammad. Han er daglig leder hos Extreme barnefrisør i Kristiansand og har klippet tusenvis av barn.

6 myter om barn og hårklipp.

Han sier foreldre først og fremst bør skaffe seg ordentlig utstyr hvis de skal klippe barna selv. De trenger en skikkelig frisørsaks eller en bra maskin hvis de skal ha kort guttefrisyre. En ordentlig frisørsaks koster fra 800 kroner og kan skaffes via frisørsalonger. En god maskin koster omtrent det samme og fås i vanlige butikker som Elkjøp og Clas Ohlson.

– Mange klipper med vanlige sakser de har hjemme og det blir ikke bra. Håret tar ikke skade av det, men klippen blir ikke fin, sier barnefrisøren.

Den første utfordringen når man skal klippe barn, er som kjent å få dem til å sitte stille. Sherko anbefaler å sette barna foran tv-en, gi dem et leketøy i hånda eller avtale en belønning etter klippen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvor ofte bør barn klippes?

– I alle fall hver 3-4 måned. Hvis håret til barnet er tynt, bør det klippes enda oftere. Da vil det bli finere og samtidig se lengre ut. Dette fordi de tynne tuppene blir klippet vekk.

Test deg selv: Hva kan du om barnesykdommer?

Slik gjør du en gutteklipp:

Hvis gutten skal ha helt kort hår bør man bruke maskin på sidene og bak. Det blir mye finere. Den bør da stilles inn på mellom 6 og 12 millimeter. Hvis det blir kortere enn 6 millimeter, vil hårbunnen synes gjennom og det ser ikke fint ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På toppen av hodet bør man uansett klippe med saks. Det blir penest. Hvis man bruker maskin på toppen, blir det altfor kort, mener frisør Sherko Mohammad. En del frisører foretrekker likevel å ta 6 millimeter på sidene og 12 millimeter på toppen med maskin. Dette er en smakssak.

Hvis man ønsker lengre lengde enn 12 millimeter, blir det finere å klippe hele håret med saks. Å klippe guttesveis med saks er en større utfordring enn å klippe en lengre jentesveis. Dette fordi det tar lenger tid når du skal klippe en hel frisyre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes også en egen liten maskin man kan kjøpe for å klippe nakkehår. Det er slett ikke nødvendig å ha en slik, men det blir finere hvis man bruker den.

Frisør og mamma til to små gutter, Gry Skinstad, gir følgende framgangsmåte for klipping av gutter:

  1. Bruk maskin på sidene og bak. Start gjerne ved ett øre. Ikke kjør maskinen for langt opp, men dra litt mot deg til slutt.
  2. Klipp så toppen av hodet. Start med å kamme panneluggen rett opp (90 grader). Hold håret stramt mellom pekefinger og langfinger og klipp rett av. Ta med litt av klippet inn i neste inndeling så du ser hvor du skal klippe neste. Gjenta hele veien bakover til krona.
  3. Del håret midt på krona. Ta ut cirka to centimeter med hår om gangen. Kam og dra håret ut 90 grader fra hodebunnen. Ikke klipp for kort på krona. Del i ”kakestykker” og klipp etter den første skillen.
  4. Klipp deretter overgangene mellom det som er klippet med maskin og håret på toppen. Dra håret på toppen litt ned og klipp der det møter maskinklippen. Jobb deg rundt hele hodet.
  5. Kam panneluggen ned og jevn den til.
  6. Stuss til slutt rundt hårfestet. Klipp rett av foran øret og skrå ned mot nakken. Klipp rett av i nakken.

Klikk deg gjennom bildegalleriet nederst i saken for tips om hvordan du klipper hår med lengde.

Artikkelen ble først publisert på Klikk.no.

Les også:

Vi må forvente at Instagrambildene våre blir stjålet

Vokste du opp på 80-tallet? Her er 19 ting barna dine aldri vil forstå.

Syv skilsmissefeil barn må lide for