Verdensdagen for selvmordsforebygging:

– Å ha et fellesskap kan være livsviktig

DYSTRE TALL: Hvert år er det mellom 4000 og 6000 mennesker i Norge som har det så tungt at de forsøker å ta sitt eget liv. (Illustrasjonsfoto: NTB scanpix)
DYSTRE TALL: Hvert år er det mellom 4000 og 6000 mennesker i Norge som har det så tungt at de forsøker å ta sitt eget liv. (Illustrasjonsfoto: NTB scanpix)

– En «grasrot»-bevegelse der vi bryr oss om hverandre kan være med på et felles løft i å få ned selvmordstallene i Norge, mener diakon Torstein Garcia de Presno.

Trenger du hjelp?

■ Kirkens SOS sin hjelpetelefon har døgnåpent: 815 33 300

■ Mental Helse: Hjelpetelefonen er døgnåpen: 116 123

■ Kors på halsen, Røde Kors-telefonen for barn og ungdom på nett, telefon: 800 33 321 (hverdager 14-20)

■ Homofiles ungdomstelefon: 810 00 277 ( kl. 18-22.00, unntatt lørdag)

AKUTT SELVMORDSFARE?

Ta kontakt med fastlege, lokalt legesenter eller legevakt.

Mer om selvmord:

Hvert år dør flere i selvmord enn i krig og drap til sammen.

WHO anslår at det er 1 million mennesker som årlig dør i selvmord, det vil si ett menneske hvert 40. sekund.

Kilde: Nasjonalt senter for selvmordsforskning- og forebygging

Hvert år er det mellom 4000 og 6000 mennesker i Norge som har det så tungt at de forsøker å ta sitt eget liv.

Hvert eneste år er det rundt 500 mennesker i Norge som tar sitt eget liv.

10. september markeres Verdensdagen for selvmordsforebygging. Landsforeningen for etterlatte ved selvmord LEVE har ansvar for den nasjonale markeringen.

– Vårt budskap er: Vi trenger alle å høre til, og vi trenger at noen er oppmerksomme på vår eksistens. Vi sier med dette at selvmord angår oss alle, skriver styreleder Henning Herrestad i LEVE i en pressemelding.

Les også: - Viktig å forstå selvmord blant eldre

Diakon Torstein Garcia de Presno i Torshov menighet i Oslo og har akkurat skrevet masteroppgave om selvmordsforebygging, der han har hatt mange samtaler med mennesker som valgte å snu i tide.

Noe av det som kom frem var at det å oppleve at noen bryr seg, har tid og orker å høre kan hjelpe mennesker med selvmordstanker med å velge livet.

Les også: Tre vanlige myter om selvmord

– Vi ønsker å sette fokus på at det er viktig å dele vanskelige tanker med et annet menneske når vi har det vondt i livet, og at det å ha et fellesskap kan være livsviktig når man har det vanskelig, sier han i en pressemelding.

– Vi tror en «grasrot»-bevegelse der vi bryr oss om hverandre kan være med på et felles løft i å få ned selvmordstallene i Norge, og at aviser og TV kan hjelpe oss å få fokus på forebygging av selvmord, fortsetter Torstein Garcia de Presno.

Nylig gikk også en gruppe norske fagfolk ut med budskapet om at man ikke trenger å være psykiater eller psykolog for å bidra til selvmordsforebygging.

Les mer: Ikke dokumentert at 9 av 10 som tar livet sitt er psykisk syke

Personvernpolicy